Pączki serowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

525

1056 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12518 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

300 gramów

3 łyżki

80 mililitrów

25 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj 2-3 łyżki mąki i letnie mleko. Zostaw do wyrośnięcia.

Pączki serowe - Krok 1

Krok 2

Jajka i żółtko utrzyj z cukrem, dodaj zmielony twaróg i rozpuszczoną, przestudzoną Kasię.

Pączki serowe - Krok 2

Krok 3

Do powstałej masy dodaj mąkę i wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pączki serowe - Krok 3

Krok 4

Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieć je powtórnie, podziel na dwie części i uformuj z nich wałki. Jeśli trzeba podsyp mąką. Każdy wałek potnij na 20 kawałków.

Pączki serowe - Krok 4

Krok 5

Z ciasta uformuj małe okrągłe kuleczki i odstaw na 10 minut. W tym czasie rozgrzej w garnku lub w głębokiej patelni olej.

Pączki serowe - Krok 5

Krok 6

Pączki wrzucaj partiami na niezbyt gorący olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Upieczone pączki osącz na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Pączki serowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pączki serowePączki serowe

Pączki najczęściej kojarzą się z karnawałem – doskonale sprawdzą się jednak też na wiele innych okazji, na przykład podczas grilla. Dobrym sposobem na przygotowanie słodkiej przekąski będzie przepis na pączki serowe. Te pączki z dodatkiem twarogu różnią się nieco od klasycznych wersji – mają formę niewielkich kulek, nie są oblane lukrową czy czekoladową polewą oraz nie mają nadzienia. Zacznij od wyrobienia drożdżowego ciasta, po czym odłóż je w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Następnie podziel je na małe kawałki, ulep z nich kuleczki i pozostaw jeszcze przez chwilę, żeby nieco urosły. Do ciasta dodaj dowolny rodzaj sera białego, może być półtłusty – zmiel go wcześniej dokładnie lub skorzystaj z gotowego mielonego twarogu sernikowego. Pączki usmaż na oleju na złocisty kolor, a następnie odsącz na papierowym ręczniku. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem. Pączki serowe to świetna słodka przekąska na każdą okazję – przyrządź je i przekonaj się, że są naprawdę łatwe w przygotowaniu.