
Składniki
6 sztuk
300 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
18 sztuk
250 gramów
300 mililitrów
1 łyżka
150 gramów
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
DWIE BLASZKI WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. ODRYSOWAĆ NA KAŻDEJ Z NICH OKRĄG O ŚREDNICY 24 CM. PIEKARNIK NAGRZAĆ DO TEMP. 190 ST.
Krok 2
ZIMNE BIAŁKA UBIĆ ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNĄ PIANĘ. WLAĆ OCET I DODAWAĆ PO 1 ŁYŻCE CUKRU, DOKŁADNIE MIKSUJĄC PO KAŻDEJ. PO DODANIU CUKRU, UBIJAĆ DO MOMENTU AŻ BIAŁKA STANĄ SIĘ MOCNO SZTYWNE I BĘDĄ SIĘ BŁYSZCZEĆ.
Krok 3
DELIKATNIE WMIESZAĆ DO PRZYGOTOWANEJ MASY POKROJONE DAKTYLE (8 SZT), PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI I WYŁOŻYĆ NA BLASZKI.
Krok 4
WŁOŻYĆ DO PIEKARNIKA I PIEC W TEMP. 180 ST. PRZEZ 5 MIN. , NASTĘPNIE OBNIŻYĆ TEMP. DO 150 ST. I PIEC 90 MIN. BEZA POWINNA SIĘ ZARUMIENIĆ I LEKKO POPĘKAĆ. ZOSTAWIĆ W UCHYLONYM PIEKARNIKU DO CAŁKOWITEGO WYSCHNIĘCIA.
Krok 5
PRZYGOTUJ KREM: ORZECHY I DAKTYLE ( 10 SZT) DROBNO POKROIĆ. UBIĆ SEREK Z KAJMAKIEM NA GŁADKĄ, PUSZYSTĄ MASĘ. W DRUGIM NACZYNIU UBIĆ KREMÓWKĘ. POŁĄCZYĆ OBIE MASY, NA KONIEC WMIESZAĆ POKROJONE ORZECHY I DAKTYLE.
Krok 6
DEKORACJA: NA JEDEN KRĄŻEK WYŁOŻYĆ RÓWNOMIERNIE MASĘ, PRZYKRYĆ DRUGIM KRĄŻKIEM. CAŁOŚĆ POSYPAĆ KAKAO WYMIESZANYM Z CUKREM PUDREM. UDEKOROWAĆ ORZECHAMI I DAKTYLAMI.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej