Brownie z fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brownie z fasoli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

250 gramów

150 gramów

3 łyżki

5 łyżek

80 gramów

80 gramów

200 gramów

50 gramów

30 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę odsącz i wypłukaj pod bieżącą wodą. Fasolę przełóż do kielicha miksera lub zmiel w maszynce do mięsa na gładką masę.

Brownie z fasoli - Krok 1

Krok 2

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W misce połącz fasolę z olejem, czekoladę, mąką gryczaną, ksylitol, przyprawy, proszek do pieczenia, porzeczki oraz bakalie.

Brownie z fasoli - Krok 2

Krok 3

Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia ciasta wyłożonej wcześniej pergaminem.

Brownie z fasoli - Krok 3

Krok 4

Piecz około 30-40 minut w temperaturze 180*C z termoobiegiem. Ciasto podawaj po ostygnięciu.

Brownie z fasoli - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ciasto możesz z wierzchu udekorować np. plastrami migdałów. W tym celu powierzchnię ciasta delikatnie posmaruj miodem, a następnie oprósz migdałami.

2

Opinie o przepisie

  • Daniel Pranica

    Daniel Pranica , 20.12.2020

    trochę suche jak na brownie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • martiosza

    martiosza , 26.03.2020

    TAK jedno z moich ulubionych ciast! Mało kto odgaduje, że jednym ze składników jest fasola. Moja sprawdzona wersja fasolowego fit brownie: Składniki na ciasto: – 3 puszki czerwonej fasoli, – 5 jajek, – 3 duże dojrzałe banany, –3 łyżki prawdziwego kakao, – szklanka ksylitolu (można zastąpić miodem lub zwykłym cukrem) – 2 łyżeczki sody – 4 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy) Polewa: – gorzka czekolada (im więcej % kakao tym lepiej) – 1/5 szklanki mleka, – dwie łyżki kakao, – 2 łyżki ksylitolu (miód lub cukier) * dodatkowo można dodać orzechy, bakalie itp. Przygotowanie: 1. Blaszkę smarujemy odrobiną masła. 2.Płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. 3. Do fasoli dodajemy jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie blendujemy, nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). 4. Gotową już masę przelewamy na blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach od 40 do 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawi). 5. Pod koniec pieczenia w rondelku przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę (mieszając ją z kakao, ksylitolem i mlekiem). 6. Upieczone ciasto dekorujemy polewą. 7. Wystudzone ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brownie z fasoliBrownie z fasoli

Ciasta, w których główną rolę grają nieoczywiste składniki, jakiś czas temu szturmem zdobyły nasze kuchnie. Jednym z tych najbardziej popularnych jest wilgotne, mocno czekoladowe brownie, stworzone na bazie… czerwonej fasoli. Jeśli jeszcze nie próbowałeś do tej pory tego przepisu, nie zwlekaj dłużej – na pewno tego nie pożałujesz! Brownie z fasoli potrafi pozytywnie zaskoczyć!

Dla kogo?

Dla każdego wielbiciela słodkości, ale i tych, którzy na co dzień odmawiają deserów – teraz już nie muszą się ograniczać!

Na jaką okazję?

Brownie z fasoli świetnie sprawdzi się jako gość na podwieczorku. Z mrożoną herbatą czy lemoniadą będzie smakowało perfekcyjnie.

Czy wiesz, że?

Fasola należy do najstarszych gatunków warzyw uprawianych przez człowieka. Jej kolebką jest Ameryka Środkowa, a pierwsze ślady upraw odnaleziono w Peru.

Dla urozmaicenia

Nieco inną wersję warzywnego brownie przygotować możesz także z batatów czy ciecierzycy.