Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

328 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

null

50 mililitrów

null

nadzienie:

200 gramów

1 opakowanie

panierka:

3 łyżki

2 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz odrobinę soli. Miksuj wszystko razem do momentu uzyskania ciasta o gładkiej, jednolitej konsystencji. Smaż naleśniki.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 1

Krok 2

Oscypki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w miseczce z połową przewidzianej żurawiny – następnie posmaruj nią każdy z naleśników i zwiń w kopertę.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 2

Krok 3

Tak złożone naleśniki panieruj kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na nieco głębszym, niż zwykle oleju.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 3

Krok 4

Do rondelka wlej wiśniówkę, dodaj pozostałą część żurawiny i zagotuj. Usmażone naleśniki podawaj na ciepło z przygotowanym sosem. Udekoruj gałązką świeżego rozmarynu.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Szymon Marcol

    Szymon Marcol

    dobre ale uwazac na sos zeby nie byla to sama wodka. nalesniki skladac ostroznie i nie dawac do srodka zbyt duzo farszu bo sie roxpadaja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej