Dania i potrawy z żurawiną | Przepisy.pl pixel

Przepisy z żurawiną

65 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (65)

Zrazy z karkówki
ratingratingratingratingrating

146

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zrazy z karkówki z żurawinowym nadzieniem to idealna potrawa na rodzinny, niedzielny obiad, ale s...
Placki z suszoną żurawiną i bananem
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Placki z suszoną żurawiną i bananem to szybka i nieskomplikowana przekąska, która może być równie...
Kotlet schabowy faszerowany kurkami
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz odmiany dla codziennej kuchni polskiej? Dobrze trafiłaś. Faszerowanie to najłatwiejszy s...
Pasztet domowy z indyka
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego ku...
Brukselka z żurawiną
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy!
Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Komponujesz menu na przyjęcie? Skorzystaj z naszego przepisu na szwedzkie klopsiki z sosem borówk...
Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynk...
Sos cumberland
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Sos cumberland, niekiedy nazywany też oksfordzkim, początkowo przeznaczony był niemal wyłącznie d...
Sałatka z kurczakiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wędzony kurczak pysznie komponuje się z różnego rodzaju sałatami i suszoną żurawiną. Przygotuj pr...
Sałatka z wędzonym kurczakiem i camembert
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Sałatka z wędzonym kurczakiem, serem camembert i pomidorkami cherry to szybki i łatwy przepis na...
Pieczona szynka z sosem żurawinowym
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczoną szynkę z sosem żurawinowym podawaj na ciepło jako danie główne lub na zimno jako dodatek...
Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym jest wyrafinowanym daniem, którego nie powstydziłaby się eleg...
Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Szukasz inspiracji na wykorzystanie kuskusu w kuchni wegetariańskiej? Spróbuj użyć go do sałatki...
Zakopiańskie kieszonki z kurczaka
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Oscypek z żurawiną to przekąska znana głównie z Podhala, choć bardzo popularna jest również w inn...
Śledzie z żurawiną
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Pierogi z mięsem i żurawiną
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Istnieje wiele wariantów pierogów. Ciekawą propozycją są te, do których farsz przyrządzisz z mięs...
Ślimaki z łososia
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Kurczak zapiekany z bakłażanem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kurczak zapiekany z bakłażanem to prawdziwe bogactwo smaków. W tym daniu znajdziesz wiele różnoro...
Roladki z piersi indyka
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Roladki z piersi indyka to prawdziwa kulinarna niespodzianka. Miękkie, delikatne mięso, opieczone...
Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Klasyczne placki ziemniaczane to smaczna i uniwersalna propozycja na danie obiadowe. Sekret ich s...
Camembert w panierce
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Camembert w panierce to bardzo proste i pyszne danie. Z dodatkiem konfitury z żurawiny sprawdzi s...
Polewka żurawinowa
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Owocowa herbata z pieczonym jabłkiem i cynamonem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Czarna herbata z dodatkiem owoców leśnych to napój, który łączy w sobie mocny napar ze słodkimi m...
Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Owocowe syropy oraz soki to popularne i smaczne dodatki do herbaty, zarówno na ciepło, jak i na z...
Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną, boczkiem i żurawiną to danie, które sprawdzi się na świątec...

Ciekawostki i porady

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŻurawinaŻurawina

Przetwory z żurawiny cieszą się popularnością. Często kojarzona jest jako dodatek do serów, zwłaszcza swojskiego oscypka. Czy na tym smaczne zastosowanie niewielkich, okrągłych owoców się kończy? W żadnym razie! Co prawda przez swój cierpki smak owoce żurawiny mogą nie wzbudzać powszechnego entuzjazmu po pierwszym gryzie, lecz znamy mnóstwo patentów na to, jak sobie z nimi poradzić. Zapraszamy do stołu!

Dla kogo?

W gotowaniu nie chodzi tylko o to, żeby napełniać burczące brzuchy. Równie dużą satysfakcję przynosi poznawanie nowych produktów lub tworzenie nieoczywistych połączeń smakowych. Z żurawiną będzie to osiągalne dla każdego kucharza, niezależnie od poziomu umiejętności. Zacznijcie od zawinięcia oscypka z żurawiną w naleśnik, następnie przejdźcie do podania brukselki z owocami. Zrobienie pasztetu z żurawiną lub szykownej szynki nie będzie stanowiło żadnego problemu.

Na jaką okazję?

Żurawinę można dodawać do prawie wszystkiego, więc okoliczności do jej spróbowania także nie zabraknie. Nie trzeba szukać w kalendarzu szczególnych dat i świąt. Stanie się fantastycznym elementem ulubionych zrazów albo roladek schabowych, które z powodzeniem zaserwujecie w najzwyklejszy dzień. Potrzebujecie czegoś z efektem „wow”? Z żurawiny przygotujcie sos do mięsa z dzika lub królika. Kapitalnie smakuje z kiszoną kapustą i grzybami. Nie od dziś wiadomo, że pieczona kaczka i owoce do wyborna kombinacja. Od teraz niech nie zabraknie w niej żurawiny.

Czy wiesz, że?

Żurawina pochodzi z terenów Ameryki Północnej. Nazwę, która do dziś jest w użyciu, nadali jej europejscy osadnicy, którzy przybyli do Nowego Świata w XVII wieku. Uznali, że kształt kwiatów przypomina sylwetkę żurawia.

Dla urozmaicenia:

Słynny sos Cumberland w oryginalnych przepisach przygotowywany jest na bazie żurawiny. Smak sosu dobrze jest wzbogacić sokiem pomarańczowym, goździkami, cynamonem i skórką z pomarańczy.