Pizza Capriciosa - przepis: składniki i wykonanie | Przepisy.pl pixel

Pizza Capriciosa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

1163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

504 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

890 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 sztuka

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na pizzę. Do mąki dodaj sól i dokładnie wymieszaj. W szklankę nalej 50 ml wody, dodaj drożdże i cukier – wymieszaj i odstaw na kilka minut. Następnie stopniowo dodawaj do mąki wodę z drożdżami i zagniataj ciasto. Gotowe ciasto skrop wodą i odstaw do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

Krok 2

W miseczce połącz ze sobą składniki na sos do pizzy tak, by nie było w nim grudek, dodaj Przyprawę w minikostce czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku (według uznania).

Krok 3

Wyrośnięte ciasto połóż na stolnicę lub blat stołu. Rozwałkuj je lub uformuj ręcznie. Placek powinien formę koła i około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 4

Placek umieść na blaszce do pieczenia i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem. Staraj się nie smarować brzegów ciasta.

Krok 5

Pizzę posyp po wierzchu szynką, pieczarkami, oliwkami i serem. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku około 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz pizzę na cienkim cieście, podczas wałkowania ciasta po prostu rozwałkuj je jeszcze cieniej.

9

Opinie o przepisie

  • Piotrek

    Piotrek , 03.03.2022

    8 gr drożdży to rozumiem suchych?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 28.06.2021

    TAK. A ja tej pizzy nie modyfikuje, bo właśnie taka najlepiej smakuje!!! Z tego właśnie Capriciosa jest znana, że serem, szynką i grzybami jest obsypana!!! Jedna z najpopularniejszych w Italii, a rodzajów jest więcej niż kart w talii!!! Proste pizze czasem są najpyszniejsze a to jest w kuchni przecież najważniejsze!!!!!!!! Miłego gustowania i pizzy smakowania!!!!!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 22.06.2021

    TAK. Pizza z tego przepisu jest rewelacyjna. Dopasowałam ją jeszcze bardziej do swoich smaków i dołożyłam aromatyczne pomidorki, oraz świeży czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Uwielbiam na pizzy pomidorki, szczególnie te odmiany gałązkowe, które mają bogaty pomidorowy smak. A czosnek to mus w każdej mojej pizzy, dla mnie czosnku nigdy za wiele. Zobaczcie jak wygląda pizza w mojej wersji, dołączam zdjęcie. Polecam i smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław U.

    Mirosław U. , 18.06.2021

    TAK. Kto nie kocha pizzy…? Retoryczne to pytanie :-) Ale ja mam pomysł, jak ją ciut zmodfikować, Panowie i Panie. Na wierzch chipsy z …buraka dodać proponuję. To ciekawy wizualnie dodatek, a i fajnie smakuje. PIZZA CAPRICCIOSA strzeliła buraka !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 18.06.2021

    TAK. Ciasto do pizzy będę wyrabiała, na ucztę marzeń czekała. Sos do pizzy z passaty pomidorowej,  soli, oregano, zmiażdżonego czosnku i pieprzu powstanie, niech miło mija nam w kuchni pracowanie. Placki na pizzę rozwałkuję, już w wyobraźni smak pizzy czuję! Placki umieszczę na blaszce, sosem pomidorowym posmaruję, ale obiad nam się szykuje! PIzzę posypię boczkiem, szynką, pieczarkami, serem i oliwkami - zawsze inspiruję się Waszymi przepisami! 20 minut pieczemy, a następnie na ucztę się szykujemy. Ja dodaje własnej roboty sos czosnkowy, który ze śmietany, majonezu i czosnku przygotowuję -MNIAM jak wybornie smakuje! SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kosiak

    Barbara Kosiak , 28.10.2020

    zrobiłam ją według przepisu i jest po prostu przepyszna! Polecam ją zrobić tą, a nie inną.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Durko

    Mateusz Durko , 06.01.2016

    Pyyyychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Krak

    Angelika Krak , 11.06.2015

    bardzo pyszna polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Capriciosa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Capriciosa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Capriciosa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Capriciosa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Capriciosa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Capriciosa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Capriciosa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza Capriciosa Pizza Capriciosa

Jak smakuje pizza Capriciosa? Przepis na ten placek jest łatwy w przygotowaniu. Jej podstawę – tak jak w większości dań tego typu – stanowi sos pomidorowy, który w tym przypadku charakteryzuje się intensywnym posmakiem oregano. Do jego przyrządzenia sprawdzą się suszone zioła. Na spód pizzy, posmarowany sosem pomidorowym, kładzie się resztę składników: szynkę, pieczarki, zielone oliwki i startą mozzarellę. Oto nasz sprawdzony przepis na pizzę Capriciosa, który udaje się zawsze!

Dla kogo?

Komu posmakuje pizza Capriciosa? Przepis na ten smaczny placek przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pizzy! Proste składniki sprawią, że z ochotą zjedzą ją zarówno dorośli, jak i dzieci. 

Na jaką okazję?

Pizza Capriciosa najlepiej smakuje w towarzystwie, więc niech jej przygotowanie będzie pretekstem do zaproszenia przyjaciół! To idealnie danie do dzielenia się z bliskimi! Urządźcie sobie przyjęcie w kuchni lub cieszcie się domową Capriciosą podczas ulubionego serialu. 

Czy wiesz, że?

Zamiast jednej dużej pizzy możesz przygotować kilka mniejszych. Wszystko zależy od tego, jak podzielisz ciasto. Dzięki takiemu zabiegowi, wydzielisz porcje bez krojenia. Pizza Capriciosa to przepis, z którym można smacznie kombinować!

Dla urozmaicenia:

Pizzę Capriciosa podaj przystrojoną świeżymi listkami bazylii. Ułóż je na placku już po jej upieczeniu – w przeciwnym razie zwiędną i nie będą ładnie wyglądać. Pizza Capriciosa jest bogata w różne składniki – smakuje dobrze podana bez dodatków, jednak warto zaserwować ją w towarzystwie sosu czosnkowego, ketchupu, majonezu lub oliwy z oliwek. Wypróbuj nasz przepis na pizzę Capriciosa!