Ciasto z musem czekoladowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z musem czekoladowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1213

3112 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8566 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34926 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

150 gramów

150 gramów

2 łyżeczki

5 sztuk

160 gramów

mus czekoladowy:

90 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

3 sztuki

90 gramów

2 łyżeczki

60 mililitrów

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 °C. Czekoladę łamiemy w kosteczki i umieszczamy w rondelku wraz z pokrojonym masłem. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa. Odkładamy ją do wystudzenia.

Ciasto z musem czekoladowym - Krok 1

Krok 2

Żółtka miksujemy z kakao. Następnie dodajemy je do ostudzonej masy i mieszamy.

Ciasto z musem czekoladowym - Krok 2

Krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cały czas ubijamy, aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Ubite białka delikatnie mieszamy z masą czekoladową i wlewamy do formy. Pieczemy ok 25 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.

Ciasto z musem czekoladowym - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy do ostudzonej masy zmiksowane żółtka oraz kakao.

Ciasto z musem czekoladowym - Krok 4

Krok 5

Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Przekładamy do musu czekoladowego, delikatnie mieszając. Pod koniec wlewamy rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.

Ciasto z musem czekoladowym - Krok 5

Krok 6

Powstały mus przelewamy na upieczony spód. Wkładamy na minimum 4 h do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować dowolnymi owocami, ale nie jest to konieczne.

Ciasto z musem czekoladowym - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Karolina Maszner

    Karolina Maszner , 12.09.2020

    To ciasto jest bez mąki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z musem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z musem czekoladowymCiasto z musem czekoladowym

Dziś w deserowym menu mamy propozycję dla miłośników intensywnych, czekoladowych smaków. Połączenie ciasta z musem z gorzkiej czekolady posmakuje każdemu, kto nie wyobraża sobie dnia bez solidnej porcji domowych słodkości. Atutem tego czekoladowego ciasta jest także łatwość i szybkość przygotowania. Z przepisem na ciasto z musem czekoladowym poradzi sobie każdy, nawet osoby dopiero stawiające pierwsze kroki w kuchni.

Dla kogo?

Dla osób lubiących desery o wyrazistym smaku czekolady.

Na jaką okazję?

Ciasto z 3 rodzajów czekolady doskonale sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnij więc o naszym przepisie, gdy układasz świąteczne czy imprezowe menu.

Czy wiesz, że?

Aby produkt można było określić mianem „czekolady”, musi zawierać w sobie co najmniej 35% suchej masy kakaowej, w tym nie mniej niż 14% odtłuszczonej masy kakaowej.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji ciasta z musem czekoladowym możecie wykorzystać dowolne owoce. Doskonale w tej roli sprawdzą się truskawki, maliny czy wiśnie.