Schab z jabłkiem i cebulą - pieczony z dżemem | Przepisy.pl pixel

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1709

2044 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35890 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

6 sztuk

1 opakowanie

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, osusz, oczyść z przerostów tłuszczu i błon, które są na powierzchni mięsa. Pokrój w cienkie (0,5 cm) grubości plastry, nie docinając ich jednak do końca.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj Przyprawę do mięsa wieprzowego Knorr z olejem, octem i dżemem morelowym. Powstałą marynatą natrzyj mięso dokładnie, również w nacięciach.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 2

Krok 3

W nacięcia włóż cząstkę jabłka i plaster cebuli.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Plastry słoniny nałóż na mięso i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na co najmniej 50 minut. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest już upieczone. Jeśli wciąż będzie niedopieczone, wydłuż czas o kolejne 10 minut.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dżem morelowy w tym przepisie możesz zamienić na miód.

58

Opinie o przepisie

  • Zlosnica23

    Zlosnica23 , 22.09.2024

    Właśnie wstawiam do piekarnika ale z dżemem malinowym...swojskim..ciekawie wygląda ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Minka

    Minka , 09.04.2023

    Mięsko bardzo smaczne. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rubo52@wp.pl

    rubo52@wp.pl , 03.02.2023

    Robię z cebulką i jabłkiem, naczynie żaroodporne szczelnie przykrywam folią alumin. Upieczony zastawiam na kilka godzin Dopiero po całkowitym wystygnięciu otwieram folię. Taka metoda " zatrzymuje" parę i czyni mięso soczystym...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kama

    Kama , 18.01.2023

    Można w tej marynacie zostawić mięso na 24h do lodówki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aneta

    Aneta , 23.12.2022

    Jak piec taki schab? W jakim naczyniu? Czy przykrywać go?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • M

    M , 23.12.2022

    Można czymś zastąpić ocet jabłkowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • LEO

    LEO , 01.12.2022

    Super smak ,palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kinga

    kinga , 21.12.2021

    Tak, Schab wychodzi super. Ja dodatkowo kładę na blaszce pod schabem podgotowane warzywa pokrojone w plasterki {ziemniaki, Marchewkę, Pietruszkę} są one lekko podpieczone no i przenikają aromatycznym sosem, któr wytrąca się z pieczonego schabu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Dudek

    Rafał Dudek , 15.12.2021

    TAK. SCHAB PYSZNY. Ja schab lubię nadziewać różnymi owocami, ale robię 3 nacięcia w zdurz , nadziewam tak aby było kolorystycznie ( morela, śliwka, morela), sznuruje i piekę w piekarniku zostawiam do wystygnięcia, po pokrojeniu na plastry powstaje korona z mięsa - POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena

    Magdalena , 15.12.2021

    TAK* Uwielbiam takie przepisy, często przygotowuje mięsa z dodatkiem owoców. Bardzo polecam zamiast dżemu morelowego dodać brzoskwienie z puszki. Brzoskwienie należy pokroić w plastry i ułożyć pod mięsem i obok niego, można też wlać trochę syropu z brzoskwiń. Naczynie warto przykryć szczelnie folią aluminiową. Pieczemy ok 1h. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy przyryty schab folią kilka minut. Schabu nie kroimy od razu, dajemy mu parę minut żeby soki w środku mięsa się uspokoiły. Powstały sos i brzoskwienie blendujemy, chwilę gotujemy i zaciągamy mąka ziemniaczaną /trochę zimnej wody i 1 łyżeczka mąki/.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Wojtachnio

    Angelika Wojtachnio , 12.12.2021

    TAK Świetny przepis, pyszny schab ☺️ warto spróbować wersji z żółtym serem i boczkiem w nacięciach zamiast jabłka i cebuli. Boczek doda super aromatu, a ser cudownie się rozpuści

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bbbb

    bbbb , 10.12.2021

    Zamierzam to zrobić ale mięso się piecze ile kg ma mięso tyle czasu potrzebuje do pieczenia a ja jeszcze piekę w foli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 03.12.2021

    TAK Uwielbiam schaba pieczonego w ten sposób, tylko ja obkładam go jeszcze kapustą kiszoną! To przelamanie słodkiego i dżemu u kwaśnej kapuchy - mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pietrus

    Beata Pietrus , 01.12.2021

    TAK. Ja odrobinę modyfikuję ten przepis by bardziej pasował w moje gusta:) Prawie wszystko robię tak samo, ale zamiast octu dodaję sok z cytryny, zamiast dżemu morelowego daję dżem z borówek, a marynatę doprawiam jeszcze sosem sojowym. Wersja z jabłkami jest pyszna, ale z kandyzowanymi gruszkami to już poezja :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina

    Regina , 19.11.2021

    Jest olej w składnikach. 2 łyżki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 26.12.2020

    Świetny! Pycha, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta  Matla

    Aneta Matla , 17.12.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 25.06.2020

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Obroślak

    Anna Obroślak , 28.04.2019

    Polecam pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Obroślak

    Anna Obroślak , 28.04.2019

    Zrobiłam dzisiaj, ściśle według przepisu, pychotka, wszystkim bardzo smakowało. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Stein

    Wiesia Stein , 14.03.2018

    Smakowo dobre tylko 90min twarde jak odeszwa, wystarczy pół godziny i temperatury.za wysoka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Rutkowska

    Izabela Rutkowska , 28.01.2018

    Sam schab wyszedł suchy nie jestem pewna , czy w tym przypadku nie lepszy byłby karczek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Czyz

    Janusz Czyz , 26.01.2018

    pycha ,ja zrobiłem z miodem i na 1 kg mięsa 1:40 min

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Ziętek

    Basia Ziętek , 06.01.2018

    Pyszna pieczen robilam Pieknie wyglada Polecam Sacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Glen

    Gosia Glen , 06.01.2018

    super przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kulpa

    Barbara Kulpa , 04.12.2017

    Ja serwuję mojej rodzince podobne danie tylko bez dżemu i zamiast schabu biorę karkówkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Końska

    Krystyna Końska , 13.11.2017

    Do P.Haliny K....w przepisie jest olej...2 łyżki,a w ogólnym opisie jest podane,że "by podkreślić smak dania,można dodać ulubione przyprawy.....",a więc nie doczytała się Pani do końca...osoba,która robiła,pewno przyprawiła,tak ,jak lubi,stąd napisała "jest ok. pycha".Smak,to sprawa indywidualna,każdy musi sam odpowiednio przyprawić...,a sposób pieczenia jest TRAFIONY!.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiemPieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem

Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń ze schabu z dżemem morelowym. Sekret tej potrawy tkwi w marynacie – wystarczy, że przyprawę do mięsa wieprzowego połączysz z olejem, octem jabłkowym oraz dżemem morelowym. Chcesz wiedzieć, co dalej? Ze schabem w glazurze morelowej będzie się działo! Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj soczystą pieczeń ze schabu. Do dzieła!

Dla kogo?

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem to pyszny i bardzo oryginalny sposób na podanie popularnej wieprzowiny. Wszyscy smakosze tego uwielbianego w Polsce mięsa nie będą mogli doczekać się pory posiłku.

Na jaką okazję?

Mięso na schab w glazurze morelowej dokładnie natrzyj przyrządzoną marynatą, a w miejscach nacięcia włóż plastry cebuli oraz jabłek. By podkreślić smak schabu z jabłkami i cebulą, do marynaty możesz również dodać ulubione przyprawy, np. tymianek, pieprz cayenne czy ostrą lub słodką paprykę. Przygotowane w ten sposób mięso obłóż kawałkami słoniny i wstaw do nagrzanego piekarnika. Soczysty schab z dżemem morelowym to propozycja idealna na świąteczny obiad lub uroczystą kolację.

Czy wiesz, że?

Pamiętaj, że dżem morelowy do schabu z powodzeniem zastąpisz żurawinowym, syropem klonowym, a nawet powidłami z czarnej porzeczki. Schab z jabłkiem i cebulą to wytrawne danie, które fantastycznie łączy się ze słodkimi i kwaśnymi akcentami.

Dla urozmaicenia:

Gotowy schab pieczony z jabłkami i cebulą podawaj razem z ziemniakami z piekarnika oraz świeżą surówką, np. z czerwonej kapusty, tartej marchewki lub buraków. Jako dodatek do pieczeni ze schabu doskonale sprawdzi się także jasny lub ciemny sos.