Ciasto Snikers przepis – Zobacz na przepisy.pl

Snikers

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

1110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1533 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2558 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

500 gramów

200 gramów

200 gramów

80 gramów

masa budyniowa:

1 litr

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

180 gramów

polewa:

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy je z dwoma żółtkami, cukrem, mąka pszenna oraz ziemniaczaną.

Snikers - Krok 1

Krok 2

Pozostałe mleko zagotowujemy. Po chwili wlewamy do niego mieszankę z żółtkami i dokładnie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do czystego naczynia i zakrywamy folią aluminiową. Czekamy do wystudzenia.

Snikers - Krok 2

Krok 3

Miękkie masło ubijamy, aż do uzyskania konsystencji lekkiego puchu. Dodajemy do masy budyniowej cały czas mieszając. Następnie dodajemy mało orzechowe oraz połowę porcji masy kajmakowej. Ponownie mieszamy.

Snikers - Krok 3

Krok 4

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie smarujemy herbatniki masą budyniową i zakrywamy kolejną porcją herbatników. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się składników.

Snikers - Krok 4

Krok 5

Górną część ciasta smarujemy kajmakiem oraz posypujemy posiekanymi orzeszkami.

Snikers - Krok 5

Krok 6

Ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z dwoma łyżkami oleju. Wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Snikers - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Snikers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SnikersSnikers

Nazwa kojarzy się ze znanym batonem, lecz Snickers jako domowe ciasto smakuje jeszcze lepiej. Wzbudza zachwyt każdego, kto ma okazję go spróbować. Niech nie zwiedzie Was długa lista składników. Przepis na ciasto Snickers jest nieskomplikowany, nie wymaga uruchamiania piekarnika, a jedyną trudnością może być oczekiwanie, aż wszystkie składniki zastygną, tworząc nadzwyczajnie pyszną całość.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy domowe smakołyki przedkładają nad dostępne w sklepach słodycze. Z całą pewnością stwierdzicie, że własnoręcznie zrobiony, domowy Snickers nie ma sobie równych.

Na jaką okazję?

Każda warstwa w Snickersie jest ważna. Przekonacie się o tym, kiedy podczas przyjęcia goście będą prosić o dokładki i podzielenie się recepturą tego przysmaku.

Czy wiesz, że?

Masa kajmakowa, którą również wykorzystacie, pojawiła się na polskich stołach szlacheckich w XVIII wieku. Była przysmakiem dostępnym wyłącznie dla zamożnych obywateli.

Dla urozmaicenia:

Część prażonych orzechów możecie zachować do posypania czekoladowego wierzchu ciasta Snickers.