
Składniki
200 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 szklanka
4 sztuki
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i chwile gotuj. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Chłodną masę przełóż do kielicha robota kuchennego i zacznij wyrabiać ciasto dodając po jednym jajku.

Krok 3
Przełóż farsz do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm i posmaruj je olejem.

Krok 4
Na każdy kawałek wyciśnij okręgi ciasta o średnicy 6 cm.

Krok 5
Smaż donaty na rozgrzanym, głębokim oleju ok. 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączaj na papierowym ręczniku.


Dobra rada:
Donaty przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Donaty bez drożdży
Donaty nieodłącznie kojarzone są z kuchnią amerykańską, w której królują nieprzerwanie od wielu już lat. Łączą w sobie smak klasycznych pączków i oponek, z tym że sposób ich przygotowania oraz wykorzystywane składniki różnią się nieco od polskiej receptury. Nasz przepis na donaty bez drożdży to propozycja na szybką porcję domowych słodyczy, bez oczekiwania na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Niezbędny będzie rękaw cukierniczy, którym precyzyjnie uformujecie pączki z dziurką na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!
Dla kogo?
Jeśli lubicie proste i szybkie przepisy na desery – donaty bez drożdży z pewnością przypadną wam do gustu.
Na jaką okazję?
Donaty są propozycją na co dzień! Zaserwujcie je także podczas domowego przyjęcia oraz koniecznie w tłusty czwartek, gdy staną się nietuzinkową alternatywą dla klasycznych polskich pączków i oponek.
Czy wiesz, że?
W Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Donata. Święto przypada w każdy pierwszy piątek czerwca.
Dla urozmaicenia:
Donaty bez drożdży z naszego przepisu możecie dodatkowo ozdobić gotowymi dekoracjami cukierniczymi lub kolorowym lukrem.