Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
150 gramów
krem:
250 mililitrów
50 gramów
2 łyżki
30 gramów
50 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj mleko, dodaj kaszę manną, wiórki kokosowe, masło oraz cukier, cukier waniliowy i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 2
Tortownicę o wymiarach ok. 20 cm wyłóż folią spożywczą, dno wysmaruj kremem z kaszą, poukładaj biszkopty i odstaw do ostygnięcia aż stężeje.
Krok 3
Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.
Krok 4
Biszkopty zalej galaretką i wystudź aby stężała. Przed podaniem poukładaj na wierzchu małe kawałki owoców.
Dobra rada:
Podawaj np. z porcją bitej śmietany
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Torcik z kaszy manny
Z jednej strony torty kojarzone są ze spektakularnymi deserami, będącymi popisowymi numerami cukierników. Z drugiej kasza manna przez wiele osób traktowana jest jako jedzenie odpowiednie dla małych dzieci lub osób z problemami żołądkowymi. Co może wyjść z tego dość skrajnego zestawienia? Prosty, ale za to efektowny deser bez pieczenia – oto torcik z kaszy manny.
Dla kogo?
Dopiero zaczynacie naukę gotowania i nie chcecie zabierać się za samodzielne zrobienie biszkoptu? Torcik z kaszy manny ułatwi to zadanie i sprawi, że nawet największy sceptyk uwierzy w Wasze zdolności kulinarne.
Na jaką okazję?
Wyjęty z lodówki torcik z kaszą manną, udekorowany galaretką i owocami, stanowi doskonały letni deser. Wynieście stół do ogrodu albo przenieście się na balkon.
Czy wiesz, że?
Kasza manna sprawdza się w deserach, ale też w potrawach wytrawnych. Użyjcie jej jako składnika pulpetów lub warzywnych kotlecików.
Dla urozmaicenia:
Możecie dowolnie zmieniać smak i kolor galaretki oraz owoce. Korzystajcie z dobrodziejstw sezonowych produktów. W torciku świetnie smakują brzoskwinie i agrest.