Pasta czosnkowa z ziołami: na kanapki | Przepisy.pl pixel

Kanapki z pastą czosnkową i ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

1034 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

902 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1963 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Czosnek rozgnieć i wymieszaj z twarożkiem, majonezem, posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.

Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - Krok 1

Krok 2

Bułeczki przekrój na pół i posmaruj margaryną, następnie nałóż pastę.

Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - Krok 2

Krok 3

Gotowe kanapki możesz udekorować gałązkami natki pietruszki.

Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty możesz dodać ulubione zioła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z pastą czosnkową i ziołami  Kanapki z pastą czosnkową i ziołami

Czosnek to składnik, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie gotowanie. Nadaje potrawom wyrazu, więc nawet najłagodniejsze składniki zyskują pazur. Doskonale podkreśla smak sosów, mięs, zup, sprawdza się w przypadku większości wytrawnych potraw. Mieliście okazję próbować pasty czosnkowej na kanapki? Jeśli nie, to świetna okazja do nadrobienia kulinarnych zaległości. Przepis na pastę czosnkową przygotujesz w kilka minut, zyskując smakowity dodatek do pieczywa o niezrównanym aromacie. Do dzieła!

Dla kogo?

Pastą czosnkową do chleba będą zajadać się wszyscy miłośnicy niebanalnych kanapek. Bez obaw, w jej skład nie wchodzą żadne ekstrawaganckie produkty. Mocną stroną pasty z czosnku jest połączenie łatwo dostępnych składników w odpowiednich proporcjach. Jesteśmy przekonani, że nie będziesz mieć kłopotów ze znalezieniem na sklepowych półkach twarożku, czosnku, natki pietruszki i majonezu. Zerknij tylko, jak zrobić pastę czosnkową według naszego przepisu i ciesz się wybornym smakiem.

Na jaką okazję?

By dobrze zacząć dzień trzeba nie tylko wstać z łóżka prawą nogą, ale także zadbać o smaczne śniadanie. O poranku nie masz zbyt wiele czasu na komponowanie posiłku? Nie szkodzi – pastę czosnkową przygotuj poprzedniego dnia. Pozostanie ci tylko wyjąć ją z lodówki i posmarować ulubione pieczywo. Takie kanapki z pastą czosnkową i ziołami bez problemu zabierzesz ze sobą również na drugie śniadanie. Ze smaczną przekąską dużo łatwiej będzie wytrzymać do pory obiadowej.

Czy wiesz, że?

Istnieje sporo metod na wyeliminowanie zapachu czosnku po skończonym posiłku. Jeśli akurat nie masz możliwości umycia zębów czy przepłukania ust, a zależy ci na świeżym oddechu po zjedzeniu kanapek z pastą czosnkową, możesz sięgnąć po liście mięty, tymianek, natkę pietruszki, łyżeczkę miodu albo kawałek jabłka.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się, do czego użyć pasty czosnkowej i czy nadaje się do spożycia w innym charakterze niż tylko smarowidło do kanapek? Wykorzystasz ją jako marynatę do mięs - przyda się zwłaszcza w przypadku grillowanego drobiu. Możesz również użyć pasty z czosnku jako dipu do już gotowych potraw albo chrupiących przekąsek.