Przepis na donaty bez drożdży - pączki z dziurką | Przepisy.pl pixel

Donaty bez drożdży

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

141

1530 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1385 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3401 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szklanka

4 sztuki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i chwile gotuj. Odstaw do wystygnięcia.

Donaty bez drożdży - Krok 1

Krok 2

Chłodną masę przełóż do kielicha robota kuchennego i zacznij wyrabiać ciasto dodając po jednym jajku.

Donaty bez drożdży - Krok 2

Krok 3

Przełóż farsz do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm i posmaruj je olejem.

Donaty bez drożdży - Krok 3

Krok 4

Na każdy kawałek wyciśnij okręgi ciasta o średnicy 6 cm.

Donaty bez drożdży - Krok 4

Krok 5

Smaż donaty na rozgrzanym, głębokim oleju ok. 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączaj na papierowym ręczniku.

Donaty bez drożdży - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Donaty przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Donaty bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Donaty bez drożdżyDonaty bez drożdży

Donaty nieodłącznie kojarzone są z kuchnią amerykańską, w której królują nieprzerwanie od wielu już lat. Łączą w sobie smak klasycznych pączków i oponek, z tym że sposób ich przygotowania oraz wykorzystywane składniki różnią się nieco od polskiej receptury. Nasz przepis na donaty bez drożdży to propozycja na szybką porcję domowych słodyczy, bez oczekiwania na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Niezbędny będzie rękaw cukierniczy, którym precyzyjnie uformujecie pączki z dziurką na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!

Dla kogo?

Jeśli lubicie proste i szybkie przepisy na desery – donaty bez drożdży z pewnością przypadną wam do gustu.

Na jaką okazję?

Donaty są propozycją na co dzień! Zaserwujcie je także podczas domowego przyjęcia oraz koniecznie w tłusty czwartek, gdy staną się nietuzinkową alternatywą dla klasycznych polskich pączków i oponek.

Czy wiesz, że?

W Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Donata. Święto przypada w każdy pierwszy piątek czerwca.

Dla urozmaicenia:

Donaty bez drożdży z naszego przepisu możecie dodatkowo ozdobić gotowymi dekoracjami cukierniczymi lub kolorowym lukrem.