Snikers

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

103

1089 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1524 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2450 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.6 opakowania

500 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1.5 łyżeczki

1 opakowanie

polewa:

0.5 opakowania

4 łyżki

2 łyżki

1.5 szklanki

krem:

1 opakowanie

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki na ciasto. Następnie całość wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na 3 równe części. Przygotuj trzy identyczne foremki o wymiarach 22x27 cm.

Krok 2

Dwie foremki wysmaruj Kasią i obsyp mąką, trzecią wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 3

Przygotowanym wcześniej ciastem wylep dno foremek i nakłuj ciasto widelcem.

Krok 4

Dwie z foremek (te bez papieru) wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st.C około 15 minut.

Krok 5

Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść Kasię, cukier i miód. Do masy wsyp posiekane orzechy i zagotuj. Gorącą polewę orzechową wyłóż na ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Krok 6

Piecz w 180 st. C około 15 minut.

Krok 7

Przygotuj krem. Gotową masę krówkową włóż do miski i miksuj mikserem, dodając po łyżce miękką Kasię.

Krok 8

W foremce ułóż na dnie ponownie papier do pieczenia.

Krok 9

Połóż na nim jeden blat ciasta, posmaruj połową masy krówkowej i przykryj drugim blatem ciasta.

Krok 10

Wyłóż pozostały krem i przykryj ciastem z polewą orzechową. Całość lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki, by ciasto stężało.

1

Opinie o przepisie

  • Irma Jakobi Kolodziejczak

    Irma Jakobi Kolodziejczak, 30.12.2015

    wygląda extra. niedlugo Może spróujé upiec.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SnikersSnikers

Ciasto Snikers, wzorowane na popularnym batoniku, to idealna propozycja na świąteczny wypiek. Składa się z trzech warstw ciasta, przełożonych kremem toffi, a do tego miodowej polewy i wielu chrupiących orzechów włoskich. Do upieczenia blatów potrzebować będziesz m.in. jajek, mąki, cukru i kostki do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera, dodaj także cukier waniliowy i miód, które wzbogacą smak wypieku. Następnie ciasto zagnieć, rozdziel na trzy blaszki i upiecz. Polewę przygotuj, wykorzystując kostkę do pieczenia, miód, cukier oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Będzie równie smaczna, jeśli użyjesz orzeszków ziemnych zamiast włoskich. Całość wymieszaj w rondelku, zagotuj i tak powstałą polewę wylej na jeden z blatów, a następnie zapiecz. Słodki i gęsty krem przyrządzisz z gotowej masy krówkowej z puszki oraz kostki do pieczenia, zmiksowanych na gładką masę. Przekładaj nią upieczone wcześniej blaty. Na wierzchu umieść ten z chrupiącą polewą. Gotowe ciasto wstaw do lodówki, aby masa stężała. Smacznego.