Przepisy na CIASTA DO HERBATY | Przepisy.pl pixel

CIASTA DO HERBATY

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CIASTA DO HERBATYCIASTA DO HERBATY

Tradycja delektowania się popołudniową herbatą kojarzona jest przede wszystkim z kulturą Wielkiej Brytanii, ale i w Polsce dla wielu osób jest to niezwykle sympatyczny rytuał. Można cieszyć się nim w pojedynkę, można wykorzystać go jako pretekst do spotkania w gronie rodziny i znajomych. Oprócz ozdobnych filiżanek i ulubionego napoju warto przygotować apetyczny poczęstunek. Herbata z ciastem będzie smakować lepiej, a niespieszne posiedzenie w domowym zaciszu upłynie w jeszcze milszej atmosferze.

Dla kogo?

Ciasta do herbaty przypadną do gustu gospodarzom, którzy chcą jak najlepiej przyjąć swoich gości. Zorganizowanie kameralnego przyjęcia wcale nie musi stawiać na równe nogi wszystkich domowników. Wykorzystaj proste przepisy na pyszne jabłeczniki, keksy, pierniki czy drożdżowe ciasta, by już same przygotowania były dużą przyjemnością.

Na jaką okazję?

Przyjacielskie spotkanie przy herbacie i cieście nie wymaga zachowywania surowej etykiety i szczegółowego planowania z wielodniowym wyprzedzeniem. Chcesz spotkać się z dawno niewidzianymi koleżankami i bez skrępowania poplotkować? Może spontanicznie pojawił się powód do świętowania dobrych wieści w gronie najbliższych przyjaciół? Ze spotkań przy kawałku pysznego ciacha i kubku gorącej herbaty warto zrobić tradycję, dzięki której nie tylko miło spędzisz czas, ale będziesz też na bieżąco z tym, co dzieje się u twoich znajomych.

Czy wiesz, że?

Zadbaj o to, by mieć w zanadrzu kilka rodzajów herbat. Poczęstunek wybierz w zależności od pory roku. Latem doskonale sprawdzają się serniki na zimno i ciasta z sezonowymi owocami takie jak np. malinowa chmurka. Gdy robi się chłodniej, podaj aromatyczną szarlotkę, orzechowca albo brownie. Zadbaj też o drobne dodatki. Nie musisz od razu wyciągać z kredensu ślubnej zastawy, ale kolorowe serwetki i świeże kwiaty w wazonie staną się efektowną dekoracją.

Dla urozmaicenia:

W miesiącach wakacyjnych zaproponuj gościom herbatę mrożoną. Oprócz ciast, na stołach niech pojawią się ciasteczka: kruche, maślane albo udekorowane kolorowym lukrem, masą budyniową czy bitą śmietaną. Świetnie wyglądają i smakują zgrabne muffinki.