Donaty bez drożdży przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Donaty bez drożdży

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

137

1440 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szklanka

4 sztuki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i chwile gotuj. Odstaw do wystygnięcia.

Donaty bez drożdży - Krok 1

Krok 2

Chłodną masę przełóż do kielicha robota kuchennego i zacznij wyrabiać ciasto dodając po jednym jajku.

Donaty bez drożdży - Krok 2

Krok 3

Przełóż farsz do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm i posmaruj je olejem.

Donaty bez drożdży - Krok 3

Krok 4

Na każdy kawałek wyciśnij okręgi ciasta o średnicy 6 cm.

Donaty bez drożdży - Krok 4

Krok 5

Smaż donaty na rozgrzanym, głębokim oleju ok. 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączaj na papierowym ręczniku.

Donaty bez drożdży - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Donaty przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Donaty bez drożdżyDonaty bez drożdży

Donaty nieodłącznie kojarzone są z kuchnią amerykańską, w której królują nieprzerwanie od wielu już lat. Łączą w sobie smak klasycznych pączków i oponek, z tym że sposób ich przygotowania oraz wykorzystywane składniki różnią się nieco od polskiej receptury. Nasz przepis na donaty bez drożdży to propozycja na szybką porcję domowych słodyczy, bez oczekiwania na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Niezbędny będzie rękaw cukierniczy, którym precyzyjnie uformujecie pączki z dziurką na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!

Dla kogo?

Jeśli lubicie proste i szybkie przepisy na desery – donaty bez drożdży z pewnością przypadną wam do gustu.

Na jaką okazję?

Donaty są propozycją na co dzień! Zaserwujcie je także podczas domowego przyjęcia oraz koniecznie w tłusty czwartek, gdy staną się nietuzinkową alternatywą dla klasycznych polskich pączków i oponek.

Czy wiesz, że?

W Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Donata. Święto przypada w każdy pierwszy piątek czerwca.

Dla urozmaicenia:

Donaty bez drożdży z naszego przepisu możecie dodatkowo ozdobić gotowymi dekoracjami cukierniczymi lub kolorowym lukrem.