Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1574

1423 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31780 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

6 sztuk

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, osusz, oczyść z przerostów tłuszczu i błon, które są na powierzchni mięsa. Pokrój w cienkie (0,5 cm) grubości plastry, nie docinając ich jednak do końca.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj Przyprawę do mięsa wieprzowego Knorr z olejem, octem i dżemem morelowym. Powstałą marynatą natrzyj mięso dokładnie, również w nacięciach.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 2

Krok 3

W nacięcia włóż cząstkę jabłka i plaster cebuli.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Plastry słoniny nałóż na mięso i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na co najmniej 90 minut. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest już upieczone. Jeśli wciąż będzie niedopieczone, wydłuż czas o kolejne 10 minut.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dżem morelowy w tym przepisie możesz zamienić na miód.

37

Opinie o przepisie

  • Anna Obroślak

    Anna Obroślak

    Polecam pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Obroślak

    Anna Obroślak

    Zrobiłam dzisiaj, ściśle według przepisu, pychotka, wszystkim bardzo smakowało. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Stein

    Wiesia Stein

    Smakowo dobre tylko 90min twarde jak odeszwa, wystarczy pół godziny i temperatury.za wysoka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Rutkowska

    Izabela Rutkowska

    Sam schab wyszedł suchy nie jestem pewna , czy w tym przypadku nie lepszy byłby karczek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Czyz

    Janusz Czyz

    pycha ,ja zrobiłem z miodem i na 1 kg mięsa 1:40 min

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Ziętek

    Basia Ziętek

    Pyszna pieczen robilam Pieknie wyglada Polecam Sacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Glen

    Gosia Glen

    super przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kulpa

    Barbara Kulpa

    Ja serwuję mojej rodzince podobne danie tylko bez dżemu i zamiast schabu biorę karkówkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Końska

    Krystyna Końska

    Do P.Haliny K....w przepisie jest olej...2 łyżki,a w ogólnym opisie jest podane,że "by podkreślić smak dania,można dodać ulubione przyprawy.....",a więc nie doczytała się Pani do końca...osoba,która robiła,pewno przyprawiła,tak ,jak lubi,stąd napisała "jest ok. pycha".Smak,to sprawa indywidualna,każdy musi sam odpowiednio przyprawić...,a sposób pieczenia jest TRAFIONY!.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Jakubczak

    Ilona Jakubczak

    Wyszło pysznie. Na 1,20 kg mięsa ok 120 min pieczenia. Pieczeń przygotowałam dzień wczesniej więc mięso wchłoneło marynatę. Polecam bo to bardzo smaczne danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Machowiec

    Wiesław Machowiec

    Uwagi pani bardzo słuszne, pani Halino.Jeszcze się nie spotkałem aby w temperaturze 180 stopni w 45 minut upiec mięso o ciężarze 1,5 kg

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Stachowska

    Agnieszka Stachowska

    Pyszne danie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa P.

    Teresa P.

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kucharska

    Halina Kucharska

    Zrobiłam i mam kilka uwag, w składnikach nie ma oleju, a w kroku 2 jest. Mięso jest bez smaku, nie słone i nie czuć przyprawy. Według mnie jest to przepis na 1 kg schabu, na zdjęciu widać, że jest to mały kawałek schabu, u mnie było 18 plastrów. Piekłam nie 45 minut, a 1 godzinę i 40 minut. Jaki jest sens pisania w komentarzu " robiłam jest super, jest ok , pycha" jak się tego nie robiło, komentarze powinny być wskazówką dla zainteresowanych przygotowaniem tego dania, co trzeba w przepisie poprawić i czy jest smaczne, według tego przepisu nie jest.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Hebda Sypel

    Beata Hebda Sypel

    właśnie robiłam jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenona Winiarska

    Zenona Winiarska

    tez zrobilam I jest super:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalene Jedrzej

    Magdalene Jedrzej

    ...pycha :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Trębińska

    Halina Trębińska

    Zrobiłam no i super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Bułakowski

    Edward Bułakowski

    można kawałek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki

    Taki miałam wczoraj,jako tradycyjna pieczeń

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kopeć

    Elżbieta Kopeć

    a czy bez słoniny będzie ok, czy wyjdzie za suche? a może żeby nie wyszło za suche, to upiec w rękawie do pieczenia????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kopeć

    Elżbieta Kopeć

    A bez słoniny będzie ok, czy wyjdzie za suche?????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Samosia

    Gosia Samosia

    doooobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Krzyżanowska

    Hanna Krzyżanowska

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Grzębska

    Hanna Grzębska

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ja ja

    ja ja

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kocołak

    Jadwiga Kocołak

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kocołak

    Jadwiga Kocołak

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Zbyszek Staszewscy

    Teresa Zbyszek Staszewscy

    Dzisiaj zrobiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do wieprzowiny Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiemPieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem

Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń ze schabu z dżemem morelowym. Sekret tej potrawy tkwi w marynacie – wystarczy, że przyprawę do mięsa wieprzowego połączysz z olejem, octem jabłkowym oraz dżemem morelowym. Mięso dokładnie natrzyj przyrządzoną marynatą, a w miejscach nacięcia włóż plastry cebuli oraz jabłek. By podkreślić smak dania do marynaty, możesz również dodać ulubione przyprawy, np. tymianek, pieprz cayenne czy ostrą lub słodką paprykę. Przygotowane w ten sposób mięso obłóż kawałkami słoniny i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj, że dżem morelowy z powodzeniem zastąpisz żurawinowym, syropem klonowym, a nawet powidłami z czarnej porzeczki. Gotową potrawę podawaj razem z pieczonymi ziemniakami oraz świeżą surówką, np. z czerwonej kapusty, tartej marchewki lub buraków. Jako dodatek do pieczeni doskonale sprawdzi się także jasny lub ciemny sos. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj soczystą pieczeń ze schabu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu. Do dzieła.