Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1578

1455 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14541 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31823 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

6 sztuk

1 opakowanie

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, osusz, oczyść z przerostów tłuszczu i błon, które są na powierzchni mięsa. Pokrój w cienkie (0,5 cm) grubości plastry, nie docinając ich jednak do końca.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj Przyprawę do mięsa wieprzowego Knorr z olejem, octem i dżemem morelowym. Powstałą marynatą natrzyj mięso dokładnie, również w nacięciach.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 2

Krok 3

W nacięcia włóż cząstkę jabłka i plaster cebuli.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Plastry słoniny nałóż na mięso i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na co najmniej 90 minut. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest już upieczone. Jeśli wciąż będzie niedopieczone, wydłuż czas o kolejne 10 minut.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dżem morelowy w tym przepisie możesz zamienić na miód.

38

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 25.06.2020

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Obroślak

    Anna Obroślak , 28.04.2019

    Polecam pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Obroślak

    Anna Obroślak , 28.04.2019

    Zrobiłam dzisiaj, ściśle według przepisu, pychotka, wszystkim bardzo smakowało. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Stein

    Wiesia Stein , 14.03.2018

    Smakowo dobre tylko 90min twarde jak odeszwa, wystarczy pół godziny i temperatury.za wysoka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Rutkowska

    Izabela Rutkowska , 28.01.2018

    Sam schab wyszedł suchy nie jestem pewna , czy w tym przypadku nie lepszy byłby karczek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Czyz

    Janusz Czyz , 26.01.2018

    pycha ,ja zrobiłem z miodem i na 1 kg mięsa 1:40 min

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Ziętek

    Basia Ziętek , 06.01.2018

    Pyszna pieczen robilam Pieknie wyglada Polecam Sacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Glen

    Gosia Glen , 06.01.2018

    super przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kulpa

    Barbara Kulpa , 04.12.2017

    Ja serwuję mojej rodzince podobne danie tylko bez dżemu i zamiast schabu biorę karkówkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Końska

    Krystyna Końska , 13.11.2017

    Do P.Haliny K....w przepisie jest olej...2 łyżki,a w ogólnym opisie jest podane,że "by podkreślić smak dania,można dodać ulubione przyprawy.....",a więc nie doczytała się Pani do końca...osoba,która robiła,pewno przyprawiła,tak ,jak lubi,stąd napisała "jest ok. pycha".Smak,to sprawa indywidualna,każdy musi sam odpowiednio przyprawić...,a sposób pieczenia jest TRAFIONY!.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Jakubczak

    Ilona Jakubczak , 04.06.2017

    Wyszło pysznie. Na 1,20 kg mięsa ok 120 min pieczenia. Pieczeń przygotowałam dzień wczesniej więc mięso wchłoneło marynatę. Polecam bo to bardzo smaczne danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Machowiec

    Wiesław Machowiec , 10.04.2017

    Uwagi pani bardzo słuszne, pani Halino.Jeszcze się nie spotkałem aby w temperaturze 180 stopni w 45 minut upiec mięso o ciężarze 1,5 kg

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Stachowska

    Agnieszka Stachowska , 04.04.2017

    Pyszne danie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa P.

    Teresa P. , 13.02.2017

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kucharska

    Halina Kucharska , 10.12.2016

    Zrobiłam i mam kilka uwag, w składnikach nie ma oleju, a w kroku 2 jest. Mięso jest bez smaku, nie słone i nie czuć przyprawy. Według mnie jest to przepis na 1 kg schabu, na zdjęciu widać, że jest to mały kawałek schabu, u mnie było 18 plastrów. Piekłam nie 45 minut, a 1 godzinę i 40 minut. Jaki jest sens pisania w komentarzu " robiłam jest super, jest ok , pycha" jak się tego nie robiło, komentarze powinny być wskazówką dla zainteresowanych przygotowaniem tego dania, co trzeba w przepisie poprawić i czy jest smaczne, według tego przepisu nie jest.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 20.11.2016

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Hebda Sypel

    Beata Hebda Sypel , 20.11.2016

    właśnie robiłam jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenona Winiarska

    Zenona Winiarska , 20.11.2016

    tez zrobilam I jest super:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalene Jedrzej

    Magdalene Jedrzej , 19.11.2016

    ...pycha :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Trębińska

    Halina Trębińska , 19.11.2016

    Zrobiłam no i super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Bułakowski

    Edward Bułakowski , 15.11.2016

    można kawałek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 14.11.2016

    Taki miałam wczoraj,jako tradycyjna pieczeń

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kopeć

    Elżbieta Kopeć , 14.11.2016

    a czy bez słoniny będzie ok, czy wyjdzie za suche? a może żeby nie wyszło za suche, to upiec w rękawie do pieczenia????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kopeć

    Elżbieta Kopeć , 14.11.2016

    A bez słoniny będzie ok, czy wyjdzie za suche?????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Samosia

    Gosia Samosia , 27.10.2016

    doooobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Krzyżanowska

    Hanna Krzyżanowska , 26.10.2016

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Grzębska

    Hanna Grzębska , 25.10.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ja ja

    ja ja , 02.10.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kocołak

    Jadwiga Kocołak , 25.09.2016

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kocołak

    Jadwiga Kocołak , 25.09.2016

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiemPieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem

Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń ze schabu z dżemem morelowym. Sekret tej potrawy tkwi w marynacie – wystarczy, że przyprawę do mięsa wieprzowego połączysz z olejem, octem jabłkowym oraz dżemem morelowym. Mięso dokładnie natrzyj przyrządzoną marynatą, a w miejscach nacięcia włóż plastry cebuli oraz jabłek. By podkreślić smak dania do marynaty, możesz również dodać ulubione przyprawy, np. tymianek, pieprz cayenne czy ostrą lub słodką paprykę. Przygotowane w ten sposób mięso obłóż kawałkami słoniny i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj, że dżem morelowy z powodzeniem zastąpisz żurawinowym, syropem klonowym, a nawet powidłami z czarnej porzeczki. Gotową potrawę podawaj razem z pieczonymi ziemniakami oraz świeżą surówką, np. z czerwonej kapusty, tartej marchewki lub buraków. Jako dodatek do pieczeni doskonale sprawdzi się także jasny lub ciemny sos. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj soczystą pieczeń ze schabu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu. Do dzieła.