Biszkopt – to wyjątkowo uniwersalne ciasto. Sprawdzi się nie tylko do codziennych wypieków, ale również okazałych, okolicznościowych tortów. Jak upiec perfekcyjny biszkopt? Tego dowiesz się z poradnika. Uwzględniliśmy w nim zarówno podstawowe informacje, które przydadzą się początkującym, jak i triki dla bardziej doświadczonych cukierników. Sprawdź, co zrobić, by dobrze wypieczone ciasto biszkoptowe stało się twoją dumą w porze deseru.
Rodzaje biszkoptów
Biszkopt to jedno z podstawowych ciast. Jego najpopularniejszą wersję przygotowuje się z białek ubitych na sztywną pianę, którą łączy się z masą składającą się z żółtek, starannie wymieszanych z mąką. Smaczne ciasto przygotujesz jednak również z całych jajek – zobacz nasz sprawdzony przepis na ciasto biszkoptowe. Dobrze wypieczony powinien mieć jasnobeżowy kolor i dość zwartą konsystencję. Pieczenia biszkoptu nie należy się bać, lecz wymaga to odrobiny uwagi oraz znajomości kilku zasad. Właściwie przygotowane ciasto będzie dobrą podstawą smacznych oraz efektownych tortów i rolad, np. rolady z bitą śmietaną i malinami. Oprócz tej wersji biszkoptu, istnieje jednak wiele innych. Poniżej niektóre z nich:
angel food cake (ciasto anielskie) – nie zawiera tłuszczu, a puszystość i białą barwę osiąga dzięki starannemu wymieszaniu mąki z wcześniej ubitymi z cukrem białkami. W tej recepturze nie używa się żółtek. Ten wyjątkowo delikatny i słodki wypiek najlepiej serwować sauté lub z sezonowymi owocami.
sponge cake (gąbka) – biszkopt przygotowywany z całych jajek. Wypiek prosty i uniwersalny. Sprawdzi się nasączanie go syropami owocowymi. Dobrym wyborem będzie również przekrojenie go poziomo na warstwy i przełożenie ich dżemem.
biszkopt genueński (francuski) – powstaje bez proszku do pieczenia, a sekret jego puszystości to ubijane nad parą wodną jajka z cukrem, które miesza się z mąką i odpowiednim tłuszczem. Oto przepis na dobry biszkopt, który zadowoli cukierników, którzy szukają nieszablonowych rozwiązań i receptur. Gotowy biszkopt warto przełożyć kremem, np. czekoladowym, mascarpone, budyniowym lub owocowym.
Przygotowanie idealnego biszkoptu w 7 krokach
Niezależnie od tego, który wariant zdecydujesz się upiec, warto poznać 7 praktycznych wskazówek, jak upiec perfekcyjny biszkopt. 1. Zadbaj o to, aby piekarnik miał odpowiednią temperaturę – dzięki niej biszkopt dobrze wyrośnie.
2. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania ciasta ogrzej do temperatury pokojowej. Dzięki temu łatwiej osiągniesz pożądaną konsystencję ciasta.
3. Odpowiednie proporcje to podstawa – precyzyjnie odmierz masę składników. W tym celu przyda się waga kuchenna.
4. Przesiej mąkę przez sito – dzięki temu unikniesz grudek i łatwiej uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta.
5. Pamiętaj o tym, aby użyć świeżych jaj. Ubita z ich białek piana będzie najbardziej puszysta.
6. Składniki wymieszaj szybko, ale delikatnie. Dzięki temu ciasto będzie odpowiednio napowietrzone.
7. Jak upiec biszkopt, żeby nie opadł? W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika. Nagłe obniżenie temperatury, może spowodować opadnięcie ciasta.
Jak przekroić biszkopt?
Może się wydawać, że nie tutaj wielkiej filozofii, lecz nie jest to do końca słuszne podejście. Drobny błąd albo chwila nieuwagi mogą zaważyć nad losem ciasta i sprawić, że nawet dobrze wyrośnięty biszkopt nie będzie wyglądał zachęcająco. Zatem, co trzeba wiedzieć? Jak przekroić biszkopt umiejętnie? Przede wszystkim ciasto musi porządnie wystygnąć. Z krojeniem wstrzymać się można nawet do następnego dnia, jeśli tylko czas na to pozwala. Samo podzielenie ciasta na równe części można przeprowadzić na różne sposoby. Przedstawiamy dwa sprawdzone patenty.
- Użyj wykałaczek, by wyznaczyć nimi miejsca, w których będziesz robić precyzyjne nacięcia. Dzięki temu uda ci się uzyskać blaty o równej szerokości.
- Ostrym nożem zrób nacięcia wokół całego wypieku, lecz nie powinny być zbyt głębokie. W tym miejscu chwyć za bawełnianą lub dentystyczną nić. Włóż ją w nacięcia, skrzyżuj i przeciągnij. To precyzyjna, a zarazem bezpieczniejsza metoda niż używanie wyłącznie noża.
Biszkopt uniwersalny – z czym go podawać?
Za pomocą odpowiednio dobranych dodatków i dekoracji uatrakcyjnisz nie tylko wygląd gotowego biszkoptu, ale również jego smak. Wiesz już, jak upiec biszkopt, czas więc zastanowić się nad składnikami, które staną się jego idealnym dopełnieniem. Jakie ciasto warto przygotować z dobrze wypieczonego? Smacznym i efektownie prezentującym się wypiekiem jest np. tort czekoladowy z kremem z białej czekolady. Warto również pamiętać, że biszkopty są idealną bazą do przygotowania tortu. Koniecznie sprawdź przepis na tort truskawkowy z mascarpone.
Komentarze (0)