Raffaello

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

235

2500 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
49 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3023 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7399 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

1 łyżeczka

160 gramów

3 łyżki

krem:

1 litr

200 gramów

1 opakowanie

wierzch:

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj biszkopt. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Raffaello - Krok 1

Krok 2

Ciasto wylej do formy o wymiarach 22 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 30 minut w 180 st.C.

Raffaello - Krok 2

Krok 3

Pół litra mleka zagotuj z cukrem, do pozostałego mleka dodaj olejek i przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego mleka. Gotuj, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. Miękką Kasię zmiksuj dodając po łyżce wystudzony krem.

Raffaello - Krok 3

Krok 4

Wystudzony biszkopt przekrój w poprzek na dwa blaty. Jeden blat włóż ponownie do formy, posmaruj połową kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Lekko ugnieć dłonią i posmaruj resztą kremu.

Raffaello - Krok 4

Krok 5

Na patelni roztop Kasię z cukrem, wsyp wiórki i chwilę podsmaż. Wystudzone wiórki wysyp na wierzch ciasta i lekko dociśnij dłonią.

Raffaello - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Agnieszka  Jankowska

    Agnieszka Jankowska

    super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Wyrostek

    Joanna Wyrostek

    ciasto super uwielbiam tylko biszkopt pieke z własnego przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Lena

    Magda Lena

    Nie wyszło nie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Maciąg

    Natalia Maciąg

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Szcześniak Cisak

    Jolanta Szcześniak Cisak

    ciasto pycha w sam raz do kawy ☕

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Zygmuntowicz

    Magdalena Zygmuntowicz

    bardzo prosty przepis a ciasto przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Osadnik

    Aleksandra Osadnik

    Pyszny i tani

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nicole Bartoszek

    Nicole Bartoszek

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nicole Bartoszek

    Nicole Bartoszek

    oczywiście jak wszystkie ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RaffaelloRaffaello

Mocno kokosowy i kremowy przypadnie do gustu osobom lubiącym delikatne ciasta. Rafaello jest dość proste do wykonania, a stanowi przy tym elegancką, smaczną propozycję na deser. Przygotowuje się je na puszystym biszkoptowym cieście i przekłada budyniowym, aksamitnym kremem. Wierzch także smaruje się masą i posypuje wiórkami kokosowymi. Tak przyrządzone ciasto powinno chwilę poleżeć w lodówce. Serwuj je udekorowane kokosowymi pralinkami, migdałami bez skórki lub prażonymi płatkami migdałowymi bądź kandyzowanymi wiśniami. Jako ozdoba sprawdzą się również świeże owoce, na przykład truskawki, jagody lub maliny. Będą się świetnie komponować z waniliowo-budyniową masą. Dołącz je do Rafaello tuż przed podaniem. Serwuj swój wypiek z listkiem mięty, na talerzu polanym sosem truskawkowym lub z mlecznej czekolady. Ciasto będzie świetną propozycją na przyjęcie lub świąteczny deser, który podasz po obiedzie. To także znakomita słodka przekąska na co dzień. Dowiedz się z przepisu, jak ją przygotować!