TORT BEZOWY BABCI PAULINY przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

TORT BEZOWY BABCI PAULINY

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

300 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

18 sztuk

250 gramów

300 mililitrów

1 łyżka

150 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

DWIE BLASZKI WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. ODRYSOWAĆ NA KAŻDEJ Z NICH OKRĄG O ŚREDNICY 24 CM. PIEKARNIK NAGRZAĆ DO TEMP. 190 ST.

Krok 2

ZIMNE BIAŁKA UBIĆ ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNĄ PIANĘ. WLAĆ OCET I DODAWAĆ PO 1 ŁYŻCE CUKRU, DOKŁADNIE MIKSUJĄC PO KAŻDEJ. PO DODANIU CUKRU, UBIJAĆ DO MOMENTU AŻ BIAŁKA STANĄ SIĘ MOCNO SZTYWNE I BĘDĄ SIĘ BŁYSZCZEĆ.

Krok 3

DELIKATNIE WMIESZAĆ DO PRZYGOTOWANEJ MASY POKROJONE DAKTYLE (8 SZT), PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI I WYŁOŻYĆ NA BLASZKI.

Krok 4

WŁOŻYĆ DO PIEKARNIKA I PIEC W TEMP. 180 ST. PRZEZ 5 MIN. , NASTĘPNIE OBNIŻYĆ TEMP. DO 150 ST. I PIEC 90 MIN. BEZA POWINNA SIĘ ZARUMIENIĆ I LEKKO POPĘKAĆ. ZOSTAWIĆ W UCHYLONYM PIEKARNIKU DO CAŁKOWITEGO WYSCHNIĘCIA.

Krok 5

PRZYGOTUJ KREM: ORZECHY I DAKTYLE ( 10 SZT) DROBNO POKROIĆ. UBIĆ SEREK Z KAJMAKIEM NA GŁADKĄ, PUSZYSTĄ MASĘ. W DRUGIM NACZYNIU UBIĆ KREMÓWKĘ. POŁĄCZYĆ OBIE MASY, NA KONIEC WMIESZAĆ POKROJONE ORZECHY I DAKTYLE.

Krok 6

DEKORACJA: NA JEDEN KRĄŻEK WYŁOŻYĆ RÓWNOMIERNIE MASĘ, PRZYKRYĆ DRUGIM KRĄŻKIEM. CAŁOŚĆ POSYPAĆ KAKAO WYMIESZANYM Z CUKREM PUDREM. UDEKOROWAĆ ORZECHAMI I DAKTYLAMI.

Aneta Wesołowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej