Schab w galarecie ze śliwką - sprawdzony przepis | Przepisy.pl pixel

Schab ze śliwką w galarecie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

297 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1399 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1049 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

2 ziarna

4 łyżeczki

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, oczyść z błon, a następnie natnij w nim otwór po całej długości w środkowej jego części. Otwór wypełnij śliwkami.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj z oliwą i musztardą, a następnie posmaruj nią mięso.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 2

Krok 3

Schab umieść w woreczku do pieczenia, zepnij jego koniec spinką i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu mięso wyjmij z woreczka i wystudź.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 3

Krok 4

Warzywa obierz i zalej zimną wodą (0,7 litra), dodaj liść i ziele – ugotuj warzywny bulion. Dopraw do smaku.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 4

Krok 5

Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij warzywa i przecedź przez gęste sitko. W gorącym jeszcze wywarze rozpuść żelatynę – nie gotuj więcej. Wlej wino i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce, aby galareta nieco stężała.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 5

Krok 6

Wystudzony schab pokrój na porcje, ułóż na półmisku lub platerze, udekoruj, a następnie ostrożnie zalej płynną jeszcze galaretą. Udekoruj i wstaw do lodówki na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut.

Schab ze śliwką w galarecie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab ze śliwką w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab ze śliwką w galarecieSchab ze śliwką w galarecie

Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny schab ze śliwką w galarecie jest prosty do przygotowania, a efekt, który uzyskasz, zapewni ci miano mistrzyni lub mistrza kuchni. Nie spiesz się – na spokojnie przeczytaj wszystkie punkty zaproponowanego przepisu na schab w galarecie. Szybko przekonasz się, że jest to potrawa, z którą na pewno sobie poradzisz.

Dla kogo?

Jeśli do przyprawienia mięsa użyjesz Fixu do karkówki, będziesz mieć pewność, że schab pieczony w galarecie pozostanie soczysty i będzie doskonale smakować – wyjdzie nie za słony, nie za ostry, ale w sam raz. Schab w galarecie ze śliwką zadowoli wielbicieli tradycyjnych specjałów, które nigdy nie wychodzą z mody.

Na jaką okazję?

To danie jest typowym reprezentantem zimnych przekąsek, bez których nie mogą obejść się ważne uroczystości rodzinne i nie tylko. Znajdź dla niego duży półmisek, ponieważ schab ze śliwką w galarecie będzie rozchodzić się jak świeże bułeczki! Żadna kupiona w sklepie wędlina nie może z nim konkurować.

Czy wiesz, że?

Metodą zaprezentowaną w przepisie na schab w galarecie ze śliwką możesz przygotować także mięso indycze lub drobiowe, które równie dobrze co schab prezentuje się i smakuje zalane galaretą.

Dla urozmaicenia:

Użyj wyobraźni i zmodyfikuj nasz przepis na schab pieczony w galarecie – śliwki zastąp morelami, ananasem lub żurawiną. Gotowe danie podaj z flakonikiem octu jabłkowego, którym smakosze galaret z pewnością chętnie je skropią. Smacznego!