Brownie krówkowo-czekoladowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brownie krówkowo-czekoladowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

244

heart
2580 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

2427 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5792 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

200 gramów

110 gramów

4 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Brownie krówkowo-czekoladowe - Krok 1

Krok 2

Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Powoli wlewamy płynną czekoladę cały czas ubijając.

Brownie krówkowo-czekoladowe - Krok 2

Krok 3

Po chwili wsypujemy przesianą mąkę. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Brownie krówkowo-czekoladowe - Krok 3

Krok 4

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy połowę ciasta i podpiekamy ją w piekarniku nagrzanym do 180C ok. 15 min.

Brownie krówkowo-czekoladowe - Krok 4

Krok 5

Podpieczone ciasto smarujemy masą kajmakową.

Brownie krówkowo-czekoladowe - Krok 5

Krok 6

Polewamy drugą połową czekoladowego ciasta. Wkładamy do piekarnika na 15 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Brownie krówkowo-czekoladowe - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Olga

    Olga , 23.12.2024

    Mój ulubiony przepis. Zawsze wychodzi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brownie krówkowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brownie krówkowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brownie krówkowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brownie krówkowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brownie krówkowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brownie krówkowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brownie krówkowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brownie krówkowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brownie krówkowo-czekoladoweBrownie krówkowo-czekoladowe

Już samo hasło „brownie” wywołuje u niejednego smakosza prawdziwą ekscytację. Gdy do tego dorzucimy dodatkową porcję czekolady oraz masę kajmakową, znajdziemy się w raju dla wszystkich łasuchów, którzy za kawałek przyjemnie wilgotnego i intensywnego w smaku deseru daliby się pokroić. Spokojnie, brownie krówkowo-czekoladowego wystarczy dla wszystkich!

Dla kogo?

Brownie stanowi bezkonkurencyjny wypiek według większości fanów czekoladowych deserów. Tym razem pójdź o krok dalej i wzbogać go masą krówkową.

Na jaką okazję?

Samo przygotowanie i wymieszanie składników nie trwa długo, więc po przepis na brownie krówkowo-czekoladowe sięgaj, gdy tylko pojawi się ochota na coś słodkiego.

Czy wiesz, że?

Brownie jest ciastem wywodzącym się z kuchni amerykańskiej. Rozpoznasz je po tym, że jest dość niskie (w recepturach nie używa się proszku do pieczenia), wierzch spękany, a wnętrze wilgotne.

Dla urozmaicenia:

Brownie krówkowo-czekoladowe podawaj pokrojone w kostkę. Wierzch możesz posypać orzechami pekan.