Ciasto Rafaello przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Raffaello

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

283

3339 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3465 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8964 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

280 gramów

1 litr

2 sztuki

2 łyżki

180 gramów

250 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

850 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszać z budyniami i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Wystudzić do zgęstnienia pod przykryciem.

Raffaello - Krok 1

Krok 2

Masło miksować aż stanie się białe i puszyste. Stale miksując dodawać po łyżce budyniu (masło i budyń mają mieć tę samą temperaturę). Dosypać 160 g wiórków kokosowych. Zmiksować. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na przemian warstwę krakersów i masy kokosowej (trzy warstwy krakersów i trzy masy).

Raffaello - Krok 2

Krok 3

Pozostałe 40 g wiórków wysypać na suchą, gorącą patelnie i na małym ogniu przyrumienić. Przestudzić wiórki, wkruszyć kilka krakersów i posypać ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 4 h.

Raffaello - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Anna Maria

    Anna Maria , 30.12.2021

    TAK W cieście rafaello cześć mleka zastępuje mleczkiem kokosowym. Do kremu dodaję również rozpuszczoną biała czekoladę i laske wanilii. Na jedną z warstw oprócz kremu wykładam drobno pokrojone ananasy z puszki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina

    Ewelina , 11.12.2021

    *Tak* Moje Rafaello zawsze robię na upieczonym biszkopcie lub herbatnikach. Masę budyniową gotuje z dodatkiem tabliczki białej czekolady oraz kieliszkiem likieru jajecznego. Budyń staje się wtedy obłędnie delikatny i ma cudowny kremowy smak. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 05.12.2021

    TAK, uwielbiam ciasto Rafaello, jednak w mojej wersji dzielę masę budyniową na 3 części i tylko do dwóch z nich dodaję wiórki kokosowe. Do trzeciej, środkowej, części dodaję wcześniej podprażone migdały w słupkach; bo Rafaello bez migdałów, to nie Rafaello - szanujmy się! :) Ponadto, gdy wiem, że ciasto będzie jedzone wyłącznie przez osoby dorosłe lubię podkręcać masę budyniową kilkoma łyżkami spirytusu ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • cherry1977 cherry1977

    cherry1977 cherry1977 , 01.12.2020

    TAK Raffaello to ciasto, które karmi zmysły i ciało. Dzięki niemu można poczuć się jak w raju tu na ziemi. To współczesna boska ambrozja pełna rozkosznych i romantycznych chwil otulona magią i malowana nastrojem, liryką. Kokosowy smak sprawia, że można rozkoszować się chwilą, a przede wszystkim poczuć się jak na egzotycznej, tropikalnej wyspie, gdzie nie liczy się nic oprócz rozkoszowania się życiem, chwilą, niekłamaną słodką przyjemnością pełną endorfin. To ciasto skrada serce i wprawia w zachwyt kubki smakowe. Jest delikatne, pełne poezji jak obłok, a słone krakersy dodają mu wyjątkowości i leciutko słonego seksapilu. To wyjątkowe ciasto to egzotyczna przygoda, która wywołuje słodki uśmiech na twarzy i pozwala przenieść się w najcieplejsze i najpiękniejsze zakątki świata pachnące magią, miłością, szczęściem, rozkoszą. Jest łatwe w wykonaniu, za to trudno mu się oprzeć. Rajsko smakuje, pachnie piękniej niż milion dolców. Dzięki niemu cudownie smakuje każda chwila sam na sam z nim, jak i w towarzystwie innych, gdyż to ciacho to gwarancja udanego dnia i wieczoru. Niebiańska masa kokosowa przełożona rozkosznymi krakersami tworzą niezapomniane chwile o smaku i zapachu spełnionego marzenia. Łatwo dostępne składniki i najlepszy na świecie smak sprawiają, że to mój numer jeden wśród słodkości. Bez pieczenia, ale za to z sercem! To ciasto ma w sobie zmysłową moc, której trudno się oprzeć. To taki słodki skarb, podczas delektowania się nim można oczyma wyobraźni lewitować nad ziemią i kokosowo z nutą śmietankową, nieziemsko uśmiechać się do innych.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - RaffaelloRaffaello

Miłośnicy kokosowych smaków – łączmy się! I dzielmy się z bliskimi tym delikatnym smakiem, który wśród słodkich wypieków na świątecznych stołach, nie będzie miał sobie równych. Aż trudno uwierzyć, że ciasto raffaello bez pieczenia wychodzi tak fenomenalnie. Rozpływające się w ustach krakersy i aromatyczny krem nie pozwolą ci skończyć na jednym kawałku. I wyobraź sobie, że przepis na ciasto raffaello jest tak łatwy w przygotowaniu!

Dla kogo?

To dla fanów raffaello przepis obowiązkowy! O twój ulubiony smak zadbają wiórki kokosowe. Nie zawiedziesz się, a do ciasta raffaello będziesz wracać bardzo często. Zresztą rodzina i znajomi też będą się o nie upominać.

Na jaką okazję?

Święta, karnawał – ciasto raffaello to przepis na każdą okazję! Jego efektowny wygląd nie zdradza, że jest tak łatwe w przygotowaniu. Nie trzeba nawet włączać piekarnika. Zamiast tego rafaello na krakersach wystarczy wstawić do lodówki.

Czy wiesz, że? 

Palma kokosowa to drzewo, które wydaje nawet 75 kokosów rocznie. Materiału do smakowitych wypieków raczej nikomu nie zabraknie! W swoich kuchennych działaniach koniecznie uwzględnij rafaello – ciasto intensywnie kokosowe.

Dla urozmaicenia:

Ciasto rafaello możesz udekorować kokosowymi kulkami. Tego smaku nigdy za wiele! Wypróbuj rafaello, czyli przepis, który udaje się zawsze i każdemu, niezależnie od stopnia kulinarnego zaawansowania.