Lasagne warzywna: przepis na lazanię z sosem | Przepisy.pl pixel

Lasagne warzywna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
361 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

610 osób wydrukowało

Pobierz pdf

625 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

500 mililitrów

400 gramów

1 opakowanie

300 gramów

4 sztuki

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojona jedną cebule i jeden czosnek. Dodaj puszkę pomidorów pelatti, Fix Spaghetti Napoli Knorr i 100 ml wody całość pomieszaj i zagotuj .

Lasagne warzywna - Krok 1

Krok 2

Bakłażana pokrój w plastry i przesmaż na oliwie. Odstaw na bok w tym samym garnku przesmaż kolejna cebule i czosnek. Dodaj odciśnięty i pokrojony szpinak. Smaż minutę, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Lasagne warzywna - Krok 2

Krok 3

Na spód żaroodpornego naczynia wylej 2 łyżki sosu pomidorowego. Na sosie ułóż pierwszą warstwę suchych płatów makaronu lasagne, rozprowadź . Na makaronie rozprowadź kolejna warstwę sosu, nałóż plastry bakłażana, pomidora i posyp serem.

Lasagne warzywna - Krok 3

Krok 4

Następną warstwę ułóż ze szpinaku zaczynając od porcji sosu i tak jak poprzednio posyp serem, a następnie przykryj płatami lasagne.

Lasagne warzywna - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu posmaruj resztką sosu i posyp serem. Zapiekaj w piekarniku pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez 30 minut. Danie podawaj na gorąco.

Lasagne warzywna - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 28.04.2023

    Ile makaronu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lasagne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne warzywnaLasagne warzywna

Lasagne warzywna

Lasagne to przysmak włoskiej kuchni, który każdy zna doskonale. Co powiesz na danie w wersji bezmięsnej? Oczywiście nie obejdzie się bez makaronu w płatach – to składnik obowiązkowy. Kolejne warstwy lazanii warzywnej przekładaj surowymi plastrami makaronu. Pod wpływem wysokiej temperatury, otoczone pomidorowym sosem oraz warzywami, idealnie zmiękną. Warstwa warzywna powinna być odpowiednio doprawiona, by bakłażan, cukinia, szpinak i pomidory zyskały wyjątkowy charakter.

Lazania warzywna to przepis na niezwykle aromatyczną kompozycję, która równie efektownie prezentuje się na talerzu. Kolorowa mieszanka warzyw przeplatana z płatami makaronu serwowana pod serową pierzynką robi wrażenie, zachwyca ilością barw i oryginalnym smakiem. Kropką nad „i” będzie doprawienie warzyw świeżo startą gałką muszkatołową, w ten sposób nadasz im wyrazistości. Gotową lasagne warzywną podawaj ciepłą – wtedy smakuje najlepiej!

Dla kogo?

Jeżeli cenisz sobie specjały włoskiej kuchni, a jednocześnie jesteś smakoszem warzyw – lasagne warzywna powinna przypaść Ci do gustu! Wyjątkowa kompozycja smakowa sprawi, że przepis na lasagne warzywną zawita na dłużej w Twoim kulinarnym repertuarze. Lazania warzywna to także świetna opcja dla wegetarian lub osób ograniczających spożywanie mięsa.

Na jaką okazję?

Przyrządzasz przyjęcie rodzinne lub obiad dla najbliższych? W gronie zaproszonych gości są wegetarianie? Postaw na kuchnię włoską w bezmięsnym wydaniu! Warzywna lasagne zaskoczy bogactwem aromatów nie tylko wegetarian!

Lasagne warzywna to przepis, który wbrew pozorom nie jest czasochłonny. Dlatego bez obaw, możesz go stosować na co dzień. Potrawa rewelacyjnie sprawdzi się jako lunch do pracy lub na uczelnię.

Czy wiesz, że?

Warto, by warstw było jak najwięcej. Wówczas lazania warzywna będzie wysoka, co prezentuje się o wiele lepiej!

Dla urozmaicenia:

Jeżeli jesteś smakoszem włoskiej kuchni, a lasagne zajmuje honorowe miejsce w Twoim kulinarnym repertuarze, koniecznie sprawdź przepisy na lasagne klasyczną, lasagne ze szparagami oraz przepyszną lasagne z grzybami!