Składniki
biszkopt czekoladowy:
8 sztuk
130 gramów
50 gramów
50 gramów
mus:
120 mililitrów
2 łyżki
30 gramów
60 mililitrów
40 gramów
1 sztuka
20 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Rozpuść masło. Oddziel białka od żółtek. Cztery białka oraz cukier puder ubij na pianę. Dodaj żółtka i dalej ubijaj aż się połączą. Następnie wlej masło, dodaj kakao i wymieszaj delikatnie miękką łyżką.
Krok 2
Prostokątną foremkę do ciasta (ok 25x30cm) wysmaruj masłem. Wyłóż dno pergaminem, wylej równomiernie biszkopt i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Krok 3
W tym czasie przygotuj mus. Namocz żelatynę. Śmietankę (120ml) ubijaj z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Drugą porcję śmietany (60ml) zagotuj w małym rondelku. Dodaj połamaną czekoladę (białą), jogurt, odciśniętą żelatynę, miąższ z wanilii i wszystko wymieszaj miękką łyżką aż krem zrobi się gładki.
Krok 4
Odstaw krem jogurtowy aż ostygnie do temperatury pokojowej. Następnie połącz go z wcześniej ubitą śmietaną i ubij rózgą. Na końcu zetrzyj mleczną czekoladę na tarce i dodaj do musu.
Krok 5
Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odwróć. Teraz zdejmij ostrożnie pergamin. Obkrój boki (zachowaj okruszki). Blaszkę umyj, osusz i wyłóż dno ponownie pergaminem. Na dno połóż ponownie biszkopt.
Krok 6
Banany obierz, pokrój wzdłuż na pół i połóż na biszkopcie. Zalej całość przygotowanym musem, posyp okruszkami biszkoptu i wstaw do lodówki na minimum 2h. Podawaj dobrze schłodzone.
Dobra rada:
Banana możesz zastąpić innymi owocami np. mrożonymi malinami lub śliwkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kopiec kreta na blachę
Zmora wszystkich ogrodników. Co innego dla kucharzy! Efektowny kopiec kreta to ciasto, którego degustacji nie można się doczekać. Musicie być przygotowani na to, że po pierwszym razie wszyscy domownicy będą domagać się powtórki.
Dla kogo?
Nie trzeba mieć szczególnego talentu artystycznego, by zrobić deser, który zachwyca smakiem i wyglądem. W kuchni nie czujecie się jeszcze zbyt pewnie? Z kopcem kreta na blachę łatwo będzie pokonać tremę.
Na jaką okazję?
Oto ciasto, które z powodzeniem może zastąpić nawet urodzinowy tort. Bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach. Prośby o podzielenie się przepisem gwarantowane.
Czy wiesz, że?
Wygodnie będzie użyć blachy z wyjmowanym dnem – zdecydowanie ułatwi to krojenie deseru. Zniknie też ryzyko uszkodzenia nożem powierzchni formy.
Dla urozmaicenia:
Wierzch kopca kreta udekorujecie świeżymi listkami mięty i ulubionymi owocami. Świetnie prezentują się maliny.