Ciasto z musem czekoladowym

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1197

2653 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

8460 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

250 gramów

150 gramów

150 gramów

200 gramów

1200 mililitrów

6 łyżeczek

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciastka kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem i mieszamy ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagniatamy i wyklejamy ciastem spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Ciasto z musem czekoladowym - Krok 1

Krok 2

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g).

Ciasto z musem czekoladowym - Krok 2

Krok 3

W mniejszej misce mieszamy 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją w gorącej kąpieli.

Ciasto z musem czekoladowym - Krok 3

Krok 4

Ubijamy 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, mieszamy i dodajemy wszystko do roztopionej czekolady i mieszamy z ubitą śmietaną.

Ciasto z musem czekoladowym - Krok 4

Krok 5

Gotową masę przelewamy na kruchy spód do formy i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotowujemy kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypujemy kakao lub startą czekoladą.

Ciasto z musem czekoladowym - Krok 5
12

Opinie o przepisie

  • anna like

    anna like, 09.01.2020

    bardzo kaloryczne ale i pyszne polec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Miżdal

    Joanna Miżdal, 03.11.2019

    Ciasto przepyszne. na kruchy spod dodałam herbatniki ale ok 400g żeby zakryć cały spód. Jak dla mnie troszkę za słodkie,ale i tak polecam...domownicy byli zachwyceni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michalina Bartkowiak

    Michalina Bartkowiak, 15.04.2019

    Ciasto wyszło mega, wcale nie bardzo słodkie, warstwa z czekolady deserowej przełamuje ten słodki smak, polecam wszystkim :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • eremus4@live.ie eremus

    eremus4@live.ie eremus, 23.03.2019

    wyszlo piekne,jak z cukierni,dla mnie troszke za mdle ale moi chlopacy zachwyceni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Mikielewska

    Sandra Mikielewska, 07.11.2018

    Zważywszy na cenę składników do ciasta wolałabym kupić ciasto w cukierni. Strasznie mdłe. Może bez margaryny byłoby lepsze. :( A szkoda bo wygląda cudnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Majcher

    Ewa Majcher, 13.10.2018

    Pierwsze dwie gorne warstwy w miare ok, smak tez ok, trzecia gorzka juz mniej... Ogolnie ciasto bardzo tłuste przez tą śmietankę wiec podzielam opinię i komentarz że to ciasto nie jest godne uwagi...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aaa Ppp

    Aaa Ppp, 13.05.2018

    ciasto jedynie ladnie wyglada.. Poszlo cale do kosza. Nie polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Czyżyk

    Wioleta Czyżyk, 23.03.2018

    Fantastyczne polecam smak nieziemski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Nowinowska

    Iwona Nowinowska, 04.03.2018

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Jola

    Jola Jola, 15.02.2018

    Ciasto naprawdę jest przepyszne. Robiłam i polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Napieralska

    Elzbieta Napieralska, 01.12.2017

    A jakie ciastka dodac ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Waliszewska

    Ewa Waliszewska, 25.09.2017

    pyszne ciasto, latwe choc lekko monotonne do robienia, lecz znika w pare chwil :) slodkie, ladnie skomponowane, jak najbardziej polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z musem czekoladowymCiasto z musem czekoladowym

Ciasto z musem czekoladowym to efektowna propozycja na deser bez pieczenia. Jego podstawę stanowią bowiem kruche ciastka, np. owsiane albo herbatniki, pomieszane z kostką do pieczenia. Ugniecione w tortownicy stworzą cienki i chrupiący spód. Co warto na nim umieścić? Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj trzy warstwy lekkiej i delikatnej pianki w trzech kolorach – wszystkie o smaku czekoladowym. Ważne jest to, by białej czekolady było więcej niż pozostałych, ponieważ nieco trudniej tężeje. Mus zrobisz też ze słodkiej śmietanki 36% i żelatyny: najpierw roztop tabliczkę z kostką do pieczenia, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i wylej na spód. Porcje musu przygotowuj po kolei i wlewaj na ciasto kolejno, uważając, by się nie pomieszały. Ciasto z musem czekoladowym podawaj schłodzone, posypane kakao albo startą czekoladą. Będzie dobrą alternatywą dla klasycznych pieczonych ciast z kremami. Przekonaj się i przygotuj je przy najbliższej okazji. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w sekcji komentarzy.