Pizza z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

240 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

120 gramów

150 gramów

150 gramów

50 mililitrów

6 sztuk

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki pokrój w kostkę, pieczarki pokrój w plastry. Boczek pokrój w paski, miętę posiekaj.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Zagotuj śmietanę z 50 mililitrami wody i połową kostki Knorr oraz z jedną łyżeczką zasmażki Knorr.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 5

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 6

Pizzę posyp po wierzchu serem i pozostałymi składnikami. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 min. Podawaj pizzę posypaną miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza z boczkiemPizza z boczkiem

Pizza z boczkiem to danie na wiele okazji. Sprawdzi się w zimowe wieczory, ale również podczas letnich pikników. Jak ją przygotować? Zacznij od ciasta: wyrób je na stolnicy, skrop wodą i przełóż do chłodnego miejsca. Następnie wyjmij je, przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce – do momentu, aż wyrośnie. Ciasto podziel na trzy części, każdą z nich rozwałkowując na grubość około centymetra. Placki połóż na blasze i posmaruj z wierzchu sosem śmietanowym. Pomidory pokrój w kostkę, pieczarki (sprawdzą się m.in. portobello) w plastry, a boczek w paski — wybierz mięso wędzone lub parzone. Składniki ułóż na spodach do pizzy i przykryj je startym żółtym serem, np. cheddarem lub goudą. Wersję pizzy z tego przepisu warto urozmaicić o dodatkowe składniki, na przykład czarne oliwki, kukurydzę, czerwoną paprykę czy plasterki czosnku. Gotowe danie posyp liśćmi mięty albo bazylii. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wybornych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.