Tiramisu - ciasto: przepis krok po kroku i składniki | Przepisy.pl pixel

Tiramisu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

188

1511 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

4 sztuki

3 łyżki

800 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. W kilku turach dodajemy schłodzony serek mascarpone nadal ubijając. Wlewamy kieliszek likieru Amaretto i ponownie mieszamy.

Tiramisu - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką.

Tiramisu - Krok 2

Krok 3

Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów w dwóch rzędach. Skrapiamy je połowa porcji zaparzonej i ostudzonej kawy.

Tiramisu - Krok 3

Krok 4

Następnie smarujemy biszkopty połową porcji masy serowej.

Tiramisu - Krok 4

Krok 5

Układamy druga warstwę biszkoptów i polewamy je pozostałą porcją kawy. Całość smarujemy masą serową.

Tiramisu - Krok 5

Krok 6

Tiramisu posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Tiramisu - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Tiramisu smakuje najlepiej schłodzone. Można je serwować z listkiem mięty lub z surowymi malinami.

7

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 10.08.2022

    Tiramisu z tego przepisu jest obłędne. Trzymam w domu amaretto szczególnie pod ten deser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 30.12.2021

    TAK* Ulubiony deser mojej rodziny a przepis szybki i prosty! Ja każdą warstwę biszkoptów posypuję jeszcze mieszanką kakao i kawy rozpuszczalnej (lubię mocno kawowy smak) a na wierzchu każdego kawałka układam kilka świeżych malin :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 28.12.2021

    TAK, pyszny deser i łatwy do przygotowania. Ja do kremu dodaję pastę pistacjową, która wspaniale wzbogaca smak tego deseru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona

    Iwona , 05.12.2021

    TAK Jako osoba uczulona na orzechy i ich pochodne w tym pysznym deserze pomijam likier amaretto (migdały). Zamiast niego dla podbicia smaku używam kawowego likieru z brandy- deser nic nie traci, a wręcz zyskuje na smaku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 05.12.2021

    TAK, ja zdecydowanie preferuję masę do tiramisu robić z samymi żółtkami, gdyż lubię gdy krem jest zwarty i ciężki. Na 1kg serka mascarpone daję 5-6 żółtek, które jedynie krótko miksuję z cukrem, nie napowietrzając ich, a następnie dodaję partiami ser i miksuję do uzyskania kremowej konsystencji, na końcu dolewam alkohol. Gdy nie mam ochoty na amaretto zastępuję je spirytusem i wtedy do masy dodaję również cukier z prawdziwą wanilią. Ponadto biszkopty zawsze przez moment namaczam w mocnej kawie przed ułożeniem ich na blaszce; ponieważ są one zdecydowanie smaczniejsze i bardziej wyraziste niż jedynie skropione kawą. Lubię także podkręcać smak deseru i każdą warstwę kremu oprószam przesianym gorzkim kakao, nie tylko tę wierzchnią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulla Kwiatkowska

    Paulla Kwiatkowska , 10.04.2021

    Dla mnie za dużo amaretto. Reszta ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Haniama

    Haniama , 06.12.2020

    TAK. Łatwe, szybkie, pyszne - te trzy słowa opisują tiramisu i jeden z moich ulubionych przepisów na portalu przepisy.pl. Delikatny jajeczno-serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi kawą rozpływa się w ustach. Jest to najlepsze tiramisu jakie kiedykolwiek jadłam. Może to zasługa składników? Może proporcji? Nie wiem, ale wiem, że tego deseru nie zabraknie w moim domu na świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TiramisuTiramisu

Tiramisu, czyli klasyka włoskich deserów, może zagościć również na twoim stole. Wbrew pozorom przygotowanie tego smakołyku nie jest trudne, o czym możecie się przekonać, korzystając z naszego przepisu. Do przepisu na tiramisu potrzebujecie jedynie serka mascarpone, jajek, cukru, biszkoptów, zaparzonej kawy oraz amaretto. Tyle wystarczy, by przenieść się w klimat włoskich knajpek, serwujących ten kawowy deser. Smacznego!

Dla kogo?

Deser tiramisu jest propozycją dla każdego wielbiciela domowych deserów, inspirowanych kuchnią międzynarodową. Posmakuje zarówno znawcom włoskich specjałów, jak i tym z was, którzy dopiero odkrywają śródziemnomorskie słodkości.

Na jaką okazję?

Ciasto tiramisu sprawdzi się zawsze! Z uwagi na jego proste i szybkie przygotowanie, nie zapomnijcie o tym deserze podczas planowania menu imprezowego czy świątecznego.

Czy wiesz, że?

Najlepsze tiramisu serwowane jest we Włoszech w towarzystwie mocnej kawy espresso. Deser traktowany jest jako drugie śniadanie, szczególnie w upalne letnie dni.

Dla urozmaicenia:

Najlepszy smak i konsystencję deseru uzyskasz, jeśli zaserwujesz tiramisu mocno schłodzone