Kanapki z pastą czosnkową i ziołami
łatwe
1643 osoby zapisały

Składniki
150 gramów
4 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Czosnek rozgnieć i wymieszaj z twarożkiem, majonezem, posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.
Krok 2
Bułeczki przekrój na pół i posmaruj margaryną, następnie nałóż pastę.
Krok 3
Gotowe kanapki możesz udekorować gałązkami natki pietruszki.
Dobra rada:
Do pasty możesz dodać ulubione zioła.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki z pastą czosnkową i ziołami
Czosnek to składnik, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie gotowanie. Nadaje potrawom wyrazu, więc nawet najłagodniejsze składniki zyskują pazur. Doskonale podkreśla smak sosów, mięs, zup, sprawdza się w przypadku większości wytrawnych potraw. Mieliście okazję próbować pasty czosnkowej na kanapki? Jeśli nie, to świetna okazja do nadrobienia kulinarnych zaległości. Przepis na pastę czosnkową przygotujesz w kilka minut, zyskując smakowity dodatek do pieczywa o niezrównanym aromacie. Do dzieła!
Dla kogo?
Pastą czosnkową do chleba będą zajadać się wszyscy miłośnicy niebanalnych kanapek. Bez obaw, w jej skład nie wchodzą żadne ekstrawaganckie produkty. Mocną stroną pasty z czosnku jest połączenie łatwo dostępnych składników w odpowiednich proporcjach. Jesteśmy przekonani, że nie będziesz mieć kłopotów ze znalezieniem na sklepowych półkach twarożku, czosnku, natki pietruszki i majonezu. Zerknij tylko, jak zrobić pastę czosnkową według naszego przepisu i ciesz się wybornym smakiem.
Na jaką okazję?
By dobrze zacząć dzień trzeba nie tylko wstać z łóżka prawą nogą, ale także zadbać o smaczne śniadanie. O poranku nie masz zbyt wiele czasu na komponowanie posiłku? Nie szkodzi – pastę czosnkową przygotuj poprzedniego dnia. Pozostanie ci tylko wyjąć ją z lodówki i posmarować ulubione pieczywo. Takie kanapki z pastą czosnkową i ziołami bez problemu zabierzesz ze sobą również na drugie śniadanie. Ze smaczną przekąską dużo łatwiej będzie wytrzymać do pory obiadowej.
Czy wiesz, że?
Istnieje sporo metod na wyeliminowanie zapachu czosnku po skończonym posiłku. Jeśli akurat nie masz możliwości umycia zębów czy przepłukania ust, a zależy ci na świeżym oddechu po zjedzeniu kanapek z pastą czosnkową, możesz sięgnąć po liście mięty, tymianek, natkę pietruszki, łyżeczkę miodu albo kawałek jabłka.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, do czego użyć pasty czosnkowej i czy nadaje się do spożycia w innym charakterze niż tylko smarowidło do kanapek? Wykorzystasz ją jako marynatę do mięs - przyda się zwłaszcza w przypadku grillowanego drobiu. Możesz również użyć pasty z czosnku jako dipu do już gotowych potraw albo chrupiących przekąsek.