• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Bitki z karkówki z cebulą
Bitki z karkówki z cebulą
Pieczona karkówka
Pieczona karkówka
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą
Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Dania główne
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem

Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem

Autor: przepisy.pl
Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem
  • 34 minuty34
  • Łatwe
  • 4 osoby4
40
Oceń przepis jako pierwszy
511
70
WYDRUKUJ
506 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
1068 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • cielęcina z udźca bez kości lub schabu wieprzowego środkowego
    600 g
  • bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka
    300 g
  • mąka pszenna
    100 g
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr
    2 łyżki
  • jajka
    2 szt.
  • mleko
    100 ml
  • olej rzepakowy
    200 ml
  • cytryna
    1 szt.
  • składniki na sałatkę:
  • jarmuż
    300 g
  • ziemniaki
    300 g
  • Kostka rosołowa Knorr
    1 szt.
  • boczek wędzony
    100 g
  • czerwona cebula
    100 g
  • ocet winny lub jabłkowy
    2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
    1 szczypta
  • oliwa z oliwek
    3 łyżki
  • musztarda
    1 łyżeczka
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  – krok 1
    Krok 1
    Mięso oczyść z błon i żył. Następnie rozklep na cienkie płaty.
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  – krok 2
    Krok 2
    Jajka połącz z mlekiem i dodaj przyprawę do mięsa. Następnie wszystko razem dokładnie rozmieszaj. Dzięki temu przyprawa równomiernie rozprowadzi się na kotletach, podbijając ich smak.
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  – krok 3
    Krok 3
    Rozklepane mięso oprósz najpierw w mące, później zanurz w jajkach, a na koniec obtocz w bułce.
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  – krok 4
    Krok 4
    Na patelni na rozgrzanym tłuszczu do smażenia usmaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Na koniec ułóż kotlety na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  – krok 5
    Krok 5
    Kostkę rosołową zalej niepełną szklanką wody i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki na sałatkę obierz i ugotuj w całości. Kiedy będą jeszcze ciepłe, pokrój je w grube plastry i przełóż do miski
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  – krok 6
    Krok 6
    Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na skwarki i usuń nadmiar tłuszczu. Do gorącego boczku dodaj pokrojone liście jarmużu. Całość smaż chwilę i przełóż na bok. Boczek z jarmużem połącz z ziemniakami, dodaj pokrojoną w pół plastry cebulę, oliwę, ocet i musztardę. Całość zalej gorącym rosołem i dokładnie wymieszaj. Sałatkę odstaw do ostygnięcia na około 3 godziny. Na koniec dopraw czarnym pieprzem. Usmażone sznycle podawaj z sałatką ziemniaczaną i kawałkiem cytryny.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar
    Do panierowania sznycli użyj specjalnej bułki tartej typu panco to bułka robiona chleba tostowego ma o wiele grubszą strukturę i zupełnie biały kolor po usmażeniu będzie jasno złota i bardzo chrupiącą.
Tagi
niedzielny obiadproste przepisy na obiadprosty obiad z mięsemkotlety na obiadmięsoDANIA GŁÓWNEJAJKACytrynaPROSTY PRZEPIS Z MIĘSEMobiadJARMUŻNIEDZIELNY OBIADPROSTE PRZEPISY NA OBIADSMAŻENIEFRISCOziemniakipomysł na obiad
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa do wieprzowiny KnorrREKLAMAPrzyprawa do wieprzowiny KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa do wieprzowiny KnorrREKLAMAPrzyprawa do wieprzowiny KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (70)
Barbara OrlowskaOdpowiedz24.09.2016
No
Rufin OrłowskiOdpowiedz24.09.2016
Bardzo....oryginalna inspiracja :-D
avatar
Monika GölzOdpowiedz4.09.2016
Bardzo dobre, swieze i pikantne
Wiesław MaturaOdpowiedz3.09.2016
wolę nasz bigos niż szwabski sznycel
Halina ŁagutkoOdpowiedz3.09.2016
No to czekamy
Wiesław KordykaOdpowiedz3.09.2016
O sobota juz mija wypróbuje w niedziele
Wanda Anna MitorajOdpowiedz3.09.2016
Moja babcia sznycel by zjadla ,ale bez panierki i bez dodatku hiihhi a ja bym wszystko wciągnęła
Wieslawa SobkowiakOdpowiedz3.09.2016
a gdzie Kartoffelnsalat?
Tomasz BeifusOdpowiedz3.09.2016
potrawka będzie robiona jutro ale na pewno będzie wyśmienita.
Gadanka DankaOdpowiedz3.09.2016
A dlaczego to takie "jaja" To samo można powiedzieć o naszych pierogach ruskich(jaja bo z ziemniakami) czy innym wynalazku(bigos,groch z kapustą,flaki)
Bogumiła OnoOdpowiedz3.09.2016
Dlaczego niemiecki ten sznycel?Ja lubię po polsku
Jan OstachowskiOdpowiedz3.09.2016
Super
Robert PodniesińskiOdpowiedz3.09.2016
no, wali prosiakiem !!! :P gdyby nie ta "mniam-mniam" wieprzowina to byłby doskonały a tak ... lipa ...
Lidia PiskorskaOdpowiedz3.09.2016
zdecydowanie wolę nasz schabowy ale za chwilkę może ten sznecel zniknąć w kuchni niemieckiej to może warto zapisać przepis .
Elżbieta Cisowska-ĆwiekOdpowiedz3.09.2016
I
Jan Korab SzczurkowskiOdpowiedz3.09.2016
Ale jaja,niemiecki sznycel dobry! najgorsze żarcie w europie!
Agata F HogataOdpowiedz3.09.2016
Jak dla mnie to polski schabowy, nie "niemiecki sznycel".
Zdzisław BindaOdpowiedz3.09.2016
....sznycel po żywiecku też ma swój niepowtarzalny smak rodzinnego domu....
Andrzej SzymanskiOdpowiedz3.09.2016
KOBITKI MOZE SCHABOWY PO POLSKU.
Józef DrozdaOdpowiedz3.09.2016
Golonka po bawarsku bez podwiazki
Jolanta CesarzOdpowiedz3.09.2016
Nie znam smaku jarmużu.Może ktoś ten smak określić?
Barbara MusialOdpowiedz3.09.2016
Mniam!!! :)
Ewa JensenOdpowiedz3.09.2016
Uwielbiam sznycle :)
Barbara RzońcaOdpowiedz3.09.2016
3 porcje prosze z dostawa do domu najlepiej na 16:30
Barbara ArteckaOdpowiedz3.09.2016
Bo prawdziwy powinien byc z koscia!
Andrzej OberdaOdpowiedz3.09.2016
Mniam mniam
Marzena FurmanOdpowiedz3.09.2016
Ale pychotka
Wieslaw ThielOdpowiedz3.09.2016
To ja wybieram ::: PRAWDZIWY POLSKI SCHABOWY !!!
Aleksandra JonkoOdpowiedz3.09.2016
Jasne, tak zawsze się robi, więc ??? Dlaczego po bawarsku, nie kumam ???? :)
Danuta KociołekOdpowiedz3.09.2016
bardzo to lubię smacznego wszystkim
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Dania z jarmużem
Dania z jarmużem
Królowa letnich przyjęć – sałatka ziemniaczana
Królowa letnich przyjęć – sałatka ziemniaczana
Babka ziemniaczana. Łatwiejsza niż myślisz.
Babka ziemniaczana. Łatwiejsza niż myślisz.
Zimowe sałatki. Ziemniaczana na ciepło.
Zimowe sałatki. Ziemniaczana na ciepło.
Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem
avatar

Szukasz alternatywy dla popularnego kotleta schabowego? Przyrządź sznycel po bawarsku. Chociaż w niektórych regionach Polski sznyclami nazywa się kotlety mielone, tak naprawdę jest to rozbite mięso cielęce albo wieprzowe, usmażone w panierce. Aby je przygotować, najpierw mięso pokrój na kawałki w poprzek włókien. To ważne, jeśli chcesz, żeby Twoje sznycle były kruche i soczyste. Następnie rozbij je i obtocz w mące, jajkach i bułce tartej. Uważaj, by panierka nie była zbyt gruba, ponieważ może wtedy odpadać. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu potrząsając patelnią, by sznycle nie przywierały. Jako dodatek przygotuj sałatkę z jarmużu. Żeby warzywo zmiękło, podsmaż je przez chwilę z pozostałymi składnikami. Wybieraj młode liście. Jeśli są duże, usuń z nich wcześniej twarde łodygi. Opcjonalnie zamień zielony jarmuż na czerwony lub fioletowy, a wtedy Twoja sałatka będzie miała niecodzienny wygląd. Podawaj danie z dużymi cząstkami cytryny, posypane świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

40
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby