Składniki
150 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
50 gramów
2 łyżki
1 sztuka
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
Krok 4
Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
Krok 5
Pizzę posyp po wierzchu szynką, pieczarkami, oliwkami i serem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Pizza Capriciosa
Capricciosa to propozycja pizzy, która zawiera w sobie interesujące połączenie składników. Jej podstawę – tak jak w większości dań tego typu – stanowi sos pomidorowy, który w tym przypadku charakteryzuje się intensywnym posmakiem oregano. Do jego przyrządzenia sprawdzą się suszone zioła. Na spód pizzy, posmarowany sosem pomidorowym, kładzie się resztę składników: szynkę, pieczarki, zielone oliwki i startą mozzarellę. Zanim jednak zabierzesz się do komponowania składników, przygotuj odpowiednie ciasto. Dzięki właściwemu ugniataniu uzyskasz jego odpowiednią konsystencję. W zależności od upodobań, możesz je rozwałkować na grubsze lub cieńsze. Ciekawą alternatywą dla wersji proponowanej w przepisie jest przyrządzenie minipizz. Przygotujesz je, dzieląc ciasto na kilka części. Każdą z nich należy rozwałkować i ułożyć na niej składniki. Dzięki takiemu zabiegowi, wydzielisz porcje bez krojenia. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzesz, możesz podać gotowe danie przystrojone świeżymi listkami bazylii. Ułóż je na pizzy już po jej upieczeniu – w przeciwnym razie mogą się spalić. Pizza smakuje dobrze podana bez dodatków, jednak warto użyć również sosu czosnkowego, ketchupu, majonezu lub oliwy z oliwek. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo przyrządzić smaczną pizzę.