Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

387 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

374 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

50 mililitrów

nadzienie:

200 gramów

1 opakowanie

panierka:

3 łyżki

2 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz odrobinę soli. Miksuj wszystko razem do momentu uzyskania ciasta o gładkiej, jednolitej konsystencji. Smaż naleśniki.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 1

Krok 2

Oscypki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w miseczce z połową przewidzianej żurawiny – następnie posmaruj nią każdy z naleśników i zwiń w kopertę.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 2

Krok 3

Tak złożone naleśniki panieruj kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na nieco głębszym, niż zwykle oleju.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 3

Krok 4

Do rondelka wlej wiśniówkę, dodaj pozostałą część żurawiny i zagotuj. Usmażone naleśniki podawaj na ciepło z przygotowanym sosem. Udekoruj gałązką świeżego rozmarynu.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. Konfitura z jagód też tu pasuje, wszak w górach jagód nie brakuje <3 Albo dodam do oscypka moją tajną broń – konfiturę z płatków róży z gruszką, która będzie tu smakową bombą! A że sezon na porzeczki już także nadchodzi – jak najbardziej mus z czarnej porzeczki, z daktylami (robiącymi za naturalne słodzidło) – podać się godzi… Zamiast wiśniówki - do użytku naszego dodam domowej roboty likier jajeczny; całość - coś pysznego! Zaś dzieci począstuję musem poziomkowym, bo chcę je zaskoczyć czymś nowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 26.06.2021

    TAK! Oscypki dla nie mogą być w każdym wydaniu, tutaj akurat w naleśnikowym daniu!!!! Pyszna jest to wariacja obiadowa, mnie też pasuje konfitura wiśniowa!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 16.06.2021

    TAK. Góralskie naleśniki - nigdy niedane było mi takich próbować, jednak jestem fanką gór, więc na pewno będzie mi smakować! Jajka, wodę, mąkę, sól, olej w podanych proporcjach ze sobą zmiksuję, całą kuchnię zaczaruję! Ja mleka nie dodaję, bo nie tolerancję mam, jednak wodę jak najbardziej dam! Gładką konsystencję uzyskam, gdy działam w kuchni, dobrym nastawieniem tryskam! Naleśniki z przyjemnością usmażę, o takich z góralskim akcentem marzę! Oscypki w kostkę pokroję, ja dumnie w kuchni stoję! Z Goji Berry je będę mieszała, raczej nie będę podjadała! Następnie przygotowaną miksturą naleśniki posmaruję i w kopertę zwinę - z eksperymentów kulinarnych wśród znajomych i rodziny słynę! Teraz naleśniki w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej będę panierowała, międzyczasie pogodę za oknem podziwiała. W głębszym oleju usmażę, o smaku Tatr marzę! Ja wiśniówki w domu nie będę uwzględniała, gdyż dziecko też będzie jadło, a nikt nie chce, by z krzesła spadło! Zamiast tego konfiturę z żurawiny będę podgrzewała i owoców Goji Berry dodawała! Naleśniki z sosem będę podawała i się tymi pysznościami zajadała! SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Hałajko

    Julia Hałajko , 07.05.2020

    Panierka jest z jajka i bułki tartek jak dodasz mąkę wychodzi ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Marcol

    Szymon Marcol , 08.11.2016

    dobre ale uwazac na sos zeby nie byla to sama wodka. nalesniki skladac ostroznie i nie dawac do srodka zbyt duzo farszu bo sie roxpadaja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej