Pierogi ze szpinakiem i twarogiem: przepis na farsz | Przepisy.pl pixel

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

488 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

657 osób wydrukowało

Pobierz pdf

954 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szklanka

0.5 łyżeczki

0.7 szklanki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg rozgnieć drobno widelcem. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i paprykę. Dodaj szpinak, smaż razem do momentu odparowania wody. Dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem, następnie wsyp pokruszony twaróg i wymieszaj.

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - Krok 2

Krok 3

Z mąki, wody oraz soli zagnieć ciasto na pierogi. Rozwałkuj cienko na stolnicy i wytnij krążki używając do tego szklanki. Na każdy z krążków nałóż łyżkę farszu i zlep dokładnie brzegi, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas gotowania.

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - Krok 3

Krok 4

Uformowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 3 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

5

Opinie o przepisie

  • Monik887

    Monik887 , 19.01.2023

    Twaróg jaki jeśli można wiedzieć? Obecnie jest tyle rodzajów twarogu. Na zdjęciu widać musi być zmielony.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Paweł

    Paweł , 01.10.2021

    Smaczny przepis właśnie zjadłem. Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ps_user ps_user

    ps_user ps_user , 23.04.2021

    Farsz powinien być chłodny. Lepiej go nakładać . Mąka tortowa najlepsza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Bednarska

    Oliwia Bednarska , 03.01.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szpinak na ostro
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi ze szpinakiem i twarogiemPierogi ze szpinakiem i twarogiem

Czy jest ktoś, kto nie kocha pierogów? Jedni wolą z serem, inni z kapustą i grzybami. Każdy ma swoje ulubione smaki. A Ty który pierogowy farsz wybierasz? Jedno jest pewne – konkurencja depcze tradycyjnym pierogom po piętach. Pierogi ze szpinakiem i białym serem zaskakują smakiem oraz sprawiają, że trudno powstrzymać się od dokładki.

Dla kogo?

Coś dla smakoszy pierogów – rzecz jasna! Nie zamykaj się w kręgu dobrze znanych przepisów. Wyjdź naprzeciw nowym – oto niezastąpione pierogi ze szpinakiem i twarogiem!

Na jaką okazję?

Zawsze wtedy, gdy masz ochotę na pierogi. Na obiad, kolację, a nawet do odgrzania na drugi dzień. To danie niezwykle uniwersalne! Pierogi ze szpinakiem i twarogiem mają szansę dołączyć do grona Twoich ulubionych potraw.

Czy wiesz, że?

Szpinak jest bogatym źródłem składników odżywczych, ale zawiera też szczawiany, które utrudniają wchłanianie wapnia. Dlatego warto jeść je razem z produktami zawierającymi ten pierwiastek. Łączmy je na przykład z twarogiem albo jajkiem. Pierogi ze szpinakiem i serem to połączenie idealne!

Dla urozmaicenia

Pierogi ze szpinakiem i białym serem możesz podać polane ze śmietaną od razu po ugotowaniu lub odgrzać na tłuszczu i zjeść bez dodatków.