Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej
łatwe
6338 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę drobno poszatkuj. Posyp szczyptą soli i cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj. Dodaj do kapusty.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's, chrzanem i sokiem z cytryny.
Krok 4
Połącz wszystko z sosem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Sałatkę coleslaw podawaj do mięs i potraw z grilla.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej
Gdy brakuje ci pomysłu na interesujący obiadowy dodatek dla każdego, w 15 minut zrobisz odświeżającą i naprawdę banalną w przygotowaniu lubianą sałatkę coleslaw z kapusty pekińskiej. Jest idealna do dań z grilla, warzywnych kotletów czy makaronowych zapiekanek. Kapusta pekińska o charakterystycznym wydłużonym kształcie uprawiana jest w Chinach już od V wieku, dobrze smakuje zarówno na zimno w różnego rodzaju surówkach, jak i na ciepło, w potrawach smażonych czy z woka. Drobno poszatkowane lub rozdrobnione Thermomixem warzywa połącz z Majonezem Babuni Hellmann's, chrzanem i wyciśniętym sokiem z cytryny wymieszanym z czosnkowym sosem sałatkowym Knorr. W zależności od smakowych preferencji można śmiało modyfikować jej skład i dodawać chrzan, pora, imbir, pastę sezamową, nasiona selera, kolendrę, papryczki jalapeno, różne rodzaje musztardy, miód czy rodzynki, a i tak lekko wilgotny coleslaw pozostanie obiadowym hitem, który może spokojnie postać kilka dni w lodówce. Ale zapewne zniknie z niej dużo szybciej.