Kanapki z pastą czosnkową i ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapki z pastą czosnkową i ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

854 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

725 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1318 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Czosnek rozgnieć i wymieszaj z twarożkiem, majonezem, posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.

Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - Krok 1

Krok 2

Bułeczki przekrój na pół i posmaruj margaryną, następnie nałóż pastę.

Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - Krok 2

Krok 3

Gotowe kanapki możesz udekorować gałązkami natki pietruszki.

Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty możesz dodać ulubione zioła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z pastą czosnkową i ziołami  Kanapki z pastą czosnkową i ziołami

Czosnek to składnik, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie gotowanie. Nadaje potrawom wyrazu, więc nawet najłagodniejsze składniki zyskują pazur. Doskonale podkreśla smak sosów, mięs, zup, sprawdza się w przypadku większości wytrawnych potraw. Mieliście okazję próbować pasty czosnkowej na kanapki? Jeśli nie, to świetna okazja do nadrobienia kulinarnych zaległości. Przepis na pastę czosnkową przygotujesz w kilka minut, zyskując smakowity dodatek do pieczywa o niezrównanym aromacie. Do dzieła!

Dla kogo?

Pastą czosnkową do chleba będą zajadać się wszyscy miłośnicy niebanalnych kanapek. Bez obaw, w jej skład nie wchodzą żadne ekstrawaganckie produkty. Mocną stroną pasty z czosnku jest połączenie łatwo dostępnych składników w odpowiednich proporcjach. Jesteśmy przekonani, że nie będziesz mieć kłopotów ze znalezieniem na sklepowych półkach twarożku, czosnku, natki pietruszki i majonezu. Zerknij tylko, jak zrobić pastę czosnkową według naszego przepisu i ciesz się wybornym smakiem.

Na jaką okazję?

By dobrze zacząć dzień trzeba nie tylko wstać z łóżka prawą nogą, ale także zadbać o smaczne śniadanie. O poranku nie masz zbyt wiele czasu na komponowanie posiłku? Nie szkodzi – pastę czosnkową przygotuj poprzedniego dnia. Pozostanie ci tylko wyjąć ją z lodówki i posmarować ulubione pieczywo. Takie kanapki z pastą czosnkową i ziołami bez problemu zabierzesz ze sobą również na drugie śniadanie. Ze smaczną przekąską dużo łatwiej będzie wytrzymać do pory obiadowej.

Czy wiesz, że?

Istnieje sporo metod na wyeliminowanie zapachu czosnku po skończonym posiłku. Jeśli akurat nie masz możliwości umycia zębów czy przepłukania ust, a zależy ci na świeżym oddechu po zjedzeniu kanapek z pastą czosnkową, możesz sięgnąć po liście mięty, tymianek, natkę pietruszki, łyżeczkę miodu albo kawałek jabłka.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się, do czego użyć pasty czosnkowej i czy nadaje się do spożycia w innym charakterze niż tylko smarowidło do kanapek? Wykorzystasz ją jako marynatę do mięs - przyda się zwłaszcza w przypadku grillowanego drobiu. Możesz również użyć pasty z czosnku jako dipu do już gotowych potraw albo chrupiących przekąsek.