Lasagna serowa z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagna serowa z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

500 mililitrów

0.3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę rozpuść w rondelku i podsmaż posiekana cebulę i czosnek.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 1

Krok 2

Następnie wsyp mąkę i lekko ją podsmaż.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 2

Krok 3

Wlej mleko i energicznie mieszaj sos, aż się zagotuje i powstanie sos beszamel.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 3

Krok 4

Do sosu dodaj rozdrobnione kawałki sera, oregano oraz Fix Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 4

Krok 5

Bakłażana pokrój w cienkie plastry.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 5

Krok 6

Na dno naczynia żaroodpornego wylej łyżkę sosu i dokładnie ją rozsmaruj. Połóż warstwę makaronu, następnie kolejno sos, plastry bakłażana i ponownie makaron. Warstwy powtórz do wysokości naczynia i ostatnią zalej szczelnie sosem.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 6

Krok 7

Naczynie zakryj z wierzchu folią aluminiową i piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 °C i piecz, aż z wierzchu lasagna nabierze rumianych kolorów.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagna serowa z bakłażanem  Lasagna serowa z bakłażanem

Margarynę rozpuść w rondelku i podsmaż posiekana cebulę i czosnek.