Donaty bez drożdży

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

126

1037 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1284 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3014 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 sztuki

300 gramów

10 gramów

0.5 szklanki

150 gramów

wierzch:

0 gramów

0 gramów

1 sztuka

1 sztuka

80 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku i wymieszaj z ciepłym mlekiem i sodą.

Donaty bez drożdży - Krok 1

Krok 2

Jajka ubij z cukrem na puch. Foremkę do pączków z dziurką wysmaruj Kasią.

Donaty bez drożdży - Krok 2

Krok 3

Do masy jajecznej dodaj mąkę, mleko z dodatkami i jogurt. Wymieszaj.

Donaty bez drożdży - Krok 3

Krok 4

Do formy wkładaj porcje ciasta. Piecz 10-15 minut w 180 st.C

Donaty bez drożdży - Krok 4

Krok 5

Śmietankę podgrzej, podziel na pół i wlej do dwóch naczyń. Do każdego włóż jeden rodzaj czekolady i podgrzewaj w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści.

Donaty bez drożdży - Krok 5

Krok 6

Donaty mocz wierzchem w polewie i posyp kolorową posypką. Odstaw do zastygnięcia.

Donaty bez drożdży - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Marta Koza

    Marta Koza

    fuuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Ptaszyński

    Karol Ptaszyński

    na ile donutów starczą te składniki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Więckowski

    Jakub Więckowski

    super lepszych się nie znajdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Amelia Pałac

    Amelia Pałac

    Mniam!! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Donaty bez drożdżyDonaty bez drożdży

Na takie słodkości jest czas nie tylko w karnawale! I nie musisz koniecznie smażyć ich w głębokim tłuszczu. Przepis na pieczone donaty to lżejsza wersja tego przypominającego oponkę wyrobu. W dodatku ciasto jest bez drożdży, więc nie musisz czekać, aż wyrośnie. Same zalety!

Dla kogo?

Jeśli jesteś fanem pączków i oponek, koniecznie przeczytaj, jak zrobić donaty, które nie nasiąkną tłuszczem podczas smażenia, ponieważ ich sekretem jest pieczenie. Na taką wersję można sobie pozwolić!

Na jaką okazję?

A czy potrzeba okazji, żeby zjeść coś pysznego? Jasne, że nie! Pieczone donaty to przepis na co dzień, w weekend i na imprezę karnawałową. Zawsze jest na nie czas!

Czy wiesz, że?

Jest kilka teorii na temat tego, kiedy i w jakich okolicznościach powstał smakołyk z charakterystyczną dziurką w środku. Jedno jest pewne – już w XIX w. wiedziano jak zrobić donaty, a przepis na nie wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych.

Dla urozmaicenia

Kilka pieczonych donatów możesz zostawić bez polewy. Będą doskonałe do porannej kawy.