Ciasto kokosowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto kokosowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

1943 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1321 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2951 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód ciasta:

5 sztuk

190 gramów

190 gramów

60 gramów

krem:

750 mililitrów

150 gramów

150 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

masa kokosowa:

200 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj esencje waniliową, partiami cukier i pojedynczo żółtka - ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenna, aby składniki się połączyły.

Ciasto kokosowe - Krok 1

Krok 2

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

Ciasto kokosowe - Krok 2

Krok 3

Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąkę. Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.

Ciasto kokosowe - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj wiórki kokosowe z esencją waniliową. Ostrym nożem delikatnie przetnij biszkopt wzdłuż na trzy okrągłe części.

Ciasto kokosowe - Krok 4

Krok 5

Ubij mikserem masło, a następnie, nie przerywając ubijania, zacznij dodawać budyń. Dodaj 150 g wiórków kokosowych i wymieszaj.

Ciasto kokosowe - Krok 5

Krok 6

Na pierwszej części ciasta rozprowadź 1/3 kremu. Przykryj drugim biszkoptem i dociśnij. Powtórz kolejna warstwę. Następnie na wierzch trzeciego ciasta rozsmaruj pozostały krem, także po bokach całego ciasta oraz wyłóż pozostałe wiórki. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.

Ciasto kokosowe - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Nell Hal

    Nell Hal , 17.10.2020

    Bardzo fajny i szybki przepis ... niestety według mnie brakuje proszku do pieczenia , bo mi biszkopt nie wyrósł i nie miałam możliwości go przekroić nawet na pół. Możliwe że coś źle zrobiłam , chociaż kolejny raz jak robiłam to była podobna sytuacja. Krem przepyszny. Do trzech razy sztuka i za trzecim razem dałam już proszek do pieczenia i ciasto wyszło jak na zdjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto kokosoweCiasto kokosowe

Desery z dodatkiem kokosa goszczą w polskiej kuchni już od wielu lat. Początkowo jedynym powszechnie dostępnym wyrobem z orzecha kokosowego były wiórki, które stosowano do przygotowywania ciast. Z czasem na rynku pojawiły się napoje kokosowe, otwierając zupełnie nowe możliwości kulinarne. Jeśli lubicie egzotyczny smak deserów, wypróbujcie nasze przepis na pyszne ciasto kokosowe. Z pewnością stanie się jednym z waszych ulubionych domowych placków!

Dla kogo?

Ciasto z naszego przepisu przypadnie do gustu każdemu, kto lubi wyraźny kokosowy smak.

Na jaką okazję?

Proste ciasto z kremem kokosowym sprawdzi się zawsze – niezależnie od okazji. Możecie piec je na co dzień, jak i zarezerwować ten deser na wyjątkowe uroczystości.

Czy wiesz, że?

Pień palmy kokosowej może dorastać aż do 30 metrów wysokości. Orzechy natomiast osiągają wagę nawet 2,5 kg, z czego większość stanowi gruba warstwa brązowych włókien.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie łączyć egzotyczny smak deseru z owocami – do podania ciasta kokosowego wykorzystajcie odrobinę musu z malin, wiśni czy jabłek.