Przepisy na Torty z owocami
15 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (15) 
łatwe
trudne
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej
Torty z owocami
Pieczone na specjalne okazje, urodziny, jubileusze i wesela – torty. Są doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych i mrożonych owoców. Bardzo popularnym dodatkiem do tych wypieków są truskawki – są odpowiednie zwłaszcza do tortów z delikatnymi kremami, np. na bazie serka mascarpone albo śmietanki. Spróbuj tortu w wersji ptysiowej. Upiecz dwa blaty z ciasta parzonego, a następnie przełóż je grubą warstwą kremu śmietankowo-truskawkowego. Wkrój do niego większe kawałki truskawek, tak, by ich smak był mocno wyczuwalny. Na gorące dni świetnie nadaje się letni torcik z truskawkami. Składa się z trzech warstw: biszkoptu, masy serowej na zimno oraz musu truskawkowego. Doskonałym składnikiem tortów są również maliny. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z kremami z białej czekolady lub kokosowymi. Miękkie owoce jagodowe to także odpowiedni dodatek do tortów bezowych. Oprócz malin i truskawek użyj jeżyn, porzeczek i borówek. Z kolei wiśnie dobrze podkreślą smak tortów czekoladowych. Owoce wykorzystasz nie tylko do kremów i dekoracji, przez zmiksowanie ich i połączenie z żelatyną otrzymasz puszystą piankę, doskonałą nie tylko do ciast. Dodaj ją na przykład do tortu z kaszy manny. Na biszkoptach ułóż dwie warstwy kremu w różnych kolorach, a wierzch polej owocową masą z brzoskwiń. Zamiast robić tort, wszystkie warstwy możesz ułożyć w pucharkach i przygotować z nich desery. Owoce w poszczególnych przepisach da się dowolnie zmieniać, pamiętaj jednak, by dopasować ich smak do pozostałych dodatków. Kwaśne, takie jak np. porzeczki, będą dobrze smakowały w połączeniu ze słodkimi ciastami. Owocowe torty dekoruj płatkami czekolady. Dobrym sposobem na efektywną dekorację jest także użycie bezbarwnej polewy. Ułóż na wierzchu różne owoce, a polewa stworzy na nich przezroczystą glazurę. Podobny efekt uzyskasz, jeśli wykorzystasz w tym celu jasną galaretkę. Do tortów owocowych pasują też klasyczne ozdoby z lukru plastycznego. Upiecz jeden z proponowanych tortów przy najbliższej okazji i podziel się z nami swoją opinią.