Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej
łatwe
8413 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę drobno poszatkuj. Posyp szczyptą soli i cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Krok 2
Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj. Dodaj do kapusty.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's, chrzanem i sokiem z cytryny.

Krok 4
Połącz wszystko z sosem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Sałatkę coleslaw podawaj do mięs i potraw z grilla.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej
Gdy brakuje ci pomysłu na interesujący obiadowy dodatek dla każdego, w 15 minut zrobisz odświeżającą i naprawdę banalną w przygotowaniu lubianą sałatkę colesław z kapusty pekińskiej. Jest idealna do dań z grilla, warzywnych kotletów czy makaronowych zapiekanek. Pasuje do większości wytrawnych dań, więc warto mieć w zanadrzu przepis na colesława z kapusty pekińskiej.
Dla kogo?
Drobno poszatkowane lub rozdrobnione Thermomixem warzywa połącz z Majonezem Babuni Hellmann's, chrzanem i wyciśniętym sokiem z cytryny wymieszanym z czosnkowym sosem sałatkowym Knorr. To naprawdę proste, więc surówkę colesław z kapusty pekińskiej pokochają nawet te osoby, które jeszcze nie do końca czują swoje kulinarne powołanie.
Na jaką okazję?
Tak naprawdę colesława z pekińskiej można zajadać zawsze! To doskonały dodatek do codziennego obiadu, w którym nie powinno brakować warzywnych akcentów. Pasuje jednak także do bardziej eleganckich posiłków.
Czy wiesz, że?
Kapusta pekińska o charakterystycznym wydłużonym kształcie uprawiana jest w Chinach już od V wieku, dobrze smakuje zarówno na zimno w różnego rodzaju surówkach, jak i na ciepło, w potrawach smażonych czy z woka. Jej wszechstronnego charakteru dowodzi fakt, że sałatkę colesław z kapusty pekińskiej serwuje się nawet do burgerów.
Dla urozmaicenia:
W zależności od smakowych preferencji można śmiało modyfikować skład surówki colesław z kapusty pekińskiej i dodawać do niej chrzan, pora, imbir, pastę sezamową, nasiona selera, kolendrę, papryczki jalapeno, różne rodzaje musztardy, miód czy rodzynki. Lekko wilgotny coleslaw z kapusty pekińskiej i tak pozostanie obiadowym hitem, który może spokojnie postać kilka dni w lodówce. Ale zapewne zniknie z niej dużo szybciej.