Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Owoce
Jabłko, gruszka czy pietruszka? Dziś wybieramy owocowe składniki! Słodkie, kwaskowate, soczyste, zazwyczaj o pięknych, intensywnych barwach. Owoce sprawdzają się nie tylko w domowych wypiekach, pucharkach lodowych i deserach z galaretką. Są fantastycznym uzupełnieniem azjatyckich dań słodko-kwaśnych, świetnie równoważą pikantne smaki i tworzą nadzwyczajne połączenia z warzywami, rybami, owocami morza oraz mięsami. Na co dzień, na świąteczny stół, a może na grilla? Poznajcie wszechstronne zastosowanie owoców!
Dla kogo?
Pomarańcze, grejpfruty, kiwi, mandarynki to tylko kilka przykładów owoców, które są powszechnie dostępne i nawet jedzone solo mogą pełnić funkcję smacznej przekąski między posiłkami albo deseru. Zazwyczaj nie wymagają niczego poza umyciem i ewentualnym pozbyciem się skórki. Trafią w gusta także bardziej wymagających kucharzy. Figi połączone z boczkiem albo morele na grzance zestawione z serem pleśniowym to tylko wstęp do niezrównanych owocowych kombinacji.
Na jaką okazję?
Owocowe sałatki to znakomity patent na kolorową, orzeźwiającą przekąskę. To potrawa rozchwytywana zwłaszcza podczas letnich upałów. W sałatkach można łączyć owoce z warzywami i orzechami, uzyskując stylowe przystawki godne najlepszych restauracji. Nie miejcie oporów przed umieszczeniem owoców na ruszcie w czasie ogrodowego przyjęcia. Grillowane ananasy, banany, truskawki, morele, nektarynki i brzoskwinie będą wzbudzać ciekawość każdego uczestnika imprezy.
Czy wiesz, że?
Owoce niejednym was zaskoczą! Wiedzieliście, że pod kątem botanicznym pomidor to również owoc? Z kolei melon należy do rodziny dyniowatych, a jego najbliższym krewnym jest ogórek. Zabłyśniecie wiedzą, przekazując znajomym informację, że banan to w gruncie rzeczy… jagoda!
Dla urozmaicenia:
W zimie, kiedy wybór świeżych owoców jest zdecydowanie mniejszy, sięgajcie po owoce mrożone i suszone. Sprawdzają się jako dodatek do ciast oraz koktajli, które ubarwią nawet najbardziej ponure dni.