Biszkopt – wyjątkowo uniwersalne ciasto. Sprawdzi się nie tylko do codziennych wypieków, ale również okazałych, okolicznościowych tortów. Jak upiec perfekcyjny biszkopt? – o tym w poradniku.

Rodzaje biszkoptów

Biszkopt to jedno z podstawowych ciast. Jego najpopularniejszą wersję przygotowuje się z białek ubitych na sztywną pianę, którą łączy się z masą składającą się z żółtek, starannie wymieszanych z mąką i tłuszczem. Smaczne ciasto przygotujesz jednak również z całych jajek – zobacz nasz sprawdzony przepis na ciasto biszkoptowe. Dobrze wypieczony powinien mieć jasnobeżowy kolor i dość zwartą konsystencję. Będzie dobrą podstawą do przygotowania smacznych tortów i rolad, np. rolady czekoladowej z kremem malinowym. Oprócz tej wersji biszkoptu, istnieje jednak wiele innych. Poniżej niektóre z nich:

angel food cake (ciasto anielskie) – nie zawiera tłuszczu, a puszystość i białą barwę osiąga dzięki starannemu wymieszaniu mąki z wcześniej ubitymi z cukrem białkami. Ten wyjątkowo delikatny i słodki wypiek najlepiej serwować sauté lub z sezonowymi owocami.

sponge cake (gąbka) – biszkopt przygotowywany z całych jajek. Wypiek prosty i uniwersalny. Sprawdzi się nasączanie go syropami owocowymi. Dobrym wyborem będzie również przekrojenie go poziomo na warstwy i przełożenie ich dżemem.

biszkopt genueński (francuski) – powstaje bez proszku do pieczenia, a sekret jego puszystości to ubijane nad parą wodną jajka z cukrem, które miesza się z mąką i odpowiednim tłuszczem. Gotowy biszkopt warto przełożyć kremem, np. czekoladowym, mascarpone, budyniowym lub owocowym.

Przygotowanie idealnego biszkoptu w 7 krokach

Niezależnie od tego, który wariant zdecydujesz się upiec, warto poznać 7 praktycznych wskazówek, jak upiec perfekcyjny biszkopt.

1. Zadbaj o to, aby piekarnik miał odpowiednią temperaturę – dzięki niej biszkopt dobrze wyrośnie.
2. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania ciasta ogrzej do temperatury pokojowej. Dzięki temu łatwiej osiągniesz pożądaną konsystencję ciasta.
3. Odpowiednie proporcje to podstawa – precyzyjnie odmierz masę składników. W tym celu przyda się waga kuchenna.
4. Przesiej mąkę przez sito – dzięki temu unikniesz grudek i łatwiej uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta.
5. Pamiętaj o tym, aby użyć świeżych jaj. Ubita z ich białek piana będzie najbardziej puszysta.
6. Składniki wymieszaj szybko, ale delikatnie. Dzięki temu ciasto będzie odpowiednio napowietrzone.
7. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika. Nagłe obniżenie temperatury, może spowodować opadnięcie ciasta.

 

Za pomocą odpowiednio dobranych dodatków i dekoracji uatrakcyjnisz nie tylko wygląd gotowego biszkoptu, ale również jego smak. Jakie ciasto warto przygotować z dobrze wypieczonego? Smacznym i efektownie prezentującym się wypiekiem jest np. biszkoptowy motyl (www.przepisy.pl/przepis/biszkoptowy-motyl). Warto również pamiętać, że biszkopty są idealną bazą do przygotowania tortu. Koniecznie sprawdź przepis na tort z owocami leśnymi.