Lasagne warzywna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

317 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

523 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

400 gramów

300 gramów

4 sztuki

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojona jedną cebule i jeden czosnek. Dodaj puszkę pomidorów pelatti, Fix Spaghetti Napoli Knorr i 100 ml wody całość pomieszaj i zagotuj .

Lasagne warzywna - Krok 1

Krok 2

Bakłażana pokrój w plastry i przesmaż na oliwie. Odstaw na bok w tym samym garnku przesmaż kolejna cebule i czosnek. Dodaj odciśnięty i pokrojony szpinak. Smaż minutę, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Lasagne warzywna - Krok 2

Krok 3

Na spód żaroodpornego naczynia wylej 2 łyżki sosu pomidorowego. Na sosie ułóż pierwszą warstwę suchych płatów makaronu lasagne, rozprowadź . Na makaronie rozprowadź kolejna warstwę sosu, nałóż plastry bakłażana, pomidora i posyp serem.

Lasagne warzywna - Krok 3

Krok 4

Następną warstwę ułóż ze szpinaku zaczynając od porcji sosu i tak jak poprzednio posyp serem, a następnie przykryj płatami lasagne.

Lasagne warzywna - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu posmaruj resztką sosu i posyp serem. Zapiekaj w piekarniku pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez 30 minut. Danie podawaj na gorąco.

Lasagne warzywna - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne warzywnaLasagne warzywna

Przysmak włoskiej kuchni, który uwielbiają wszyscy. Jeżeli cenisz sobie specjały europejskiej kuchni, a do tego jesteś smakoszem warzyw – idealnie trafiłaś. Lasagne warzywna to oryginalna propozycja obiadowa. Co będzie ci potrzebne, żeby stworzyć to doskonałe danie? Oczywiście nie obejdzie się bez makaronu w płatach. Pamiętaj, że kolejne warstwy lasagne przekładasz surowymi plastrami makaronu. Pod wpływem wysokiej temperatury, otoczone pomidorowym sosem i warzywami idealnie zmiękną. Warstwami tej lasagne będą odpowiednio doprawione warzywa: bakłażan, cukinia, szpinak i pomidory. Stworzą one miłą dla oka i niezwykle aromatyczną kompozycję. Aby wzmocnić ich smak użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Na koniec, nie możesz zapomnieć oczywiście o żółtym serze. Startą goudą lub ementalerem posyp kolejne warzywne warstwy i zapiecz. Gotową lasagne podawaj ciepłą – wtedy smakuje najlepiej.