TORT BEZOWY BABCI PAULINY przepis – Zobacz na przepisy.pl

TORT BEZOWY BABCI PAULINY

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

300 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

18 sztuk

250 gramów

300 mililitrów

1 łyżka

150 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

DWIE BLASZKI WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. ODRYSOWAĆ NA KAŻDEJ Z NICH OKRĄG O ŚREDNICY 24 CM. PIEKARNIK NAGRZAĆ DO TEMP. 190 ST.

Krok 2

ZIMNE BIAŁKA UBIĆ ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNĄ PIANĘ. WLAĆ OCET I DODAWAĆ PO 1 ŁYŻCE CUKRU, DOKŁADNIE MIKSUJĄC PO KAŻDEJ. PO DODANIU CUKRU, UBIJAĆ DO MOMENTU AŻ BIAŁKA STANĄ SIĘ MOCNO SZTYWNE I BĘDĄ SIĘ BŁYSZCZEĆ.

Krok 3

DELIKATNIE WMIESZAĆ DO PRZYGOTOWANEJ MASY POKROJONE DAKTYLE (8 SZT), PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI I WYŁOŻYĆ NA BLASZKI.

Krok 4

WŁOŻYĆ DO PIEKARNIKA I PIEC W TEMP. 180 ST. PRZEZ 5 MIN. , NASTĘPNIE OBNIŻYĆ TEMP. DO 150 ST. I PIEC 90 MIN. BEZA POWINNA SIĘ ZARUMIENIĆ I LEKKO POPĘKAĆ. ZOSTAWIĆ W UCHYLONYM PIEKARNIKU DO CAŁKOWITEGO WYSCHNIĘCIA.

Krok 5

PRZYGOTUJ KREM: ORZECHY I DAKTYLE ( 10 SZT) DROBNO POKROIĆ. UBIĆ SEREK Z KAJMAKIEM NA GŁADKĄ, PUSZYSTĄ MASĘ. W DRUGIM NACZYNIU UBIĆ KREMÓWKĘ. POŁĄCZYĆ OBIE MASY, NA KONIEC WMIESZAĆ POKROJONE ORZECHY I DAKTYLE.

Krok 6

DEKORACJA: NA JEDEN KRĄŻEK WYŁOŻYĆ RÓWNOMIERNIE MASĘ, PRZYKRYĆ DRUGIM KRĄŻKIEM. CAŁOŚĆ POSYPAĆ KAKAO WYMIESZANYM Z CUKREM PUDREM. UDEKOROWAĆ ORZECHAMI I DAKTYLAMI.

Aneta Wesołowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej