Schab pieczony w piekarniku - przepis soczysty | Przepisy.pl pixel

Schab pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

707 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

764 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

867 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z Przyprawą do mięs Knorr, majerankiem i drobno pokrojonymi liśćmi rozmarynu.

Schab pieczony - Krok 1

Krok 2

Wetrzyj mocno w mięso. Jeśli masz na to czas, zostaw mięso na godzinę w lodówce, pamiętając, by pozwolić mu się ogrzać z powrotem do temperatury pokojowej, nim zaczniesz je piec.

Schab pieczony - Krok 2

Krok 3

Mięso umieść w brytfannie, wlej do niej 50 ml wody. Dodaj ząbki czosnku. Piecz przez około 30 min. Obróć mięso i piecz dalej przez kolejne 30 min. Jeśli to konieczne, dodaj wody. Wyjmij z piekarnika. Odstaw mięso na 10 min, zanim je pokroisz. Podawaj z sosem z pieczeni.

Schab pieczony - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Piecz ziemniaki razem z mięsem, w tej samej brytfannie lub osobno. Załóż własny ogródek na parapecie — miej pod ręką zapas świeżej bazylii, pietruszki, rozmarynu i tymianku do wszystkich codziennych potraw.

17

Opinie o przepisie

  • Anna Kochanska-Grzybowska

    Anna Kochanska-Grzybowska , 08.05.2016

    Ja uwielbiam jednak zupki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szpyrka Staszewska

    Irena Szpyrka Staszewska , 08.05.2016

    Dobra pieczeń to ze świeżego mięsa...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Virata Wojciech Kluska

    Virata Wojciech Kluska , 08.05.2016

    go vege

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Duński

    Zbigniew Duński , 08.05.2016

    Pani Haniu, zgoda na pomoc soczystą pieczeń ale i czerwone wino jakie Nas raczyliście w Wieczornych Mgłach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Ptaszyński

    Konrad Ptaszyński , 08.05.2016

    O Ryczywole zapominacie .Podzielci.e sie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Koda

    Miroslaw Koda , 08.05.2016

    Wciąż tyle samo.Nie jecie swoich specjałów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Zarzycki

    Artur Zarzycki , 08.05.2016

    Wieprzowina to jest już nadmiar i banał! Tak samo jak kurczak! O wołowinę pokusić się warto! Łatwa nie jest... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Kendzenska

    Mirka Kendzenska , 08.05.2016

    Mniammmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Sokołowski

    Janusz Sokołowski , 08.05.2016

    Jeszcze ogóreczek małosolny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janka Strzelczyk

    Janka Strzelczyk , 08.05.2016

    Wieprzowina zawsze będzie na topie mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dworzycka

    Maria Dworzycka , 08.05.2016

    Właśnie taki mam dzisiaj obiadek do tego młode ziemniaczki z koperkiem .:-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Nieznalski

    Karol Nieznalski , 08.05.2016

    lubisz taka zosiu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Ostrowska

    Stefania Ostrowska , 08.05.2016

    Mniammmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Żakiewicz

    Jacek Żakiewicz , 08.05.2016

    Wieprzowina niedługo już będzie nie modna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Jablonska

    Danuta Jablonska , 08.05.2016

    Same pyszności, ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw , 07.05.2016

    Stary Cap, jesteś jedynym, który konkretnie komentuje te przepisy dla Dawnów. To zwykłe reklamy knorra i nic więcej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stary Cap

    Stary Cap , 04.05.2016

    raczej duszonej skoro pływa w wodzie, zamiast gówna knurra z torebki polecam własne zioła bez soli i sól w której najpierw trzeba mięso wymoczyć kilka godzin żeby miało smak. Przepis komercyjno reklamowy, nie kulinarny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczonySchab pieczony

Schab pieczony to ponadczasowe danie, które od lat gości w jadłospisach Polaków. Przygotuj je według naszej receptury, a efekty będą wyjątkowo apetyczne. Nie czekaj i spróbuj tego smaku! Gwarantujemy, że schab pieczony w brytfannie to najlepiej przyrządzone mięso, którego nie może zabraknąć w Twoim menu. 

Dla kogo?

Schab pieczony w brytfannie to potrawa dla fanów tradycyjnej kuchni. Kawałki mięsa otoczone czosnkiem, rozmarynem i majerankiem są wyjątkowo aromatyczne i od zawsze cieszą się ogromną popularnością. Podczas pieczenia tego dania zapachy od razu uniosą się po całym domu, co przywoła wszystkich domowników do kuchni. Pycha!

Na jaką okazję?

Niedzielny obiad i schab pieczony w brytfance to duet doskonały. Zaserwuj to pyszne danie dla rodziny, a zbierzesz same pochwały. Schab sprawdzi się również na większej uroczystości, ponieważ podawany z ziemniakami i surówką stworzy idealną kompozycję dla najbardziej wymagających gości. 

Czy wiesz, że?

Przyrządzenie naszej receptury na schab pieczony zajmie Ci 70 minut, jednak w tym przypadku cierpliwość naprawdę popłaca! Efekty, które uzyskasz, wynagrodzą Ci każdą chwilę spędzoną w kuchni. Już teraz przekonaj się o tym, że schab pieczony w brytfannie w piekarniku nie ma sobie równych! 

Dla urozmaicenia:

Serwuj schab pieczony z brytfanny w towarzystwie aromatycznego sosu pieczeniowego. Zadbaj również o warzywne dodatki, które urozmaicą danie. Doskonale sprawdzą się ziemniaki w różnej postaci oraz surówka ze świeżych warzyw. Taka kompozycja składników zachwyci wszystkich!