Domowe pączki z marmoladą

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

10 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

100 gramów

1 kilogram

10 dekagramów

7 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

do smażenia:

2 kilogramy

nadzienie:

2 słoiki

lukier:

1 sztuka

2 opakowania

8 łyżek

4 łyżki

24 łyżki

dekoracja:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wymieszać drewnianą łyżką. Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, dodać około 20 dag mąki, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać (rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrami na kogel mogel. W mące zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, dodać masę jajeczną i wymieszać drewnianą łyżką. Wlać mleko, spirytus i wyrobić rękoma, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, a na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. W czasie wyrabiania wlać roztopioną Kasię.

Krok 3

Po wyrobieniu uformować kulę, lekko oprószyć mąką, nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Krok 4

Po wyrośnięciu nabierać ciasto rękoma, wałkować, wykrawać krążki. Na każdym krążku kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady, dokładnie zlepić i formować kulki. Układać je zlepioną stroną w dół na posypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i poczekać, aż podwoi swoją objętość.

Krok 5

Smalec roztopić w rondelku. Aby sprawdzić, czy temperatura jest już odpowiednia do smażenia, należy wrzucić do smalcu mały kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, można smażyć pączki.

Krok 6

Pączki kolejno brać do ręki, otrzepywać z mąki pędzelkiem i kłaść delikatnie na tłuszcz stroną zlepioną do góry (trzeba uważać, aby się nie opryskać tłuszczem, pączki wrzucać nie z dużej wysokości, tylko z jak najniższej). Nie kłaść za dużo na raz, pączki powinny swobodnie pływać.

Krok 7

Pączki smażyć z każdej strony, dosmażone od spodu pączki będą same się odwracać (ewentualnie można im pomóc widelcem). Gotowe wykładać na papierowe ręczniki do osączenia.

Krok 8

Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem w następujący sposób: do papierowej torebki nasypać cukru pudru, włożyć pączek i trzymając za górę torebki, potrząsnąć nią parę razy.

Krok 9

Można przygotować także lukier. Z podanych składników należy utrzeć gładką masę. Należy zmieszać sok z wodą i dodawać stopniowo cukier puder. Jeśli lukier jest za rzadki, dosypać cukier puder. Lukier super się błyszczy i szybko schnie. Smarować pączki lukrem i posypywać skórką pomarańczową.

1

Opinie o przepisie

  • Maciej Kazimierz

    Maciej Kazimierz, 30.03.2020

    TAK Zamiast marmolady kupionej w sklepie proponuję domową konfiturę z czarnego bzu. Jej przygotowanie nie jest trudne: kwiaty bzu (500 g, bez łodyg) trzeba utrzeć z cukrem (500 g), następnie włożyć do słoika, zamknąć go i gotować około 3 h.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej