Ciasto Tiramisu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tiramisu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

184

1443 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5917 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

4 sztuki

3 łyżki

800 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. W kilku turach dodajemy schłodzony serek mascarpone nadal ubijając. Wlewamy kieliszek likieru Amaretto i ponownie mieszamy.

Tiramisu - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką.

Tiramisu - Krok 2

Krok 3

Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów w dwóch rzędach. Skrapiamy je połowa porcji zaparzonej i ostudzonej kawy.

Tiramisu - Krok 3

Krok 4

Następnie smarujemy biszkopty połową porcji masy serowej.

Tiramisu - Krok 4

Krok 5

Układamy druga warstwę biszkoptów i polewamy je pozostałą porcją kawy. Całość smarujemy masą serową.

Tiramisu - Krok 5

Krok 6

Ciasto posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Tiramisu - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Paulla Kwiatkowska

    Paulla Kwiatkowska , 10.04.2021

    Dla mnie za dużo amaretto. Reszta ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Haniama

    Haniama , 06.12.2020

    TAK. Łatwe, szybkie, pyszne - te trzy słowa opisują tiramisu i jeden z moich ulubionych przepisów na portalu przepisy.pl. Delikatny jajeczno-serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi kawą rozpływa się w ustach. Jest to najlepsze tiramisu jakie kiedykolwiek jadłam. Może to zasługa składników? Może proporcji? Nie wiem, ale wiem, że tego deseru nie zabraknie w moim domu na świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pamiętaj, żeby być zalogowanym, jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka bezglutenowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TiramisuTiramisu

Tiramisu, czyli klasyka włoskich deserów, może zagościć również na twoim stole. Wbrew pozorom przygotowanie tego smakołyku nie jest trudne, o czym możecie się przekonać, korzystając z naszego przepisu. Do przepisu na tiramisu potrzebujecie jedynie serka mascarpone, jajek, cukru, biszkoptów, zaparzonej kawy oraz amaretto. Tyle wystarczy, by przenieść się w klimat włoskich knajpek, serwujących ten kawowy deser. Smacznego!

Dla kogo?

Deser tiramisu jest propozycją dla każdego wielbiciela domowych deserów, inspirowanych kuchnią międzynarodową. Posmakuje zarówno znawcom włoskich specjałów, jak i tym z was, którzy dopiero odkrywają śródziemnomorskie słodkości.

Na jaką okazję?

Ciasto tiramisu sprawdzi się zawsze! Z uwagi na jego proste i szybkie przygotowanie, nie zapomnijcie o tym deserze podczas planowania menu imprezowego czy świątecznego.

Czy wiesz, że?

Najlepsze tiramisu serwowane jest we Włoszech w towarzystwie mocnej kawy espresso. Deser traktowany jest jako drugie śniadanie, szczególnie w upalne letnie dni.

Dla urozmaicenia:

Najlepszy smak i konsystencję deseru uzyskasz, jeśli zaserwujesz tiramisu mocno schłodzone