Pizza z boczkiem - przepis: wiejska, ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Pizza z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
270 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

120 gramów

1 łyżka

0.5 sztuki

150 gramów

150 gramów

50 mililitrów

6 sztuk

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki pokrój w kostkę, pieczarki pokrój w plastry. Boczek pokrój w paski, miętę posiekaj.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Zagotuj śmietanę z 50 mililitrami wody i połową kostki Knorr oraz z jedną łyżeczką zasmażki Knorr.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 5

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 6

Pizzę posyp po wierzchu serem i pozostałymi składnikami. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 min. Podawaj pizzę posypaną miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mini pizza
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza z boczkiemPizza z boczkiem

Pizza z boczkiem to danie na wiele okazji. Sprawdzi się w zimowe wieczory, ale również podczas letnich pikników. Jak ją przygotować? Zacznij od ciasta: wyrób je na stolnicy, skrop wodą i przełóż do chłodnego miejsca. Następnie wyjmij je, przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce – do momentu, aż wyrośnie. Ciasto podziel na trzy części, każdą z nich rozwałkowując na grubość około centymetra. Placki połóż na blasze i posmaruj z wierzchu sosem śmietanowym. Pomidory pokrój w kostkę, pieczarki (sprawdzą się m.in. portobello) w plastry, a boczek w paski — wybierz mięso wędzone lub parzone. Składniki ułóż na spodach do pizzy i przykryj je startym żółtym serem, np. cheddarem lub goudą. Wersję pizzy z tego przepisu warto urozmaicić o dodatkowe składniki, na przykład czarne oliwki, kukurydzę, czerwoną paprykę czy plasterki czosnku. Gotowe danie posyp liśćmi mięty albo bazylii. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wybornych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.