CIASTA DO HERBATY
42 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
CIASTA DO HERBATY
Tradycja delektowania się popołudniową herbatą kojarzona jest przede wszystkim z kulturą Wielkiej Brytanii, ale i w Polsce dla wielu osób jest to niezwykle sympatyczny rytuał. Można cieszyć się nim w pojedynkę, można wykorzystać go jako pretekst do spotkania w gronie rodziny i znajomych. Oprócz ozdobnych filiżanek i ulubionego napoju warto przygotować apetyczny poczęstunek. Herbata z ciastem będzie smakować lepiej, a niespieszne posiedzenie w domowym zaciszu upłynie w jeszcze milszej atmosferze.
Dla kogo?
Ciasta do herbaty przypadną do gustu gospodarzom, którzy chcą jak najlepiej przyjąć swoich gości. Zorganizowanie kameralnego przyjęcia wcale nie musi stawiać na równe nogi wszystkich domowników. Wykorzystaj proste przepisy na pyszne jabłeczniki, keksy, pierniki czy drożdżowe ciasta, by już same przygotowania były dużą przyjemnością.
Na jaką okazję?
Przyjacielskie spotkanie przy herbacie i cieście nie wymaga zachowywania surowej etykiety i szczegółowego planowania z wielodniowym wyprzedzeniem. Chcesz spotkać się z dawno niewidzianymi koleżankami i bez skrępowania poplotkować? Może spontanicznie pojawił się powód do świętowania dobrych wieści w gronie najbliższych przyjaciół? Ze spotkań przy kawałku pysznego ciacha i kubku gorącej herbaty warto zrobić tradycję, dzięki której nie tylko miło spędzisz czas, ale będziesz też na bieżąco z tym, co dzieje się u twoich znajomych.
Czy wiesz, że?
Zadbaj o to, by mieć w zanadrzu kilka rodzajów herbat. Poczęstunek wybierz w zależności od pory roku. Latem doskonale sprawdzają się serniki na zimno i ciasta z sezonowymi owocami takie jak np. malinowa chmurka. Gdy robi się chłodniej, podaj aromatyczną szarlotkę, orzechowca albo brownie. Zadbaj też o drobne dodatki. Nie musisz od razu wyciągać z kredensu ślubnej zastawy, ale kolorowe serwetki i świeże kwiaty w wazonie staną się efektowną dekoracją.
Dla urozmaicenia:
W miesiącach wakacyjnych zaproponuj gościom herbatę mrożoną. Oprócz ciast, na stołach niech pojawią się ciasteczka: kruche, maślane albo udekorowane kolorowym lukrem, masą budyniową czy bitą śmietaną. Świetnie wyglądają i smakują zgrabne muffinki.



