Przepisy z żurawiną
68 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejŻurawina
Przetwory z żurawiny cieszą się popularnością. Często kojarzona jest jako dodatek do serów, zwłaszcza swojskiego oscypka. Czy na tym smaczne zastosowanie niewielkich, okrągłych owoców się kończy? W żadnym razie! Co prawda przez swój cierpki smak owoce żurawiny mogą nie wzbudzać powszechnego entuzjazmu po pierwszym gryzie, lecz znamy mnóstwo patentów na to, jak sobie z nimi poradzić. Zapraszamy do stołu!
Dla kogo?
W gotowaniu nie chodzi tylko o to, żeby napełniać burczące brzuchy. Równie dużą satysfakcję przynosi poznawanie nowych produktów lub tworzenie nieoczywistych połączeń smakowych. Z żurawiną będzie to osiągalne dla każdego kucharza, niezależnie od poziomu umiejętności. Zacznijcie od zawinięcia oscypka z żurawiną w naleśnik, następnie przejdźcie do podania brukselki z owocami. Zrobienie pasztetu z żurawiną lub szykownej szynki nie będzie stanowiło żadnego problemu.
Na jaką okazję?
Żurawinę można dodawać do prawie wszystkiego, więc okoliczności do jej spróbowania także nie zabraknie. Nie trzeba szukać w kalendarzu szczególnych dat i świąt. Stanie się fantastycznym elementem ulubionych zrazów albo roladek schabowych, które z powodzeniem zaserwujecie w najzwyklejszy dzień. Potrzebujecie czegoś z efektem „wow”? Z żurawiny przygotujcie sos do mięsa z dzika lub królika. Kapitalnie smakuje z kiszoną kapustą i grzybami. Nie od dziś wiadomo, że pieczona kaczka i owoce do wyborna kombinacja. Od teraz niech nie zabraknie w niej żurawiny.
Czy wiesz, że?
Żurawina pochodzi z terenów Ameryki Północnej. Nazwę, która do dziś jest w użyciu, nadali jej europejscy osadnicy, którzy przybyli do Nowego Świata w XVII wieku. Uznali, że kształt kwiatów przypomina sylwetkę żurawia.
Dla urozmaicenia:
Słynny sos Cumberland w oryginalnych przepisach przygotowywany jest na bazie żurawiny. Smak sosu dobrze jest wzbogacić sokiem pomarańczowym, goździkami, cynamonem i skórką z pomarańczy.