Lasagna serowa z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

244 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

500 mililitrów

3 łyżki

1 łyżka

0.3 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę rozpuść w rondelku i podsmaż posiekana cebulę i czosnek.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 1

Krok 2

Następnie wsyp mąkę i lekko ją podsmaż.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 2

Krok 3

Wlej mleko i energicznie mieszaj sos, aż się zagotuje i powstanie sos beszamel.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 3

Krok 4

Do sosu dodaj rozdrobnione kawałki sera, oregano oraz Fix Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 4

Krok 5

Bakłażana pokrój w cienkie plastry.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 5

Krok 6

Na dno naczynia żaroodpornego wylej łyżkę sosu i dokładnie ją rozsmaruj. Połóż warstwę makaronu, następnie kolejno sos, plastry bakłażana i ponownie makaron. Warstwy powtórz do wysokości naczynia i ostatnią zalej szczelnie sosem.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 6

Krok 7

Naczynie zakryj z wierzchu folią aluminiową i piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 °C i piecz, aż z wierzchu lasagna nabierze rumianych kolorów.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski, 01.06.2018

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lasagne
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej