Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

348 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

50 mililitrów

nadzienie:

200 gramów

1 opakowanie

panierka:

3 łyżki

2 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz odrobinę soli. Miksuj wszystko razem do momentu uzyskania ciasta o gładkiej, jednolitej konsystencji. Smaż naleśniki.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 1

Krok 2

Oscypki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w miseczce z połową przewidzianej żurawiny – następnie posmaruj nią każdy z naleśników i zwiń w kopertę.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 2

Krok 3

Tak złożone naleśniki panieruj kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na nieco głębszym, niż zwykle oleju.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 3

Krok 4

Do rondelka wlej wiśniówkę, dodaj pozostałą część żurawiny i zagotuj. Usmażone naleśniki podawaj na ciepło z przygotowanym sosem. Udekoruj gałązką świeżego rozmarynu.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Julia Hałajko

    Julia Hałajko , 07.05.2020

    Panierka jest z jajka i bułki tartek jak dodasz mąkę wychodzi ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Marcol

    Szymon Marcol , 08.11.2016

    dobre ale uwazac na sos zeby nie byla to sama wodka. nalesniki skladac ostroznie i nie dawac do srodka zbyt duzo farszu bo sie roxpadaja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tortilla z krewetkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej