Pączki serowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

526

1203 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12518 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

300 gramów

3.5 łyżki

120 mililitrów

30 gramów

30 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

30 gramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.

Pączki serowe - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozpuść masło. Całe 2 jajka i 1 żółtko utrzyj mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę.

Pączki serowe - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj stopniowo twaróg, roztopione masło, przesianą mąkę i zaczyn. Zmiksuj ciasto mikserem, aż będzie gładkie i dobrze wyrobione.

Pączki serowe - Krok 3

Krok 4

Gotowe cisto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).

Pączki serowe - Krok 4

Krok 5

Z wyrośniętego ciasta uformuj małe kulki, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone pączki układaj na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.

Pączki serowe - Krok 5

Krok 6

Ostudzone pączki posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Pączki serowe - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zaczynu najlepiej dodawać drożdże o temperaturze pokojowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Obwarzanki "odpustowe"
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pączki serowePączki serowe

Pączek z marmoladą, z konfiturą różaną, z czekoladowym nadzieniem – to najczęściej spotykane wersje deseru, uwielbianego od pokoleń. Warto jednak wzbogacić domowe słodkie menu o pączki serowe. Nie rezygnujemy oczywiście z ciasta drożdżowego, a jedynie wzbogacamy je twarogiem. Skorzystajcie z naszego przepisu na serowe pączki na drożdżach, które sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek, ale na stałe zagoszczą w waszych domach.

Dla kogo?

To propozycja dla miłośników drożdżowych pączków, w nieco odmienionej wersji.

Na jaką okazję?

Domowe pączki serowe możecie przygotować zawsze. Są idealnym pomysłem na weekendowy deser dla całej rodziny, a także na domowe przyjęcie – zamiast klasycznego ciasta.

Czy wiesz, że?

Pączki nie zawsze przygotowywane były w wersji słodkiej. Dopiero od XVI wieku pojawiły się w Polsce w formie deserowej. W niektórych regionach kraju znane są pod lokalnymi nazwami, np. jako kreple – popularne na Górnym Śląsku.

Dla urozmaicenia:

Pączki z twarogiem możesz posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub – jeśli wolisz – przygotować domowy lukier. W obu wersjach pączki serowe smakują wyjątkowo!