Coleslaw z rodzynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Coleslaw z rodzynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
257 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki sparz, czosnek zmiażdż, a marchew pokrój na paseczki.

Coleslaw z rodzynkami - Krok 1

Krok 2

Do majonezu dodaj czosnek, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz cukier, pieprz i sól.

Coleslaw z rodzynkami - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj, po czym wlej do posiekanej sałaty. Dodaj marchew i rodzynki, ponownie wymieszaj i odstaw na chwilę, aby smaki się połączyły.

Coleslaw z rodzynkami - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Essi

    Essi , 07.04.2017

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Coleslaw z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Coleslaw z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Coleslaw z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Coleslaw z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Coleslaw z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Coleslaw z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Coleslaw z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Coleslaw z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Coleslaw z rodzynkamiColeslaw z rodzynkami

Popularna sałatka sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań obiadowych, jak i przekąsek, takich jak kanapki czy grzanki. Podając ją z suszonymi owocami, nadasz jej delikatnie słodkawy smak, dobrze komponujący się z marchewką, ale i pikantnym czosnkowym sosem. Aby przyrządzić sałatkę Colesław z rodzynkami potrzebujesz posiekanej kapusty, pokrojonej w wąskie paski marchewki, cytryny, majonezu, czosnku, cukru i pierzu. Połączone ze sobą składniki warto odstawić na chwilę do lodówki, aby ich smaki się przeniknęły. Chcąc zaostrzyć sos, dodaj do niego też odrobinę musztardy. Surówkę udekoruj natką pietruszki, bazylią lub świeżym koperkiem. Będzie doskonała jako dodatek do obiadu, podany z ziemniakami i mięsem, ale również z warzywnymi kotletami i zapiekankami. Sprawdzi się także w zestawieniu z potrawami z grilla. Z sałatką Colesław z rodzynkami przygotujesz również wyśmienite kanapki. Serwuj je np. z serem żółtym, pieczoną cukinią lub bakłażanem i pikantnym sosem. Szukasz sposobu na słodko-wytrawną sałatkę? Zrób ją na podstawie tego przepisu!