Lasagne z mięsem mielonym i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

285 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

515 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 słoik

75 gramów

2 sztuki

4 łyżki

200 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę i cukinię pokrój w kosteczkę 1 x 1 cm, czosnek i cebulę drobno posiekaj. Zetrzyj na tarce oba sery oraz marchewkę.

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, cebulę i marchew. Smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie zupełnie suche.

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - Krok 2

Krok 3

Wtedy dodaj puszkę pomidorów, pół szklanki wody oraz Fix. Do powstałego sosu dodaj paprykę oraz cukinię i wszystko razem gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - Krok 3

Krok 4

Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość sosu i ułóż na nim płaty makaronu. Następnie nałóż warstwę sosu, po czym na nowo ułóż płaty makaronu. Czynność powtórz, tworząc jedną lub dwie warstwy makaronu.

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - Krok 4

Krok 5

Lazanie wykończ z wierzchu śmietaną, posyp obficie serem i piecz w nagrzanym do 180 ⁰C piekarniku przez ok. 20 minut.

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do lazanii możesz również dodać podsmażony na patelni szpinak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Klasyczna lasagne
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z mięsem mielonym i cukiniąLasagne z mięsem mielonym i cukinią

Makaron, sos, makaron, sos, makaron, sos – proste? Lazania mięsno-warzywna udowodni ci, że w kuchni może być równocześnie szybko, prosto, pysznie i pożywnie. To będzie prawdziwie włoska przyjemność!

Dla kogo?

Dla wielbicieli kuchni włoskiej, dla których gotowanie makaronu przy dźwiękach „Lasciate mi cantare” jest najlepszym momentem dnia. Niech żyje życie!

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad do pełna, romantyczna kolacja przy świecach, popołudniowa przekąska – to zadania dla lazanii. Z każdego z nich makaronowy przekładaniec wyjdzie obronną ręką. Im więcej kondygnacji, tym lepiej! A jeśli jednak nie zjemy jej „na raz”, bez obaw – lazania odgrzana na drugi dzień może w nas wywołać kolejne „ochy” i „achy”.

Dla urozmaicenia:

Lazania mięsno-warzywna poleca się wszystkim kreatywnym w kuchni. Sam wybierz warzywa, rodzaj mięsa, dodatki. Może coś na zielono? Szpinak będzie w punkt!

Czy wiesz, że?

Lazania to prawdziwa bohaterka włoskiej kuchni - doczekała się nawet swojego święta narodowego. 29 lipca odbywa się włoska fiesta na jej cześć.

Przygotuj mięsno-warzywną lazanię i przekonaj się, czy pokochasz ją równie mocno, jak pewien bardzo znany kot! Smacznego!