Proste przepisy z mięsem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Prosty przepis z mięsem

56 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prosty przepis z mięsemProsty przepis z mięsem

Szukasz sposobu na smaczny i szybki obiad? Wystarczy, że zapoznasz się z naszymi przepisami na proste dania z mięsem. Możesz wybrać chudsze mięso (kurczak, indyk, królik, cielęcina) lub z większą zawartością tłuszczu (wieprzowina, kaczka, gęś). Niezależnie od tego, na jaki rodzaj się zdecydujesz, nie zapomnij o aromatycznych przyprawach, które podkreślą jego smak. Doskonale sprawdzą się: świeżo mielony pieprz, cząber, czosnek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy oraz słodka lub ostra papryka. Do mięsnych dań koniecznie dodaj swoje ulubione składniki. Mogą to być wszelkiego rodzaju surówki, mizeria, ziemniaki, kasza gryczana, ryż, a nawet jarmuż czy kluski śląskie. Pamiętaj, że mięso wspaniale komponuje się także z gęstymi sosami, np. grzybowym, musztardowym, chrzanowym, koperkowym, beszamelowym czy kaparowym. Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Zrób bitki z karkówki z cebulą, stek wołowy z szarlotkowym sosem z czerwonego wina, pierś z kaczki z jabłkami, sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką lub aromatyczną pieczoną pierś. Jeśli lubisz delikatny smak warzyw, koniecznie przygotuj gulasz z żołądków. Oprócz mięsa, podstawowymi składnikami tego dania są: cebula, czerwona papryka oraz cukinia. Do garnka dodaj również puszkę pomidorów – dzięki temu potrawa będzie miała bardziej wyrazisty smak i odpowiednią konsystencję. Gotowy gulasz podawaj posypany posiekaną natką pietruszki, z dodatkiem ziemniaczanego purée lub kaszy. Doskonałą alternatywą dla żołądków będą kotlety wieprzowe z cebulą. Słodka skarmelizowana cebula wzbogaci smak soczystych kotletów, krótko duszonych w sosie. Zacznij od przysmażenia kotletów na oleju (przez około dwie minuty z każdej strony). Następnie na tej samej patelni, smaż cebulę i marchewkę do miękkości. Do gotowych warzyw dodaj 150 ml wody, esencję do duszonych mięs, liść laurowy oraz majeranek, włóż mięso z powrotem na patelnię, a całość zagotuj. Pamiętaj, że mięso możesz serwować zarówno solo, jak i jako dodatek do makaronu, sałatek, naleśników, krokietów czy gołąbków. W tej kategorii znajdziesz proste przepisy na dania z mięsem. Dzięki nim przekonasz się, że smaczny obiad często jest bardzo łatwy  w przygotowaniu. Zatem do dzieła!