
Składniki
5 sztuk
190 gramów
190 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka na ciasto biszkoptowe oddzielcie od żółtek i ubijcie na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawajcie partiami cukier i pojedynczo żółtka, ciągle ubijając.

Krok 2
Do masy jajecznej wsypcie przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszajcie rózgą kuchenną, aby składniki na ciasto biszkoptowe się połączyły.

Krok 3
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóżcie delikatnie ciasto i pieczcie w temperaturze 160°C przez około 40 minut.

Krok 4
Gorące ciasto wyjmijcie z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuśćcie je (w formie) na podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Pozostawcie do wystudzenia.


Dobra rada:
Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto biszkoptowe
Na temat biszkoptów powstało mnóstwo kulinarnych opracowań. Co sprawia, że ciasto biszkoptowe, cieszy się tak dużą popularnością? Odpowiedź jest prosta! Uniwersalne, delikatne w smaku i po prostu przepyszne – spróbujcie przyrządzić ciasto biszkoptowe z naszego przepisu. Musi się udać! Ciasto idealnie smakuje samo lub jako baza do zrobienia własnej kompozycji deseru, np. z owocami czy z bitą śmietaną.
Dla kogo?
Ciasto biszkoptowe to propozycja dla każdego, kto poszukuje sprawdzonej receptury na ten delikatny deser. Możecie dowolnie modyfikować nasz przepis, aby za każdym razem przygotować nową wersję ciasta biszkoptowego – dzięki temu każdy łasuch słodkości będzie usatysfakcjonowany po wspólnym posiłku!
Na jaką okazję?
Na każdą, ale przede wszystkim na codzienną porcję pysznych, domowych słodyczy. Proste ciasto biszkoptowe z powodzeniem przygotujecie na każde święta i różne uroczystości rodzinne. Szybkość przygotowywania to zdecydowany atut naszego przepisu. Teraz na kilka godzin przed ważnym obiadem lub rodzinną kolacją upieczecie puszyste i aromatyczne ciacho.
Czy wiesz, że?
Ciasta biszkoptowe – według tradycyjnych przepisów – mogą być przygotowywane na zimno lub na ciepło. W metodzie gorącej wszystkie składniki z przepisu na ciasto biszkoptowe umieszcza się w misce, którą następnie podgrzewa się na parze. Z kolei biszkopt przygotowywany na zimno wymaga oddzielenia białek od żółtek jaj i ubijania ich w temperaturze pokojowej.
Dla urozmaicenia:
Proste ciasto biszkoptowe możesz połączyć z ulubioną masą lub owocami. W wersji okrągłej będzie doskonałą bazą do tortów. Podzielcie wystudzony biszkopt na trzy części i przesmarujcie je kremem na bazie mascarpone i śmietanki. Do tego kolorowa posypka, sezonowe owoce i czarujący tort dla jubilata gotowy!