Ciasto Rafaello przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Raffaello

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

258

3004 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7795 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 gramów

1 litr

2 sztuki

2 łyżki

180 gramów

250 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

850 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszać z budyniami i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Wystudzić do zgęstnienia pod przykryciem.

Raffaello - Krok 1

Krok 2

Masło miksować aż stanie się białe i puszyste. Stale miksując dodawać po łyżce budyniu (masło i budyń mają mieć tę samą temperaturę). Dosypać 160 g wiórków kokosowych. Zmiksować. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na przemian warstwę krakersów i masy kokosowej (trzy warstwy krakersów i trzy masy).

Raffaello - Krok 2

Krok 3

Pozostałe 40 g wiórków wysypać na suchą, gorącą patelnie i na małym ogniu przyrumienić. Przestudzić wiórki, wkruszyć kilka krakersów i posypać ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 4 h.

Raffaello - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • cherry1977 cherry1977

    cherry1977 cherry1977 , 01.12.2020

    TAK Raffaello to ciasto, które karmi zmysły i ciało. Dzięki niemu można poczuć się jak w raju tu na ziemi. To współczesna boska ambrozja pełna rozkosznych i romantycznych chwil otulona magią i malowana nastrojem, liryką. Kokosowy smak sprawia, że można rozkoszować się chwilą, a przede wszystkim poczuć się jak na egzotycznej, tropikalnej wyspie, gdzie nie liczy się nic oprócz rozkoszowania się życiem, chwilą, niekłamaną słodką przyjemnością pełną endorfin. To ciasto skrada serce i wprawia w zachwyt kubki smakowe. Jest delikatne, pełne poezji jak obłok, a słone krakersy dodają mu wyjątkowości i leciutko słonego seksapilu. To wyjątkowe ciasto to egzotyczna przygoda, która wywołuje słodki uśmiech na twarzy i pozwala przenieść się w najcieplejsze i najpiękniejsze zakątki świata pachnące magią, miłością, szczęściem, rozkoszą. Jest łatwe w wykonaniu, za to trudno mu się oprzeć. Rajsko smakuje, pachnie piękniej niż milion dolców. Dzięki niemu cudownie smakuje każda chwila sam na sam z nim, jak i w towarzystwie innych, gdyż to ciacho to gwarancja udanego dnia i wieczoru. Niebiańska masa kokosowa przełożona rozkosznymi krakersami tworzą niezapomniane chwile o smaku i zapachu spełnionego marzenia. Łatwo dostępne składniki i najlepszy na świecie smak sprawiają, że to mój numer jeden wśród słodkości. Bez pieczenia, ale za to z sercem! To ciasto ma w sobie zmysłową moc, której trudno się oprzeć. To taki słodki skarb, podczas delektowania się nim można oczyma wyobraźni lewitować nad ziemią i kokosowo z nutą śmietankową, nieziemsko uśmiechać się do innych.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RaffaelloRaffaello

Cudowny kokosowy smak i aromat. To musi być ponadczasowe ciasto Raffaello, czyli odrobina tropikalnego klimatu podana w bardzo eleganckiej formie. W sam raz na przyjęcia i szczególne okazje, kiedy spotykacie się przy stole z najbliższymi.

Dla kogo?

Na punkcie kokosa można zwariować, ale tylko w pozytywnym sensie. Fani kokosanek i innych kokosowych specjałów będą wniebowzięci tym przepisem.

Na jaką okazję?

Raffaello to niepodważalny dowód na to, że we własnym domu można przygotować naprawdę wyszukany i stylowy deser. Pasuje do ważnych wydarzeń – przyjęcia z okazji chrztu, pierwszej komunii czy okrągłej rocznicy ślubu.

Czy wiesz, że?

Palma kokosowa to drzewo, które wydaje nawet 75 kokosów rocznie. Materiału do smakowitych wypieków raczej nikomu nie zabraknie!

Dla urozmaicenia:

Jak to zwykle w kuchni bywa, każdy kucharz może dodać coś od siebie. Ciekawym akcentem do ciasta Rafaello będzie mus z malin, truskawek lub brzoskwiń.