Pączki z marmoladą – przepis: domowe, drożdżowe | Przepisy.pl pixel

Domowe pączki z marmoladą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

261 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

492 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

25 gramów

4 łyżki

5 sztuk

1 sztuka

250 gramów

60 gramów

0.25 łyżeczki

2 łyżeczki

oraz:

450 gramów

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. Do drożdży dodaj połowę ciepłego mleka (125 mililitrów) i 2 łyżki cukru. Wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę mąki i połącz. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 25 minut.

Domowe pączki z marmoladą - Krok 1

Krok 2

Żółtka i jajko zmiksuj z pozostałym cukrem (2 łyżkami) do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.

Domowe pączki z marmoladą - Krok 2

Krok 3

Do przesianej mąki pszennej dodaj zaczyn, ubitą masę jajeczną, pozostałe mleko (125 mililitrów), sól, spirytus i roztopione masło. Zagnieć całość przez ok. 10-15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 90 minut do wyrośnięcia.

Domowe pączki z marmoladą - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto odgazuj, chwilę zagnie i podziel na ok. 14 kulek. Lekko spłaszcz, przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Domowe pączki z marmoladą - Krok 4

Krok 5

W wysokim garnku rozgrzej olej do temp. 175 stopni. Wyrośnięte pączki smaż przez ok. 2-3 minuty z obu stron. Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przekładaj od razu na ręcznik kuchenny. Jeszcze ciepłe nadziej marmoladą (za pomocą szprycy). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować np. wiórkami kokosowymi.

Domowe pączki z marmoladą - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Gotowanie.moją.pasją

    Gotowanie.moją.pasją , 24.02.2022

    Bardzo dobre pączki, idealne na tłusty czwartek

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe pączki z marmoladąDomowe pączki z marmoladą

Domowe pączki z marmoladą nieodłącznie kojarzą się z ostatkami. Zapominamy wówczas o kaloriach, dietach czy ograniczeniach i oddajemy się kulinarnym przyjemnościom. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na domowe pączki, które niczym nie ustępują tym sprzedawanym w uznanych cukierniach – skorzystajcie z naszej propozycji na deser. To łakocie, które sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek, ale także na co dzień. Smacznego!

Dla kogo?

Pączki z marmoladą to propozycja dla każdego – niezależnie od wieku czy upodobań kulinarnych!

Na jaką okazję?

Pączki z dżemem doskonale wpisują się w polską tradycję ostatkową. Nikt jednak nie powiedział, że deser ten nie może być przygotowywany również przy innych okazjach! Pamiętajcie więc o przepisie na domowe pączki, gdy planujecie menu domowej imprezy, czy gdy macie ochotę na coś słodkiego!

Czy wiesz, że?

Pierwsze pączki, jakie znano już w starożytnym Rzymie, przygotowywane były z nadzieniem ze słoniny. Stanowiły obowiązkowe danie serwowane podczas zapust.

Dla urozmaicenia:

Pączki możecie polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Doskonałym dodatkiem w przepisie na pączki z marmoladą jest także posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa.