Pieczony schab w sosie chrzanowym z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczony schab z chrzanowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

162

2099 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4326 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4960 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżka

80 mililitrów

2 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i oczyść z żył oraz błonek. Natrzyj Przyprawą do mięs Knorr, majerankiem i roztartym czosnkiem. Naczynie z mięsem przykryj folią i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce (mięso najlepiej odstawić na 24h).

Krok 2

Po tym czasie mięso obsmaż na patelni, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. W połowie pieczenia mięso podlej dwoma szklankami wody.

Krok 3

Po upieczeniu przełóż mięso na bok, a sos przelej przez sito do mniejszego naczynia. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, całość dokładnie wymieszaj a następnie doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Następnie dopraw nim sos do smaku i dodaj śmietanę. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Upieczony schab podawaj pokrojony w plastry i polany sosem.

6

Opinie o przepisie

  • elzbieta jastrzębowska

    elzbieta jastrzębowska , 02.12.2017

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Przybylska

    Małgorzata Przybylska , 22.10.2017

    Było pyszne a mięso soczyste. Cała rodzina jadła św smakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 25.04.2016

    Piękna pieczeń ... na pewno smaczna , ale schrzaniona tym reklamowanym sosem KNORR ...a przecież z pieczeni wytworzy się naturalny sos , a nie trujcie tą chemią ludzi ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Reduta

    Danuta Reduta , 15.04.2016

    Jutro bedzie obiadzik . Ha ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Věra Nathalie Maj

    Věra Nathalie Maj , 19.10.2015

    Przepis nie jest zły :) Troszkę winem podlać i pychotka! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bugatti Veyron

    Bugatti Veyron , 05.09.2015

    Wyszło przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z chrzanowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z chrzanowym sosemPieczony schab z chrzanowym sosem

Kruche mięso polane wyrazistym sosem i pachnące majerankiem – to dobra propozycja na uroczysty obiad dla większej liczby osób. Schab w sosie chrzanowym ma głęboki, intensywny smak dzięki marynowaniu. Jego sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu. Jak przyrządzić mięso idealne? Natrzyj je przyprawami z czosnkiem, umieść w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią i odłóż na jakiś czas. Potem podsmaż schab z każdej strony, zamykając w ten sposób jego soki w środku, przez co zachowa swoją soczystość. Na koniec upiecz schab w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. W trakcie pieczenia, podlewając go wodą. Wytopiony z mięsa sos przecedź, dodaj do niego esencję i zagotuj. Dorzuć do wywaru ze schabem starty chrzan oraz śmietanę i podawaj mięso z sosem. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić wyśmienity pieczony schab z chrzanowym sosem. W podanym przepisie znajdziesz dokładne informacje, jak zrobić pieczeń w sosie chrzanowym krok po kroku.

Dla kogo?

Schab w sosie chrzanowym z piekarnika to propozycja dla osób poszukujących urozmaicenia codziennych obiadów.

Na jaką okazję?

Mimo że sos chrzanowy do schabu kojarzy się najczęściej ze świętami, danie idealnie sprawdzi się także jako codzienny obiad. Możecie je zaserwować również podczas uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

Jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania schabu w Polsce jest kotlet. Mięso, aby uzyskało pożądany i wzorcowy smak, powinno być smażone wyłącznie na smalcu.

Dla urozmaicenia:

Schab pieczony w sosie chrzanowym będzie doskonale współgrał zarówno z ziemniaczanym purée, jak również z kluskami śląskimi, kopytkami czy też sypkim ryżem. Dobrym warzywnym uzupełnieniem do schabu z chrzanem będą marynowane buraczki.