Ciasto chałwowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto chałwowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

517

75 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2578 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13501 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto chałwowe

Składniki

krem migdałowy:

50 gramów

30 gramów

2 sztuki

75 gramów

75 gramów

40 gramów

20 gramów

20 gramów

krem chałwowy:

200 gramów

160 gramów

4 sztuki

80 gramów

4 sztuki

280 mililitrów

50 gramów

do posypania:

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały posiekaj. Masło rozpuść w rondelku aż nabierze złoto brązowej barwy. Oddziel białka od żółtek. Z białek i cukru pudru ubij pianę. Do piany dodaj mąkę migdałową, mąkę pszenną, masło orzechowe, migdały, rodzynki oraz rozpuszczone masło.

Ciasto chałwowe - Krok 1

Krok 2

Całość upiecz w tortownicy o średnicy ok 24cm w 170 stopniach ok 20 minut.

Ciasto chałwowe - Krok 2

Krok 3

Namocz żelatynę. W robocie kuchennym płaską końcówką wymieszaj ser Philadelphia, chałwę i cukier puder. Śmietanę ubij oddzielnie aby była pół sztywna.

Ciasto chałwowe - Krok 3

Krok 4

Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej. Dodaj odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz połącz masę żółtkową z masą chałwową za pomocą miękkiej łyżki.

Ciasto chałwowe - Krok 4

Krok 5

Wystudzone ciasto w tortownicy posmaruj kremem chałwowym.

Ciasto chałwowe - Krok 5

Krok 6

Całość zasyp pokruszoną chałwą i wstaw do lodówki na minimum 2h.

Ciasto chałwowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto chałwoweCiasto chałwowe

Chałwa jako samodzielna przekąska poróżnia smakoszów. Część z nich może zajadać się nią bez końca, część unika tego specjału jak ognia. Zastanawiacie się, czy w przypadku tak skrajnych poglądów możliwe jest znalezienie kompromisu? Przy stole i smacznym deserze dużo łatwiej dojść do porozumienia. Wszystko za sprawą ciasta chałwowego.

Dla kogo?

Chałwa gra w cieście ważną rolę, ale nie jest jedynym składnikiem. Smak wypieku został urozmaicony karmelem i ciastem migdałowym. Nawet uparci przeciwnicy chałwy będą prosić o dokładkę.

Na jaką okazję?

Zrobienie kilku warstw zajmuje trochę czasu, więc niech efekt końcowy podziwia jak największa liczba osób. Ciasto chałwowe nadaje się do podania na przyjęciach. Zarówno tych mniej, jak i bardziej oficjalnych.

Czy wiesz, że?

Na świecie powstało wiele regionalnych wersji chałwy. Najpopularniejsza z nich składa się z miodu i zmielonych ziaren sezamu.

Dla urozmaicenia:

Ciasto chałwowe dodatkowo udekorować można małymi bezami.