Lasagne z cukinią i mięsem mielonym - przepis | Przepisy.pl pixel

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

355 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

557 osób wydrukowało

Pobierz pdf

649 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 słoik

75 gramów

2 sztuki

4 łyżki

200 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę i cukinię pokrój w kosteczkę 1 x 1 cm, czosnek i cebulę drobno posiekaj. Zetrzyj na tarce oba sery oraz marchewkę.

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, cebulę i marchew. Smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie zupełnie suche.

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - Krok 2

Krok 3

Wtedy dodaj puszkę pomidorów, pół szklanki wody oraz Fix. Do powstałego sosu dodaj paprykę oraz cukinię i wszystko razem gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - Krok 3

Krok 4

Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość sosu i ułóż na nim płaty makaronu. Następnie nałóż warstwę sosu, po czym na nowo ułóż płaty makaronu. Czynność powtórz, tworząc jedną lub dwie warstwy makaronu.

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - Krok 4

Krok 5

Lazanie wykończ z wierzchu śmietaną, posyp obficie serem i piecz w nagrzanym do 180 ⁰C piekarniku przez ok. 20 minut.

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do lazanii możesz również dodać podsmażony na patelni szpinak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z mięsem mielonym i cukiniąLasagne z mięsem mielonym i cukinią

Makaron, sos, makaron, sos, makaron, sos – proste? Lazania mięsno-warzywna udowodni ci, że w kuchni może być równocześnie szybko, prosto, pysznie i pożywnie. To będzie prawdziwie włoska przyjemność!

Dla kogo?

Dla wielbicieli kuchni włoskiej, dla których gotowanie makaronu przy dźwiękach „Lasciate mi cantare” jest najlepszym momentem dnia. Niech żyje życie!

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad do pełna, romantyczna kolacja przy świecach, popołudniowa przekąska – to zadania dla lazanii. Z każdego z nich makaronowy przekładaniec wyjdzie obronną ręką. Im więcej kondygnacji, tym lepiej! A jeśli jednak nie zjemy jej „na raz”, bez obaw – lazania odgrzana na drugi dzień może w nas wywołać kolejne „ochy” i „achy”.

Dla urozmaicenia:

Lazania mięsno-warzywna poleca się wszystkim kreatywnym w kuchni. Sam wybierz warzywa, rodzaj mięsa, dodatki. Może coś na zielono? Szpinak będzie w punkt!

Czy wiesz, że?

Lazania to prawdziwa bohaterka włoskiej kuchni - doczekała się nawet swojego święta narodowego. 29 lipca odbywa się włoska fiesta na jej cześć.

Przygotuj mięsno-warzywną lazanię i przekonaj się, czy pokochasz ją równie mocno, jak pewien bardzo znany kot! Smacznego!