Składniki
400 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
100 gramów
2 łyżki
15 mililitrów
300 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanym na dużej patelni oleju podsmaż pokrojoną cebulę oraz pokrojony w paski boczek, po czym dodaj mięso mielone i koncentrat , smaż aż mięso będzie suche .
Krok 2
Sos z opakowania Knorr połącz z 300 ml wody i koncentratem. Gotuj 2- 3 minuty aż sos nieco zgęstnieje.
Krok 3
Wlej odrobinę sosu do naczynia żaroodpornego tak, aby zakryć dno. Następnie połóż płat makaronu, a na nim warstwę sosu. Przekładaj aż do wyczerpania składników. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Krok 4
Ostatnią warstwę sosu mięsnego polej śmietana zasyp dokładnie startym serem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Zdejmij folię aluminiową i piecz kolejne 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z boczkiem i parmezanem
Jeśli chcesz urozmaicić to klasyczne włoskie danie, wzbogać je wędzonym boczkiem oraz parmezanem, które nadadzą mu wyrazistszego smaku. Pierwszym krokiem do przyrządzenia lasagne z tego przepisu jest podsmażenie na rozgrzanym oleju pokrojonej cebuli i boczku. Po chwili dodaj także mieloną wołowinę oraz koncentrat pomidorowy i smaż do momentu, w którym z mięsa odparuje cały płyn. Błyskawiczny sos do lasagne połącz z wodą i zagotuj, aby nabrał odpowiednio gęstej konsystencji. Wlej odrobinę powstałego w ten sposób sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż na nim płaty makaronu oraz mięso. Czynność powtarzaj w tej samej kolejności, aż do wyczerpania składników. Wierzch lasagne polej gęstą kwaśną śmietaną, po czym obficie posyp startym parmezanem. Naczynie nakryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika, a w połowie pieczenia usuń przykrycie, aby ser się zapiekł i utworzył chrupiącą skorupkę. Danie serwuj na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Zainspiruj się naszym przepisem na wyborną lasagne z boczkiem i parmezanem.