Włosi cieszą się jedzeniem, dużo o jedzeniu rozmawiają i celebrują wszelkie posiłki. Włoskie kolacje są wielodaniowe, począwszy od antipasto czyli przekąsek na zimno. Następnie podaje się primo inaczej dania pierwsze np. niewielką porcję risotto czy makaronu z sosem. Teraz kolej na secondo czyli danie główne, zazwyczaj mięsne lub rybne. Towarzyszą mu contorno czyli dodatki – warzywa na ciepło lub zimno. Uroczysty posiłek we Włoszech składa się także z porcji sałaty – insalata i talerza serów skomponowanych z owocami. A potem już kolej na dolce czyli bajeczne desery takie jak panna cotta czy tiramisu, do których podaje się mocną kawę espresso. Włosi są mistrzami przekąsek. Są niezwykle różnorodne i jest ich wiele. A co sądzicie o domowym przyjęciu wyłącznie z włoskich przekąsek? Cieniutko krojone salami, wędzona szynka prosciutto, płatki parmezanu, marynowane papryki, cebulki, bakłażany i karczochy to tylko niektóre propozycje na włoskie przyjęcie.

Prostą i pyszną przekąską na jeden kęs może być kanapka z sałatką caprese.

 

Kanapki z pomidorem i mozzarellą

Czas: 15 minut

Dla 2 osób

Składniki:

- Ciabatta korzenna - 1 sztuka

- Knorr Przyprawa Płatki Chilli z Wędzoną Papryką

- Mozzarella - 2 sztuki

- Pomidor - 2 sztuki

- Garść rukoli

Sposób przygotowania:

Ciabattę pokrój na pół. Pomidory i mozzarelle pokrój w plastry.

Na kanapce połóż najpierw porcję umytej rukoli, następnie na przemian plastry sera, pomidorów i posyp szczyptą przyprawy Knorr. Na koniec przykryj pieczywem i zapiekaj 5 minut.

Włoskie crostini z twarożkiem i oliwkami

Czas: 15 minut

Dla 4 osób

Składniki:

- Ciabatta razowa pełnoziarnista - 4 sztuki

- Twarożek - 150 gramów

- Czarne oliwki - 8 sztuk

- Zielone oliwki - 8 sztuk

- Majonez Hellmann's Babuni - 3 łyżki

- Świeża bazylia kilka listków

Sposób przygotowania:

Ciabattę pokrój w małe kromeczki. Kromki ciabatty posmaruj masłem i zapiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 8 minut aż zrobią się chrupiące. Twarożek wymieszaj z majonezem i dopraw według uznania. Następnie posmaruj nim grzanki. Na wierzchu ułóż posiekane oliwki oraz listki bazylii.