Składniki
2 łyżki
500 mililitrów
400 gramów
1 opakowanie
300 gramów
4 sztuki
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojona jedną cebule i jeden czosnek. Dodaj puszkę pomidorów pelatti, Fix Spaghetti Napoli Knorr i 100 ml wody całość pomieszaj i zagotuj .
Krok 2
Bakłażana pokrój w plastry i przesmaż na oliwie. Odstaw na bok w tym samym garnku przesmaż kolejna cebule i czosnek. Dodaj odciśnięty i pokrojony szpinak. Smaż minutę, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Krok 3
Na spód żaroodpornego naczynia wylej 2 łyżki sosu pomidorowego. Na sosie ułóż pierwszą warstwę suchych płatów makaronu lasagne, rozprowadź . Na makaronie rozprowadź kolejna warstwę sosu, nałóż plastry bakłażana, pomidora i posyp serem.
Krok 4
Następną warstwę ułóż ze szpinaku zaczynając od porcji sosu i tak jak poprzednio posyp serem, a następnie przykryj płatami lasagne.
Krok 5
Ostatnią warstwę makaronu posmaruj resztką sosu i posyp serem. Zapiekaj w piekarniku pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez 30 minut. Danie podawaj na gorąco.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne warzywna
Lasagne warzywna
Lasagne to przysmak włoskiej kuchni, który każdy zna doskonale. Co powiesz na danie w wersji bezmięsnej? Oczywiście nie obejdzie się bez makaronu w płatach – to składnik obowiązkowy. Kolejne warstwy lazanii warzywnej przekładaj surowymi plastrami makaronu. Pod wpływem wysokiej temperatury, otoczone pomidorowym sosem oraz warzywami, idealnie zmiękną. Warstwa warzywna powinna być odpowiednio doprawiona, by bakłażan, cukinia, szpinak i pomidory zyskały wyjątkowy charakter.
Lazania warzywna to przepis na niezwykle aromatyczną kompozycję, która równie efektownie prezentuje się na talerzu. Kolorowa mieszanka warzyw przeplatana z płatami makaronu serwowana pod serową pierzynką robi wrażenie, zachwyca ilością barw i oryginalnym smakiem. Kropką nad „i” będzie doprawienie warzyw świeżo startą gałką muszkatołową, w ten sposób nadasz im wyrazistości. Gotową lasagne warzywną podawaj ciepłą – wtedy smakuje najlepiej!
Dla kogo?
Jeżeli cenisz sobie specjały włoskiej kuchni, a jednocześnie jesteś smakoszem warzyw – lasagne warzywna powinna przypaść Ci do gustu! Wyjątkowa kompozycja smakowa sprawi, że przepis na lasagne warzywną zawita na dłużej w Twoim kulinarnym repertuarze. Lazania warzywna to także świetna opcja dla wegetarian lub osób ograniczających spożywanie mięsa.
Na jaką okazję?
Przyrządzasz przyjęcie rodzinne lub obiad dla najbliższych? W gronie zaproszonych gości są wegetarianie? Postaw na kuchnię włoską w bezmięsnym wydaniu! Warzywna lasagne zaskoczy bogactwem aromatów nie tylko wegetarian!
Lasagne warzywna to przepis, który wbrew pozorom nie jest czasochłonny. Dlatego bez obaw, możesz go stosować na co dzień. Potrawa rewelacyjnie sprawdzi się jako lunch do pracy lub na uczelnię.
Czy wiesz, że?
Warto, by warstw było jak najwięcej. Wówczas lazania warzywna będzie wysoka, co prezentuje się o wiele lepiej!
Dla urozmaicenia:
Jeżeli jesteś smakoszem włoskiej kuchni, a lasagne zajmuje honorowe miejsce w Twoim kulinarnym repertuarze, koniecznie sprawdź przepisy na lasagne klasyczną, lasagne ze szparagami oraz przepyszną lasagne z grzybami!