
Składniki
9 sztuk
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 słoik
75 gramów
2 sztuki
4 łyżki
200 mililitrów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę i cukinię pokrój w kosteczkę 1 x 1 cm, czosnek i cebulę drobno posiekaj. Zetrzyj na tarce oba sery oraz marchewkę.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, cebulę i marchew. Smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie zupełnie suche.

Krok 3
Wtedy dodaj puszkę pomidorów, pół szklanki wody oraz Fix. Do powstałego sosu dodaj paprykę oraz cukinię i wszystko razem gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Krok 4
Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość sosu i ułóż na nim płaty makaronu. Następnie nałóż warstwę sosu, po czym na nowo ułóż płaty makaronu. Czynność powtórz, tworząc jedną lub dwie warstwy makaronu.

Krok 5
Lazanie wykończ z wierzchu śmietaną, posyp obficie serem i piecz w nagrzanym do 180 ⁰C piekarniku przez ok. 20 minut.


Dobra rada:
Do lazanii możesz również dodać podsmażony na patelni szpinak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią
Makaron, sos, makaron, sos, makaron, sos – proste? Lazania mięsno-warzywna udowodni ci, że w kuchni może być równocześnie szybko, prosto, pysznie i pożywnie. To będzie prawdziwie włoska przyjemność!
Dla kogo?
Dla wielbicieli kuchni włoskiej, dla których gotowanie makaronu przy dźwiękach „Lasciate mi cantare” jest najlepszym momentem dnia. Niech żyje życie!
Na jaką okazję?
Rodzinny obiad do pełna, romantyczna kolacja przy świecach, popołudniowa przekąska – to zadania dla lazanii. Z każdego z nich makaronowy przekładaniec wyjdzie obronną ręką. Im więcej kondygnacji, tym lepiej! A jeśli jednak nie zjemy jej „na raz”, bez obaw – lazania odgrzana na drugi dzień może w nas wywołać kolejne „ochy” i „achy”.
Dla urozmaicenia:
Lazania mięsno-warzywna poleca się wszystkim kreatywnym w kuchni. Sam wybierz warzywa, rodzaj mięsa, dodatki. Może coś na zielono? Szpinak będzie w punkt!
Czy wiesz, że?
Lazania to prawdziwa bohaterka włoskiej kuchni - doczekała się nawet swojego święta narodowego. 29 lipca odbywa się włoska fiesta na jej cześć.
Przygotuj mięsno-warzywną lazanię i przekonaj się, czy pokochasz ją równie mocno, jak pewien bardzo znany kot! Smacznego!