
Składniki
5 sztuk
190 gramów
190 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka na ciasto biszkoptowe oddzielcie od żółtek i ubijcie na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawajcie partiami cukier i pojedynczo żółtka, ciągle ubijając.

Krok 2
Do masy jajecznej wsypcie przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszajcie rózgą kuchenną, aby składniki na ciasto biszkoptowe się połączyły.

Krok 3
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóżcie delikatnie ciasto i pieczcie w temperaturze 160°C przez około 40 minut.

Krok 4
Gorące ciasto wyjmijcie z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuśćcie je (w formie) na podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Pozostawcie do wystudzenia.


Dobra rada:
Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto biszkoptowe
Na temat biszkoptów powstało mnóstwo kulinarnych opracowań. Co sprawia, że ciasto biszkoptowe, cieszy się tak dużą popularnością? Odpowiedź jest prosta! Uniwersalne, delikatne w smaku i po prostu przepyszne – spróbujcie przyrządzić ciasto biszkoptowe z naszego przepisu. Musi się udać! Ciasto idealnie smakuje samo lub jako baza do zrobienia własnej kompozycji deseru, np. z owocami czy z bitą śmietaną.
Dla kogo?
Ciasto biszkoptowe to propozycja dla każdego, kto poszukuje sprawdzonej receptury na ten delikatny deser. Możecie dowolnie modyfikować nasz przepis, aby za każdym razem przygotować nową wersję ciasta biszkoptowego – dzięki temu każdy łasuch słodkości będzie usatysfakcjonowany po wspólnym posiłku!
Na jaką okazję?
Na każdą, ale przede wszystkim na codzienną porcję pysznych, domowych słodyczy. Proste ciasto biszkoptowe z powodzeniem przygotujecie na każde święta i różne uroczystości rodzinne. Szybkość przygotowywania to zdecydowany atut naszego przepisu. Teraz na kilka godzin przed ważnym obiadem lub rodzinną kolacją upieczecie puszyste i aromatyczne ciacho.
Czy wiesz, że?
Ciasta biszkoptowe – według tradycyjnych przepisów – mogą być przygotowywane na zimno lub na ciepło. W metodzie gorącej wszystkie składniki z przepisu na ciasto biszkoptowe umieszcza się w misce, którą następnie podgrzewa się na parze. Z kolei biszkopt przygotowywany na zimno wymaga oddzielenia białek od żółtek jaj i ubijania ich w temperaturze pokojowej.
Dla urozmaicenia:
Proste ciasto biszkoptowe możesz połączyć z ulubioną masą lub owocami. W wersji okrągłej będzie doskonałą bazą do tortów. Podzielcie wystudzony biszkopt na trzy części i przesmarujcie je kremem na bazie mascarpone i śmietanki. Do tego kolorowa posypka, sezonowe owoce i czarujący tort dla jubilata gotowy!