Lasagna serowa z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagna serowa z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

500 mililitrów

0.3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę rozpuść w rondelku i podsmaż posiekana cebulę i czosnek.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 1

Krok 2

Następnie wsyp mąkę i lekko ją podsmaż.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 2

Krok 3

Wlej mleko i energicznie mieszaj sos, aż się zagotuje i powstanie sos beszamel.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 3

Krok 4

Do sosu dodaj rozdrobnione kawałki sera, oregano oraz Fix Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 4

Krok 5

Bakłażana pokrój w cienkie plastry.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 5

Krok 6

Na dno naczynia żaroodpornego wylej łyżkę sosu i dokładnie ją rozsmaruj. Połóż warstwę makaronu, następnie kolejno sos, plastry bakłażana i ponownie makaron. Warstwy powtórz do wysokości naczynia i ostatnią zalej szczelnie sosem.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 6

Krok 7

Naczynie zakryj z wierzchu folią aluminiową i piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 °C i piecz, aż z wierzchu lasagna nabierze rumianych kolorów.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagna serowa z bakłażanem  Lasagna serowa z bakłażanem

Margarynę rozpuść w rondelku i podsmaż posiekana cebulę i czosnek.