Przepisy z owocami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Owoce

2641 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OwoceOwoce

Jabłko, gruszka czy pietruszka? Dziś wybieramy owocowe składniki! Słodkie, kwaskowate, soczyste, zazwyczaj o pięknych, intensywnych barwach. Owoce sprawdzają się nie tylko w domowych wypiekach, pucharkach lodowych i deserach z galaretką. Są fantastycznym uzupełnieniem azjatyckich dań słodko-kwaśnych, świetnie równoważą pikantne smaki i tworzą nadzwyczajne połączenia z warzywami, rybami, owocami morza oraz mięsami. Na co dzień, na świąteczny stół, a może na grilla? Poznajcie wszechstronne zastosowanie owoców!

Dla kogo?

Pomarańcze, grejpfruty, kiwi, mandarynki to tylko kilka przykładów owoców, które są powszechnie dostępne i nawet jedzone solo mogą pełnić funkcję smacznej przekąski między posiłkami albo deseru. Zazwyczaj nie wymagają niczego poza umyciem i ewentualnym pozbyciem się skórki. Trafią w gusta także bardziej wymagających kucharzy. Figi połączone z boczkiem albo morele na grzance zestawione z serem pleśniowym to tylko wstęp do niezrównanych owocowych kombinacji.

Na jaką okazję?

Owocowe sałatki to znakomity patent na kolorową, orzeźwiającą przekąskę. To potrawa rozchwytywana zwłaszcza podczas letnich upałów. W sałatkach można łączyć owoce z warzywami i orzechami, uzyskując stylowe przystawki godne najlepszych restauracji. Nie miejcie oporów przed umieszczeniem owoców na ruszcie w czasie ogrodowego przyjęcia. Grillowane ananasy, banany, truskawki, morele, nektarynki i brzoskwinie będą wzbudzać ciekawość każdego uczestnika imprezy.

Czy wiesz, że?

Owoce niejednym was zaskoczą! Wiedzieliście, że pod kątem botanicznym pomidor to również owoc? Z kolei melon należy do rodziny dyniowatych, a jego najbliższym krewnym jest ogórek. Zabłyśniecie wiedzą, przekazując znajomym informację, że banan to w gruncie rzeczy… jagoda!

Dla urozmaicenia:

W zimie, kiedy wybór świeżych owoców jest zdecydowanie mniejszy, sięgajcie po owoce mrożone i suszone. Sprawdzają się jako dodatek do ciast oraz koktajli, które ubarwią nawet najbardziej ponure dni.