Ciasto chałwowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

516

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2569 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13491 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na biszkopt:

6 sztuk

100 gramów

150 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 szczypta

krem:

400 gramów

3 opakowania

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mąkę z kakao. Jaja ubij z cukrem i solą na puszystą masę. Do ubitej masy wsyp mąkę z kakao, delikatnie mieszając.

Ciasto chałwowe - Krok 1

Krok 2

Całość ciasta rozlej na 3 porcje do wypieczenia na jednakowy wymiar 20x30 cm w blaszce z pergaminem, równomiernie rozsmarowując. Piecz w temperaturze 180 °C przez około 10 minut. Ciasto odstaw do wystudzenia.

Ciasto chałwowe - Krok 2

Krok 3

Budyń gotuj na mleku i dobrze ostudź.

Ciasto chałwowe - Krok 3

Krok 4

Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj i dodaj na przemian wystudzony budyń i 300 g pokruszonej chałwy.

Ciasto chałwowe - Krok 4

Krok 5

Schłodzone biszkopty przełóż na przemian gotową masą. Wierzch ciasta posyp pokruszoną chałwą lub prażonymi migdałami.

Ciasto chałwowe - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Ciasto z masą chałwową bardzo dobrze smakuje z sosem malinowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto chałwoweCiasto chałwowe

Jeśli lubisz chałwę, czyli charakterystyczną słodką masę z sezamu i miodu, to na pewno pokochasz ciasto chałwowe. Chałwa doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju wypieków, nie tylko tortów. Blaty z dodatkiem kakao zrobisz z puszystego ciasta biszkoptowego, które nie tylko jest łatwe w przygotowaniu, ale bardzo dobrze komponuje się z kremami. Upiecz osobno trzy placki i odstaw je, aby nieco wystygły. Kiedy będą się schładzać, przyrządź chałwowy krem na bazie budyniu i kostki do pieczenia. Pamiętać musisz też, oczywiście, o chałwie – wybierz waniliową, która będzie kontrastowała z kakaowym ciastem, ale jeśli wolisz inne smaki, będą nadawały się równie dobrze. Zacznij od ugotowania budyniu i wystudź go, aby masa chałwowa zyskała odpowiednią konsystencję. Następnie zacznij ucierać kostkę do pieczenia, dodając stopniowo budyń oraz pokruszoną chałwę, i dokładnie połącz wszystkie składniki. Na koniec przełóż blaty biszkoptowe i ciasto z masą chałwową będzie gotowe. Wyśmienicie smakuje z nieco kwaskowatymi dodatkami, np. sosem malinowym. Wypróbuj koniecznie nasz przepis na ciasto chałwowe!