Miodowiec z orzechami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

304

1585 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3597 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5638 osób zapisało

Udostępnij
Miodowiec z orzechami

Składniki

ciasto:

30 gramów

1.5 łyżeczki

100 gramów

4 sztuki

1 szczypta

250 mililitrów

dekoracja:

krem:

1 łyżeczka

0.5 litra

40 gramów

polewa:

2 łyżki

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej ubij Kasię z cukrem na puszystą masę, a następnie, nie przerywając ubijania, dodaj miód, pojedynczo jajka, i na koniec mieszaninę mąki. Miksuj, aż masa będzie gładka.

Miodowiec z orzechami - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż do kwadratowej formy o boku ok. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C . Piecz ok. 40 minut, po tym czasie wbij w ciasto drewniany patyczek, np. do szaszłyków. Jeśli patyczek będzie mokry, piecz kolejne 5 minut i ponownie sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wyjmij je z pieca i ostudź.

Miodowiec z orzechami - Krok 2

Krok 3

Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąki. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.

Miodowiec z orzechami - Krok 3

Krok 4

Ubij mikserem Kasię, a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.

Miodowiec z orzechami - Krok 4

Krok 5

Orzechy lekko posiekaj, oddziel od pyłu, przełóż do rondelka, dodaj pozostałe jej składniki i zagotuj. Polewa jest gotowa, gdy zgęstnieje.

Miodowiec z orzechami - Krok 5

Krok 6

Ciasto pokrój ostrym nożem na 2 lub 3 cienkie blaty (ich liczba zależy od wyrośnięcia ciasta i Twoich zdolności do jego przecięcia). Przełóż warstwy biszkoptowe kremem, lekko dociśnij i usuń nadmiar kremu wystający po bokach ciasta.

Miodowiec z orzechami - Krok 6

Krok 7

Następnie na wierzchu ciasta rozsmaruj polewę orzechową i udekoruj orzechami. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.

Miodowiec z orzechami - Krok 7
5

Opinie o przepisie

  • Sylwia Proesler

    Sylwia Proesler

    Witam mam pytanie czy gora jest twarda czy z biegiem czasu mieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Inglot

    Oliwia Inglot

    UPIECZONO ! Przepyszne ! palce lizać!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Paryniak

    Joanna Paryniak

    przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Grzybowska

    Jadwiga Grzybowska

    Mój orzechowiec,to trzy placki pieczone oddzielnie.Przekładam powidłami kwaśnymi i kremem.Warstwa z orzechami na wierzchu.Palce lizać,gwarantuję!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz

    szybko i prosto się je robi ja dodalalam jeszcze masło orzechowe pomiędzy kremem lepsze jest na drugi dzień

    Odpowiedz Odpowiedz

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowiec z orzechamiMiodowiec z orzechami

Biszkoptowe blaty przełożone budyniowym kremem, a na wierzchu gęsta, orzechowa polewa – miodowiec to wykwintne ciasto, które nie tylko wspaniale smakuje, ale i efektownie wygląda. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak go przyrządzić. Biszkopt upieczesz z mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru, kostki do pieczenia, płynnego miodu oraz jajek. Natomiast do zrobienia kremu śmietankowego będziesz potrzebować mleka, najlepiej pełnotłustego, cukru, esencji waniliowej oraz mąki ziemniaczanej. Te składniki wymieszane i zagotowane w rondelku stworzą budyń. Gdy wystygnie, ubij go z tłuszczem na puszystą masę. Na koniec przygotuj polewę z posiekanych orzechów włoskich, płynnego miodu, kostki do pieczenia i cukru. Przekrojone biszkopty przełóż wystudzonym kremem budyniowym, na wierzchu rozsmaruj polewę orzechową i udekoruj połówkami orzechów. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce. Miodowiec doskonale sprawdzi się jako wypiek na specjalną okazję – przyjęcie, święta lub wizytę gości. Wypróbuj ten przepis na pyszne, przekładane ciasto.