Przepisy na Torty z owocami
18 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej
Torty z owocami
Pieczone na specjalne okazje, urodziny, jubileusze i wesela – torty. Są doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych i mrożonych owoców. Bardzo popularnym dodatkiem do tych wypieków są truskawki – są odpowiednie zwłaszcza do tortów z delikatnymi kremami, np. na bazie serka mascarpone albo śmietanki. Spróbuj tortu w wersji ptysiowej. Upiecz dwa blaty z ciasta parzonego, a następnie przełóż je grubą warstwą kremu śmietankowo-truskawkowego. Wkrój do niego większe kawałki truskawek, tak, by ich smak był mocno wyczuwalny. Na gorące dni świetnie nadaje się letni torcik z truskawkami. Składa się z trzech warstw: biszkoptu, masy serowej na zimno oraz musu truskawkowego. Doskonałym składnikiem tortów są również maliny. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z kremami z białej czekolady lub kokosowymi. Miękkie owoce jagodowe to także odpowiedni dodatek do tortów bezowych. Oprócz malin i truskawek użyj jeżyn, porzeczek i borówek. Z kolei wiśnie dobrze podkreślą smak tortów czekoladowych. Owoce wykorzystasz nie tylko do kremów i dekoracji, przez zmiksowanie ich i połączenie z żelatyną otrzymasz puszystą piankę, doskonałą nie tylko do ciast. Dodaj ją na przykład do tortu z kaszy manny. Na biszkoptach ułóż dwie warstwy kremu w różnych kolorach, a wierzch polej owocową masą z brzoskwiń. Zamiast robić tort, wszystkie warstwy możesz ułożyć w pucharkach i przygotować z nich desery. Owoce w poszczególnych przepisach da się dowolnie zmieniać, pamiętaj jednak, by dopasować ich smak do pozostałych dodatków. Kwaśne, takie jak np. porzeczki, będą dobrze smakowały w połączeniu ze słodkimi ciastami. Owocowe torty dekoruj płatkami czekolady. Dobrym sposobem na efektywną dekorację jest także użycie bezbarwnej polewy. Ułóż na wierzchu różne owoce, a polewa stworzy na nich przezroczystą glazurę. Podobny efekt uzyskasz, jeśli wykorzystasz w tym celu jasną galaretkę. Do tortów owocowych pasują też klasyczne ozdoby z lukru plastycznego. Upiecz jeden z proponowanych tortów przy najbliższej okazji i podziel się z nami swoją opinią.