Schab ze śliwką w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Schab ze śliwką w galarecie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

242 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

801 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

2 ziarna

4 łyżeczki

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, oczyść z błon, a następnie natnij w nim otwór po całej długości w środkowej jego części. Otwór wypełnij śliwkami.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj z oliwą i musztardą, a następnie posmaruj nią mięso.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 2

Krok 3

Schab umieść w woreczku do pieczenia, zepnij jego koniec spinką i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu mięso wyjmij z woreczka i wystudź.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 3

Krok 4

Warzywa obierz i zalej zimną wodą (0,7 litra), dodaj liść i ziele – ugotuj warzywny bulion. Dopraw do smaku.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 4

Krok 5

Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij warzywa i przecedź przez gęste sitko. W gorącym jeszcze wywarze rozpuść żelatynę – nie gotuj więcej. Wlej wino i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce, aby galareta nieco stężała.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 5

Krok 6

Wystudzony schab pokrój na porcje, ułóż na półmisku lub platerze, udekoruj, a następnie ostrożnie zalej płynną jeszcze galaretą. Udekoruj i wstaw do lodówki na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab ze śliwką w galarecieSchab ze śliwką w galarecie

Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny schab ze śliwką w galarecie jest prosty do przygotowania, a efekt, który uzyskasz, zapewni ci miano mistrzyni kuchni. Jeśli do przyprawienia mięsa użyjesz Fixu do karkówki, będziesz mieć pewność, że pozostanie soczyste i będzie doskonale smakować – wyjdzie nie za słone, nie za ostre, ale w sam raz. To danie jest typowym reprezentantem zimnych przekąsek, bez których nie mogą obejść się ważne uroczystości, rodzinne i nie tylko. Tą metoda możesz przygotować także mięso indycze lub drobiowe, które równie dobrze co schab prezentuje się i smakuje zalane galaretą. Użyj wyobraźni i zmodyfikuj nasz przepis – śliwki zastąp morelami, ananasem lub żurawiną. Gotowe danie podaj z flakonikiem octu jabłkowego, którym smakosze galaret z pewnością chętnie je skropią. Smacznego!