Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej
łatwe
8289 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę drobno poszatkuj. Posyp szczyptą soli i cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Krok 2
Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj. Dodaj do kapusty.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's, chrzanem i sokiem z cytryny.

Krok 4
Połącz wszystko z sosem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Sałatkę coleslaw podawaj do mięs i potraw z grilla.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej
Gdy brakuje ci pomysłu na interesujący obiadowy dodatek dla każdego, w 15 minut zrobisz odświeżającą i naprawdę banalną w przygotowaniu lubianą sałatkę colesław z kapusty pekińskiej. Jest idealna do dań z grilla, warzywnych kotletów czy makaronowych zapiekanek. Pasuje do większości wytrawnych dań, więc warto mieć w zanadrzu przepis na colesława z kapusty pekińskiej.
Dla kogo?
Drobno poszatkowane lub rozdrobnione Thermomixem warzywa połącz z Majonezem Babuni Hellmann's, chrzanem i wyciśniętym sokiem z cytryny wymieszanym z czosnkowym sosem sałatkowym Knorr. To naprawdę proste, więc surówkę colesław z kapusty pekińskiej pokochają nawet te osoby, które jeszcze nie do końca czują swoje kulinarne powołanie.
Na jaką okazję?
Tak naprawdę colesława z pekińskiej można zajadać zawsze! To doskonały dodatek do codziennego obiadu, w którym nie powinno brakować warzywnych akcentów. Pasuje jednak także do bardziej eleganckich posiłków.
Czy wiesz, że?
Kapusta pekińska o charakterystycznym wydłużonym kształcie uprawiana jest w Chinach już od V wieku, dobrze smakuje zarówno na zimno w różnego rodzaju surówkach, jak i na ciepło, w potrawach smażonych czy z woka. Jej wszechstronnego charakteru dowodzi fakt, że sałatkę colesław z kapusty pekińskiej serwuje się nawet do burgerów.
Dla urozmaicenia:
W zależności od smakowych preferencji można śmiało modyfikować skład surówki colesław z kapusty pekińskiej i dodawać do niej chrzan, pora, imbir, pastę sezamową, nasiona selera, kolendrę, papryczki jalapeno, różne rodzaje musztardy, miód czy rodzynki. Lekko wilgotny coleslaw z kapusty pekińskiej i tak pozostanie obiadowym hitem, który może spokojnie postać kilka dni w lodówce. Ale zapewne zniknie z niej dużo szybciej.