Kopiec kreta na blachę

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

928

2397 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

14057 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30020 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

350 gramów

10 gramów

5 sztuk

200 gramów

200 mililitrów

3 łyżki

krem:

500 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

25 gramów

6 sztuk

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku. Żółtka oddziel od białek. Cukier utrzyj z żółtkami, wlej roztopioną Kasię i gorącą wodę, ubij mikserem.

Kopiec kreta na blachę - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszaj.

Kopiec kreta na blachę - Krok 2

Krok 3

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 22 x 28 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 45 minut.

Kopiec kreta na blachę - Krok 3

Krok 4

Ciasto wystudź. Nierówny wierzch ciasta zetnij i pokrusz w dłoniach. Spód ułóż ponownie w formie.

Kopiec kreta na blachę - Krok 4

Krok 5

Galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki gorącej wody i przestudź. Banany obierz, skrop sokiem z cytryny i polej galaretką.

Kopiec kreta na blachę - Krok 5

Krok 6

Gdy galaretka na bananach zacznie lekko tężeć przełóż banany na ciasto w formie. Pozostałą galaretkę przełóż do rondelka i delikatnie rozpuść. Przestudź.

Kopiec kreta na blachę - Krok 6

Krok 7

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle ubijając wlewaj cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Wsyp czekoladę i wymieszaj.

Kopiec kreta na blachę - Krok 7

Krok 8

Przygotowaną masę śmietanową wyłóż na banany i równo rozprowadź. Kilka razy stuknij foremką o blat stołu aby masa dokładnie wypełniła przerwy między bananami.

Kopiec kreta na blachę - Krok 8

Krok 9

Całość posyp pokruszonym ciastem i lekko dociśnij dłonią. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Kopiec kreta na blachę - Krok 9
23

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Skiba

    Katarzyna Skiba

    Niestety troche wychodzi twarde :( ale bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Karpińska

    Ola Karpińska

    pyszne tylko ciasto trochę twarde. Ma ktoś na to sposób?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Drzewiecka

    Ewa Drzewiecka

    Jak dlugo mam ubijac ta mase z wodą?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska

    Lepsze niż gotowiec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Kołakowska

    Małgorzata Kołakowska

    pyszne, wyszło idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska

    Ciasto naprawdę smaczne, ku zdziwieniu rodziny że nie z opakowania :-D Nie mniej jednak fakt- wyszedł zakalec. Następnym razem zrobię po prostu biszkopt kakaowy. Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Żukowska-Bober

    Mariola Żukowska-Bober

    Mega dobry, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Stryjec

    Agnieszka Stryjec

    O jakich wymiarach ma być blaszka do kopca kreta ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Berbecka

    Edyta Berbecka

    Ciacho wyszło rewelacyjne, Dziękuję za super przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lukasz Trzcinski

    Lukasz Trzcinski

    będzie. smakowite.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Milczach

    Rafal Milczach

    Ciasto wyszło super, krem po dodaniu galaretki niestety bardzo rzadki, nie udało sie uratować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    upiększające na niedzielę to zobaczymy jakie bedzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Kosztubajda

    Asia Kosztubajda

    Wyszedł zakalec niestety, a krem nie smakował tak jak z opakowania. Robiłam wszystko według przepisu :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Czysarski

    Adrian Czysarski

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Grajna

    Karolina Grajna

    Kopiec kreta wyszedl swietny polecam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marzena Zielińska

    Marzena Zielińska

    Piekłem kopiec kreta i wyszedł mi zakalec. Jak na końcu dodałam pianę to ciasto mi się zwarzyło co zrobiłam źle?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika Grzywacz

    Monika Grzywacz

    Cytryn możesz nie dodawać wtedy tylko banany zrobią się ciemne. Ja jak nie mam cytryny zamaczam np jablka w wodzie z odrobiną kwasu cytrynowego daje ten sam efekt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Borowa

    Lucyna Borowa

    Właśnie upiekłam wyszło wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Makles

    Monika Makles

    kiwi ma dużo wit c, ostatnio dodawalam do avocado

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Jachowicz

    Dominika Jachowicz

    Witam, czym moge zastapic cytryne? Mam w domu osobe ktora nie moze jesc cytrusow. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopiec kreta na blachęKopiec kreta na blachę

Ciasto kopiec kreta swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi: jego wierzch posypany jest rozdrobnionym czekoladowym biszkoptem, który przypomina wyglądem grudki ziemi. Jeśli chcesz przygotować tę słodką przekąskę na spotkanie w większym gronie, skorzystaj z naszego przepisu, a otrzymasz całą blachę pysznego wypieku. Jego podstawa to czekoladowy blat oraz śmietankowo-bananowy krem z cytrynową nutą, przyrządzony m.in. z kremówki, galaretki owocowej oraz mlecznej czekolady. Galaretka nadaje masie gęstą konsystencję, a także cytrynowy smak, który przełamuje słodycz pozostałych składników. Masa śmietankowa pokrywa ułożone na spodzie banany, które dodają nie tylko smaku, ale i ciekawego wyglądu. Po upieczeniu kakaowego ciasta odkrój jego wierzch i pokrusz na drobne kawałki, a na koniec posyp nimi krem. Ciasto kopiec kreta schładzaj w lodówce i podawaj dopiero po kilku godzinach od przygotowania – będzie idealne szczególnie latem. Serwuj z lemoniadą lub mrożoną herbatą z dodatkiem owoców.