
Składniki
200 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 szklanka
4 sztuki
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i chwile gotuj. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Chłodną masę przełóż do kielicha robota kuchennego i zacznij wyrabiać ciasto dodając po jednym jajku.

Krok 3
Przełóż farsz do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm i posmaruj je olejem.

Krok 4
Na każdy kawałek wyciśnij okręgi ciasta o średnicy 6 cm.

Krok 5
Smaż donaty na rozgrzanym, głębokim oleju ok. 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączaj na papierowym ręczniku.


Dobra rada:
Donaty przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Donaty bez drożdży
Donaty nieodłącznie kojarzone są z kuchnią amerykańską, w której królują nieprzerwanie od wielu już lat. Łączą w sobie smak klasycznych pączków i oponek, z tym że sposób ich przygotowania oraz wykorzystywane składniki różnią się nieco od polskiej receptury. Nasz przepis na donaty bez drożdży to propozycja na szybką porcję domowych słodyczy, bez oczekiwania na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Niezbędny będzie rękaw cukierniczy, którym precyzyjnie uformujecie pączki z dziurką na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!
Dla kogo?
Jeśli lubicie proste i szybkie przepisy na desery – donaty bez drożdży z pewnością przypadną wam do gustu.
Na jaką okazję?
Donaty są propozycją na co dzień! Zaserwujcie je także podczas domowego przyjęcia oraz koniecznie w tłusty czwartek, gdy staną się nietuzinkową alternatywą dla klasycznych polskich pączków i oponek.
Czy wiesz, że?
W Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Donata. Święto przypada w każdy pierwszy piątek czerwca.
Dla urozmaicenia:
Donaty bez drożdży z naszego przepisu możecie dodatkowo ozdobić gotowymi dekoracjami cukierniczymi lub kolorowym lukrem.






























