
Składniki
800 gramów
250 gramów
150 gramów
3 łyżki
5 łyżek
80 gramów
80 gramów
200 gramów
50 gramów
30 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę odsącz i wypłukaj pod bieżącą wodą. Fasolę przełóż do kielicha miksera lub zmiel w maszynce do mięsa na gładką masę.

Krok 2
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W misce połącz fasolę z olejem, czekoladę, mąką gryczaną, ksylitol, przyprawy, proszek do pieczenia, porzeczki oraz bakalie.

Krok 3
Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia ciasta wyłożonej wcześniej pergaminem.

Krok 4
Piecz około 30-40 minut w temperaturze 180*C z termoobiegiem. Ciasto podawaj po ostygnięciu.


Dobra rada:
Ciasto możesz z wierzchu udekorować np. plastrami migdałów. W tym celu powierzchnię ciasta delikatnie posmaruj miodem, a następnie oprósz migdałami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie z fasoli
Ciasta, w których główną rolę grają nieoczywiste składniki, jakiś czas temu szturmem zdobyły nasze kuchnie. Jednym z tych najbardziej popularnych jest wilgotne, mocno czekoladowe brownie, stworzone na bazie… czerwonej fasoli. Jeśli jeszcze nie próbowałeś do tej pory tego przepisu, nie zwlekaj dłużej – na pewno tego nie pożałujesz! Brownie z fasoli potrafi pozytywnie zaskoczyć!
Dla kogo?
Dla każdego wielbiciela słodkości, ale i tych, którzy na co dzień odmawiają deserów – teraz już nie muszą się ograniczać!
Na jaką okazję?
Brownie z fasoli świetnie sprawdzi się jako gość na podwieczorku. Z mrożoną herbatą czy lemoniadą będzie smakowało perfekcyjnie.
Czy wiesz, że?
Fasola należy do najstarszych gatunków warzyw uprawianych przez człowieka. Jej kolebką jest Ameryka Środkowa, a pierwsze ślady upraw odnaleziono w Peru.
Dla urozmaicenia
Nieco inną wersję warzywnego brownie przygotować możesz także z batatów czy ciecierzycy.