Brownie krówkowo-czekoladowe
NOWY PRZEPIS
łatwe
5812 osób zapisało

Składniki
100 gramów
200 gramów
200 gramów
110 gramów
4 sztuki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 2
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Powoli wlewamy płynną czekoladę cały czas ubijając.

Krok 3
Po chwili wsypujemy przesianą mąkę. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Krok 4
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy połowę ciasta i podpiekamy ją w piekarniku nagrzanym do 180C ok. 15 min.

Krok 5
Podpieczone ciasto smarujemy masą kajmakową.

Krok 6
Polewamy drugą połową czekoladowego ciasta. Wkładamy do piekarnika na 15 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie krówkowo-czekoladowe
Już samo hasło „brownie” wywołuje u niejednego smakosza prawdziwą ekscytację. Gdy do tego dorzucimy dodatkową porcję czekolady oraz masę kajmakową, znajdziemy się w raju dla wszystkich łasuchów, którzy za kawałek przyjemnie wilgotnego i intensywnego w smaku deseru daliby się pokroić. Spokojnie, brownie krówkowo-czekoladowego wystarczy dla wszystkich!
Dla kogo?
Brownie stanowi bezkonkurencyjny wypiek według większości fanów czekoladowych deserów. Tym razem pójdź o krok dalej i wzbogać go masą krówkową.
Na jaką okazję?
Samo przygotowanie i wymieszanie składników nie trwa długo, więc po przepis na brownie krówkowo-czekoladowe sięgaj, gdy tylko pojawi się ochota na coś słodkiego.
Czy wiesz, że?
Brownie jest ciastem wywodzącym się z kuchni amerykańskiej. Rozpoznasz je po tym, że jest dość niskie (w recepturach nie używa się proszku do pieczenia), wierzch spękany, a wnętrze wilgotne.
Dla urozmaicenia:
Brownie krówkowo-czekoladowe podawaj pokrojone w kostkę. Wierzch możesz posypać orzechami pekan.































