
Składniki
biszkopt czekoladowy:
8 sztuk
150 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
170 gramów
100 gramów
1 łyżka
mus:
120 mililitrów
2 łyżki
30 gramów
60 mililitrów
40 gramów
1 sztuka
20 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kopiec kreta zacznij od przygotowaniu biszkoptu. Rozpuść masło i wystudź do temperatury pokojowej. Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier puder i wanilię. Ubijaj do uzyskania jasnej puszystej masy ok 10-15 minut. Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszaj. Na koniec partiami dodaj wystudzone masło, cały czas delikatnie mieszając rózgą kuchenną.
Krok 2
Prostokątną foremkę do ciasta (ok 25x30cm) wysmaruj masłem. Wyłóż dno pergaminem, wylej równomiernie biszkopt i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Krok 3
W tym czasie przygotuj mus. Namocz żelatynę. Śmietankę (120ml) ubijaj z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Drugą porcję śmietany (60ml) zagotuj w małym rondelku. Dodaj połamaną czekoladę (białą), jogurt, odciśniętą żelatynę, miąższ z wanilii i wszystko wymieszaj miękką łyżką aż krem zrobi się gładki.
Krok 4
Odstaw krem jogurtowy aż ostygnie do temperatury pokojowej. Następnie połącz go z wcześniej ubitą śmietaną i ubij rózgą. Na końcu zetrzyj mleczną czekoladę na tarce i dodaj do musu.
Krok 5
Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odwróć. Teraz zdejmij ostrożnie pergamin. Obkrój boki (zachowaj okruszki). Blaszkę umyj, osusz i wyłóż dno ponownie pergaminem. Na dno połóż ponownie biszkopt.
Krok 6
Banany obierz, pokrój wzdłuż na pół i połóż na biszkopcie. Zalej całość przygotowanym musem, posyp okruszkami biszkoptu i wstaw do lodówki na minimum 2h. Podawaj kopiec kreta dobrze schłodzony.
Dobra rada:
W cieście kopiec kreta, banana możesz zastąpić innymi owocami np. mrożonymi malinami lub śliwkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kopiec kreta na blachę
Ciasto kopiec kreta
Szukasz przepisu na pyszny deser? Wypróbuj placek kopiec kreta i oddaj się rozkoszy, jaką niesie wyjątkowe połączenie smaków. Czekoladowy biszkopt w zestawieniu z aksamitnym waniliowym musem oraz słodkimi bananami tworzą rewelacyjną kompozycję. Klasyczny przepis zakłada charakterystyczny okrągły kształt, ale my zaprezentujemy kopiec kreta w wersji na blachę – może mniej widowiskowa, ale równie smaczna propozycja! Co więcej, ciasto przygotowane na blaszce o wiele łatwiej pokroić, a dozowanie wielkości porcji nie sprawia żadnego problemu.
Dla kogo?
Kopiec kreta to nieskomplikowany przepis, któremu sprosta nawet amator słodkich wypieków. Łatwość wykonania w tym przypadku daje znakomite rezultaty godne mistrza cukiernictwa! Jeśli lubisz słodkie desery z owocową nutą, przepis na kopiec kreta z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Kopiec kreta jako przepis na blachę z powodzeniem może pełnić rolę deseru idealnego na słodki poczęstunek do kawy lub herbaty. Ciasto sprawdzi się również na większe okazje. Aromatyczny biszkopt, subtelny waniliowy krem i słodkie banany to rewelacyjna opcja na rodzinne przyjęcie w ogrodzie i nie tylko. Kopiec kreta może z powodzeniem zastąpić tort urodzinowy! Ciasto przygotowane według naszej receptury to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, dlatego przygotuj się na to, że większość w mgnieniu oka poprosi o dokładkę!
Czy wiesz, że?
Przygotowując ciasto kopiec kreta, sięgnij po blaszkę z wyjmowanym dnem. Dzięki temu krojenie placka będzie o wiele prostsze i unikniesz ryzyka naruszenia ciasta. Biszkoptowa posypka prezentuje się bardzo atrakcyjnie, dlatego warto zadbać o jak największą precyzję podczas serwowania deseru.
Dla urozmaicenia:
Dla jeszcze lepszego efektu ciasto kopiec kreta serwuj w towarzystwie owoców. Rześki akcent to świetne urozmaicenie przepisu. Placek kopiec kreta z malinami lub borówkami to wyjątkowy smak, który na długo zapada w pamięci. Preferujesz oryginalne połączenia smaków? Wierzch ciasta udekoruj liśćmi mięty! Szukasz innych słodkich inspiracji? Sprawdź koniecznie nasze przepisy na ciasta!