Colesław z kapusty pekińskiej – surówka: szybka | Przepisy.pl pixel

Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

281

940 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3292 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę drobno poszatkuj. Posyp szczyptą soli i cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej - Krok 1

Krok 2

Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj. Dodaj do kapusty.

Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's, chrzanem i sokiem z cytryny.

Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystko z sosem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Sałatkę coleslaw podawaj do mięs i potraw z grilla.

Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Małgorzata  Gliwka

    Małgorzata Gliwka , 16.11.2019

    Super surówka.!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra

    Aleksandra , 11.11.2019

    to na przyszlosc.Gril dopiero w maju 2020.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matkowska Bronisława

    Matkowska Bronisława , 03.05.2018

    Coś dla ludzi którzy są na diecie lekko sprawnej ! Owrzodzenia jelita grubego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiejSałatka coleslaw z kapusty pekińskiej

Gdy brakuje ci pomysłu na interesujący obiadowy dodatek dla każdego, w 15 minut zrobisz odświeżającą i naprawdę banalną w przygotowaniu lubianą sałatkę colesław z kapusty pekińskiej. Jest idealna do dań z grilla, warzywnych kotletów czy makaronowych zapiekanek. Pasuje do większości wytrawnych dań, więc warto mieć w zanadrzu przepis na colesława z kapusty pekińskiej.

Dla kogo?

Drobno poszatkowane lub rozdrobnione Thermomixem warzywa połącz z Majonezem Babuni Hellmann's, chrzanem i wyciśniętym sokiem z cytryny wymieszanym z czosnkowym sosem sałatkowym Knorr. To naprawdę proste, więc surówkę colesław z kapusty pekińskiej pokochają nawet te osoby, które jeszcze nie do końca czują swoje kulinarne powołanie.

Na jaką okazję?

Tak naprawdę colesława z pekińskiej można zajadać zawsze! To doskonały dodatek do codziennego obiadu, w którym nie powinno brakować warzywnych akcentów. Pasuje jednak także do bardziej eleganckich posiłków.

Czy wiesz, że?

Kapusta pekińska o charakterystycznym wydłużonym kształcie uprawiana jest w Chinach już od V wieku, dobrze smakuje zarówno na zimno w różnego rodzaju surówkach, jak i na ciepło, w potrawach smażonych czy z woka. Jej wszechstronnego charakteru dowodzi fakt, że sałatkę colesław z kapusty pekińskiej serwuje się nawet do burgerów.

Dla urozmaicenia:

W zależności od smakowych preferencji można śmiało modyfikować skład surówki colesław z kapusty pekińskiej i dodawać do niej chrzan, pora, imbir, pastę sezamową, nasiona selera, kolendrę, papryczki jalapeno, różne rodzaje musztardy, miód czy rodzynki. Lekko wilgotny coleslaw z kapusty pekińskiej i tak pozostanie obiadowym hitem, który może spokojnie postać kilka dni w lodówce. Ale zapewne zniknie z niej dużo szybciej.