Pieczony schab z chrzanowym sosem
średnie
3984 osoby zapisały
Składniki
800 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
1 łyżka
80 mililitrów
2 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i oczyść z żył oraz błonek. Natrzyj Przyprawą do mięs Knorr, majerankiem i roztartym czosnkiem. Naczynie z mięsem przykryj folią i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce (mięso najlepiej odstawić na 24h).
Krok 2
Po tym czasie mięso obsmaż na patelni, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. W połowie pieczenia mięso podlej dwoma szklankami wody.
Krok 3
Po upieczeniu przełóż mięso na bok, a sos przelej przez sito do mniejszego naczynia. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, całość dokładnie wymieszaj a następnie doprowadź do wrzenia.
Krok 4
Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Następnie dopraw nim sos do smaku i dodaj śmietanę. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Upieczony schab podawaj pokrojony w plastry i polany sosem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z chrzanowym sosem
Kruche mięso polane wyrazistym sosem i pachnące majerankiem – to dobra propozycja na uroczysty obiad dla większej liczby osób. Mięso ma głęboki, intensywny smak dzięki marynowaniu. Natrzyj je przyprawami z czosnkiem, umieść w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią i odłóż na jakiś czas. Potem podsmaż schab z każdej strony, zamykając w ten sposób jego soki w środku – w ten sposób zachowa swoją soczystość. Na koniec upiecz schab w piekarniku nagrzanym do temperatury 190° C, w trakcie pieczenia podlewając go wodą. Wytopiony z mięsa sos przecedź, dodaj do niego esencję i zagotuj. Dorzuć do wywaru starty chrzan oraz śmietanę i podawaj mięso z sosem. Potrawa będzie doskonale współgrać zarówno z ziemniaczanym purée, jak również z kluskami śląskimi, kopytkami czy też sypkim ryżem. Dobrym warzywnym uzupełnieniem będą marynowane buraczki. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić wyśmienity pieczony schab z chrzanowym sosem. W podanym przepisie znajdziesz dokładne informacje, jak go zrobić krok po kroku.