
Składniki
750 gramów
4 sztuki
3 łyżki
800 gramów
200 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. W kilku turach dodajemy schłodzony serek mascarpone nadal ubijając. Wlewamy kieliszek likieru Amaretto i ponownie mieszamy.
Krok 2
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką.
Krok 3
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów w dwóch rzędach. Skrapiamy je połowa porcji zaparzonej i ostudzonej kawy.
Krok 4
Następnie smarujemy biszkopty połową porcji masy serowej.
Krok 5
Układamy druga warstwę biszkoptów i polewamy je pozostałą porcją kawy. Całość smarujemy masą serową.
Krok 6
Tiramisu posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dobra rada:
Tiramisu smakuje najlepiej schłodzone. Można je serwować z listkiem mięty lub z surowymi malinami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tiramisu
Tiramisu, czyli klasyka włoskich deserów, może zagościć również na twoim stole. Wbrew pozorom przygotowanie tego smakołyku nie jest trudne, o czym możecie się przekonać, korzystając z naszego przepisu. Do przepisu na tiramisu potrzebujecie jedynie serka mascarpone, jajek, cukru, biszkoptów, zaparzonej kawy oraz amaretto. Tyle wystarczy, by przenieść się w klimat włoskich knajpek, serwujących ten kawowy deser. Smacznego!
Dla kogo?
Deser tiramisu jest propozycją dla każdego wielbiciela domowych deserów, inspirowanych kuchnią międzynarodową. Posmakuje zarówno znawcom włoskich specjałów, jak i tym z was, którzy dopiero odkrywają śródziemnomorskie słodkości.
Na jaką okazję?
Ciasto tiramisu sprawdzi się zawsze! Z uwagi na jego proste i szybkie przygotowanie, nie zapomnijcie o tym deserze podczas planowania menu imprezowego czy świątecznego.
Czy wiesz, że?
Najlepsze tiramisu serwowane jest we Włoszech w towarzystwie mocnej kawy espresso. Deser traktowany jest jako drugie śniadanie, szczególnie w upalne letnie dni.
Dla urozmaicenia:
Najlepszy smak i konsystencję deseru uzyskasz, jeśli zaserwujesz tiramisu mocno schłodzone