Pizza z boczkiem - przepis: wiejska, ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Pizza z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

266 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

120 gramów

1 łyżka

0.5 sztuki

150 gramów

150 gramów

50 mililitrów

6 sztuk

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki pokrój w kostkę, pieczarki pokrój w plastry. Boczek pokrój w paski, miętę posiekaj.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Zagotuj śmietanę z 50 mililitrami wody i połową kostki Knorr oraz z jedną łyżeczką zasmażki Knorr.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 5

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 6

Pizzę posyp po wierzchu serem i pozostałymi składnikami. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 min. Podawaj pizzę posypaną miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza z boczkiemPizza z boczkiem

Pizza z boczkiem to danie na wiele okazji. Sprawdzi się w zimowe wieczory, ale również podczas letnich pikników. Jak ją przygotować? Zacznij od ciasta: wyrób je na stolnicy, skrop wodą i przełóż do chłodnego miejsca. Następnie wyjmij je, przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce – do momentu, aż wyrośnie. Ciasto podziel na trzy części, każdą z nich rozwałkowując na grubość około centymetra. Placki połóż na blasze i posmaruj z wierzchu sosem śmietanowym. Pomidory pokrój w kostkę, pieczarki (sprawdzą się m.in. portobello) w plastry, a boczek w paski — wybierz mięso wędzone lub parzone. Składniki ułóż na spodach do pizzy i przykryj je startym żółtym serem, np. cheddarem lub goudą. Wersję pizzy z tego przepisu warto urozmaicić o dodatkowe składniki, na przykład czarne oliwki, kukurydzę, czerwoną paprykę czy plasterki czosnku. Gotowe danie posyp liśćmi mięty albo bazylii. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wybornych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.