Schab pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

665 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

687 osób wydrukowało

Pobierz pdf

760 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z Przyprawą do mięs Knorr, majerankiem i drobno pokrojonymi liśćmi rozmarynu.

Schab pieczony - Krok 1

Krok 2

Wetrzyj mocno w mięso. Jeśli masz na to czas, zostaw mięso na godzinę w lodówce, pamiętając, by pozwolić mu się ogrzać z powrotem do temperatury pokojowej, nim zaczniesz je piec.

Schab pieczony - Krok 2

Krok 3

Mięso umieść w brytfannie, wlej do niej 50 ml wody. Dodaj ząbki czosnku. Piecz przez około 30 min. Obróć mięso i piecz dalej przez kolejne 30 min. Jeśli to konieczne, dodaj wody. Wyjmij z piekarnika. Odstaw mięso na 10 min, zanim je pokroisz. Podawaj z sosem z pieczeni.

Schab pieczony - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Piecz ziemniaki razem z mięsem, w tej samej brytfannie lub osobno. Załóż własny ogródek na parapecie — miej pod ręką zapas świeżej bazylii, pietruszki, rozmarynu i tymianku do wszystkich codziennych potraw.

17

Opinie o przepisie

  • Anna Kochanska-Grzybowska

    Anna Kochanska-Grzybowska

    Ja uwielbiam jednak zupki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szpyrka Staszewska

    Irena Szpyrka Staszewska

    Dobra pieczeń to ze świeżego mięsa...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Virata Wojciech Kluska

    Virata Wojciech Kluska

    go vege

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Duński

    Zbigniew Duński

    Pani Haniu, zgoda na pomoc soczystą pieczeń ale i czerwone wino jakie Nas raczyliście w Wieczornych Mgłach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Ptaszyński

    Konrad Ptaszyński

    O Ryczywole zapominacie .Podzielci.e sie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Koda

    Miroslaw Koda

    Wciąż tyle samo.Nie jecie swoich specjałów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Zarzycki

    Artur Zarzycki

    Wieprzowina to jest już nadmiar i banał! Tak samo jak kurczak! O wołowinę pokusić się warto! Łatwa nie jest... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Kendzenska

    Mirka Kendzenska

    Mniammmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Sokołowski

    Janusz Sokołowski

    Jeszcze ogóreczek małosolny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janka Strzelczyk

    Janka Strzelczyk

    Wieprzowina zawsze będzie na topie mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dworzycka

    Maria Dworzycka

    Właśnie taki mam dzisiaj obiadek do tego młode ziemniaczki z koperkiem .:-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Nieznalski

    Karol Nieznalski

    lubisz taka zosiu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Ostrowska

    Stefania Ostrowska

    Mniammmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Żakiewicz

    Jacek Żakiewicz

    Wieprzowina niedługo już będzie nie modna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Jablonska

    Danuta Jablonska

    Same pyszności, ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw

    Stary Cap, jesteś jedynym, który konkretnie komentuje te przepisy dla Dawnów. To zwykłe reklamy knorra i nic więcej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stary Cap

    Stary Cap

    raczej duszonej skoro pływa w wodzie, zamiast gówna knurra z torebki polecam własne zioła bez soli i sól w której najpierw trzeba mięso wymoczyć kilka godzin żeby miało smak. Przepis komercyjno reklamowy, nie kulinarny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczonySchab pieczony

Rodzinny obiad musi się udać, jeśli podasz konkretną porcję soczystej wieprzowiny pieczonej w aromatycznej marynacie.