Chicago pizza (deep dish) – przepis

Charakterystyczny, głęboki spód i warstwowo ułożone składniki to znak rozpoznawczy amerykańskiego dania o nazwie chicago pizza. Miłośnicy chrupiącego ciasta, na którym można umieścić przeróżne dodatki i sosy, z pewnością nie przejdą obojętnie obok takiej perełki. Ilość kombinacji, w jakich można ją serwować, zdaje się nie mieć końca. Dlaczego pizza w stylu chicago jest tak wyjątkowa i zdecydowanie warto jej skosztować? Odkrywamy tajniki przygotowania.

Pizza chicago a klasyczna – podobieństwa i różnice

Jeśli dotychczas pizza kojarzyła wam się z cienkim, płaskim plackiem, z ułożoną na wierzchu szynką i pieczarkami, możecie być zaskoczeni jej chicagowską odmianą. Przepis na deep dish pizza na pierwszy rzut oka nie odbiega od tego doskonale znanego. Używa się podobnych składników, dodatki także możecie dobrać według własnego gustu. Gdzie w takim razie tkwi sekret jej odmienności? Przede wszystkim przygotowuje się ją w głębokim naczyniu, co sprawia, że samo ciasto jest dość grube. Drugim elementem różniącym pizzę chicago od tej klasycznej jest odwrotne ułożenie dodatków. Na spodzie ląduje więc mozzarella w sporej ilości, a następnie pozostałe dodatki. Zwieńczeniem deep dish pizza jest sos pomidorowy, który warto wykonać samodzielnie.

Jak zrobić pizzę chicago? Wykonanie krok po kroku

Przygotujcie składniki na ciasto – 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklankę letniej wody, 25 g drożdży, ¼ szklanki oliwy, 2 łyżki masła i po łyżeczce cukru i soli do smaku. Wymieszajcie w misce drożdże z cukrem i letnią wodą. W drugiej misce umieśćcie pozostałe składniki. Następnie wlejcie do nich aktywne drożdże i energicznie wyrabiajcie ciasto. Przykryjcie je ściereczką i pozostawcie na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie możecie zabrać się za przygotowywanie sosu. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oliwy i podsmażcie 1 małą, drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajcie 2 puszki krojonych pomidorów, szczyptę pieprzu i po łyżeczce oregano i bazylii. Całość gotujcie ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Jakie dodatki wybrać do pizzy chicago?

Postawcie na swoje ulubione smaki. Szynka, pepperoni lub boczek to najpopularniejsze mięsne dodatki. Świetnie będą także pasować warzywa, takie jak szpinak, karczochy, papryka lub czerwona cebula. Jeśli nie wyobrażacie sobie pizzy bez pieczarek, one także mogą się na niej znaleźć. Wielbiciele egzotycznych smaków mogą śmiało zrobić deep dish pizza z ananasem. Umieszczenie sera na spodzie jest bardzo istotne. W związku z tym, że ciasto jest dość grube, ser na wierzchu pizzy chicago szybko by się przypalił. Cały sekret niezwykłych doznań podczas jedzenia to półpłynny, ciągnący się ser, który w związku z zamianą miejsc dodatków ma szansę właśnie takim się stać.

Składanie i pieczenie chicago pizzy – jak zrobić to właściwie?

Rozgrzejcie piekarnik do 220°C. Przygotujcie okrągłą formę o wysokich brzegach i posmarujcie ją tłuszczem. Doskonale sprawdzi się zarówno tortownica, jak i forma do egzotycznej tarty lub tarty ziemniaczanej. Dzięki temu łatwiej będzie układać kolejne warstwy pizzy. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie, tak aby było o grubości 1 cm. Wyłóżcie nim formę, dokładnie je dociskając, żeby każdy kawałek dobrze do niej przylgnął. Następnie ułóżcie ser na cieście, a na nim wasze ulubione dodatki. Na wierzch wylejcie sos pomidorowy i rozprowadźcie go równomiernie po całej powierzchni. Pizzę chicago pieczcie w piekarniku przez ok. 30 minut.

Inspiracje na pyszną domową pizzę

Wybierzcie się w podróż po smakach z różnych stron świata! Wiecie już, że na chicago pizza przepis nie jest zbyt skomplikowany, ale warto także poznać inne odsłony tego przysmaku. Jagnięcina, doprawiona kolendrą, kminem rzymskim, cynamonem i sokiem z limonki pozwoli wam odkryć smak lahmacun – pizzy tureckiej. Pizza americana z wędzonym boczkiem, oliwkami i cebulą to doskonały wybór dla amatorów kuchni amerykańskiej. A jeśli bliżej wam do dań makaronowych, koniecznie wypróbujcie cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Każde z tych dań, wzbogacone Fixem Knorr Spaghetti Bolognese, to nie tylko pyszne, ale i niezwykle proste do wykonania kulinarne dzieło sztuki, do którego często będziecie wracać!