
Składniki
biszkopt czekoladowy:
8 sztuk
150 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
170 gramów
100 gramów
1 łyżka
mus:
120 mililitrów
2 łyżki
30 gramów
60 mililitrów
40 gramów
1 sztuka
20 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kopiec kreta zacznij od przygotowaniu biszkoptu. Rozpuść masło i wystudź do temperatury pokojowej. Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier puder i wanilię. Ubijaj do uzyskania jasnej puszystej masy ok 10-15 minut. Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszaj. Na koniec partiami dodaj wystudzone masło, cały czas delikatnie mieszając rózgą kuchenną.

Krok 2
Prostokątną foremkę do ciasta (ok 25x30cm) wysmaruj masłem. Wyłóż dno pergaminem, wylej równomiernie biszkopt i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Krok 3
W tym czasie przygotuj mus. Namocz żelatynę. Śmietankę (120ml) ubijaj z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Drugą porcję śmietany (60ml) zagotuj w małym rondelku. Dodaj połamaną czekoladę (białą), jogurt, odciśniętą żelatynę, miąższ z wanilii i wszystko wymieszaj miękką łyżką aż krem zrobi się gładki.

Krok 4
Odstaw krem jogurtowy aż ostygnie do temperatury pokojowej. Następnie połącz go z wcześniej ubitą śmietaną i ubij rózgą. Na końcu zetrzyj mleczną czekoladę na tarce i dodaj do musu.

Krok 5
Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odwróć. Teraz zdejmij ostrożnie pergamin. Obkrój boki (zachowaj okruszki). Blaszkę umyj, osusz i wyłóż dno ponownie pergaminem. Na dno połóż ponownie biszkopt.

Krok 6
Banany obierz, pokrój wzdłuż na pół i połóż na biszkopcie. Zalej całość przygotowanym musem, posyp okruszkami biszkoptu i wstaw do lodówki na minimum 2h. Podawaj kopiec kreta dobrze schłodzony.


Dobra rada:
W cieście kopiec kreta, banana możesz zastąpić innymi owocami np. mrożonymi malinami lub śliwkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kopiec kreta na blachę
Ciasto kopiec kreta
Szukasz przepisu na pyszny deser? Wypróbuj placek kopiec kreta i oddaj się rozkoszy, jaką niesie wyjątkowe połączenie smaków. Czekoladowy biszkopt w zestawieniu z aksamitnym waniliowym musem oraz słodkimi bananami tworzą rewelacyjną kompozycję. Klasyczny przepis zakłada charakterystyczny okrągły kształt, ale my zaprezentujemy kopiec kreta w wersji na blachę – może mniej widowiskowa, ale równie smaczna propozycja! Co więcej, ciasto przygotowane na blaszce o wiele łatwiej pokroić, a dozowanie wielkości porcji nie sprawia żadnego problemu.
Dla kogo?
Kopiec kreta to nieskomplikowany przepis, któremu sprosta nawet amator słodkich wypieków. Łatwość wykonania w tym przypadku daje znakomite rezultaty godne mistrza cukiernictwa! Jeśli lubisz słodkie desery z owocową nutą, przepis na kopiec kreta z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Kopiec kreta jako przepis na blachę z powodzeniem może pełnić rolę deseru idealnego na słodki poczęstunek do kawy lub herbaty. Ciasto sprawdzi się również na większe okazje. Aromatyczny biszkopt, subtelny waniliowy krem i słodkie banany to rewelacyjna opcja na rodzinne przyjęcie w ogrodzie i nie tylko. Kopiec kreta może z powodzeniem zastąpić tort urodzinowy! Ciasto przygotowane według naszej receptury to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, dlatego przygotuj się na to, że większość w mgnieniu oka poprosi o dokładkę!
Czy wiesz, że?
Przygotowując ciasto kopiec kreta, sięgnij po blaszkę z wyjmowanym dnem. Dzięki temu krojenie placka będzie o wiele prostsze i unikniesz ryzyka naruszenia ciasta. Biszkoptowa posypka prezentuje się bardzo atrakcyjnie, dlatego warto zadbać o jak największą precyzję podczas serwowania deseru.
Dla urozmaicenia:
Dla jeszcze lepszego efektu ciasto kopiec kreta serwuj w towarzystwie owoców. Rześki akcent to świetne urozmaicenie przepisu. Placek kopiec kreta z malinami lub borówkami to wyjątkowy smak, który na długo zapada w pamięci. Preferujesz oryginalne połączenia smaków? Wierzch ciasta udekoruj liśćmi mięty! Szukasz innych słodkich inspiracji? Sprawdź koniecznie nasze przepisy na ciasta!