Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

521 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
34 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

533 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1091 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 gramów

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

100 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

składniki na sałatkę:

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i żył. Następnie rozklep na cienkie płaty.

Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - Krok 1

Krok 2

Jajka połącz z mlekiem i dodaj przyprawę do mięsa. Następnie wszystko razem dokładnie rozmieszaj. Dzięki temu przyprawa równomiernie rozprowadzi się na kotletach, podbijając ich smak.

Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - Krok 2

Krok 3

Rozklepane mięso oprósz najpierw w mące, później zanurz w jajkach, a na koniec obtocz w bułce.

Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - Krok 3

Krok 4

Na patelni na rozgrzanym tłuszczu do smażenia usmaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Na koniec ułóż kotlety na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - Krok 4

Krok 5

Kostkę rosołową zalej niepełną szklanką wody i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki na sałatkę obierz i ugotuj w całości. Kiedy będą jeszcze ciepłe, pokrój je w grube plastry i przełóż do miski

Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - Krok 5

Krok 6

Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na skwarki i usuń nadmiar tłuszczu. Do gorącego boczku dodaj pokrojone liście jarmużu. Całość smaż chwilę i przełóż na bok. Boczek z jarmużem połącz z ziemniakami, dodaj pokrojoną w pół plastry cebulę, oliwę, ocet i musztardę. Całość zalej gorącym rosołem i dokładnie wymieszaj. Sałatkę odstaw do ostygnięcia na około 3 godziny. Na koniec dopraw czarnym pieprzem. Usmażone sznycle podawaj z sałatką ziemniaczaną i kawałkiem cytryny.

Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do panierowania sznycli użyj specjalnej bułki tartej typu panco to bułka robiona chleba tostowego ma o wiele grubszą strukturę i zupełnie biały kolor po usmażeniu będzie jasno złota i bardzo chrupiącą.

70

Opinie o przepisie

  • Barbara Orlowska

    Barbara Orlowska , 24.09.2016

    No

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski , 24.09.2016

    Bardzo....oryginalna inspiracja :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gölz

    Monika Gölz , 04.09.2016

    Bardzo dobre, swieze i pikantne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Matura

    Wiesław Matura , 03.09.2016

    wolę nasz bigos niż szwabski sznycel

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Łagutko

    Halina Łagutko , 03.09.2016

    No to czekamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Kordyka

    Wiesław Kordyka , 03.09.2016

    O sobota juz mija wypróbuje w niedziele

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Anna Mitoraj

    Wanda Anna Mitoraj , 03.09.2016

    Moja babcia sznycel by zjadla ,ale bez panierki i bez dodatku hiihhi a ja bym wszystko wciągnęła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Sobkowiak

    Wieslawa Sobkowiak , 03.09.2016

    a gdzie Kartoffelnsalat?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Beifus

    Tomasz Beifus , 03.09.2016

    potrawka będzie robiona jutro ale na pewno będzie wyśmienita.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gadanka Danka

    Gadanka Danka , 03.09.2016

    A dlaczego to takie "jaja" To samo można powiedzieć o naszych pierogach ruskich(jaja bo z ziemniakami) czy innym wynalazku(bigos,groch z kapustą,flaki)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Ono

    Bogumiła Ono , 03.09.2016

    Dlaczego niemiecki ten sznycel?Ja lubię po polsku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Ostachowski

    Jan Ostachowski , 03.09.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Podniesiński

    Robert Podniesiński , 03.09.2016

    no, wali prosiakiem !!! :P gdyby nie ta "mniam-mniam" wieprzowina to byłby doskonały a tak ... lipa ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Piskorska

    Lidia Piskorska , 03.09.2016

    zdecydowanie wolę nasz schabowy ale za chwilkę może ten sznecel zniknąć w kuchni niemieckiej to może warto zapisać przepis .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Cisowska-Ćwiek

    Elżbieta Cisowska-Ćwiek , 03.09.2016

    I

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Korab Szczurkowski

    Jan Korab Szczurkowski , 03.09.2016

    Ale jaja,niemiecki sznycel dobry! najgorsze żarcie w europie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata F Hogata

    Agata F Hogata , 03.09.2016

    Jak dla mnie to polski schabowy, nie "niemiecki sznycel".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Binda

    Zdzisław Binda , 03.09.2016

    ....sznycel po żywiecku też ma swój niepowtarzalny smak rodzinnego domu....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Szymanski

    Andrzej Szymanski , 03.09.2016

    KOBITKI MOZE SCHABOWY PO POLSKU.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Drozda

    Józef Drozda , 03.09.2016

    Golonka po bawarsku bez podwiazki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Cesarz

    Jolanta Cesarz , 03.09.2016

    Nie znam smaku jarmużu.Może ktoś ten smak określić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Musial

    Barbara Musial , 03.09.2016

    Mniam!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jensen

    Ewa Jensen , 03.09.2016

    Uwielbiam sznycle :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Rzońca

    Barbara Rzońca , 03.09.2016

    3 porcje prosze z dostawa do domu najlepiej na 16:30

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 03.09.2016

    Bo prawdziwy powinien byc z koscia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Oberda

    Andrzej Oberda , 03.09.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Furman

    Marzena Furman , 03.09.2016

    Ale pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Thiel

    Wieslaw Thiel , 03.09.2016

    To ja wybieram ::: PRAWDZIWY POLSKI SCHABOWY !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Jonko

    Aleksandra Jonko , 03.09.2016

    Jasne, tak zawsze się robi, więc ??? Dlaczego po bawarsku, nie kumam ???? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kociołek

    Danuta Kociołek , 03.09.2016

    bardzo to lubię smacznego wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem

Szukasz alternatywy dla popularnego kotleta schabowego? Przyrządź sznycel po bawarsku. Chociaż w niektórych regionach Polski sznyclami nazywa się kotlety mielone, tak naprawdę jest to rozbite mięso cielęce albo wieprzowe, usmażone w panierce. Aby je przygotować, najpierw mięso pokrój na kawałki w poprzek włókien. To ważne, jeśli chcesz, żeby Twoje sznycle były kruche i soczyste. Następnie rozbij je i obtocz w mące, jajkach i bułce tartej. Uważaj, by panierka nie była zbyt gruba, ponieważ może wtedy odpadać. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu potrząsając patelnią, by sznycle nie przywierały. Jako dodatek przygotuj sałatkę z jarmużu. Żeby warzywo zmiękło, podsmaż je przez chwilę z pozostałymi składnikami. Wybieraj młode liście. Jeśli są duże, usuń z nich wcześniej twarde łodygi. Opcjonalnie zamień zielony jarmuż na czerwony lub fioletowy, a wtedy Twoja sałatka będzie miała niecodzienny wygląd. Podawaj danie z dużymi cząstkami cytryny, posypane świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.