Lasagne warzywna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

323 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

527 osób wydrukowało

Pobierz pdf

501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

500 mililitrów

400 gramów

1 opakowanie

300 gramów

4 sztuki

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojona jedną cebule i jeden czosnek. Dodaj puszkę pomidorów pelatti, Fix Spaghetti Napoli Knorr i 100 ml wody całość pomieszaj i zagotuj .

Lasagne warzywna - Krok 1

Krok 2

Bakłażana pokrój w plastry i przesmaż na oliwie. Odstaw na bok w tym samym garnku przesmaż kolejna cebule i czosnek. Dodaj odciśnięty i pokrojony szpinak. Smaż minutę, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Lasagne warzywna - Krok 2

Krok 3

Na spód żaroodpornego naczynia wylej 2 łyżki sosu pomidorowego. Na sosie ułóż pierwszą warstwę suchych płatów makaronu lasagne, rozprowadź . Na makaronie rozprowadź kolejna warstwę sosu, nałóż plastry bakłażana, pomidora i posyp serem.

Lasagne warzywna - Krok 3

Krok 4

Następną warstwę ułóż ze szpinaku zaczynając od porcji sosu i tak jak poprzednio posyp serem, a następnie przykryj płatami lasagne.

Lasagne warzywna - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu posmaruj resztką sosu i posyp serem. Zapiekaj w piekarniku pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez 30 minut. Danie podawaj na gorąco.

Lasagne warzywna - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Lazania farmera
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne warzywnaLasagne warzywna

Przysmak włoskiej kuchni, który uwielbiają wszyscy. Jeżeli cenisz sobie specjały europejskiej kuchni, a do tego jesteś smakoszem warzyw – idealnie trafiłaś. Lasagne warzywna to oryginalna propozycja obiadowa. Co będzie ci potrzebne, żeby stworzyć to doskonałe danie? Oczywiście nie obejdzie się bez makaronu w płatach. Pamiętaj, że kolejne warstwy lasagne przekładasz surowymi plastrami makaronu. Pod wpływem wysokiej temperatury, otoczone pomidorowym sosem i warzywami idealnie zmiękną. Warstwami tej lasagne będą odpowiednio doprawione warzywa: bakłażan, cukinia, szpinak i pomidory. Stworzą one miłą dla oka i niezwykle aromatyczną kompozycję. Aby wzmocnić ich smak użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Na koniec, nie możesz zapomnieć oczywiście o żółtym serze. Startą goudą lub ementalerem posyp kolejne warzywne warstwy i zapiecz. Gotową lasagne podawaj ciepłą – wtedy smakuje najlepiej.