
Składniki
800 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
1 łyżka
80 mililitrów
2 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i oczyść z żył oraz błonek. Natrzyj Przyprawą do mięs Knorr, majerankiem i roztartym czosnkiem. Naczynie z mięsem przykryj folią i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce (mięso najlepiej odstawić na 24h).
Krok 2
Po tym czasie mięso obsmaż na patelni, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. W połowie pieczenia mięso podlej dwoma szklankami wody.
Krok 3
Po upieczeniu przełóż mięso na bok, a sos przelej przez sito do mniejszego naczynia. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, całość dokładnie wymieszaj, a następnie doprowadź do wrzenia.
Krok 4
Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Następnie dopraw nim sos do smaku i dodaj śmietanę. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut, aż sos chrzanowy do schabu nabierze odpowiedniej konsystencji. Upieczony schab podawaj pokrojony w plastry i polany sosem.

Dobra rada:
Do schabu w sosie chrzanowym możesz dodać odrobinę musztardy, by był bardziej aromatyczny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z chrzanowym sosem
Kruchy i pyszny schab pieczony w wyrazistym sosie chrzanowym i pachnący majerankiem – to dobra propozycja na uroczysty obiad dla większej liczby osób. Schab w sosie chrzanowym ma głęboki, intensywny smak dzięki marynowaniu. Jego sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu. Jak przyrządzić idealny schab w sosie z piekarnika? Natrzyj go przyprawami z czosnkiem, umieść w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią i odłóż na jakiś czas. Potem podsmaż schab z każdej strony, zamykając w ten sposób jego soki w środku, przez co zachowa swoją soczystość. Na koniec upiecz schab w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. W trakcie pieczenia podlewaj go wodą. Wytopiony z mięsa sos przecedź, dodaj do niego esencję i zagotuj. Dorzuć do wywaru ze schabem starty chrzan oraz śmietanę i podawaj pieczeń w sosie chrzanowym. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić wyśmienity pieczony schab z chrzanowym sosem. W podanym przepisie znajdziesz dokładne informacje, jak zrobić pieczeń w sosie chrzanowym krok po kroku.
Dla kogo?
Schab w sosie chrzanowym z piekarnika to propozycja dla osób poszukujących urozmaicenia codziennych obiadów. Jeśli zatem szukasz inspiracji, ta receptura to coś dla ciebie!
Na jaką okazję?
Mimo że sos chrzanowy do schabu kojarzy się najczęściej ze świętami, danie idealnie sprawdzi się także jako codzienny obiad. Możesz je zaserwować również podczas uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
Jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania schabu w Polsce jest kotlet. Mięso, aby uzyskało pożądany i wzorcowy smak, powinno być smażone wyłącznie na smalcu. Z kolei schab pieczony w sosie chrzanowym to doskonała alternatywa, która zyskuje na popularności dzięki swojej soczystości i wyrazistemu smaku.
Dla urozmaicenia:
Schab pieczony w sosie chrzanowym będzie doskonale współgrał zarówno z ziemniaczanym purée, jak również z kluskami śląskimi, kopytkami czy też sypkim ryżem. Dobrym warzywnym uzupełnieniem do schabu z chrzanem będą marynowane buraczki.
Dla fanów obiadów z mięsem polecamy również nasze przepisy na cannelloni ze szpinakiem i ricottą lub piersi z kurczaka ze szpinakiem! Spróbujcie tych pomysłów na obiad, które zachwycą smakiem i prostotą przygotowania!