Schab z jabłkiem i cebulą - pieczony z dżemem | Przepisy.pl pixel

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1744

heart
2067 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16548 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

6 sztuk

1 opakowanie

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, osusz, oczyść z przerostów tłuszczu i błon, które są na powierzchni mięsa. Pokrój w cienkie (0,5 cm) grubości plastry, nie docinając ich jednak do końca.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj Przyprawę do mięsa wieprzowego Knorr z olejem, octem i dżemem morelowym. Powstałą marynatą natrzyj mięso dokładnie, również w nacięciach.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 2

Krok 3

W nacięcia włóż cząstkę jabłka i plaster cebuli.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Plastry słoniny nałóż na mięso i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na co najmniej 50 minut. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest już upieczone. Jeśli wciąż będzie niedopieczone, wydłuż czas o kolejne 10 minut.

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dżem morelowy w tym przepisie możesz zamienić na miód.

61

Opinie o przepisie

  • M.

    M. , 16.04.2025

    Czy zamiast słoniny może być boczek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Gospodyni

    Gospodyni , 11.04.2025

    Ja zamiast octu po prostu wyciskam sok z Pomarańczy bądź mandarynek spróbujcie Polecam tak robię kaczkę gęsinę indyka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zlosnica23

    Zlosnica23 , 22.09.2024

    Właśnie wstawiam do piekarnika ale z dżemem malinowym...swojskim..ciekawie wygląda ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Minka

    Minka , 09.04.2023

    Mięsko bardzo smaczne. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rubo52@wp.pl

    rubo52@wp.pl , 03.02.2023

    Robię z cebulką i jabłkiem, naczynie żaroodporne szczelnie przykrywam folią alumin. Upieczony zastawiam na kilka godzin Dopiero po całkowitym wystygnięciu otwieram folię. Taka metoda " zatrzymuje" parę i czyni mięso soczystym...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kama

    Kama , 18.01.2023

    Można w tej marynacie zostawić mięso na 24h do lodówki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aneta

    Aneta , 23.12.2022

    Jak piec taki schab? W jakim naczyniu? Czy przykrywać go?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • M

    M , 23.12.2022

    Można czymś zastąpić ocet jabłkowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • LEO

    LEO , 01.12.2022

    Super smak ,palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kinga

    kinga , 21.12.2021

    Tak, Schab wychodzi super. Ja dodatkowo kładę na blaszce pod schabem podgotowane warzywa pokrojone w plasterki {ziemniaki, Marchewkę, Pietruszkę} są one lekko podpieczone no i przenikają aromatycznym sosem, któr wytrąca się z pieczonego schabu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Dudek

    Rafał Dudek , 15.12.2021

    TAK. SCHAB PYSZNY. Ja schab lubię nadziewać różnymi owocami, ale robię 3 nacięcia w zdurz , nadziewam tak aby było kolorystycznie ( morela, śliwka, morela), sznuruje i piekę w piekarniku zostawiam do wystygnięcia, po pokrojeniu na plastry powstaje korona z mięsa - POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena

    Magdalena , 15.12.2021

    TAK* Uwielbiam takie przepisy, często przygotowuje mięsa z dodatkiem owoców. Bardzo polecam zamiast dżemu morelowego dodać brzoskwienie z puszki. Brzoskwienie należy pokroić w plastry i ułożyć pod mięsem i obok niego, można też wlać trochę syropu z brzoskwiń. Naczynie warto przykryć szczelnie folią aluminiową. Pieczemy ok 1h. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy przyryty schab folią kilka minut. Schabu nie kroimy od razu, dajemy mu parę minut żeby soki w środku mięsa się uspokoiły. Powstały sos i brzoskwienie blendujemy, chwilę gotujemy i zaciągamy mąka ziemniaczaną /trochę zimnej wody i 1 łyżeczka mąki/.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Wojtachnio

    Angelika Wojtachnio , 12.12.2021

    TAK Świetny przepis, pyszny schab ☺️ warto spróbować wersji z żółtym serem i boczkiem w nacięciach zamiast jabłka i cebuli. Boczek doda super aromatu, a ser cudownie się rozpuści

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bbbb

    bbbb , 10.12.2021

    Zamierzam to zrobić ale mięso się piecze ile kg ma mięso tyle czasu potrzebuje do pieczenia a ja jeszcze piekę w foli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 03.12.2021

    TAK Uwielbiam schaba pieczonego w ten sposób, tylko ja obkładam go jeszcze kapustą kiszoną! To przelamanie słodkiego i dżemu u kwaśnej kapuchy - mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pietrus

    Beata Pietrus , 01.12.2021

    TAK. Ja odrobinę modyfikuję ten przepis by bardziej pasował w moje gusta:) Prawie wszystko robię tak samo, ale zamiast octu dodaję sok z cytryny, zamiast dżemu morelowego daję dżem z borówek, a marynatę doprawiam jeszcze sosem sojowym. Wersja z jabłkami jest pyszna, ale z kandyzowanymi gruszkami to już poezja :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina

    Regina , 19.11.2021

    Jest olej w składnikach. 2 łyżki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 26.12.2020

    Świetny! Pycha, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta  Matla

    Aneta Matla , 17.12.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 25.06.2020

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Obroślak

    Anna Obroślak , 28.04.2019

    Polecam pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Obroślak

    Anna Obroślak , 28.04.2019

    Zrobiłam dzisiaj, ściśle według przepisu, pychotka, wszystkim bardzo smakowało. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Stein

    Wiesia Stein , 14.03.2018

    Smakowo dobre tylko 90min twarde jak odeszwa, wystarczy pół godziny i temperatury.za wysoka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Rutkowska

    Izabela Rutkowska , 28.01.2018

    Sam schab wyszedł suchy nie jestem pewna , czy w tym przypadku nie lepszy byłby karczek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Czyz

    Janusz Czyz , 26.01.2018

    pycha ,ja zrobiłem z miodem i na 1 kg mięsa 1:40 min

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Ziętek

    Basia Ziętek , 06.01.2018

    Pyszna pieczen robilam Pieknie wyglada Polecam Sacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiemPieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem

Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń ze schabu z dżemem morelowym. Sekret tej potrawy tkwi w marynacie – wystarczy, że przyprawę do mięsa wieprzowego połączysz z olejem, octem jabłkowym oraz dżemem morelowym. Chcesz wiedzieć, co dalej? Ze schabem w glazurze morelowej będzie się działo! Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj soczystą pieczeń ze schabu. Do dzieła!

Dla kogo?

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem to pyszny i bardzo oryginalny sposób na podanie popularnej wieprzowiny. Wszyscy smakosze tego uwielbianego w Polsce mięsa nie będą mogli doczekać się pory posiłku.

Na jaką okazję?

Mięso na schab w glazurze morelowej dokładnie natrzyj przyrządzoną marynatą, a w miejscach nacięcia włóż plastry cebuli oraz jabłek. By podkreślić smak schabu z jabłkami i cebulą, do marynaty możesz również dodać ulubione przyprawy, np. tymianek, pieprz cayenne czy ostrą lub słodką paprykę. Przygotowane w ten sposób mięso obłóż kawałkami słoniny i wstaw do nagrzanego piekarnika. Soczysty schab z dżemem morelowym to propozycja idealna na świąteczny obiad lub uroczystą kolację.

Czy wiesz, że?

Pamiętaj, że dżem morelowy do schabu z powodzeniem zastąpisz żurawinowym, syropem klonowym, a nawet powidłami z czarnej porzeczki. Schab z jabłkiem i cebulą to wytrawne danie, które fantastycznie łączy się ze słodkimi i kwaśnymi akcentami.

Dla urozmaicenia:

Gotowy schab pieczony z jabłkami i cebulą podawaj razem z ziemniakami z piekarnika oraz świeżą surówką, np. z czerwonej kapusty, tartej marchewki lub buraków. Jako dodatek do pieczeni ze schabu doskonale sprawdzi się także jasny lub ciemny sos.