
Składniki
7 sztuk
180 gramów
130 gramów
50 gramów
masa jogurtowa:
750 gramów
300 mililitrów
4 łyżki
150 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Po chwili dodajemy po jednym jajku i nadal ubijamy. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Krok 2
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20 min. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy na trzy blaty.

Krok 3
Do miski wlewamy jogurt i miksujemy go z cukrem pudrem.

Krok 4
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Pozostawiamy do wystudzenia. Dodajemy łyżkę masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy żelatynę do masy jogurtowej. W ostatnim etapie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę. Masę przekładamy do lodówki, aby troszkę stężała (nie za długo).

Krok 5
Dolny blat biszkoptu smarujemy tężejąca masa jogurtową. Przykładamy drugim blatem i drugą porcją masy jogurtowej.

Krok 6
Przykrywamy trzecim blatem. Posypujemy go cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki na 1 h.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Biszkopt z masą jogurtową
Nie zawsze trzeba inwestować w wiele wymyślnych składników, by przygotować efektowny i smaczny deser. Lista produktów potrzebnych do zrobienia biszkoptu z masą jogurtową nie jest złożona, ale gotowe ciasto na długo pozostaje w pamięci. Poczęstuj nim znajomych, a z całą pewnością będą dopytywać o szczegóły przepisu.
Dla kogo?
Receptura jest prosta, wymaga jednak odrobiny uwagi – zwłaszcza na początku. Nie spiesz się z mieszaniem poszczególnych składników ciasta. Rób to stopniowo, a wszystko na pewno się uda.
Na jaką okazję?
Smaczny deser po obiedzie można zafundować sobie zawsze i to bez szczególnego pretekstu. Jeśli jednak planujesz niezobowiązujące przyjęcie w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół, również możesz postawić na biszkopt z delikatną masą – nikt nie będzie zawiedziony!
Czy wiesz, że?
Śmietankę kremówkę należy wyjąć z lodówki tuż przed uruchomieniem miksera i ubijaniem. Powinna być dobrze schłodzona.
Dla urozmaicenia:
Do masy możesz dodać czekoladowe wiórki lub drobno posiekaną czekoladę gorzką oraz mleczną.