Przepisy na Prosty przepis z mięsem
56 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Prosty przepis z mięsem
Szukasz sposobu na smaczny i szybki obiad? Wystarczy, że zapoznasz się z naszymi przepisami na proste dania z mięsem. Możesz wybrać chudsze mięso (kurczak, indyk, królik, cielęcina) lub z większą zawartością tłuszczu (wieprzowina, kaczka, gęś). Niezależnie od tego, na jaki rodzaj się zdecydujesz, nie zapomnij o aromatycznych przyprawach, które podkreślą jego smak. Doskonale sprawdzą się: świeżo mielony pieprz, cząber, czosnek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy oraz słodka lub ostra papryka. Do mięsnych dań koniecznie dodaj swoje ulubione składniki. Mogą to być wszelkiego rodzaju surówki, mizeria, ziemniaki, kasza gryczana, ryż, a nawet jarmuż czy kluski śląskie. Pamiętaj, że mięso wspaniale komponuje się także z gęstymi sosami, np. grzybowym, musztardowym, chrzanowym, koperkowym, beszamelowym czy kaparowym. Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Zrób bitki z karkówki z cebulą, stek wołowy z szarlotkowym sosem z czerwonego wina, pierś z kaczki z jabłkami, sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką lub aromatyczną pieczoną pierś. Jeśli lubisz delikatny smak warzyw, koniecznie przygotuj gulasz z żołądków. Oprócz mięsa, podstawowymi składnikami tego dania są: cebula, czerwona papryka oraz cukinia. Do garnka dodaj również puszkę pomidorów – dzięki temu potrawa będzie miała bardziej wyrazisty smak i odpowiednią konsystencję. Gotowy gulasz podawaj posypany posiekaną natką pietruszki, z dodatkiem ziemniaczanego purée lub kaszy. Doskonałą alternatywą dla żołądków będą kotlety wieprzowe z cebulą. Słodka skarmelizowana cebula wzbogaci smak soczystych kotletów, krótko duszonych w sosie. Zacznij od przysmażenia kotletów na oleju (przez około dwie minuty z każdej strony). Następnie na tej samej patelni, smaż cebulę i marchewkę do miękkości. Do gotowych warzyw dodaj 150 ml wody, esencję do duszonych mięs, liść laurowy oraz majeranek, włóż mięso z powrotem na patelnię, a całość zagotuj. Pamiętaj, że mięso możesz serwować zarówno solo, jak i jako dodatek do makaronu, sałatek, naleśników, krokietów czy gołąbków. W tej kategorii znajdziesz proste przepisy na dania z mięsem. Dzięki nim przekonasz się, że smaczny obiad często jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zatem do dzieła!