Składniki
spód ciasta:
5 sztuk
190 gramów
190 gramów
60 gramów
krem:
750 mililitrów
150 gramów
150 gramów
200 gramów
1 łyżeczka
masa kokosowa:
200 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj esencje waniliową, partiami cukier i pojedynczo żółtka - ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenna, aby składniki się połączyły.
Krok 2
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.
Krok 3
Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąkę. Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.
Krok 4
Wymieszaj wiórki kokosowe z esencją waniliową. Ostrym nożem delikatnie przetnij biszkopt wzdłuż na trzy okrągłe części.
Krok 5
Ubij mikserem masło, a następnie, nie przerywając ubijania, zacznij dodawać budyń. Dodaj 150 g wiórków kokosowych i wymieszaj.
Krok 6
Na pierwszej części ciasta rozprowadź 1/3 kremu. Przykryj drugim biszkoptem i dociśnij. Powtórz kolejna warstwę. Następnie na wierzch trzeciego ciasta rozsmaruj pozostały krem, także po bokach całego ciasta oraz wyłóż pozostałe wiórki. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto kokosowe
Desery z dodatkiem kokosa goszczą w polskiej kuchni już od wielu lat. Początkowo jedynym powszechnie dostępnym wyrobem z orzecha kokosowego były wiórki, które stosowano do przygotowywania ciast. Z czasem na rynku pojawiły się napoje kokosowe, otwierając zupełnie nowe możliwości kulinarne. Jeśli lubicie egzotyczny smak deserów, wypróbujcie nasze przepis na pyszne ciasto kokosowe. Z pewnością stanie się jednym z waszych ulubionych domowych placków!
Dla kogo?
Ciasto z naszego przepisu przypadnie do gustu każdemu, kto lubi wyraźny kokosowy smak.
Na jaką okazję?
Proste ciasto z kremem kokosowym sprawdzi się zawsze – niezależnie od okazji. Możecie piec je na co dzień, jak i zarezerwować ten deser na wyjątkowe uroczystości.
Czy wiesz, że?
Pień palmy kokosowej może dorastać aż do 30 metrów wysokości. Orzechy natomiast osiągają wagę nawet 2,5 kg, z czego większość stanowi gruba warstwa brązowych włókien.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie łączyć egzotyczny smak deseru z owocami – do podania ciasta kokosowego wykorzystajcie odrobinę musu z malin, wiśni czy jabłek.