Pieczenie pączków przypadnie do gustu wszystkim łasuchom, którzy chcieliby cieszyć się tym wyśmienitym deserem nie tylko od święta czy w tłusty czwartek bez przytłaczających wyrzutów sumienia i wieloma godzinami spędzonymi na siłowni, by spalić nadmiar spożytych kalorii. Pączki z piekarnika nadal pozostają rumiane i puszyste, a urozmaicać je można swoim ulubionym nadzieniem. Dowiedz się, jak je przygotować, a także jak długo i w jakiej temperaturze piec pączki. Przekonaj się, że smażenie nie jest jedyną opcją.

Pączki pieczone w piekarniku – dlaczego warto?

Choć nadal drożdżowe wypieki pozostają deserem, którego na próżno szukać wśród typowych fit przepisów, dzięki pieczeniu można ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. Samo przygotowanie ciasta na pączki z piekarnika nie różni się znacznie od tradycyjnych wersji, ale nie da się ukryć, że pączki pieczone są dużo wygodniejsze w obsłudze. Po włożeniu ich do piekarnika nie trzeba cały czas stać przy kuchence, co pozwala sprytniej zarządzać czasem spędzonym w kuchni.

Jak upiec pączki? Przepis krok po kroku

Do zrobienia pulchnych pączków pieczonych potrzebujesz:

- 500 g mąki pszennej,

- 30 g świeżych drożdży,

- 4 łyżek cukru,

- 5 żółtek,

- 1 jajka w całości,

- 200 ml mleka,

- 100 g masła,

- 0,5 łyżeczki soli.

Przygotowanie pączków z pieca:

  1. Wszystkie składniki na pieczone pączki wyjmij z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem, nie powinny być całkowicie zimne.
  2. Drożdże pokrusz i wymieszaj z 1 łyżeczką cukru. Dodaj 1 łyżkę mąki, następnie podgrzej mleko i dodaj do reszty składników, by stworzyć rozczyn. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 20 minut.
  3. W tym czasie w dużej misce wymieszaj resztę przesianej mąki, cukru oraz sól.
  4. Dodaj drożdżowy rozczyn oraz drugą część mleka. Po ponownym wymieszaniu dorzuć jajka i wyrabiaj przez kilka minut, by uzyskać jednolite i gładkie ciasto.
  5. Małymi porcjami dodaj miękkie masło. Gdy będzie gotowe, ponownie odstaw do wyrośnięcia, ale tym razem na 1,5 godziny.
  6. Po tym czasie ciasto na pączki pieczone wyłóż na stolnicę lub kuchenny blat i rozłóż je tak, by miało grubość około 1 cm. Możesz zrobić to rękoma, nie potrzebujesz wałka.
  7. Szklanką lub szerszą formą do wykrawania ciastek wytnij kółka. Na środku każdego ułóż wybrane nadzienie, złóż i mocno sklej brzegi. Równie dobrze nadziewanie pączków możesz zostawić na koniec i już po upieczeniu umieścić w nich konfiturę lub marmoladę przy pomocy szprycy.
  8. Surowe pączki odstaw na dodatkowe pół godziny.
  9. Pod koniec tego czasu rozgrzej piekarnik. W jakiej temperaturze piec pączki? Optymalne warunki to grzanie od góry i z dołu w 180°C. Przed pieczeniem pączków w piekarniku posmaruj każdą sztukę roztrzepanym jajkiem.
  10. Jak długo piec pączki? Potrwa to 15-20 minut.
  11. Idealnym zwieńczeniem pączków z pieca będzie posypanie ich cukrem pudrem lub udekorowanie gęstym lukrem.

Domowe, smażone i pieczone pączki jak u mamy!

To jeden z tych przysmaków, które wielu z nas pamięta z czasów beztroskiego dzieciństwa. Warto przypominać sobie takie rarytasy nie tylko od święta! Znasz już sprawdzony sposób na zrobienie pączków w piekarniku, więc możesz wykorzystać te informacje do przygotowania domowych pączków z marmoladą. Długa kolejka do cukierni w tłusty czwartek odbiera ci całą przyjemność ze świętowania końca karnawału? Sięgnij po nasz pomysł na pączki i nigdy więcej nie trać czasu. Delikatna konsystencja pączków serowych też cię zachwyci! Chcesz podać je odrobinę inaczej? Zainspiruj się pączkami z dziurką serwowanymi z gałką lodów i sosem morelowym.

Jeśli jesteś żądny kulinarnych przygód, skosztuj wytrawnego przysmaku w postaci pączków z krewetek. Propozycja w sam raz dla wielbicieli przekąsek na słono.