Torcik z kaszy manny

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1847

1517 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8660 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

1 litr

1 szklanka

3 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

1 łyżka

dekoracja:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gotuj w mleku ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Odstaw do przestygnięcia. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem dodając pod koniec ucierania po jednym żółtku.

Torcik z kaszy manny - Krok 1

Krok 2

Do powstałej masy z żółtkami dodawaj po łyżce kaszy, ciągle mieszając mikserem. Masę podziel na dwie części do jednej dodaj łyżkę kakao.

Torcik z kaszy manny - Krok 2

Krok 3

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż biszkoptami. Na nie wyłóż najpierw ciemną, a potem jasną warstwę kaszy.

Torcik z kaszy manny - Krok 3

Krok 4

Z brzoskwiń odlej 1/2 szklanki syropu i wymieszaj z 2 łyżkami żelatyny. Odstaw na 5 minut.

Torcik z kaszy manny - Krok 4

Krok 5

Pozostałe brzoskwinie wyjmij z syropu i zmiksuj. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj ze zmiksowanymi owocami.

Torcik z kaszy manny - Krok 5

Krok 6

Masę brzoskwiniową przełóż do tortownicy na kaszę i odstaw do lodówki by stężała. Gotowy torcik podawaj z owocami lub konfiturą.

Torcik z kaszy manny - Krok 6
24

Opinie o przepisie

  • Ewelina Eckhardt

    Ewelina Eckhardt, 05.12.2019

    jak jest płynne to dodajcie troszkę więcej kaszy ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • nikola2k13 nikola2k13

    nikola2k13 nikola2k13, 27.07.2019

    Surowe jajka i ta margaryna....fuj Wyszło obrzydliwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Teter-Wochowska

    Monika Teter-Wochowska, 04.06.2019

    Czy zamiast brzoskwiń można użyć truskawek i zrobić taki mus?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna  Chr

    Anna Chr, 03.02.2019

    Zrobione, smaczne. U mnie też masa wyszła zbyt miękka. Następnym razem albo poczekam aż kasza będzie zimna, zanim dodam ją to masła, albo dodam trochę żelatyny. A i jeszcze cukru dałam połowę i smak jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcyska Radomska

    Marcyska Radomska, 20.09.2018

    Jaka puszka brzoskwiń?duza czy mała? Proszę o szybka odp bo robię jutro!!! Dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pietrzak

    Katarzyna Pietrzak, 12.06.2018

    Mam pytanie jaką kasze czy chodzi o błyskawiczną?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Orlof-Walner

    Ania Orlof-Walner, 13.05.2018

    Jak zrobić żeby nie byłO w postaci polplynnej? Pycha wyszlo, ale problem z krojeniem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta  Zając

    Edyta Zając , 21.04.2018

    Też boję się tych surowych żółtek. Mi również masa wyszła półpłynna, ale dodałam jeszcze lekko ciepłą kaszę. Teraz się chłodzi w lodówce. Jutro będę kroić i zobaczę jak wyszedł.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wójtowicz

    Marta Wójtowicz, 16.04.2018

    A jak zmieniłaś że nie jest płynny? Mniejsza ilość mleka czy żeletyna do kaszy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kat chan 89

    Kat chan 89, 15.04.2018

    No właśnie zrobiłam torcik ,konsystencja okropne płynna , nie da sie kroić! I mam nadzieję, że nikomu nic nie będzie po tych surowych żółtkach. Nidlgdy już to nie zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • katarzyna Jasinska

    katarzyna Jasinska, 13.04.2018

    Polecam robiłam wczoraj. Przepyszny deser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska, 17.03.2018

    Torcik przepyszny! Nie jest w płynnej konsystencji jak to ktoś napisał. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Mytych

    Agata Mytych, 05.02.2018

    Wyglada pysznie ale surowe żółtka do masy? Ja bym bała się dawać.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Konrad Maz

    Konrad Maz, 05.10.2017

    Bardzo fatwy przepis i bardzo dobry. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Badach

    Edyta Badach, 27.12.2016

    Zastanawiam się nad konsystencją ciasta i miałam rację. Ciasto raczej w postaci płynnej. Nie da się kroić...jem łyżką z tortownicy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ornas

    Anna Ornas, 14.05.2016

    super wyszlo! Bardzo latwe w wykonaniu i przepyszne. Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotrek Miękina

    Piotrek Miękina, 11.04.2016

    Wie ktos moze do kuchni jakiego kraju mozemu dopasowac ten deser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • glorka kkk

    glorka kkk, 04.04.2016

    wygląda przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Karpiniec

    Lucyna Karpiniec, 29.02.2016

    mniam muszę to zrobić ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • edyta kaczoczorowska

    edyta kaczoczorowska, 28.02.2016

    jak posmakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Szymczak

    Anna Szymczak, 25.02.2016

    mniam :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wójcik

    Agnieszka Wójcik, 21.02.2016

    niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik z kaszy mannyTorcik z kaszy manny

Smaczne i efektowne ciasto bez pieczenia? To możliwe, o czym przekonasz się dzięki poniższemu przepisowi. Ugotowaną w mleku kaszę odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie miękką kostkę do pieczenia utrzyj z cukrem pudrem, dodając pod koniec po jednym żółtku. Do całości wsypuj stopniowo kaszę mannę, pamiętając o tym, by masę cały czas mieszać mikserem. Podziel ją na dwie części, do jednej z nich dosypując ciemne kakao. Następnie na dnie okrągłej formy ułóż biszkopty. Umieść na nich najpierw ciemną, a następnie jasną warstwę wcześniej przygotowanej masy. Na tym etapie przygotowywania torciku pozostaje jedynie przyrządzenie brzoskwiniowego wierzchu. W tym celu odlej połowę syropu z konserwy i wymieszaj ją z żelatyną. Pozostałe owoce dokładnie zmiksuj. Żelatynę podgrzej, dzięki czemu się rozpuści, a następnie połącz ją ze zmiksowanymi wcześniej brzoskwiniami. Warstwę owocową wylej na wierzch. Ciasto odstaw do lodówki, aby nabrało spójnej konsystencji. Torcik z kaszy manny podawaj na poobiedni deser lub słodki podwieczorek. Jako dodatek sprawdzą się owoce lub konfitura. Zainspiruj się naszym przepisem.