Ciasto kokosowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

1860 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2901 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód ciasta:

5 sztuk

190 gramów

190 gramów

60 gramów

krem:

750 mililitrów

150 gramów

150 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

masa kokosowa:

200 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj esencje waniliową, partiami cukier i pojedynczo żółtka - ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenna, aby składniki się połączyły.

Ciasto kokosowe - Krok 1

Krok 2

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

Ciasto kokosowe - Krok 2

Krok 3

Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąkę. Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.

Ciasto kokosowe - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj wiórki kokosowe z esencją waniliową. Ostrym nożem delikatnie przetnij biszkopt wzdłuż na trzy okrągłe części.

Ciasto kokosowe - Krok 4

Krok 5

Ubij mikserem masło, a następnie, nie przerywając ubijania, zacznij dodawać budyń. Dodaj 150 g wiórków kokosowych i wymieszaj.

Ciasto kokosowe - Krok 5

Krok 6

Na pierwszej części ciasta rozprowadź 1/3 kremu. Przykryj drugim biszkoptem i dociśnij. Powtórz kolejna warstwę. Następnie na wierzch trzeciego ciasta rozsmaruj pozostały krem, także po bokach całego ciasta oraz wyłóż pozostałe wiórki. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.

Ciasto kokosowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort piniata
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto kokosoweCiasto kokosowe

Desery z dodatkiem kokosa goszczą w polskiej kuchni już od wielu lat. Początkowo jedynym powszechnie dostępnym wyrobem z orzecha kokosowego były wiórki, które stosowano do przygotowywania ciast. Z czasem na rynku pojawiły się napoje kokosowe, otwierając zupełnie nowe możliwości kulinarne. Jeśli lubicie egzotyczny smak deserów, wypróbujcie nasze przepis na pyszne ciasto kokosowe. Z pewnością stanie się jednym z waszych ulubionych domowych placków!

Dla kogo?

Ciasto z naszego przepisu przypadnie do gustu każdemu, kto lubi wyraźny kokosowy smak.

Na jaką okazję?

Proste ciasto z kremem kokosowym sprawdzi się zawsze – niezależnie od okazji. Możecie piec je na co dzień, jak i zarezerwować ten deser na wyjątkowe uroczystości.

Czy wiesz, że?

Pień palmy kokosowej może dorastać aż do 30 metrów wysokości. Orzechy natomiast osiągają wagę nawet 2,5 kg, z czego większość stanowi gruba warstwa brązowych włókien.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie łączyć egzotyczny smak deseru z owocami – do podania ciasta kokosowego wykorzystajcie odrobinę musu z malin, wiśni czy jabłek.