Tiramisu

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

162

888 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5074 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.75 szklanki

1 szklanka

6 sztuk

0.2 opakowania

krem:

8 sztuk

1 szklanka

500 gramów

0.2 szklanki

2 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

syrop kawowy:

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodawaj po jednym żółtka i mąkę. Na koniec wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Tiramisu - Krok 1

Krok 2

Ciasto wylej na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i piecz w 180 st.C około 10 minut.

Tiramisu - Krok 2

Krok 3

Przygotuj syrop kawowy. Pół szklanki wody wymieszaj z cukrem i kawą. Syropem polej upieczone ciasto.

Tiramisu - Krok 3

Krok 4

Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła. Masę żółtkową wymieszaj z maskarpone, likierem, ubitą śmietaną, a na koniec rozpuszczoną żelatyną.

Tiramisu - Krok 4

Krok 5

Ciasto zmierz i potnij na cztery równe prostokąty ciasta.

Tiramisu - Krok 5

Krok 6

Prostokąty ciasta przełóż masą serową. Wierzch i brzegi ciasta posmaruj kremem i posyp kakao.

Tiramisu - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Ews Bez

    Ews Bez, 14.03.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Oska

    Dorota Oska, 29.01.2017

    mi także zostało sporo kremu, brak informacji o proszku do pieczenia lub sodzie, dodałam 1 łyżeczkę sody i wyszło super :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Kołodziejska

    Daria Kołodziejska, 18.01.2016

    Źle dobrane proporcje, zostało mi 3/4 miski kremu. Proszę o poprawę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TiramisuTiramisu

Tiramisu to deser pochodzący z Włoch. Kluczem do jego przygotowania jest zachowanie odpowiednich proporcji składników. Ta wskazówka szczególnie dotyczy nasączania biszkoptu syropem kawowym. Trzeba uważać na to, żeby go zbytnio nie przemoczyć. Ciasto powinno być wilgotne na tyle, aby można je bez uszkodzenia pokroić i poskładać, przekładając warstwami kremu. Optymalną wilgotność zachowasz, kiedy zamiast maczania biszkoptu w kawie będziesz polewać go małymi porcjami za pomocą łyżeczki. Dzięki temu zyskasz pewność, że ciasto nie rozpadnie się podczas późniejszych etapów jego przygotowania. Nazwa tiramisu w wolnym tłumaczeniu oznacza „podnieś mnie na duchu”. Jego najważniejszym składnikiem jest więc przede wszystkim dobry humor, który przyniesie delektowanie się nim. Zachęcamy Cię do urozmaicenia jego składników i dostosowanie ich do smaków gości, z którymi podzielisz się tym ciastem. Jeśli chcesz podać go dzieciom, możesz zamiast likieru amaretto do syropu kawowego dodać kilka kropli aromatu migdałowego.