Schab to jedno z najpopularniejszych mięs w Polsce. Często nadziewany suszonymi owocami i podawany z okazji świąt, używany także do przyrządzania kanapek. Jak upiec soczysty schab? Podpowiadamy w poradniku.

Jak wybrać dobry schab?

Wybór dobrego schabu to podstawowy krok do przygotowania idealnej pieczeni. Nawet znajomość najsprytniejszych trików profesjonalnych szefów kuchni, którzy doskonale wiedzą, co zrobić, żeby schab nie był suchy, nie uratuje posiłku, jeśli na etapie zakupów dokonasz złego wyboru. Na co zwracać uwagę, kupując to mięso? Przede wszystkim na kolor – dobry schab jest jasnoróżowy. Mięso nie powinno być też wcześniej zamrażane. Zbyt blady będzie miękki, natomiast zbyt ciemny – twardy i suchy. Schab powinien mieć delikatną warstwę tłuszczu (2-3 mm), regularnie rozłożoną, która podczas pieczenia rozpuści się, sprawiając, że mięso będzie soczystsze i smaczniejsze. To zupełnie gładkie w przekroju, po upieczeniu będzie suche. Unikaj takiego mięsa, którego brzegi są wyraźnie wysuszone. Zwróć też uwagę na sposób pakowania, najlepszy będzie schab sprzedawany luzem, na wagę. Warto kupować mięso bez przypraw i samodzielnie przygotować marynatę, co da nam dużą satysfakcję z gotowania. Pamiętaj, że dobrze wybrane mięso jest gwarantem perfekcyjnego dania, np. schabu pieczonego z grzybami i szpinakiem.

Jak piec schab? Jak upiec soczysty schab?

Zanim mięso trafi do piekarnika, odpowiednio je przygotuj. W przepisie na soczysty schab nigdy nie pomijaj etapu przyprawiania mięsa. Przyrządź marynatę, w której składzie będzie odrobina soli, cukru, kwasu np. mlekowego, oleju oraz świeżych lub suszonych ziół. Do wieprzowiny bardzo dobrze pasuje rozmaryn, majeranek i zioła prowansalskie. Z kolei użycie soli i cukru spowoduje, że na powierzchni mięsa utworzy się ciśnienie osmotyczne, które wchłonie wszystkie aromaty do środka schabu. Uda się to tym bardziej w kwaśnym środowisku, które sprawia, że włókna mięsa rozluźniają się. Następnie polej mięso marynatą i dokładnie w nie wetrzyj. Włóż je do lodówki na całą noc, a nawet dobę, by wchłonęło płyn i skruszało. Jest to kluczowe zwłaszcza wtedy, gdy zastanawiasz się, jak upiec schab w całości. Następnie natrzyj go dokładnie czosnkiem albo powbijaj jego ząbki w mięso. Podsmaż ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni. Sprawi to, że pory mięsa zamkną się i sok nie będzie wypływał. Schab piecz pod przykryciem. W temperaturze 180-190°C, przez około 45-60 minut. Czas pieczenia będzie zależny nie tylko od piekarnika, ale i od przekroju mięsa. Te grubsze potrzebuje nieco więcej czasu.

Jeśli chcesz podawać schab na gorąco, to tuż po upieczeniu odstaw mięso na bok na 5-10 minut. Przez ten czas schab musi „odpocząć” – to znaczy, że w środku mięsa wyrówna się ciśnienie, które jest większe niż na zewnątrz. Po przekrojeniu mięsa od razu większość soków z niego ucieknie. Sos, który powstanie, dopraw świeżymi ziołami, zagęść mąką albo śmietaną. Koniecznie sprawdź przepis na pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym.

Jak zamarynować schab do pieczenia? Baw się dodatkami

Podstawy już znasz, ale warto jeszcze raz podkreślić istotną rolę aromatycznej zalewy do mięsa. Jeśli nadal zastanawiasz się, jak zamarynować schab, żeby nie był suchy, poznaj kolejne przyprawy i składniki, które doskonale wpływają na konsystencję mięsa.Gdy obawiasz się bardzo odważnych eksperymentów, postaw na dobrze znane w polskiej kuchni produkty. Przede wszystkim nie zapominaj o czosnku, ale miej też pod ręką mielony kminek, listki laurowe oraz ziele angielskie. Interesujące walory zyska mięso z dodatkiem kolendry. Do marynaty wykorzystać można również pikantną musztardę połączoną z przecierem pomidorowym, jogurt kwaśne mleko czy kefir. W takim wydaniu do przyprawienia nie powinno zabraknąć też czerwonej papryki. Szczególnie polecamy wędzoną. Skoro znasz już kilka pomysłów na to, jak zamarynować schab, czas przejść do kolejnego etapu, czyli… Ile piec schab i jakie akcesoria kuchenne będą najbardziej przydatne?

Jak długo piec schab?

Dopiero zaczynasz przygodę z obróbką tego smacznego mięsa? Możesz więc przyjąć zasadę, że na każdy kilogram schabu, powinna przypadać jedna godzina spędzona w piekarniku. Tyle w teorii, ale musisz być czujny, bo jak już pisaliśmy wcześniej, wszystko zależy od przekroju mięsa oraz od piekarnika. W praktyce schab może być upieczony już po 45 minutach. Zawsze, w międzyczasie warto zaglądać do mięsa i sprawdzać jego stan na bieżąco. Każdy sprzęt może mieć nieco inną moc, więc to, ile piec schab, żeby był soczysty najlepiej określać na podstawie swoich kulinarnych doświadczeń. Dobrym pomysłem jest też zaopatrzenie się w specjalny termometr. Jeśli mięso będzie miało temperaturę 80-90°C, to na pewno już jest dobre.

Pamiętaj, że jeśli pieczesz mięso w naczyniu żaroodpornym, warto je od czasu do czasu podlać wodą, by po skończonej obróbce nie okazało się suche. Jak upiec schab, żeby był soczysty i czy to zadanie można sobie jakoś ułatwić? Bardzo dobrym wyjściem jest skorzystanie z rękawa do pieczenia.

Jak podawać pieczony schab?

Pieczony schab można serwować na wiele sposobów. Doskonale smakuje ze słodkimi dodatkami. Przed pieczeniem i marynowaniem zrób w mięsie nakłucie za pomocą długiego noża i nadziej je suszonymi śliwkami albo morelami. Nie nacieraj go wtedy czosnkiem, lepsza będzie słodka papryka lub delikatna marynata. Do faszerowania schabu świetnie nadają się też suszone pomidory, leśne grzyby oraz szpinak z fetą. Tak przygotowaną pieczeń podawaj z kluskami śląskimi, kopytkami lub opiekanymi ziemniakami i sosem. Wypróbuj także pieczony schab z chrzanowym sosem.

Jak upiec soczysty schab? Trzy kroki – tyle wystarczy do tego, aby uzyskać idealny efekt. Zainspiruj się powyższymi poradami i przygotuj pyszne danie. Smacznego!