Składniki
150 gramów
4 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Czosnek rozgnieć i wymieszaj z twarożkiem, majonezem, posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.
Krok 2
Bułeczki przekrój na pół i posmaruj margaryną, następnie nałóż pastę.
Krok 3
Gotowe kanapki możesz udekorować gałązkami natki pietruszki.
Dobra rada:
Do pasty możesz dodać ulubione zioła.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki z pastą czosnkową i ziołami
Czosnek to składnik, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie gotowanie. Nadaje potrawom wyrazu, więc nawet najłagodniejsze składniki zyskują pazur. Doskonale podkreśla smak sosów, mięs, zup, sprawdza się w przypadku większości wytrawnych potraw. Mieliście okazję próbować pasty czosnkowej na kanapki? Jeśli nie, to świetna okazja do nadrobienia kulinarnych zaległości. Przepis na pastę czosnkową przygotujecie w kilka minut, zyskując smakowity dodatek do pieczywa o niezrównanym aromacie. Do dzieła!
Dla kogo?
Pastą czosnkową do chleba będą zajadać się wszyscy miłośnicy niebanalnych kanapek. Bez obaw, w jej skład nie wchodzą żadne ekstrawaganckie produkty. Mocną stroną pasty z czosnku jest połączenie łatwo dostępnych składników w odpowiednich proporcjach. Jesteśmy przekonani, że nie będziecie mieć kłopotów ze znalezieniem na sklepowych półkach twarożku, czosnku, natki pietruszki i majonezu. Zerknijcie tylko, jak zrobić pastę czosnkową według naszego przepisu i cieszcie się wybornym smakiem kanapki z czosnkiem.
Na jaką okazję?
By dobrze zacząć dzień trzeba nie tylko wstać z łóżka prawą nogą, ale także zadbać o smaczne śniadanie. O poranku nie macie zbyt wiele czasu na komponowanie posiłku? Nie szkodzi – pastę czosnkową przygotujcie poprzedniego dnia. Pozostanie wam tylko wyjąć ją z lodówki i posmarować ulubione pieczywo. Takie kanapki z pastą czosnkową i ziołami bez problemu zabierzecie ze sobą również na drugie śniadanie. Ze smaczną przekąską dużo łatwiej będzie wytrzymać do pory obiadowej. Pasta czosnkowa na kanapki sprawdzi się więc na wiele okazji.
Czy wiesz, że?
Istnieje sporo metod na wyeliminowanie zapachu czosnku po skończonym posiłku. Jeśli akurat nie macie możliwości umycia zębów czy przepłukania ust, a zależy wam na świeżym oddechu po zjedzeniu kanapek z pastą czosnkową, możecie sięgnąć po liście mięty, tymianek, natkę pietruszki, łyżeczkę miodu albo kawałek jabłka. Kanapka z czosnkiem nie zawsze musi kończyć się nieprzyjemnym zapachem.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiacie się, do czego użyć pasty czosnkowej i czy nadaje się do spożycia w innym charakterze niż tylko smarowidło do kanapek? Wykorzystacie ją jako marynatę do mięs – przyda się zwłaszcza w przypadku grillowanego drobiu. Możecie również użyć pasty z czosnku jako dipu do już gotowych potraw albo chrupiących przekąsek. Jak widzicie, pasta czosnkowa na kanapki nie musi być tylko na kanapki!