
Składniki
350 gramów
300 gramów
3.5 łyżki
120 mililitrów
30 gramów
30 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
30 gramów
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.

Krok 2
W rondlu rozpuść masło. Całe 2 jajka i 1 żółtko utrzyj mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę.

Krok 3
Następnie dodaj stopniowo twaróg, roztopione masło, przesianą mąkę i zaczyn. Zmiksuj ciasto mikserem, aż będzie gładkie i dobrze wyrobione.

Krok 4
Gotowe ciasto na pączki serowe przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).

Krok 5
Z wyrośniętego ciasta uformuj małe kulki, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone minipączki serowe układaj na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.

Krok 6
Ostudzone pączki serowe posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.


Dobra rada:
Do zaczynu na pączki serowe najlepiej dodawać drożdże o temperaturze pokojowej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pączki serowe
Pączek z marmoladą, z konfiturą różaną, z czekoladowym nadzieniem – to najczęściej spotykane wersje deseru uwielbianego od pokoleń. Warto jednak wzbogacić domowe słodkie menu o pączki serowe. Nie rezygnujemy oczywiście z ciasta drożdżowego, a jedynie wzbogacamy je twarogiem. Skorzystajcie z naszego przepisu na serowe pączki na drożdżach, które sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek, ale na stałe zagoszczą w waszych domach.
Dla kogo?
Przepis na minipączki serowe to propozycja dla miłośników drożdżowych pączków, w nieco odmienionej wersji. Warto wypróbować je przed Tłustym czwartkiem i przygotowywać, gdy tylko najdzie was na nie ochota.
Na jaką okazję?
Domowe pączki serowe możecie przygotować zawsze. Są idealnym pomysłem na weekendowy deser dla całej rodziny, a także na domowe przyjęcie – zamiast klasycznego ciasta. Minipączki serowe możecie zabrać ze sobą do pracy, ale także w dłuższą podróż, aby umiliły wam godziny spędzone w aucie.
Czy wiesz, że?
Pączki nie zawsze przygotowywane były w wersji słodkiej. Dopiero od XVI wieku pojawiły się w Polsce w formie deserowej. W niektórych regionach kraju znane są pod lokalnymi nazwami, np. jako kreple – popularne na Górnym Śląsku.
Dla urozmaicenia:
Pączki z twarogiem możesz posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub – jeśli wolisz – przygotować domowy lukier. W obu wersjach pączki serowe smakują wyjątkowo! Minipączki serowe doskonale będą smakować także w towarzystwie ciepłego mleka lub kakao. Sprawdzą się również jako dodatek do kawy w pracy.