Jakie dodatki do pizzy układać na cieście? Pomysły na sprawdzone i oryginalne składniki
Pizza już dawno podbiła niemal cały świat! Choć powstała we Włoszech, a płaski placek pieczony z niewielką ilością składników był rezultatem panującej biedy, dziś można trafić na jej najróżniejsze wersje – często z bardzo zaskakującymi dodatkami. Co na pizzę – to pytanie zadają sobie zarówno kucharze, którzy chcą być jak najbliżej oryginalnej receptury, jak i ci, którzy nie boją się ekstrawagancji w swoich jadalniach. Przedstawiamy więc sprawdzone składniki na pizzę. Dla każdego znajdzie się coś pysznego!
Dodatki do pizzy włoskiej
W oryginalnej włoskiej pizzy najważniejsze jest ciasto, powstające z mąki, drożdży, wody i oliwy. To ono ma grać główną rolę, a ułożone na nim składniki nie powinny go obciążać i przyćmiewać jego smaku. Zdecydowanie najbardziej znanym rodzajem jest pizza margherita, która ma bardzo prosty i znany skład, więc nie trzeba się głowić, jakie dodatki do pizzy byłyby odpowiednie. Znajdziemy na niej jedynie sos pomidorowy, mozzarellę i bazylię. To najsmaczniejszy dowód na to, że najprostsze rozwiązania okazują się strzałem w dziesiątkę.
Jeśli jednak zależy nam na nieco większym urozmaiceniu, możemy skusić się na inne typowo włoskie, oryginalne dodatki do pizzy. Składniki, które można położyć na wierzch pizzy to kapary, karczochy, anchois, czarne oliwki, prosciutto crudo (szynka długo dojrzewająca) oraz prosciutto cotto (szynka długo gotowana), pikantne włoskie salami, peperoncino, czosnek i oregano.
Nietypowe pomysły na dodatki do pizzy
Kreatywni szefowie kuchni wciąż prześcigają się w wymyślaniu kolejnych wariacji na temat słynnego włoskiego dania. Pizza hawajska – bardzo znana, której głównym składnikiem jest ananas, choć dla niektórych smakoszy stanowi profanację, już raczej nikogo nie dziwi.
Wśród ciekawych i bardzo smacznych dodatków do pizzy na uwagę zasługują kwiaty cukinii, bakłażan, ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, buraki, zielone szparagi, pieczona papryka, czosnek niedźwiedzi, brokuły i gruszka – koniecznie w połączeniu z serem pleśniowym. Zastanawiając się nad tym, jakie dodatki do pizzy wybrać, pozwólcie sobie na dobrą zabawę. Może pizza z kimchi albo ciecierzycą przypadnie wam do gustu?
Dodatki do pizzy domowej
Zrobienie pizzy w domu daje niemalże nieograniczone możliwości w wyborze dodatków. Pizza może być świetnym sposobem na zużycie resztek z lodówki: żółtego sera, wędliny albo pieczarek. Jeśli jednak macie apetyt na coś bardziej wymyślnego, skorzystajcie z naszych porad.
Nie wyobrażacie sobie pizzy bez mięsa? Zamiast klasycznej kiełbasy lub szynki, użyjcie kurczaka, krewetek, kalmarów, wędzonego boczku, chorizo i rostbefu. Gdy mowa o serach, skosztujcie gorgonzoli, parmezanu, sera koziego, pecorino lub oscypka. Jak widzicie, składniki na pizzę można mnożyć!
Jak układać dodatki na pizzy?
Kolejność ma znaczenie. Oczywistym jest, że na cieście najpierw należy rozsmarować sos pomidorowy (wyjątkiem jest pizza bianca, pozbawiona tego składnika). Następnie układany jest ser, najczęściej mozzarella. Resztę dodatków dorzuca się na samym końcu, by kusiły samym swoim wyglądem. Powinny być rozłożone równomiernie, aby nie zabrakło ich na żadnym z kawałków. Często zadajemy sobie pytania: jakie dodatki do pizzy powinny znaleźć się na samej górze? Odpowiedź jest bardzo prosta – składniki na wierzch pizzy to zawsze świeża zielenina, np., rukola, szpinak czy liście bazylii, które umieszcza się na pizzy po wyjęciu jej z pieca.
Pizzeria we własnym domu
Najlepsza pizza w mieście? Zrobisz ją własnymi rękoma! Wbrew nazwie Pizza di Diabolo to najprawdziwsze niebo w gębie. Wolicie przełamać pikantny smak tabasco czymś odrobinę łagodniejszym? Polecamy słodką i pikantną pizzę – idealnie wyważoną. Gdy zastanawiacie się, czy ryby pasują do włoskiego placka, Pizza Pescatore rozwieje wszelkie wątpliwości. Staracie się unikać mięsnych dodatków do pizzy? Spokojnie, dzięki pizzy wegetariańskiej, a także barwnej pizzy ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem nikt nie odejdzie od stołu głodny.
Pieczarki to jeden z oczywistych składników pizzy, dlatego pizza grzybowa rzuci trochę inne światło na dodatki prosto z lasu. Głodomorom polecamy przepis na Pizzę Wiejską z kurczakiem, boczkiem i parmezanem.
Komentarze (0)