Lasagne warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lasagne warzywna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

324 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

529 osób wydrukowało

Pobierz pdf

507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

500 mililitrów

400 gramów

1 opakowanie

300 gramów

4 sztuki

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojona jedną cebule i jeden czosnek. Dodaj puszkę pomidorów pelatti, Fix Spaghetti Napoli Knorr i 100 ml wody całość pomieszaj i zagotuj .

Lasagne warzywna - Krok 1

Krok 2

Bakłażana pokrój w plastry i przesmaż na oliwie. Odstaw na bok w tym samym garnku przesmaż kolejna cebule i czosnek. Dodaj odciśnięty i pokrojony szpinak. Smaż minutę, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Lasagne warzywna - Krok 2

Krok 3

Na spód żaroodpornego naczynia wylej 2 łyżki sosu pomidorowego. Na sosie ułóż pierwszą warstwę suchych płatów makaronu lasagne, rozprowadź . Na makaronie rozprowadź kolejna warstwę sosu, nałóż plastry bakłażana, pomidora i posyp serem.

Lasagne warzywna - Krok 3

Krok 4

Następną warstwę ułóż ze szpinaku zaczynając od porcji sosu i tak jak poprzednio posyp serem, a następnie przykryj płatami lasagne.

Lasagne warzywna - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu posmaruj resztką sosu i posyp serem. Zapiekaj w piekarniku pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez 30 minut. Danie podawaj na gorąco.

Lasagne warzywna - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne warzywnaLasagne warzywna

Przysmak włoskiej kuchni, który uwielbiają wszyscy. Jeżeli cenisz sobie specjały europejskiej kuchni, a do tego jesteś smakoszem warzyw – idealnie trafiłaś. Lasagne warzywna to oryginalna propozycja obiadowa. Co będzie ci potrzebne, żeby stworzyć to doskonałe danie? Oczywiście nie obejdzie się bez makaronu w płatach. Pamiętaj, że kolejne warstwy lasagne przekładasz surowymi plastrami makaronu. Pod wpływem wysokiej temperatury, otoczone pomidorowym sosem i warzywami idealnie zmiękną. Warstwami tej lasagne będą odpowiednio doprawione warzywa: bakłażan, cukinia, szpinak i pomidory. Stworzą one miłą dla oka i niezwykle aromatyczną kompozycję. Aby wzmocnić ich smak użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Na koniec, nie możesz zapomnieć oczywiście o żółtym serze. Startą goudą lub ementalerem posyp kolejne warzywne warstwy i zapiecz. Gotową lasagne podawaj ciepłą – wtedy smakuje najlepiej.