Brownie krówkowo-czekoladowe
NOWY PRZEPIS
łatwe
5806 osób zapisało

Składniki
100 gramów
200 gramów
200 gramów
110 gramów
4 sztuki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 2
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Powoli wlewamy płynną czekoladę cały czas ubijając.

Krok 3
Po chwili wsypujemy przesianą mąkę. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Krok 4
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy połowę ciasta i podpiekamy ją w piekarniku nagrzanym do 180C ok. 15 min.

Krok 5
Podpieczone ciasto smarujemy masą kajmakową.

Krok 6
Polewamy drugą połową czekoladowego ciasta. Wkładamy do piekarnika na 15 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie krówkowo-czekoladowe
Już samo hasło „brownie” wywołuje u niejednego smakosza prawdziwą ekscytację. Gdy do tego dorzucimy dodatkową porcję czekolady oraz masę kajmakową, znajdziemy się w raju dla wszystkich łasuchów, którzy za kawałek przyjemnie wilgotnego i intensywnego w smaku deseru daliby się pokroić. Spokojnie, brownie krówkowo-czekoladowego wystarczy dla wszystkich!
Dla kogo?
Brownie stanowi bezkonkurencyjny wypiek według większości fanów czekoladowych deserów. Tym razem pójdź o krok dalej i wzbogać go masą krówkową.
Na jaką okazję?
Samo przygotowanie i wymieszanie składników nie trwa długo, więc po przepis na brownie krówkowo-czekoladowe sięgaj, gdy tylko pojawi się ochota na coś słodkiego.
Czy wiesz, że?
Brownie jest ciastem wywodzącym się z kuchni amerykańskiej. Rozpoznasz je po tym, że jest dość niskie (w recepturach nie używa się proszku do pieczenia), wierzch spękany, a wnętrze wilgotne.
Dla urozmaicenia:
Brownie krówkowo-czekoladowe podawaj pokrojone w kostkę. Wierzch możesz posypać orzechami pekan.