Przepisy z białym serem
92 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ser biały
Myślicie, że o twarogu zostało powiedziane już wszystko? Jesteśmy pewni, że ten popularny produkt wciąż może skrywać wiele smacznych sekretów. Jest podstawowym składnikiem serników i pierogów ruskich, ale co rusz pojawiają się kolejne przepisy, które pomagają odkrywać jego nowe, pyszne wcielenia. Przygotowywania potraw z dodatkiem sera białego nie sprowadzajcie wyłącznie do babcinych receptur.
Dla kogo?
Mając coraz większy dostęp do przysmaków z całego świata, wiele osób chętnie wraca do tradycyjnych, swojskich potraw. Z tego względu naleśniki z białym serem i pierogi leniwe cieszą się niesłabnącą popularnością. Twaróg zadowoli jednak również tych kucharzy, którzy poszukują w potrawach powiewu świeżości. Biały ser okazuje się znakomitym początkiem dla niebanalnych past do pieczywa – z suszonymi pomidorami albo zielonym groszkiem. Wykorzystacie go do zrobienia tzatziki lub słynnej, rybnej awanturki.
Na jaką okazję?
Pałaszując kolejny raz sushi albo burgera, z sentymentem marzycie o potrawach „jak u mamy”? W takim razie przy najbliższej okazji przygotujcie bliny udekorowane białym serem. Fantastyczna propozycja, gdy na rodzinnym obiedzie mają pojawić się przedstawiciele wszystkich pokoleń. Pamiętajcie o białym serze, gdy chcecie urozmaicić swoje sałatki, które zabieracie jako przekąskę do pracy. Dzięki jego stosunkowo zwartej konsystencji nie musicie obawiać się o transport całego dania.
Czy wiesz, że?
Biały ser, niezależnie od sposobu zapakowania, należy przechowywać w lodówce. Po otwarciu zaleca się przełożyć niewykorzystany produkt do szklanego, ewentualnie plastikowego naczynia z możliwością szczelnego zamknięcia.
Dla urozmaicenia:
Wizerunek każdej potrawy można odświeżyć często za sprawą prostych manewrów. Pierogi ruskie nie są wyjątkiem! Twarogowo-ziemniaczany farsz dla odmiany umieśćcie w cieście drożdżowym i całość upieczcie w piekarniku.