
Składniki
1 kilogram
100 gramów
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
2 ziarna
4 łyżeczki
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab umyj, oczyść z błon, a następnie natnij w nim otwór po całej długości w środkowej jego części. Otwór wypełnij śliwkami.

Krok 2
Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj z oliwą i musztardą, a następnie posmaruj nią mięso.

Krok 3
Schab umieść w woreczku do pieczenia, zepnij jego koniec spinką i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu mięso wyjmij z woreczka i wystudź.

Krok 4
Warzywa obierz i zalej zimną wodą (0,7 litra), dodaj liść i ziele – ugotuj warzywny bulion. Dopraw do smaku.

Krok 5
Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij warzywa i przecedź przez gęste sitko. W gorącym jeszcze wywarze rozpuść żelatynę – nie gotuj więcej. Wlej wino i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce, aby galareta nieco stężała.

Krok 6
Wystudzony schab pokrój na porcje, ułóż na półmisku lub platerze, udekoruj, a następnie ostrożnie zalej płynną jeszcze galaretą. Udekoruj i wstaw do lodówki na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab ze śliwką w galarecie
Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny schab ze śliwką w galarecie jest prosty do przygotowania, a efekt, który uzyskasz, zapewni ci miano mistrzyni lub mistrza kuchni. Nie spiesz się – na spokojnie przeczytaj wszystkie punkty zaproponowanego przepisu na schab w galarecie. Szybko przekonasz się, że jest to potrawa, z którą na pewno sobie poradzisz.
Dla kogo?
Jeśli do przyprawienia mięsa użyjesz Fixu do karkówki, będziesz mieć pewność, że schab pieczony w galarecie pozostanie soczysty i będzie doskonale smakować – wyjdzie nie za słony, nie za ostry, ale w sam raz. Schab w galarecie ze śliwką zadowoli wielbicieli tradycyjnych specjałów, które nigdy nie wychodzą z mody.
Na jaką okazję?
To danie jest typowym reprezentantem zimnych przekąsek, bez których nie mogą obejść się ważne uroczystości rodzinne i nie tylko. Znajdź dla niego duży półmisek, ponieważ schab ze śliwką w galarecie będzie rozchodzić się jak świeże bułeczki! Żadna kupiona w sklepie wędlina nie może z nim konkurować.
Czy wiesz, że?
Metodą zaprezentowaną w przepisie na schab w galarecie ze śliwką możesz przygotować także mięso indycze lub drobiowe, które równie dobrze co schab prezentuje się i smakuje zalane galaretą.
Dla urozmaicenia:
Użyj wyobraźni i zmodyfikuj nasz przepis na schab pieczony w galarecie – śliwki zastąp morelami, ananasem lub żurawiną. Gotowe danie podaj z flakonikiem octu jabłkowego, którym smakosze galaret z pewnością chętnie je skropią. Smacznego!