Ciasto chałwowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto chałwowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

527

334 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2689 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13853 osoby zapisały

Udostępnij
Ciasto chałwowe

Składniki

krem migdałowy:

50 gramów

30 gramów

2 sztuki

75 gramów

75 gramów

40 gramów

20 gramów

20 gramów

krem chałwowy:

200 gramów

160 gramów

4 sztuki

80 gramów

4 sztuki

280 mililitrów

50 gramów

do posypania:

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały posiekaj. Masło rozpuść w rondelku aż nabierze złoto brązowej barwy. Oddziel białka od żółtek. Z białek i cukru pudru ubij pianę. Do piany dodaj mąkę migdałową, mąkę pszenną, masło orzechowe, migdały, rodzynki oraz rozpuszczone masło.

Ciasto chałwowe - Krok 1

Krok 2

Całość upiecz w tortownicy o średnicy ok 24cm w 170 stopniach ok 20 minut.

Ciasto chałwowe - Krok 2

Krok 3

Namocz żelatynę. W robocie kuchennym płaską końcówką wymieszaj ser Philadelphia, chałwę i cukier puder. Śmietanę ubij oddzielnie aby była pół sztywna.

Ciasto chałwowe - Krok 3

Krok 4

Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej. Dodaj odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz, za pomocą miękkiej łyżki, połącz masę żółtkową z masą chałwową i lekko ubitą śmietaną.

Ciasto chałwowe - Krok 4

Krok 5

Wystudzone ciasto w tortownicy posmaruj kremem chałwowym.

Ciasto chałwowe - Krok 5

Krok 6

Całość zasyp pokruszoną chałwą i wstaw do lodówki na minimum 2h.

Ciasto chałwowe - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 18.09.2021

    Czym można zastąpić żelatynę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata

    Małgorzata , 17.09.2021

    A co zrobić z żółtkami z kroku 1?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewelina Gortat

    Ewelina Gortat , 13.11.2020

    A co zrobić z ubitą śmietaną?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto chałwoweCiasto chałwowe

Chałwa jako samodzielna przekąska poróżnia smakoszów. Część z nich może zajadać się nią bez końca, część unika tego specjału jak ognia. Zastanawiacie się, czy w przypadku tak skrajnych poglądów możliwe jest znalezienie kompromisu? Przy stole i smacznym deserze dużo łatwiej dojść do porozumienia. Wszystko za sprawą ciasta chałwowego.

Dla kogo?

Chałwa gra w cieście ważną rolę, ale nie jest jedynym składnikiem. Smak wypieku został urozmaicony karmelem i ciastem migdałowym. Nawet uparci przeciwnicy chałwy będą prosić o dokładkę.

Na jaką okazję?

Zrobienie kilku warstw zajmuje trochę czasu, więc niech efekt końcowy podziwia jak największa liczba osób. Ciasto chałwowe nadaje się do podania na przyjęciach. Zarówno tych mniej, jak i bardziej oficjalnych.

Czy wiesz, że?

Na świecie powstało wiele regionalnych wersji chałwy. Najpopularniejsza z nich składa się z miodu i zmielonych ziaren sezamu.

Dla urozmaicenia:

Ciasto chałwowe dodatkowo udekorować można małymi bezami.