Składniki
6 sztuk
300 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
18 sztuk
250 gramów
300 mililitrów
1 łyżka
150 gramów
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
DWIE BLASZKI WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. ODRYSOWAĆ NA KAŻDEJ Z NICH OKRĄG O ŚREDNICY 24 CM. PIEKARNIK NAGRZAĆ DO TEMP. 190 ST.
Krok 2
ZIMNE BIAŁKA UBIĆ ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNĄ PIANĘ. WLAĆ OCET I DODAWAĆ PO 1 ŁYŻCE CUKRU, DOKŁADNIE MIKSUJĄC PO KAŻDEJ. PO DODANIU CUKRU, UBIJAĆ DO MOMENTU AŻ BIAŁKA STANĄ SIĘ MOCNO SZTYWNE I BĘDĄ SIĘ BŁYSZCZEĆ.
Krok 3
DELIKATNIE WMIESZAĆ DO PRZYGOTOWANEJ MASY POKROJONE DAKTYLE (8 SZT), PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI I WYŁOŻYĆ NA BLASZKI.
Krok 4
WŁOŻYĆ DO PIEKARNIKA I PIEC W TEMP. 180 ST. PRZEZ 5 MIN. , NASTĘPNIE OBNIŻYĆ TEMP. DO 150 ST. I PIEC 90 MIN. BEZA POWINNA SIĘ ZARUMIENIĆ I LEKKO POPĘKAĆ. ZOSTAWIĆ W UCHYLONYM PIEKARNIKU DO CAŁKOWITEGO WYSCHNIĘCIA.
Krok 5
PRZYGOTUJ KREM: ORZECHY I DAKTYLE ( 10 SZT) DROBNO POKROIĆ. UBIĆ SEREK Z KAJMAKIEM NA GŁADKĄ, PUSZYSTĄ MASĘ. W DRUGIM NACZYNIU UBIĆ KREMÓWKĘ. POŁĄCZYĆ OBIE MASY, NA KONIEC WMIESZAĆ POKROJONE ORZECHY I DAKTYLE.
Krok 6
DEKORACJA: NA JEDEN KRĄŻEK WYŁOŻYĆ RÓWNOMIERNIE MASĘ, PRZYKRYĆ DRUGIM KRĄŻKIEM. CAŁOŚĆ POSYPAĆ KAKAO WYMIESZANYM Z CUKREM PUDREM. UDEKOROWAĆ ORZECHAMI I DAKTYLAMI.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej