Ciasto Rafaello przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Raffaello

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

272

3138 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 gramów

1 litr

2 sztuki

2 łyżki

180 gramów

250 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

850 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszać z budyniami i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Wystudzić do zgęstnienia pod przykryciem.

Raffaello - Krok 1

Krok 2

Masło miksować aż stanie się białe i puszyste. Stale miksując dodawać po łyżce budyniu (masło i budyń mają mieć tę samą temperaturę). Dosypać 160 g wiórków kokosowych. Zmiksować. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na przemian warstwę krakersów i masy kokosowej (trzy warstwy krakersów i trzy masy).

Raffaello - Krok 2

Krok 3

Pozostałe 40 g wiórków wysypać na suchą, gorącą patelnie i na małym ogniu przyrumienić. Przestudzić wiórki, wkruszyć kilka krakersów i posypać ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 4 h.

Raffaello - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • cherry1977 cherry1977

    cherry1977 cherry1977 , 01.12.2020

    TAK Raffaello to ciasto, które karmi zmysły i ciało. Dzięki niemu można poczuć się jak w raju tu na ziemi. To współczesna boska ambrozja pełna rozkosznych i romantycznych chwil otulona magią i malowana nastrojem, liryką. Kokosowy smak sprawia, że można rozkoszować się chwilą, a przede wszystkim poczuć się jak na egzotycznej, tropikalnej wyspie, gdzie nie liczy się nic oprócz rozkoszowania się życiem, chwilą, niekłamaną słodką przyjemnością pełną endorfin. To ciasto skrada serce i wprawia w zachwyt kubki smakowe. Jest delikatne, pełne poezji jak obłok, a słone krakersy dodają mu wyjątkowości i leciutko słonego seksapilu. To wyjątkowe ciasto to egzotyczna przygoda, która wywołuje słodki uśmiech na twarzy i pozwala przenieść się w najcieplejsze i najpiękniejsze zakątki świata pachnące magią, miłością, szczęściem, rozkoszą. Jest łatwe w wykonaniu, za to trudno mu się oprzeć. Rajsko smakuje, pachnie piękniej niż milion dolców. Dzięki niemu cudownie smakuje każda chwila sam na sam z nim, jak i w towarzystwie innych, gdyż to ciacho to gwarancja udanego dnia i wieczoru. Niebiańska masa kokosowa przełożona rozkosznymi krakersami tworzą niezapomniane chwile o smaku i zapachu spełnionego marzenia. Łatwo dostępne składniki i najlepszy na świecie smak sprawiają, że to mój numer jeden wśród słodkości. Bez pieczenia, ale za to z sercem! To ciasto ma w sobie zmysłową moc, której trudno się oprzeć. To taki słodki skarb, podczas delektowania się nim można oczyma wyobraźni lewitować nad ziemią i kokosowo z nutą śmietankową, nieziemsko uśmiechać się do innych.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RaffaelloRaffaello

Miłośnicy kokosowych smaków – łączmy się! I dzielmy się z bliskimi tym delikatnym smakiem, który wśród słodkich wypieków na świątecznych stołach, nie będzie miał sobie równych. Rozpływający się w ustach biszkopt i aromatyczny krem nie pozwolą Ci skończyć na jednym kawałku. I wyobraź sobie, że przepis na ciasto raffaello jest tak łatwy w przygotowaniu!

 

Dla kogo? To dla fanów raffaello przepis obowiązkowy! O Twój ulubiony smak zadbają wiórki kokosowe. Nie zawiedziesz się!

 

Na jaką okazję? Święta, karnawał – ciasto raffaello to przepis na każdą okazję!

 

Czy wiesz, że? Palma kokosowa to drzewo, które wydaje nawet 75 kokosów rocznie. Materiału do smakowitych wypieków raczej nikomu nie zabraknie!

  

Dla urozmaicenia Ciasto rafaello możesz udekorować kokosowymi kulkami. Tego smaku nigdy za wiele!