Pieczony schab z chrzanowym sosem
średnie
4673 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
1 łyżka
80 mililitrów
2 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i oczyść z żył oraz błonek. Natrzyj Przyprawą do mięs Knorr, majerankiem i roztartym czosnkiem. Naczynie z mięsem przykryj folią i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce (mięso najlepiej odstawić na 24h).
Krok 2
Po tym czasie mięso obsmaż na patelni, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. W połowie pieczenia mięso podlej dwoma szklankami wody.
Krok 3
Po upieczeniu przełóż mięso na bok, a sos przelej przez sito do mniejszego naczynia. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, całość dokładnie wymieszaj a następnie doprowadź do wrzenia.
Krok 4
Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Następnie dopraw nim sos do smaku i dodaj śmietanę. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Upieczony schab podawaj pokrojony w plastry i polany sosem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z chrzanowym sosem
Kruche mięso polane wyrazistym sosem i pachnące majerankiem – to dobra propozycja na uroczysty obiad dla większej liczby osób. Schab w sosie chrzanowym ma głęboki, intensywny smak dzięki marynowaniu. Jego sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu. Jak przyrządzić mięso idealne? Natrzyj je przyprawami z czosnkiem, umieść w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią i odłóż na jakiś czas. Potem podsmaż schab z każdej strony, zamykając w ten sposób jego soki w środku, przez co zachowa swoją soczystość. Na koniec upiecz schab w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. W trakcie pieczenia, podlewając go wodą. Wytopiony z mięsa sos przecedź, dodaj do niego esencję i zagotuj. Dorzuć do wywaru ze schabem starty chrzan oraz śmietanę i podawaj mięso z sosem. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić wyśmienity pieczony schab z chrzanowym sosem. W podanym przepisie znajdziesz dokładne informacje, jak zrobić pieczeń w sosie chrzanowym krok po kroku.
Dla kogo?
Schab w sosie chrzanowym z piekarnika to propozycja dla osób poszukujących urozmaicenia codziennych obiadów.
Na jaką okazję?
Mimo że sos chrzanowy do schabu kojarzy się najczęściej ze świętami, danie idealnie sprawdzi się także jako codzienny obiad. Możecie je zaserwować również podczas uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
Jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania schabu w Polsce jest kotlet. Mięso, aby uzyskało pożądany i wzorcowy smak, powinno być smażone wyłącznie na smalcu.
Dla urozmaicenia:
Schab pieczony w sosie chrzanowym będzie doskonale współgrał zarówno z ziemniaczanym purée, jak również z kluskami śląskimi, kopytkami czy też sypkim ryżem. Dobrym warzywnym uzupełnieniem do schabu z chrzanem będą marynowane buraczki.