
Składniki
750 gramów
4 sztuki
3 łyżki
800 gramów
200 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. W kilku turach dodajemy schłodzony serek mascarpone nadal ubijając. Wlewamy kieliszek likieru Amaretto i ponownie mieszamy, aż masa na tiramisu bez pieczenia będzie jednolita.

Krok 2
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia na gładki krem.

Krok 3
Formę na deser tiramisu wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów w dwóch rzędach. Skrapiamy je połową porcji zaparzonej i ostudzonej kawy.

Krok 4
Następnie smarujemy biszkopty połową porcji masy serowej.

Krok 5
Układamy druga warstwę biszkoptów i polewamy je pozostałą porcją kawy. Całość smarujemy masą serową.

Krok 6
Tiramisu z mascarpone posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Dobra rada:
Tiramisu smakuje najlepiej schłodzone. Można je serwować z listkiem mięty lub z surowymi malinami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tiramisu
Tiramisu, czyli klasyka włoskich deserów, może zagościć również na waszym stole. Wbrew pozorom przygotowanie tego smakołyku nie jest trudne, o czym możecie się przekonać, korzystając z naszego przepisu na ten deser. Do przepisu na tiramisu potrzebujecie jedynie serka mascarpone, jajek, cukru, biszkoptów, zaparzonej kawy oraz amaretto. Tyle wystarczy, by przenieść się do klimatycznych włoskich knajpek, serwujących ten kawowy deser. Smacznego!
Dla kogo?
Deser tiramisu jest propozycją dla każdego wielbiciela domowych deserów, inspirowanych kuchnią międzynarodową. Posmakuje zarówno znawcom włoskich specjałów, jak i tym z was, którzy dopiero odkrywają śródziemnomorskie słodkości, takie jak tiramisu bez pieczenia z naszego przepisu.
Na jaką okazję?
Ciasto tiramisu sprawdzi się zawsze! Z uwagi na jego proste i szybkie przygotowanie, nie zapomnijcie o deserze tiramisu podczas planowania menu imprezowego czy świątecznego.
Czy wiesz, że?
Najlepsze ciasto tiramisu serwowane jest we Włoszech w towarzystwie mocnej kawy espresso. Deser traktowany jest jako drugie śniadanie, szczególnie w upalne letnie dni.
Dla urozmaicenia:
Najlepszy smak i konsystencję deseru uzyskasz, jeśli zaserwujecie tiramisu mocno schłodzone. Przepis na tiramisu możecie także wykonać w wersji bezalkoholowej – zrezygnujcie z dodania amaretto do kremu. Gwarantujemy, że bez niego tiramisu z mascarpone wciąż będzie smakowało doskonale! Deser tiramisu możecie także podać w towarzystwie musu ze świeżych truskawek.