
Składniki
200 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 szklanka
4 sztuki
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i chwile gotuj. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Chłodną masę przełóż do kielicha robota kuchennego i zacznij wyrabiać ciasto dodając po jednym jajku.

Krok 3
Przełóż farsz do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm i posmaruj je olejem.

Krok 4
Na każdy kawałek wyciśnij okręgi ciasta o średnicy 6 cm.

Krok 5
Smaż donaty na rozgrzanym, głębokim oleju ok. 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączaj na papierowym ręczniku.


Dobra rada:
Donaty przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Donaty bez drożdży
Donaty nieodłącznie kojarzone są z kuchnią amerykańską, w której królują nieprzerwanie od wielu już lat. Łączą w sobie smak klasycznych pączków i oponek, z tym że sposób ich przygotowania oraz wykorzystywane składniki różnią się nieco od polskiej receptury. Nasz przepis na donaty bez drożdży to propozycja na szybką porcję domowych słodyczy, bez oczekiwania na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Niezbędny będzie rękaw cukierniczy, którym precyzyjnie uformujecie pączki z dziurką na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!
Dla kogo?
Jeśli lubicie proste i szybkie przepisy na desery – donaty bez drożdży z pewnością przypadną wam do gustu.
Na jaką okazję?
Donaty są propozycją na co dzień! Zaserwujcie je także podczas domowego przyjęcia oraz koniecznie w tłusty czwartek, gdy staną się nietuzinkową alternatywą dla klasycznych polskich pączków i oponek.
Czy wiesz, że?
W Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Donata. Święto przypada w każdy pierwszy piątek czerwca.
Dla urozmaicenia:
Donaty bez drożdży z naszego przepisu możecie dodatkowo ozdobić gotowymi dekoracjami cukierniczymi lub kolorowym lukrem.