Ciasto Tiramisu przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tiramisu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

169

939 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

4 sztuki

3 łyżki

800 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. W kilku turach dodajemy schłodzony serek mascarpone nadal ubijając. Wlewamy kieliszek likieru Amaretto i ponownie mieszamy.

Tiramisu - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką.

Tiramisu - Krok 2

Krok 3

Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów w dwóch rzędach. Skrapiamy je połowa porcji zaparzonej i ostudzonej kawy.

Tiramisu - Krok 3

Krok 4

Następnie smarujemy biszkopty połową porcji masy serowej.

Tiramisu - Krok 4

Krok 5

Układamy druga warstwę biszkoptów i polewamy je pozostałą porcją kawy. Całość smarujemy masą serową.

Tiramisu - Krok 5

Krok 6

Ciasto posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Tiramisu - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TiramisuTiramisu

Tiramisu, czyli klasyka włoskich deserów, może zagościć również na twoim stole. Wbrew pozorom przygotowanie tego smakołyku nie jest trudne, o czym możecie się przekonać, korzystając z naszego przepisu. Do przepisu na tiramisu potrzebujecie jedynie serka mascarpone, jajek, cukru, biszkoptów, zaparzonej kawy oraz amaretto. Tyle wystarczy, by przenieść się w klimat włoskich knajpek, serwujących ten kawowy deser. Smacznego!

Dla kogo?

Deser tiramisu jest propozycją dla każdego wielbiciela domowych deserów, inspirowanych kuchnią międzynarodową. Posmakuje zarówno znawcom włoskich specjałów, jak i tym z was, którzy dopiero odkrywają śródziemnomorskie słodkości.

Na jaką okazję?

Ciasto tiramisu sprawdzi się zawsze! Z uwagi na jego proste i szybkie przygotowanie, nie zapomnijcie o tym deserze podczas planowania menu imprezowego czy świątecznego.

Czy wiesz, że?

Najlepsze tiramisu serwowane jest we Włoszech w towarzystwie mocnej kawy espresso. Deser traktowany jest jako drugie śniadanie, szczególnie w upalne letnie dni.

Dla urozmaicenia:

Najlepszy smak i konsystencję deseru uzyskasz, jeśli zaserwujesz tiramisu mocno schłodzone