Biszkopty z kremem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Biszkopty z kremem

11 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (11)

Ciasto chałwowe
ratingratingratingratingrating

522

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Chałwa jako samodzielna przekąska poróżnia smakoszów. Część z nich może zajadać się nią bez końca...
Ciasto Kubuś
ratingratingratingratingrating

510

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Powszechnie wiadomo, że słynny Kubuś Puchatek był wielkim koneserem złocistego, gęstego miodu. W...
Miodowiec z orzechami
ratingratingratingratingrating

309

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
130 min.
Zamieńcie swoją kuchnię w krainę mlekiem i miodem płynącą. Podczas tej kulinarnej sielanki nie za...
Ciasto czekoladowe z bananami
ratingratingratingratingrating

191

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Banany i czekolada to niezwykle zgrany duet. Często łączycie je pod postacią koktajli i musów? Ko...
Ciasto kokosowe
ratingratingratingratingrating

89

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Desery z dodatkiem kokosa goszczą w polskiej kuchni już od wielu lat. Początkowo jedynym powszech...
Ananasowiec
ratingratingratingratingrating

92

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Ananasowiec to propozycja dla tych osób, które lubią egzotyczny smak ciast. W naszym przepisie na...
Ciasto z nutellą i pijaną śliwką
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Szukacie przepisu na pyszne, proste, a jednocześnie efektowne ciasto? Wypróbujcie przepis na cias...
Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Efektowne ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym bez pieczenia i długiego wyrabiania lub u...
Kostka alpejska
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Każdy deser, co do zasady, powinien być słodki – z tym stwierdzeniem zgodzimy się chyba wszyscy...
Ciasto z masą kokosową
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
W przepisie na ciasto z masą kokosową wszystkie składniki perfekcyjnie ze sobą współgrają. Puszys...

Ciekawostki i porady

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopty z krememBiszkopty z kremem

Biszkopt jest rodzajem ciasta, które bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju kremami. Jest delikatny w smaku, można więc łączyć go z masą o smaku czekolady, karmelu, owoców czy mięty. Przed posmarowaniem warstwy ciasta, warto ją jednak lekko nasączyć, np. sokiem z cytryny, kawą lub herbatą. Sprawi to, że nie będzie ono zbyt suche. Rodzaj płynu powinien zależeć od smaku ciasta, a jego ilość od rodzaju masy. Jednym z podstawowych kremów używanych do biszkoptowych ciast i tortów jest ten na bazie budyniu. Aby go przygotować, połącz startą kostkę do pieczenia z budyniem, opcjonalnie także z żółtkiem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zbyt zimne albo gorące spowodują zwarzenie się kremu. Dodawany budyń powinien być gęsty – nie tylko będzie lepiej trzymał się na cieście, ale im gęstszy będzie, tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia grudek i zwarzenia. Podstawowe przepisy na krem łatwo zmodyfikować, dzięki dodatkowi czekolady, skórki z pomarańczy czy bakalii. Do tego typu ciast, zwłaszcza z dodatkiem miodu, używa się często również masy na bazie kaszy manny. Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu, dodając jednak mniej mleka, by wyszła bardzo gęsta. Zmiksuj ją z pozostałymi składnikami. Dodaj do mleka laskę wanilii, by masa zyskała wyrazisty aromat. Biszkoptowe spody dobrze smakują również z galaretkami oraz delikatnymi piankami. Popularność zyskały także masy przyrządzane na bazie soków przecierowych oraz żelatyny. Jeśli planujesz przygotowanie wypieku z owocami, dobrym pomysłem będzie przełożenie go kremem śmietanowym lub na bazie serka mascarpone. Jeśli natomiast planujesz podanie ciasta biszkoptowego na uroczystym spotkaniu, dobrym pomysłem będzie przyrządzenie tortu. W zależności od kulinarnych upodobań, upiecz tort z malinowym ombre, którego brzegi zdobią odcienie różu, lub tort czekoladowy. Efektownymi ciastami są także rolady. Nadziewać możesz je różnymi kremami, owocami, bitą śmietaną lub dżemem. Zobacz na ile różnych sposobów przygotujesz pyszne biszkopty – sprawdź nasze przepisy i upiecz to smaczne i uniwersalne ciasto!