Składniki
700 gramów
500 gramów
200 gramów
200 gramów
80 gramów
masa budyniowa:
1 litr
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
180 gramów
polewa:
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy je z dwoma żółtkami, cukrem, mąka pszenna oraz ziemniaczaną.
Krok 2
Pozostałe mleko zagotowujemy. Po chwili wlewamy do niego mieszankę z żółtkami i dokładnie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do czystego naczynia i zakrywamy folią aluminiową. Czekamy do wystudzenia.
Krok 3
Miękkie masło ubijamy, aż do uzyskania konsystencji lekkiego puchu. Dodajemy do masy budyniowej cały czas mieszając. Następnie dodajemy mało orzechowe oraz połowę porcji masy kajmakowej. Ponownie mieszamy.
Krok 4
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie smarujemy herbatniki masą budyniową i zakrywamy kolejną porcją herbatników. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się składników.
Krok 5
Górną część ciasta smarujemy kajmakiem oraz posypujemy posiekanymi orzeszkami.
Krok 6
Ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z dwoma łyżkami oleju. Wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Snikers
Nazwa kojarzy się ze znanym batonem, lecz Snickers jako domowe ciasto smakuje jeszcze lepiej. Wzbudza zachwyt każdego, kto ma okazję go spróbować. Niech nie zwiedzie Was długa lista składników. Przepis na ciasto Snickers jest nieskomplikowany, nie wymaga uruchamiania piekarnika, a jedyną trudnością może być oczekiwanie, aż wszystkie składniki zastygną, tworząc nadzwyczajnie pyszną całość.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy domowe smakołyki przedkładają nad dostępne w sklepach słodycze. Z całą pewnością stwierdzicie, że własnoręcznie zrobiony, domowy Snickers nie ma sobie równych.
Na jaką okazję?
Każda warstwa w Snickersie jest ważna. Przekonacie się o tym, kiedy podczas przyjęcia goście będą prosić o dokładki i podzielenie się recepturą tego przysmaku.
Czy wiesz, że?
Masa kajmakowa, którą również wykorzystacie, pojawiła się na polskich stołach szlacheckich w XVIII wieku. Była przysmakiem dostępnym wyłącznie dla zamożnych obywateli.
Dla urozmaicenia:
Część prażonych orzechów możecie zachować do posypania czekoladowego wierzchu ciasta Snickers.