Lasagna serowa z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagna serowa z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

500 mililitrów

0.3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę rozpuść w rondelku i podsmaż posiekana cebulę i czosnek.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 1

Krok 2

Następnie wsyp mąkę i lekko ją podsmaż.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 2

Krok 3

Wlej mleko i energicznie mieszaj sos, aż się zagotuje i powstanie sos beszamel.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 3

Krok 4

Do sosu dodaj rozdrobnione kawałki sera, oregano oraz Fix Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 4

Krok 5

Bakłażana pokrój w cienkie plastry.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 5

Krok 6

Na dno naczynia żaroodpornego wylej łyżkę sosu i dokładnie ją rozsmaruj. Połóż warstwę makaronu, następnie kolejno sos, plastry bakłażana i ponownie makaron. Warstwy powtórz do wysokości naczynia i ostatnią zalej szczelnie sosem.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 6

Krok 7

Naczynie zakryj z wierzchu folią aluminiową i piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 °C i piecz, aż z wierzchu lasagna nabierze rumianych kolorów.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagna serowa z bakłażanem  Lasagna serowa z bakłażanem

Margarynę rozpuść w rondelku i podsmaż posiekana cebulę i czosnek.