Kto by przypuszczał, że płaski placek z ziołami i oliwą, którego receptura powstała w starożytnej Grecji, zrobi tak wielką furorę na całym świecie jako kultowy włoski przysmak. Pizza doczekała się własnego święta, choć jedzona jest chętnie niezależnie od daty i okoliczności. Za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej – wszystko zależy od dodatków. Nie ważne czy ceni się ją w tradycyjnym wydaniu z sosem pomidorowym i mozzarellą, czy dodaje się mniej oczywiste smakołyki pokroju ananasa. Kluczem do sukcesu jest ciasto! Jak zrobić cienkie ciasto na pizzę, które oczarowuje chrupkością? Znamy tę tajemnicę i chętnie się nią podzielimy.

Sekret ciasta tkwi w prostocie

Mimo że pizza z założenia powinna być nieskomplikowanym daniem, onieśmiela niektórych kucharzy. Dziś udowodnimy, że po przepis na cienkie ciasto do pizzy może sięgnąć każdy.

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 0,5 l wody,
  • 25 g cukru,
  • 8 g drożdży,
  • 20 g soli,
  • 50 ml oleju.

Jak zrobić ciasto na pizzę – krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj, wyrabiając ciasto do momentu, aż będzie sprężyste i przestanie przyklejać się do rąk.
  2. Ciasto skrop odrobiną wody i odstaw do lodówki na 10 minut.
  3. Po tym czasie naczynie umieść w ciepłym miejscu na 20 minut, by ciasto mogło swobodnie wyrosnąć.
  4. Blat stołu lub stolnicę podsyp mąką i ułóż na nim ciasto. Łatwiej będzie je rozwałkować, jeśli podzielisz całość na 3 lub 4 porcje.
  5. Każdy placek powinien mieć 1 centymetr grubości. Z podanych składników uda się uformować pizzę o średnicy około 28 centymetrów.

Cienkie ciasto na pizzę – porady

  • Jak w przypadku większości wypieków, należy pamiętać, by pracę zaczynać, gdy wszystkie składniki będą miały temperaturę pokojową.
  • Dodatkową gwarancją udanego ciasta na pizzę jest przesianie mąki przez sito. Prosty manewr, ale niezwykle przydatny.
  • Tradycyjnym serowym dodatkiem do pizzy jest mozzarella. Zwróćcie uwagę na jej skład i konsystencję. Jeśli zawiera za dużo wody, ułożenie jej plastrów na pizzy sprawi, że ciasto nie będzie chrupiące.
  • Wybierając resztę dodatków, kierujcie się zasadą „mniej znaczy więcej”. Zbyt duża ilość sosu, warzyw, grzybów, owoców i wędlin spowoduje problemy z wypieczeniem pizzy. Wpłynie to również negatywnie na komfort samego jedzenia.
  • Do zrobienia dobrego sosu pomidorowego wystarczą: pomidory (mogą być z puszki), sól, pieprz, czosnek i oregano.
  • Jeśli często przygotowujecie domową pizzę, weźcie pod uwagę zaopatrzenie się w specjalny kamień do pieczenia. Ten prosty gadżet równomiernie rozprowadza ciepło i wchłania wilgoć z ciasta. Dla fanów cienkiej, chrupiącej pizzy to sprawy pierwszorzędne.

Pizza dla każdego i na każdą okazję

Dość teorii, pora na pyszną praktykę. Możliwość zrobienia z jednego przepisu kilku placków, wykorzystajcie podczas organizowania imprezy. Pizza z boczkiem z pewnością ucieszy mięsożerców, lecz dobrze mieć w zanadrzu również pizzę wegetariańską dla gości, którzy od mięsa stronią. Domownicy nawet podczas codziennego obiadu mogą mieć zupełnie różne wizje odnoście pizzy idealnej. Niech każdy dorzuci swoje ulubione składniki. Wyjdą z tego ciekawe kompozycje pokroju pizzy meksykańskiej albo pizzy góralskiej z hojną porcją oscypka. Trudno zdecydować się na jeden konkretny smak? Za sprawą słodkiej i pikantnej pizzy nie będzie to konieczne.

Z łatwością wrócicie do prawdziwie włoskich klimatów dzięki pizzy sycylijskiej, którą możecie dodatkowo posypać pokruszonymi pistacjami. Pizza Pescatore także pełna jest śródziemnomorskich dodatków: kaparów, pomidorów, parmezanu i rukoli. Cienkie ciasto doskonale pasuje do pizzy pepperoni – kolejnego klasyka, od którego warto zacząć domowe eksperymenty z włoskim specjałem.