Mamy z Włochami wiele wspólnego. Lubimy muzykę, dobrą zabawę i domowe jedzenie. Wspólne biesiadowanie z rodziną i przyjaciółmi to ważny element obu naszych kultur. Szukamy do tego okazji – święta, rodzinne uroczystości ale także codzienny posiłek. Być może, dlatego tak bardzo smakuje nam włoskie jedzenie, proste i pełne smaków. Makarony, zapiekanki, lasagne weszły już na stałe do polskich domów. Dziś kilka słów o najbardziej tradycyjnej włoskiej zapiekance – wspaniałej lasagne.

 

Lasagne, przygotowana z płatów makaronu przedzielonych pysznymi warstwami – mięsnym sosem, owocami morza, warzywami czy ricottą, z chrupiącą warstewką sera i śmietany lub beszamelu na wierzchu, ma w sobie coś magicznego. Jej wspaniały aromat po wyjęciu z piekarnika zwabi do stołu wszystkich domowników.

Zanim zaczniemy gotowanie na początek kilka wskazówek, które sprawią, że wasza lasagne stanie się arcydziełem sztuki kulinarnej. :)

 

Jak układać lasagne?

Lasagne to danie wyjątkowo inspirujące i dobra okazja by zabłysnąć oryginalną kompozycją. Aby łatwiej było wyjąć ją z naczynia po upieczeniu, warto wysmarować je dobrze tłuszczem. Naczynia mają zazwyczaj kształt prostokąta lub kwadratu, ale tak naprawdę to każde naczynie żaroodporne i wystarczająco głębokie by pomieścić kilka warstw, sprawdzi się do lasagne. Zwróćcie także uwagę, aby warstwy pomiędzy makaronem nie były zbyt wodniste, inaczej lasagne zamieni się w zupę. Gdy jedną z warstw jest np. ser ricotta można go odsączyć na gazie przez kilka godzin lub dodać roztrzepane jajko.

 

Jak przygotować lasagne by makaron był miękki?

Przygotowując lasagne koniecznie zadbajcie o to by płaty makaronu były dobrze przykryte odpowiednią ilością sosu. Jeśli na bokach będzie go brakować, to brzegi makaronu pozostaną surowe, natomiast jeśli makaron będzie dobrze znużony w sosie, to podczas pieczenia zapiekanki wchłonie wilgoć i „ugotuje się”. Sukcesem do idealnej lasagne jest odpowiedna ilość gęstego i aromatycznego sosu.

 

Jak upiec idealną lasagna?

Jest na to sposób. Lasagne pieczemy przykrytą folią aluminiową, którą usuwamy na 15 minut przed końcem. Ten ostatni etap zapewni cudowną chrupiącą skórkę z przypieczonego sera i innych dodatków (śmietany czy beszamelu). A potem jeszcze chwila cierpliwości, bo lasagne, powinna odpocząć przez 10 minut przed podaniem. Łatwiej będzie podzielić ją na kawałki.

 

Jaki powinien być sos do lasagne?

Sos powinien być gęsty, dobrze przyprawiony (ziołami i przyprawami), pełen smaku. Aby lasagne pozostała całością, nasz sos musi dokładnie przywierać do płatów makaronu.

 

Klasyczna lasagne

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 75 min.

Składniki:

- Fix Lasagne Knorr - 1 op.

- Mięso mielone - 500 gramów

- Makaron lasagne płaty - 9 sztuk

- Śmietana gęsta – 100 ml

- Pomidory z puszki - 400 gramów

- Starty ser - 50 gramów

- Olej roślinny do smażenia - 3 łyżki

Sposób przygotowania

Włącz piekarnik na 200°C. Podsmaż mięso na oleju. Dodaj do mięsa: puszkę pomidorów i Fix Lasagne Knorr, który nada włoski smak i idealną gęstość sosu, dzięki czemu lasagne nie będzie się rozwarstwiała. Następnie przepłucz puszkę 50ml wody i dolej do sosu. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i duś ok. 2 minut. Przygotuj naczynie żaroodporne (ok. 20x28 cm). Rozsmaruj 2-3 łyżki sosu na dnie, a potem ułóż na zmianę płaty lasagne i sos (3 takie warstwy). Zakończ na sosie. Na wierzchu rozsmaruj śmietanę i rozłóż ser. Przykryj naczynie folią aluminiową, tak aby nie dotykała sera. Piecz 30 min, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aby ser się zapiekł. Porcje lasagne wykrajaj ok. 10 minut po wyjęciu z piekarnika.

 

Do lasagne dodaj kilka listków świeżej bazylii.