Schab w galarecie ze śliwką - sprawdzony przepis | Przepisy.pl pixel

Schab ze śliwką w galarecie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
299 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1453 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1085 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

2 ziarna

4 łyżeczki

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, oczyść z błon, a następnie natnij w nim otwór po całej długości w środkowej jego części. Otwór wypełnij śliwkami.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj z oliwą i musztardą, a następnie posmaruj nią mięso.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 2

Krok 3

Schab umieść w woreczku do pieczenia, zepnij jego koniec spinką i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu mięso wyjmij z woreczka i wystudź.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 3

Krok 4

Warzywa obierz i zalej zimną wodą (0,7 litra), dodaj liść i ziele – ugotuj warzywny bulion. Dopraw do smaku.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 4

Krok 5

Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij warzywa i przecedź przez gęste sitko. W gorącym jeszcze wywarze rozpuść żelatynę – nie gotuj więcej. Wlej wino i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce, aby galareta nieco stężała.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 5

Krok 6

Wystudzony schab pokrój na porcje, ułóż na półmisku lub platerze, udekoruj, a następnie ostrożnie zalej płynną jeszcze galaretą. Udekoruj i wstaw do lodówki na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab ze śliwką w galarecieSchab ze śliwką w galarecie

Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny schab ze śliwką w galarecie jest prosty do przygotowania, a efekt, który uzyskasz, zapewni ci miano mistrzyni lub mistrza kuchni. Nie spiesz się – na spokojnie przeczytaj wszystkie punkty zaproponowanego przepisu na schab w galarecie. Szybko przekonasz się, że jest to potrawa, z którą na pewno sobie poradzisz.

Dla kogo?

Jeśli do przyprawienia mięsa użyjesz Fixu do karkówki, będziesz mieć pewność, że schab pieczony w galarecie pozostanie soczysty i będzie doskonale smakować – wyjdzie nie za słony, nie za ostry, ale w sam raz. Schab w galarecie ze śliwką zadowoli wielbicieli tradycyjnych specjałów, które nigdy nie wychodzą z mody.

Na jaką okazję?

To danie jest typowym reprezentantem zimnych przekąsek, bez których nie mogą obejść się ważne uroczystości rodzinne i nie tylko. Znajdź dla niego duży półmisek, ponieważ schab ze śliwką w galarecie będzie rozchodzić się jak świeże bułeczki! Żadna kupiona w sklepie wędlina nie może z nim konkurować.

Czy wiesz, że?

Metodą zaprezentowaną w przepisie na schab w galarecie ze śliwką możesz przygotować także mięso indycze lub drobiowe, które równie dobrze co schab prezentuje się i smakuje zalane galaretą.

Dla urozmaicenia:

Użyj wyobraźni i zmodyfikuj nasz przepis na schab pieczony w galarecie – śliwki zastąp morelami, ananasem lub żurawiną. Gotowe danie podaj z flakonikiem octu jabłkowego, którym smakosze galaret z pewnością chętnie je skropią. Smacznego!