Włosi cieszą się jedzeniem, dużo o jedzeniu rozmawiają i celebrują wszelkie posiłki. Włoskie kolacje są wielodaniowe, począwszy od antipasto czyli przekąsek na zimno. Następnie podaje się primo inaczej dania pierwsze np. niewielką porcję risotto czy makaronu z sosem. Teraz kolej na secondo czyli danie główne, zazwyczaj mięsne lub rybne. Towarzyszą mu contorno czyli dodatki – warzywa na ciepło lub zimno. Uroczysty posiłek we Włoszech składa się także z porcji sałaty – insalata i talerza serów skomponowanych z owocami. A potem już kolej na dolce czyli bajeczne desery takie jak panna cotta czy tiramisu, do których podaje się mocną kawę espresso. Włosi są mistrzami przekąsek. Są niezwykle różnorodne i jest ich wiele. A co sądzicie o domowym przyjęciu wyłącznie z włoskich przekąsek? Cieniutko krojone salami, wędzona szynka prosciutto, płatki parmezanu, marynowane papryki, cebulki, bakłażany i karczochy to tylko niektóre propozycje na włoskie przyjęcie.
Prostą i pyszną przekąską na jeden kęs może być kanapka z sałatką caprese.
Kanapki z pomidorem i mozzarellą
Czas: 15 minut
Dla 2 osób
Składniki:
- Ciabatta korzenna - 1 sztuka
- Knorr Przyprawa Płatki Chilli z Wędzoną Papryką
- Mozzarella - 2 sztuki
- Pomidor - 2 sztuki
- Garść rukoli
Sposób przygotowania:
Ciabattę pokrój na pół. Pomidory i mozzarelle pokrój w plastry.
Na kanapce połóż najpierw porcję umytej rukoli, następnie na przemian plastry sera, pomidorów i posyp szczyptą przyprawy Knorr. Na koniec przykryj pieczywem i zapiekaj 5 minut.
Włoskie crostini z twarożkiem i oliwkami
Czas: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- Ciabatta razowa pełnoziarnista - 4 sztuki
- Twarożek - 150 gramów
- Czarne oliwki - 8 sztuk
- Zielone oliwki - 8 sztuk
- Majonez Hellmann's Babuni - 3 łyżki
- Świeża bazylia kilka listków
Sposób przygotowania:
Ciabattę pokrój w małe kromeczki. Kromki ciabatty posmaruj masłem i zapiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 8 minut aż zrobią się chrupiące. Twarożek wymieszaj z majonezem i dopraw według uznania. Następnie posmaruj nim grzanki. Na wierzchu ułóż posiekane oliwki oraz listki bazylii.
Komentarze (1)