Ciasto Tiramisu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tiramisu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

181

1175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5551 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

4 sztuki

3 łyżki

800 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. W kilku turach dodajemy schłodzony serek mascarpone nadal ubijając. Wlewamy kieliszek likieru Amaretto i ponownie mieszamy.

Tiramisu - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką.

Tiramisu - Krok 2

Krok 3

Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów w dwóch rzędach. Skrapiamy je połowa porcji zaparzonej i ostudzonej kawy.

Tiramisu - Krok 3

Krok 4

Następnie smarujemy biszkopty połową porcji masy serowej.

Tiramisu - Krok 4

Krok 5

Układamy druga warstwę biszkoptów i polewamy je pozostałą porcją kawy. Całość smarujemy masą serową.

Tiramisu - Krok 5

Krok 6

Ciasto posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Tiramisu - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Haniama

    Haniama , 06.12.2020

    TAK. Łatwe, szybkie, pyszne - te trzy słowa opisują tiramisu i jeden z moich ulubionych przepisów na portalu przepisy.pl. Delikatny jajeczno-serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi kawą rozpływa się w ustach. Jest to najlepsze tiramisu jakie kiedykolwiek jadłam. Może to zasługa składników? Może proporcji? Nie wiem, ale wiem, że tego deseru nie zabraknie w moim domu na świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TiramisuTiramisu

Tiramisu, czyli klasyka włoskich deserów, może zagościć również na twoim stole. Wbrew pozorom przygotowanie tego smakołyku nie jest trudne, o czym możecie się przekonać, korzystając z naszego przepisu. Do przepisu na tiramisu potrzebujecie jedynie serka mascarpone, jajek, cukru, biszkoptów, zaparzonej kawy oraz amaretto. Tyle wystarczy, by przenieść się w klimat włoskich knajpek, serwujących ten kawowy deser. Smacznego!

Dla kogo?

Deser tiramisu jest propozycją dla każdego wielbiciela domowych deserów, inspirowanych kuchnią międzynarodową. Posmakuje zarówno znawcom włoskich specjałów, jak i tym z was, którzy dopiero odkrywają śródziemnomorskie słodkości.

Na jaką okazję?

Ciasto tiramisu sprawdzi się zawsze! Z uwagi na jego proste i szybkie przygotowanie, nie zapomnijcie o tym deserze podczas planowania menu imprezowego czy świątecznego.

Czy wiesz, że?

Najlepsze tiramisu serwowane jest we Włoszech w towarzystwie mocnej kawy espresso. Deser traktowany jest jako drugie śniadanie, szczególnie w upalne letnie dni.

Dla urozmaicenia:

Najlepszy smak i konsystencję deseru uzyskasz, jeśli zaserwujesz tiramisu mocno schłodzone