Proste przepisy z mięsem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Prosty przepis z mięsem

56 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prosty przepis z mięsemProsty przepis z mięsem

Szukasz sposobu na smaczny i szybki obiad? Wystarczy, że zapoznasz się z naszymi przepisami na proste dania z mięsem. Możesz wybrać chudsze mięso (kurczak, indyk, królik, cielęcina) lub z większą zawartością tłuszczu (wieprzowina, kaczka, gęś). Niezależnie od tego, na jaki rodzaj się zdecydujesz, nie zapomnij o aromatycznych przyprawach, które podkreślą jego smak. Doskonale sprawdzą się: świeżo mielony pieprz, cząber, czosnek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy oraz słodka lub ostra papryka. Do mięsnych dań koniecznie dodaj swoje ulubione składniki. Mogą to być wszelkiego rodzaju surówki, mizeria, ziemniaki, kasza gryczana, ryż, a nawet jarmuż czy kluski śląskie. Pamiętaj, że mięso wspaniale komponuje się także z gęstymi sosami, np. grzybowym, musztardowym, chrzanowym, koperkowym, beszamelowym czy kaparowym. Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Zrób bitki z karkówki z cebulą, stek wołowy z szarlotkowym sosem z czerwonego wina, pierś z kaczki z jabłkami, sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką lub aromatyczną pieczoną pierś. Jeśli lubisz delikatny smak warzyw, koniecznie przygotuj gulasz z żołądków. Oprócz mięsa, podstawowymi składnikami tego dania są: cebula, czerwona papryka oraz cukinia. Do garnka dodaj również puszkę pomidorów – dzięki temu potrawa będzie miała bardziej wyrazisty smak i odpowiednią konsystencję. Gotowy gulasz podawaj posypany posiekaną natką pietruszki, z dodatkiem ziemniaczanego purée lub kaszy. Doskonałą alternatywą dla żołądków będą kotlety wieprzowe z cebulą. Słodka skarmelizowana cebula wzbogaci smak soczystych kotletów, krótko duszonych w sosie. Zacznij od przysmażenia kotletów na oleju (przez około dwie minuty z każdej strony). Następnie na tej samej patelni, smaż cebulę i marchewkę do miękkości. Do gotowych warzyw dodaj 150 ml wody, esencję do duszonych mięs, liść laurowy oraz majeranek, włóż mięso z powrotem na patelnię, a całość zagotuj. Pamiętaj, że mięso możesz serwować zarówno solo, jak i jako dodatek do makaronu, sałatek, naleśników, krokietów czy gołąbków. W tej kategorii znajdziesz proste przepisy na dania z mięsem. Dzięki nim przekonasz się, że smaczny obiad często jest bardzo łatwy  w przygotowaniu. Zatem do dzieła!