
Składniki
280 gramów
1 litr
2 sztuki
2 łyżki
180 gramów
250 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
850 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszać z budyniami i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Wystudzić do zgęstnienia pod przykryciem.

Krok 2
Masło miksować aż stanie się białe i puszyste. Stale miksując dodawać po łyżce budyniu (masło i budyń mają mieć tę samą temperaturę). Dosypać 160 g wiórków kokosowych. Zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na przemian warstwę krakersów i masy kokosowej (trzy warstwy krakersów i trzy masy).

Krok 3
Pozostałe 40 g wiórków wysypać na suchą, gorącą patelnie i na małym ogniu przyrumienić. Przestudzić wiórki, wkruszyć kilka krakersów i posypać ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 4 h.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Raffaello
Miłośnicy kokosowych smaków – łączmy się! I dzielmy się z bliskimi tym delikatnym smakiem, który wśród słodkich wypieków na świątecznych stołach, nie będzie miał sobie równych. Aż trudno uwierzyć, że ciasto raffaello bez pieczenia wychodzi tak fenomenalnie. Rozpływające się w ustach krakersy i aromatyczny krem nie pozwolą ci skończyć na jednym kawałku. I wyobraź sobie, że przepis na ciasto raffaello jest tak łatwy w przygotowaniu!
Dla kogo?
To dla fanów raffaello przepis obowiązkowy! O twój ulubiony smak zadbają wiórki kokosowe. Nie zawiedziesz się, a do ciasta raffaello będziesz wracać bardzo często. Zresztą rodzina i znajomi też będą się o nie upominać.
Na jaką okazję?
Święta, karnawał – ciasto raffaello to przepis na każdą okazję! Jego efektowny wygląd nie zdradza, że jest tak łatwe w przygotowaniu. Nie trzeba nawet włączać piekarnika. Zamiast tego rafaello na krakersach wystarczy wstawić do lodówki.
Czy wiesz, że?
Palma kokosowa to drzewo, które wydaje nawet 75 kokosów rocznie. Materiału do smakowitych wypieków raczej nikomu nie zabraknie! W swoich kuchennych działaniach koniecznie uwzględnij rafaello – ciasto intensywnie kokosowe.
Dla urozmaicenia:
Ciasto rafaello możesz udekorować kokosowymi kulkami. Tego smaku nigdy za wiele! Wypróbuj rafaello, czyli przepis, który udaje się zawsze i każdemu, niezależnie od stopnia kulinarnego zaawansowania.