Ciasto Kopiec kreta - przepis na blachę, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Kopiec kreta na blachę

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

974

3022 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14965 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31787 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt czekoladowy:

8 sztuk

150 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

170 gramów

100 gramów

1 łyżka

mus:

120 mililitrów

2 łyżki

30 gramów

60 mililitrów

40 gramów

1 sztuka

20 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kopiec kreta zacznij od przygotowaniu biszkoptu. Rozpuść masło i wystudź do temperatury pokojowej. Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier puder i wanilię. Ubijaj do uzyskania jasnej puszystej masy ok 10-15 minut. Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszaj. Na koniec partiami dodaj wystudzone masło, cały czas delikatnie mieszając rózgą kuchenną.

Kopiec kreta na blachę - Krok 1

Krok 2

Prostokątną foremkę do ciasta (ok 25x30cm) wysmaruj masłem. Wyłóż dno pergaminem, wylej równomiernie biszkopt i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Kopiec kreta na blachę - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj mus. Namocz żelatynę. Śmietankę (120ml) ubijaj z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Drugą porcję śmietany (60ml) zagotuj w małym rondelku. Dodaj połamaną czekoladę (białą), jogurt, odciśniętą żelatynę, miąższ z wanilii i wszystko wymieszaj miękką łyżką aż krem zrobi się gładki.

Kopiec kreta na blachę - Krok 3

Krok 4

Odstaw krem jogurtowy aż ostygnie do temperatury pokojowej. Następnie połącz go z wcześniej ubitą śmietaną i ubij rózgą. Na końcu zetrzyj mleczną czekoladę na tarce i dodaj do musu.

Kopiec kreta na blachę - Krok 4

Krok 5

Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odwróć. Teraz zdejmij ostrożnie pergamin. Obkrój boki (zachowaj okruszki). Blaszkę umyj, osusz i wyłóż dno ponownie pergaminem. Na dno połóż ponownie biszkopt.

Kopiec kreta na blachę - Krok 5

Krok 6

Banany obierz, pokrój wzdłuż na pół i połóż na biszkopcie. Zalej całość przygotowanym musem, posyp okruszkami biszkoptu i wstaw do lodówki na minimum 2h. Podawaj kopiec kreta dobrze schłodzony.

Kopiec kreta na blachę - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

W cieście kopiec kreta, banana możesz zastąpić innymi owocami np. mrożonymi malinami lub śliwkami.

15

Opinie o przepisie

  • Marta

    Marta , 08.09.2023

    Smak czekolady świetnie współgra z bananami. Przepis nieskomplikowany, ciasto pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nowicjuszka

    Nowicjuszka , 30.03.2022

    Dwa pytania, po co 8 jajek, skoro w przepisie mowa o 4? I czy do biszkoptu nie dodaje się w ogóle mąki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 26.12.2021

    TAK. To ciacho to hit mojego dzieciństwa - pamiętam, jaki zachwyt wzbudziło, gdy zrobiliśmy je "z pudełka" po raz pierwszy. Później długo szukałam przepisu na domową bezpudełkową wersję. :) Dziś najbardziej cenię jednak mini-wersje kopca kreta - kopczyki, czyli zrobione na bazie tego przepisu muffiny. To fajny patent na imprezę - ciasto od razu podzielone na zgrabne porcyjki. Nieraz też podbijam smak warstwą powideł śliwkowych albo masła orzechowego - tak, żeby wprowadzić nieco urozmaicenia. :) No i żelatyny używam w proszku - taka jest popularniejsza, mam wrażenie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika

    Weronika , 20.12.2021

    Tak. Na patelni karmelizuje lekko banany. Ważne aby banany były twarde. Na patelni rozgrzewam ok 2 łyżek masła z 3-4 łyżkami cukru brązowego. Banany doprowadzam do stanu pół na pół. Do biszkoptu dzieki temu dodaje ok 30 gramów mniej cukru. Jeżeli mam pewność, ze dzieci nie będą jadły ciasta, nasączam biszkopt rozcieńczonym likierem kawowym i powstaje wersja „Zabajony kopiec Kreta” dla dorosłych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Mintal

    Jakub Mintal , 18.12.2021

    Tak. Daję mniej cukru, po co się tuczyć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja

    Patrycja , 15.12.2021

    Tak. Ja Banany smaruje masłem orzechowych, pięknie komponuje się z kakaowym spodem. Wgl to ciasto to must have spontanicznych spotkan. Mimo ze najlepiej smakuje na drugi dzień to robi się tak szybko, że można zrobić o 15 po pracy i na 18 juz zapraszać gości .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina

    Paulina , 09.12.2021

    Tak. Ja uwielbiam banany i modyfikuje ten przepis o powiększona ilość i nie kroje ich. Układam w całości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  Gro

    Ewelina Gro , 08.12.2021

    TAK. Ciasto bardzo dobre, jednak wolę wersję, która dostałam od siostry. Zamiast kakao do biszkoptu dodaję rozpuszczoną i przestudzoną gorzką czekoladę. Ciasto na wtedy bardziej intensywny smak. Krem wolę bardziej delikatny. 500 g śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru i zamiast żelatyny dodaję śmietanfix. Po zmiksowaniu dosypuję wiórki z białej czekolady. Dla lepszego efektu prostokątną blaszkę zastępuję okrągłą - wtedy ciasto wygląda jak prawdziwy kopiec kreta ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa

    Teresa , 03.12.2021

    Uwielbiam to ciasto! Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Wójtowicz

    Mateusz Wójtowicz , 28.03.2021

    Moje pierwsze własnoręcznie upieczone ciasto w życiu. Wyszło bardzo dobre !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika

    Weronika , 07.08.2020

    Ciekawy pomysł na kopiec kreta :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolaaa

    Karolaaa , 10.06.2020

    Jest gdzieś dostępny poprzedni przepis ? :(

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopiec kreta na blachę - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopiec kreta na blachęKopiec kreta na blachę

Szukasz przepisu na pyszny deser? Wypróbuj placek kopiec kreta i oddaj się rozkoszy, jaką niesie wyjątkowe połączenie smaków. Czekoladowy biszkopt w zestawieniu z aksamitnym waniliowym musem oraz słodkimi bananami tworzą rewelacyjną kompozycję. Klasyczny przepis zakłada charakterystyczny okrągły kształt, ale my zaprezentujemy kopiec kreta w wersji na blachę – może mniej widowiskowa, ale równie smaczna propozycja! Co więcej, ciasto przygotowane na blaszce o wiele łatwiej pokroić, a dozowanie wielkości porcji nie sprawia żadnego problemu. Według nas, kopiec kreta na dużą blachę nie jest zwykłym ciastem – to podróż przez smakowe krainy, gdzie każda warstwa to nowe odkrycie. Jego przygotowanie to świetna zabawa, a degustacja to nic innego jak rytuał, który przemieszcza nas do magicznego świata kulinarnych przyjemności. Jesteście gotowi zakopać się w tworzeniu tego niezwykle efektownego ciasta? Zapraszamy do pieczenia!

Dla kogo?

Kopiec kreta to nieskomplikowany przepis, któremu sprosta nawet amator słodkich wypieków. Jeśli jednak chcesz doświadczyć czegoś niezwykłego, to z pewnością ciasto kopiec kreta będzie dla Ciebie czymś idealnym. Dzięki swojemu połączeniu idealnego smaku i oryginalności wyglądu zaskoczy i zaciekawi nawet największych ciastowych niejadków! Dla tych, którzy uwielbiają połączenie chrupiącego biszkoptu z kremowym nadzieniem, kopiec kreta stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ciasto to jest również dedykowane tym, którzy cenią smakowe podróże i chcą doświadczyć czegoś więcej niż standardowy deser. Jeśli chcesz przygotować kopiec kreta, przepis jest naprawdę nieskomplikowany i prosty, co zaskoczy wszystkich gości. Łatwość wykonania w tym przypadku daje znakomite rezultaty godne mistrza cukiernictwa! Jeśli lubisz słodkie desery z owocową nutą, przepis na kopiec kreta z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Na jaką okazję?

Kopiec kreta jako przepis na blachę z powodzeniem może pełnić rolę deseru idealnego na słodki poczęstunek do kawy lub herbaty. Ciasto sprawdzi się również na większe okazje. Na szczęście kopiec kreta jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale także doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju okazje. Szukasz zaskakującego akcentu na świątecznym stole? Chcesz zrobić coś przepysznego dla swoich gości lub najbliższej rodziny? A może zwyczajnie chcesz się rozpieścić po długim dniu i masz ochotę na coś wspaniałego w smaku?  Przepis na kopiec kreta z bananami na blachę zaskoczy Ciebie i Twoich gości! Aromatyczny biszkopt, subtelny waniliowy krem i słodkie banany to rewelacyjna opcja na rodzinne przyjęcie w ogrodzie i nie tylko. Kopiec kreta może z powodzeniem zastąpić tort urodzinowy! Ciasto przygotowane według naszej receptury to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, dlatego przygotuj się na to, że większość w mgnieniu oka poprosi o dokładkę!

Czy wiesz, że?

Kopiec kreta – przepis na blachę? A czemu by nie? Tradycyjne przepisy zakładają okrągłą formę, jednak dzięki przygotowaniu na większej blasze możesz zaspokoić ochotę na słodycze większej liczby gości! Przygotowaliśmy także kilka trików, dzięki którym kopiec kreta nie może Ci się nie udać! Aby uzyskać idealną czekoladową polewę, warto dodać do niej kroplę oleju roślinnego. To sprawi, że czekolada będzie bardziej elastyczna i łatwiej się rozprowadzi. Przygotowując ciasto kopiec kreta, sięgnij po blaszkę z wyjmowanym dnem. Dzięki temu krojenie placka będzie o wiele prostsze i unikniesz ryzyka naruszenia ciasta. Biszkoptowa posypka prezentuje się bardzo atrakcyjnie, dlatego warto zadbać o jak największą precyzję podczas serwowania deseru. Kiedy nadajesz ciastu kształt kopca, eksperymentuj z dekoracjami. Możesz użyć kawałków owoców, płatków migdałów, posypki czy też kawałków czekolady. Kreatywność nie ma granic! A jeśli chcesz uzyskać ładne, równomiernie pokrojone kawałki, po złożeniu i ostygnięciu ciasta warto je na chwilę schłodzić w lodówce. Kroi się wtedy łatwiej, a warstwy lepiej się trzymają! I teraz nikt z Twoich gości nie zapomni o tak niebiańskim doznaniu smakowym, jakim jest ciasto kopiec kreta!

Dla urozmaicenia:

Dla jeszcze lepszego efektu ciasto kopiec kreta serwuj w towarzystwie owoców. Rześki akcent to świetne urozmaicenie przepisu. Placek kopiec kreta z malinami lub borówkami to wyjątkowy smak, który na długo zapada w pamięci. Na szczęście kopiec kreta to ciasto, które nie tylko zaskakuje wyjątkowym smakiem, ale także daje dużą swobodę w kwestii nadzienia. Możesz chcesz zaszaleć jeszcze bardziej i dodać do kremu ulubione owoce, orzechy, kawałki czekolady czy inne smakołyki? Dzięki temu dostosujesz smak ciasta do własnych preferencji, a z pewnością sama masa Ci się nie znudzi! Nie zapomnij również o tym, że robienie ciasta powinno być przyjemnością, więc po przygotowaniu kopca kreta, możesz spokojnie dać się ponieść wodzy fantazji i przygotować danie w taki sposób, by jak najlepiej odzwierciedlało Ciebie i Twoje umiejętności. A może preferujesz oryginalne połączenia smaków? Wierzch ciasta udekoruj liśćmi mięty! Szukasz innych słodkich inspiracji? Sprawdź koniecznie nasze przepisy na ciasta!