
Składniki
200 gramów
1 sztuka
5 plastrów
5 plastrów
1 łyżka
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na pizzę. Połącz ze sobą mąkę i sól. W szklance wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i odstaw na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie stopniowo dodawaj drożdżowy zaczyn do mąki i wyrabiaj ciasto. W międzyczasie dodaj też olej. Ciasto zagniataj do momentu, aż stanie się jednolite i sprężyste. Gotową kulę ciasta przelej wodą i odstaw na 10 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyciąg ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejnych 20 minut.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy dokładnie połącz ze sobą w miseczce do momentu, aż mikstura będzie idealnie gładka. Dodaj mini kostkę czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku. Odstaw.
Krok 3
Stolnicę lub blat stołu delikatnie podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek na pizzę powinien mieć około 1 centymetr grubości.
Krok 4
Rozwałkowany placek na pizzę umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem. Staraj się nie smarować brzegów.
Krok 5
Wierzch pizzy posyp tartym serem żółtym. Następnie ułóż plastry cebuli (mogą być również piórka), pokrojone pieczarki, plasterki szynki, posiekaną papryczkę jalapeño oraz kiełbasę pepperoni. Na koniec skrop całość sosem tabasco w ilości według uznania.
Krok 6
Pizzę di Diabolo piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut. Idealna pizza będzie ładnie zarumieniona, z chrupiącymi brzegami.

Dobra rada:
Jeśli chcesz, żeby pizza była chrupiąca i nie przyklejała się do stolnicy ani blatu podczas wałkowania do podsypania możesz użyć nie tylko mąki, ale też semoliny, czyli klasycznej kaszy manny.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza di Diabolo
Pizza di Diabolo to klasyczna wersja popularnej pizzy włoskiej o wyrazistym ostrym smaku. Za jej pikanterię odpowiadają papryczki jalapeno i ostry sos tabasco. Prawdziwi koneserzy ognia na podniebieniu i w przełyku do dania dodają także papryczkę chili wraz z pestkami – jest to jednak wersja dla najwytrwalszych.
Dla kogo?
Pizza di Diabolo to przysmak dla prawdziwych miłośników ostrości. Jeśli lubisz pikantne smaki to placek idealny dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Diabelska pizza dobrze sprawdzi się jako danie na imprezę dla dorosłych. Ciekawie urozmaici urodzinowe menu lub spontaniczne spotkanie ze znajomymi.
Czy wiesz, że?
Palące uczucie ostrości na języku, podniebieniu i w przełyku można szybko złagodzić popijając krowie mleko z lodówki, najlepiej nieodtłuszczone do 0,5 do 2% tłuszczu.
Dla urozmaicenia:
Pizza diabelska daje szerokie pole do eksperymentowania z dodatkami. Śmiało możesz dodać do niej ulubione dodatki warzywne i mięsne oraz pyszne dipy. Ostry smak diabelskiej receptury jeszcze bardziej podkreślą pikantne sosy, np. meksykański.