CIASTA DO HERBATY
42 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
CIASTA DO HERBATY
Tradycja delektowania się popołudniową herbatą kojarzona jest przede wszystkim z kulturą Wielkiej Brytanii, ale i w Polsce dla wielu osób jest to niezwykle sympatyczny rytuał. Można cieszyć się nim w pojedynkę, można wykorzystać go jako pretekst do spotkania w gronie rodziny i znajomych. Oprócz ozdobnych filiżanek i ulubionego napoju warto przygotować apetyczny poczęstunek. Herbata z ciastem będzie smakować lepiej, a niespieszne posiedzenie w domowym zaciszu upłynie w jeszcze milszej atmosferze.
Dla kogo?
Ciasta do herbaty przypadną do gustu gospodarzom, którzy chcą jak najlepiej przyjąć swoich gości. Zorganizowanie kameralnego przyjęcia wcale nie musi stawiać na równe nogi wszystkich domowników. Wykorzystaj proste przepisy na pyszne jabłeczniki, keksy, pierniki czy drożdżowe ciasta, by już same przygotowania były dużą przyjemnością.
Na jaką okazję?
Przyjacielskie spotkanie przy herbacie i cieście nie wymaga zachowywania surowej etykiety i szczegółowego planowania z wielodniowym wyprzedzeniem. Chcesz spotkać się z dawno niewidzianymi koleżankami i bez skrępowania poplotkować? Może spontanicznie pojawił się powód do świętowania dobrych wieści w gronie najbliższych przyjaciół? Ze spotkań przy kawałku pysznego ciacha i kubku gorącej herbaty warto zrobić tradycję, dzięki której nie tylko miło spędzisz czas, ale będziesz też na bieżąco z tym, co dzieje się u twoich znajomych.
Czy wiesz, że?
Zadbaj o to, by mieć w zanadrzu kilka rodzajów herbat. Poczęstunek wybierz w zależności od pory roku. Latem doskonale sprawdzają się serniki na zimno i ciasta z sezonowymi owocami takie jak np. malinowa chmurka. Gdy robi się chłodniej, podaj aromatyczną szarlotkę, orzechowca albo brownie. Zadbaj też o drobne dodatki. Nie musisz od razu wyciągać z kredensu ślubnej zastawy, ale kolorowe serwetki i świeże kwiaty w wazonie staną się efektowną dekoracją.
Dla urozmaicenia:
W miesiącach wakacyjnych zaproponuj gościom herbatę mrożoną. Oprócz ciast, na stołach niech pojawią się ciasteczka: kruche, maślane albo udekorowane kolorowym lukrem, masą budyniową czy bitą śmietaną. Świetnie wyglądają i smakują zgrabne muffinki.



