Raffaello

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

237

2704 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3024 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7399 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 gramów

1 litr

2 sztuki

2 łyżki

180 gramów

250 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

850 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszać z budyniami i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Wystudzić do zgęstnienia pod przykryciem.

Raffaello - Krok 1

Krok 2

Masło miksować aż stanie się białe i puszyste. Stale miksując dodawać po łyżce budyniu (masło i budyń mają mieć tę samą temperaturę). Dosypać 160 g wiórków kokosowych. Zmiksować. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na przemian warstwę krakersów i masy kokosowej (trzy warstwy krakersów i trzy masy).

Raffaello - Krok 2

Krok 3

Pozostałe 40 g wiórków wysypać na suchą, gorącą patelnie i na małym ogniu przyrumienić. Przestudzić wiórki, wkruszyć kilka krakersów i posypać ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 4 h.

Raffaello - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RaffaelloRaffaello

Cudowny kokosowy smak i aromat. To musi być ponadczasowe ciasto Raffaello, czyli odrobina tropikalnego klimatu podana w bardzo eleganckiej formie. W sam raz na przyjęcia i szczególne okazje, kiedy spotykacie się przy stole z najbliższymi.

Dla kogo?

Na punkcie kokosa można zwariować, ale tylko w pozytywnym sensie. Fani kokosanek i innych kokosowych specjałów będą wniebowzięci tym przepisem.

Na jaką okazję?

Raffaello to niepodważalny dowód na to, że we własnym domu można przygotować naprawdę wyszukany i stylowy deser. Pasuje do ważnych wydarzeń – przyjęcia z okazji chrztu, pierwszej komunii czy okrągłej rocznicy ślubu.

Czy wiesz, że?

Palma kokosowa to drzewo, które wydaje nawet 75 kokosów rocznie. Materiału do smakowitych wypieków raczej nikomu nie zabraknie!

Dla urozmaicenia:

Jak to zwykle w kuchni bywa, każdy kucharz może dodać coś od siebie. Ciekawym akcentem do ciasta Rafaello będzie mus z malin, truskawek lub brzoskwiń.