Schab to jedno z najpopularniejszych mięs w Polsce. Często nadziewany suszonymi owocami i podawany z okazji świąt, używany także do przyrządzania kanapek. Jak upiec soczysty schab? Podpowiadamy w poradniku.

Jak wybrać dobry schab?

Wybór dobrego schabu to podstawowy krok do przygotowania idealnej pieczeni. Na co zwracać uwagę, kupując to mięso? Przede wszystkim na kolor – dobry schab jest różowy. Zbyt blady będzie miękki, natomiast zbyt ciemny twardy i suchy. Schab powinien mieć delikatne nitki tłuszczu, niezbyt duże, regularnie rozłożone. Podczas pieczenia rozpuszczą się, sprawiając, że mięso będzie soczystsze i smaczniejsze. To zupełnie gładkie w przekroju, po upieczeniu będzie suche. Unikaj takiego mięsa, którego brzegi są wyraźnie wysuszone. Zwróć też uwagę na sposób pakowania, najlepszy będzie schab sprzedawany luzem, na wagę. Jeśli kupujesz paczkowany, wybierz pakowany próżniowo. Schab sprzedawany na tackach często jest zbyt przesiąknięty wodą. W wielu sklepach można kupić specjalnie przygotowane do pieczenia mięso, zamarynowane lub doprawione ziołami. Nie sięgaj po nie, ponieważ mocny aromat przypraw może maskować prawdziwy zapach mięsa. Dobrze wybrane mięso jest gwarantem perfekcyjnego dania, np. schabu pieczonego z grzybami i szpinakiem.

Jak piec schab?

Jak upiec soczysty schab? Zanim mięso trafi do piekarnika, odpowiednio je przygotuj. Przyrządź marynatę na bazie octu winnego lub jabłkowego, przypraw, oleju oraz świeżych lub suszonych ziół. Do wieprzowiny bardzo dobrze pasuje rozmaryn, majeranek i zioła prowansalskie. Mięso polej marynatą, wetrzyj ją w nie dokładnie. Włóż je do lodówki na całą noc, a nawet dobę, wchłonęło płyn i skruszało. Następnie natrzyj je dokładnie czosnkiem albo powbijaj jego ząbki w mięso. Podsmaż ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni. Sprawi to, że pory mięsa zamkną się i sok nie będzie wypływał. Schab piecz pod przykryciem. Pod koniec zmniejsz nieco temperaturę w piekarniku. Sos, który powstanie, dopraw świeżymi ziołami, zagęść mąką albo śmietaną. Koniecznie sprawdź przepis na pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym.

Jak podawać pieczony schab?

Pieczony schab można serwować na wiele sposobów. Doskonale smakuje ze słodkimi dodatkami. Przed pieczeniem i marynowaniem zrób w mięsie nakłucie za pomocą długiego noża i nadziej je suszonymi śliwkami albo morelami. Nie nacieraj go wtedy czosnkiem, lepsza będzie słodka papryka lub delikatna marynata. Do faszerowania schabu świetnie nadają się też suszone pomidory, leśne grzyby oraz szpinak z fetą. Tak przygotowaną pieczeń podawaj z kluskami śląskimi, kopytkami lub opiekanymi ziemniakami i sosem. Wypróbuj także pieczony schab z chrzanowym sosem.

Jak upiec soczysty schab? Trzy kroki – tyle wystarczy do tego, aby uzyskać idealny efekt. Zainspiruj się powyższymi poradami i przygotuj pyszne danie. Smacznego!