Lasagne z boczkiem i parmezanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z boczkiem i parmezanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

145 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

2 łyżki

15 mililitrów

300 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym na dużej patelni oleju podsmaż pokrojoną cebulę oraz pokrojony w paski boczek, po czym dodaj mięso mielone i koncentrat , smaż aż mięso będzie suche .

Krok 2

Sos z opakowania Knorr połącz z 300 ml wody i koncentratem. Gotuj 2- 3 minuty aż sos nieco zgęstnieje.

Krok 3

Wlej odrobinę sosu do naczynia żaroodpornego tak, aby zakryć dno. Następnie połóż płat makaronu, a na nim warstwę sosu. Przekładaj aż do wyczerpania składników. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

Krok 4

Ostatnią warstwę sosu mięsnego polej śmietana zasyp dokładnie startym serem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Zdejmij folię aluminiową i piecz kolejne 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lasagne z bakłażanem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z boczkiem i parmezanemLasagne z boczkiem i parmezanem

Jeśli chcesz urozmaicić to klasyczne włoskie danie, wzbogać je wędzonym boczkiem oraz parmezanem, które nadadzą mu wyrazistszego smaku. Pierwszym krokiem do przyrządzenia lasagne z tego przepisu jest podsmażenie na rozgrzanym oleju pokrojonej cebuli i boczku. Po chwili dodaj także mieloną wołowinę oraz koncentrat pomidorowy i smaż do momentu, w którym z mięsa odparuje cały płyn. Błyskawiczny sos do lasagne połącz z wodą i zagotuj, aby nabrał odpowiednio gęstej konsystencji. Wlej odrobinę powstałego w ten sposób sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż na nim płaty makaronu oraz mięso. Czynność powtarzaj w tej samej kolejności, aż do wyczerpania składników. Wierzch lasagne polej gęstą kwaśną śmietaną, po czym obficie posyp startym parmezanem. Naczynie nakryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika, a w połowie pieczenia usuń przykrycie, aby ser się zapiekł i utworzył chrupiącą skorupkę. Danie serwuj na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Zainspiruj się naszym przepisem na wyborną lasagne z boczkiem i parmezanem.