Naleśniki z kurczakiem: zapiekane z serem - przepis | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z kurczakiem

zapiekane w piecu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

heart
1476 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

698 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1613 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

3 łyżki

0.5 sztuki

1 opakowanie

ciasto do naleśniki:

250 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj na gładką masę. Smaż naleśniki na przetartej olejem patelni na złocisto z obu stron.

Naleśniki z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Kurczaka umyj i pokrój w kostkę, koper włoski także pokrój w kostkę, a kukurydzę odsącz.

Naleśniki z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Przesmaż kurczaka na patelni i odsącz na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Naleśniki z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na naleśnikach ułóż kurczaka, koper włoski, kukurydzę i posyp przyprawą Knorr. Zwiń w ruloniki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp serem i zapiekaj 10 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj ciepłe prosto z pieca

Naleśniki z kurczakiem - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Wojtek

    Wojtek , 12.08.2025

    Po prostu pyszne i już. :) Czasem podaje z sosem czosnkowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Żurkowska

    Gabriela Żurkowska , 27.03.2020

    TAK. Jako, że koper włoski to raczej nie mój smak, myśle, że zamienię go na bazylię, a do tego dorzucę susoszone pomidory i będę smażyć kurczaka na oleju od nich ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia  Bilska

    Klaudia Bilska , 21.02.2017

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia  Bilska

    Klaudia Bilska , 21.02.2017

    Pyyyycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Nosarzewska

    Karolina Nosarzewska , 04.01.2015

    czym moge zamienic koper wloski?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z kurczakiemNaleśniki z kurczakiem

Naleśniki to popularny sposób na szybki i prosty w przyrządzeniu obiad. Jeśli chcesz trochę go urozmaicić, gotowe placki wypełnij farszem z kurczakiem i zapiecz w piekarniku. Czasem proste modyfikacje potrafią znacząco odmienić charakter całego dania. Zobacz nasz przepis na naleśniki z kurczakiem i przygotuj to smaczne danie. Na jednej porcji się nie skończy!

Dla kogo?

Zazwyczaj jadasz naleśniki z dżemem, twarogiem i owocami? Przekonaj się, że naleśniki na słono z kurczakiem to równie smaczna propozycja i przyjemna odmiana dla kubków smakowych. Oczyszczony filet z piersi kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy, a koper włoski potnij na nieduże kawałki. To podstawa farszu do naleśników z mięsem z kurczaka.

Na jaką okazję?

Sprawdzą się na codzienny obiad lub kolację. Naleśniki z kurczakiem zapiekane nawet po odgrzaniu smakują bardzo dobrze, więc nadprogramową porcję możesz zabrać ze sobą jako lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Pracę nad naleśnikami z kurczakiem zacznij od przygotowania ciasta naleśnikowego – w tym celu mąkę, mleko, jajka i odrobinę oleju zmiksuj z wodą gazowaną, dzięki której placki będą bardziej puszyste. Z powstałej w ten sposób jednolitej masy usmaż cienkie, złociste naleśniki.

Dla urozmaicenia:

Fenkuł możesz zastąpić selerem naciowym – mają zbliżony smak oraz konsystencję. Mięso i warzywa ułóż na naleśnikach, oprósz je przyprawą do karkówki i całość starannie zawiń. Ruloniki umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp obficie startym serem żółtym, np. goudą i zapiecz. Każdy naleśnik z kurczakiem podawaj na ciepło, ozdobiony świeżymi ziołami. Do dzieła! Przyrządź coś pysznego z naszym przepisem na zapiekane naleśniki z kurczakiem.