Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

335 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

50 mililitrów

nadzienie:

200 gramów

1 opakowanie

panierka:

3 łyżki

2 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz odrobinę soli. Miksuj wszystko razem do momentu uzyskania ciasta o gładkiej, jednolitej konsystencji. Smaż naleśniki.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 1

Krok 2

Oscypki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w miseczce z połową przewidzianej żurawiny – następnie posmaruj nią każdy z naleśników i zwiń w kopertę.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 2

Krok 3

Tak złożone naleśniki panieruj kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na nieco głębszym, niż zwykle oleju.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 3

Krok 4

Do rondelka wlej wiśniówkę, dodaj pozostałą część żurawiny i zagotuj. Usmażone naleśniki podawaj na ciepło z przygotowanym sosem. Udekoruj gałązką świeżego rozmarynu.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Julia Hałajko

    Julia Hałajko , 07.05.2020

    Panierka jest z jajka i bułki tartek jak dodasz mąkę wychodzi ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Marcol

    Szymon Marcol , 08.11.2016

    dobre ale uwazac na sos zeby nie byla to sama wodka. nalesniki skladac ostroznie i nie dawac do srodka zbyt duzo farszu bo sie roxpadaja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej