Pieczenie pączków przypadnie do gustu wszystkim łasuchom, którzy chcieliby cieszyć się tym wyśmienitym deserem nie tylko od święta czy w tłusty czwartek bez przytłaczających wyrzutów sumienia i wieloma godzinami spędzonymi na siłowni, by spalić nadmiar spożytych kalorii. Pączki z piekarnika nadal pozostają rumiane i puszyste, a urozmaicać je można swoim ulubionym nadzieniem. Dowiedz się, jak je przygotować, a także jak długo i w jakiej temperaturze piec pączki. Przekonaj się, że smażenie nie jest jedyną opcją.
Pączki pieczone w piekarniku – dlaczego warto?
Choć nadal drożdżowe wypieki pozostają deserem, którego na próżno szukać wśród typowych fit przepisów, dzięki pieczeniu można ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. Samo przygotowanie ciasta na pączki z piekarnika nie różni się znacznie od tradycyjnych wersji, ale nie da się ukryć, że pączki pieczone są dużo wygodniejsze w obsłudze. Po włożeniu ich do piekarnika nie trzeba cały czas stać przy kuchence, co pozwala sprytniej zarządzać czasem spędzonym w kuchni.
Jak upiec pączki? Przepis krok po kroku
Do zrobienia pulchnych pączków pieczonych potrzebujesz:
- 500 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 4 łyżek cukru,
- 5 żółtek,
- 1 jajka w całości,
- 200 ml mleka,
- 100 g masła,
- 0,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie pączków z pieca:
- Wszystkie składniki na pieczone pączki wyjmij z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem, nie powinny być całkowicie zimne.
- Drożdże pokrusz i wymieszaj z 1 łyżeczką cukru. Dodaj 1 łyżkę mąki, następnie podgrzej mleko i dodaj do reszty składników, by stworzyć rozczyn. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 20 minut.
- W tym czasie w dużej misce wymieszaj resztę przesianej mąki, cukru oraz sól.
- Dodaj drożdżowy rozczyn oraz drugą część mleka. Po ponownym wymieszaniu dorzuć jajka i wyrabiaj przez kilka minut, by uzyskać jednolite i gładkie ciasto.
- Małymi porcjami dodaj miękkie masło. Gdy będzie gotowe, ponownie odstaw do wyrośnięcia, ale tym razem na 1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto na pączki pieczone wyłóż na stolnicę lub kuchenny blat i rozłóż je tak, by miało grubość około 1 cm. Możesz zrobić to rękoma, nie potrzebujesz wałka.
- Szklanką lub szerszą formą do wykrawania ciastek wytnij kółka. Na środku każdego ułóż wybrane nadzienie, złóż i mocno sklej brzegi. Równie dobrze nadziewanie pączków możesz zostawić na koniec i już po upieczeniu umieścić w nich konfiturę lub marmoladę przy pomocy szprycy.
- Surowe pączki odstaw na dodatkowe pół godziny.
- Pod koniec tego czasu rozgrzej piekarnik. W jakiej temperaturze piec pączki? Optymalne warunki to grzanie od góry i z dołu w 180°C. Przed pieczeniem pączków w piekarniku posmaruj każdą sztukę roztrzepanym jajkiem.
- Jak długo piec pączki? Potrwa to 15-20 minut.
- Idealnym zwieńczeniem pączków z pieca będzie posypanie ich cukrem pudrem lub udekorowanie gęstym lukrem.
Domowe, smażone i pieczone pączki jak u mamy!
To jeden z tych przysmaków, które wielu z nas pamięta z czasów beztroskiego dzieciństwa. Warto przypominać sobie takie rarytasy nie tylko od święta! Znasz już sprawdzony sposób na zrobienie pączków w piekarniku, więc możesz wykorzystać te informacje do przygotowania domowych pączków z marmoladą. Długa kolejka do cukierni w tłusty czwartek odbiera ci całą przyjemność ze świętowania końca karnawału? Sięgnij po nasz pomysł na pączki i nigdy więcej nie trać czasu. Delikatna konsystencja pączków serowych też cię zachwyci! Chcesz podać je odrobinę inaczej? Zainspiruj się pączkami z dziurką serwowanymi z gałką lodów i sosem morelowym.
Jeśli jesteś żądny kulinarnych przygód, skosztuj wytrawnego przysmaku w postaci pączków z krewetek. Propozycja w sam raz dla wielbicieli przekąsek na słono.
Komentarze (0)